Geri Dön Türkçe English Ders Planı Program Yeterlilikleri Ders Planı Rapor
Gıda Teknolojisi
Genel Tanıtım
1
Programın Kısa Geçmişi
Keles Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı 2008 2009 Eğitim Öğretim yılında açılmıştır. 2011 2012 Eğitim Öğretim yılında kayıt yaptıran öğrencilere İKMEP´e uyumlu ders planları uygulanmaya başlanmıştır.
2
Verilen Derece
Bu program, Gıda Teknolojisi alanında 120 AKTS kredilik ve 2 yıllık ön lisans sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Gıda Teknolojisi alanında Ön Lisans derecesine sahip olunur.
3
Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması gerekmekle birlikte tüm kayıt ve kabul koşulları YÖK´ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Gıda Teknolojisi programından ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.
7
Program Profili
Gıda hammaddeleri ve gıdaların bileşimi, gıda üretim ve işleme, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrolü, gıda güvenliği ve gıda mevzuatı hakkında mesleki bilgi, beceri ve donanımlara sahip,
Mesleki gelişmeleri bir yabancı dili de kullanarak takip eden, alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilen, yenilikçi ve sosyal sorumluluk taşıyabilen,
Mesleği ile ilgili etik değerlere bağlı, iş sağlığı ve güvenliği bilincinde, çözüm odaklı ve inisiyatif alabilen,
Bu yetkinlikleri ile kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahip, gıda sanayinde üretim ve kalite kontrol laboratuvarlarında tercih edilen, yazılı ve sözlü iletişimi etkin kullanabilen, takım çalışmasına yatkın “Gıda Teknikeri” unvanı ile çalışabilecek insan gücünü yetiştirmek.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1. Gıda Teknolojisi ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olmak.
2. İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olmak.
3. Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip etmek ve etkin bir şekilde kullanