Genel Tanıtım
Keles Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı 2008 2009 Eğitim Öğretim yılında açılmıştır. 2011 2012 Eğitim Öğretim yılında kayıt yaptıran öğrencilere İKMEP´e uyumlu ders planları uygulanmaya başlanmıştır.
Bu program, Gıda Teknolojisi alanında 120 AKTS kredilik ve 2 yıllık ön lisans sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Gıda Teknolojisi alanında Ön Lisans derecesine sahip olunur.
Ön Lisans
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması gerekmekle birlikte tüm kayıt ve kabul koşulları YÖK´ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Gıda Teknolojisi programından ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.
Gıda hammaddeleri ve gıdaların bileşimi, gıda üretim ve işleme, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrolü, gıda güvenliği ve gıda mevzuatı hakkında mesleki bilgi, beceri ve donanımlara sahip,
Mesleki gelişmeleri bir yabancı dili de kullanarak takip eden, alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilen, yenilikçi ve sosyal sorumluluk taşıyabilen,
Mesleği ile ilgili etik değerlere bağlı, iş sağlığı ve güvenliği bilincinde, çözüm odaklı ve inisiyatif alabilen,
Bu yetkinlikleri ile kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahip, gıda sanayinde üretim ve kalite kontrol laboratuvarlarında tercih edilen, yazılı ve sözlü iletişimi etkin kullanabilen, takım çalışmasına yatkın “Gıda Teknikeri” unvanı ile çalışabilecek insan gücünü yetiştirmek.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1.
Gıda Teknolojisi ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olmak.
|
2.
İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olmak.
|
3.
Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip etmek ve etkin bir şekilde kullanmak.
|
4.
Alanı ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanmak, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak.
|
5.
Alanı ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanmak, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak.
|
6.
Bilgi ve beceriler düzeyinde Türk Dilini kullanarak düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunmak, anlaşılır biçimde ifade etmek.
|
7.
Bireysel olarak alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için çok disiplinli takımlarda ekip üyesi olarak sorumluluk almak.
|
8.
Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahip olmak.
|
9.
Gıda Teknolojisi alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamasında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olmak.
|
10.
Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip etmek ve meslektaşları ile iletişim kurmak.
|
11.
Gıda işleme ilkeleri ve gıda sektöründe kullanılan hammaddeler, yardımcı maddeler, katkı maddeleri, ambalaj materyalleri, makineleri, hijyen ve sanitasyon konularını açıklamak.
|
12.
Gıda üretim ve işleme teknolojilerini açıklamak ve uygulamak.
|
13.
Gıda endüstrisinde kalite yönetim sistemlerini ve kalite güvence protokollerini uygulamak.
|
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Gıda Teknolojisi Programı mezunları, gıda sanayi ile ilgili kamu (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel sektör kuruluşlarında (meyve ve sebze ürünleri, et ve süt ürünleri, bitkisel yağ ve tahıl ürünleri ve fermente ürünlerin üretildiği işletmeler, hazır yemek sanayi ve özel laboratuvarlar ve bunların AR GE ve kalite kontrol laboratuvarları) “Gıda Teknikeri” olarak çalışabilmektedirler.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, ÖSYM’nin düzenlediği DGS’den (Dikey Geçiş Sınavı) yeterli puana sahip olmaları koşuluyla, üniversitelerin “Gıda Mühendisliği”, “Kimya”, “Beslenme ve Diyetetik”, “Bitki Koruma” ve “Tarımsal Biyoteknoloji” Bölümleri gibi 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80’ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Keles MYO - Gıda Teknolojisi Program Başkanı
Öğr. Gör. Dr. Ayşe Kevser BİLGİN
kevserbilgin@uludag.edu.tr
Dahili: 62323
Doç. Dr. Elif YILDIZ
elifyildiz@uludag.edu.tr
Dahili: 42683
Öğr. Gör. Dr. Büşra PEKSEZER
busrapeksezer@uludag.edu.tr
Dahili: 62333
Adres: Cuma Mah. Mehmet Akif Orhan Cad. No: 37 16740 Bursa Uludağ Üniversitesi Keles Yerleşkesi
Telefon: 0 224 861 34 25
Fax: 0224 861 35 21
Keles MYO e-mail: kelesmyo@uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Keles Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı uygulama laboratuvarındaki mevcut cihazlarla çeşitli gıda analizleri yapılmaktadır. Aynı zamanda uygulama derslerinde bazı gıdaların üretim aşamaları deneysel olarak gerçekleştirilmektedir.
1. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESZ101 |
TEMEL MATEMATİK |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
GESZ103 |
GENEL MİKROBİYOLOJİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
GESZ105 |
HİJYEN VE SANİTASYON |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDZ101 |
GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
4 |
GIDZ103 |
GIDA KİMYASI |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDZ105 |
GENEL KİMYA |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDZ107 |
LABORATUVAR TEKNİĞİ I |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
ATA101 |
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
TUD101 |
TÜRK DİLİ I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
|
YABANCI DİL
|
|
|
|
|
2 |
Toplam |
|
30 |
2. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESZ012 |
HAZIR YEMEK SİSTEMLERİ |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDZ102 |
GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER II |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
GIDZ104 |
GIDA MİKROBİYOLOJİSİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
GIDZ110 |
LABORATUVAR TEKNİĞİ II |
Zorunlu |
1 |
2 |
0 |
4 |
GIDZ112 |
BESLENME İLKELERİ |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
ATA102 |
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
TUD102 |
TÜRK DİLİ II |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
|
YABANCI DİL
|
|
|
|
|
2 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
6 |
Toplam |
|
30 |
3. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GIDZ201 |
TAHIL TEKNOLOJİSİ I |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
GIDZ203 |
SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ I |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
3 |
GIDZ205 |
MEYVE VE SEBZE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ-1 |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
3 |
GIDZ207 |
ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ I |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
STJI |
STAJ I |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
4 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
12 |
Toplam |
|
30 |
4. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GIDZ204 |
SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ II |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
GIDZ206 |
MEYVE VE SEBZE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ II |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
GIDZ208 |
ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ II |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
3 |
GIDZ212 |
TAHIL TEKNOLOJİSİ II |
Zorunlu |
1 |
2 |
0 |
3 |
STJII |
STAJ II |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
4 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
12 |
Toplam |
|
30 |
1. Yarıyıl Zorunlu Yabancı Dil Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
YAD101 |
YABANCI DİL I (İNGİLİZCE) |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
YAD111 |
YABANCI DİL I (ALMANCA) |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
YAD121 |
YABANCI DİL I (FRANSIZCA) |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
2. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
YAD102 |
YABANCI DİL II (İNGİLİZCE) |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
YAD112 |
YABANCI DİL II (ALMANCA) |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
YAD122 |
YABANCI DİL II (FRANSIZCA) |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
GIDS112 |
ENDÜSTRİYEL MİKROBİYOLOJİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GIDS114 |
DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GIDS116 |
ORGANİK GIDALAR |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS002 |
ÇEVRE KORUMA |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS007 |
MESLEK ETİĞİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS009 |
İLETİŞİM |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS010 |
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNİĞİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
2. Yarıyıl Zorunlu Yabancı Dil Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
YAD102 |
YABANCI DİL II (İNGİLİZCE) |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
YAD112 |
YABANCI DİL II (ALMANCA) |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
YAD122 |
YABANCI DİL II (FRANSIZCA) |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
GIDS112 |
ENDÜSTRİYEL MİKROBİYOLOJİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GIDS114 |
DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GIDS116 |
ORGANİK GIDALAR |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS002 |
ÇEVRE KORUMA |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS007 |
MESLEK ETİĞİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS009 |
İLETİŞİM |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS010 |
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNİĞİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
3. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESS010 |
GIDA KATKI MADDELERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GESS011 |
AMBALAJLAMA TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS209 |
GIDA ANALİZLERİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GIDS213 |
KANATLI TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS215 |
GIDA GÜVENLİĞİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS227 |
İŞYERİ EĞİTİMİ I |
Seçmeli |
0 |
16 |
0 |
12 |
GIDS231 |
İÇECEK TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS233 |
SU ANALİZLERİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GIDS235 |
GIDA İŞLETMECİLİĞİ VE PAZARLAMA |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS237 |
İŞLETME YÖNETİMİ I |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS239 |
UNLU MAMÜLLER VE TATLILAR |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
OTPS001 |
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
4. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESS005 |
GIDA ENDÜSTRİSİ MAKİNELERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS216 |
FERMENTE GIDALAR TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
2 |
0 |
3 |
GIDS228 |
İŞYERİ EĞİTİMİ II |
Seçmeli |
0 |
16 |
0 |
12 |
GIDS232 |
FONKSİYONEL GIDALAR |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS232 |
YÖRESEL ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS234 |
KURUYEMİŞ TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS234 |
ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS236 |
GIDA KODEKSİ VE YASAL MEVZUAT |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS238 |
İŞLETME YÖNETİMİ II |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS240 |
PASTACILIK ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GIDS244 |
BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
2 |
0 |
3 |
OTPS004 |
KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS013 |
GİRİŞİMCİLİK |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
T1: Teori |
U2: Uygulama |
L3: Laboratuvar |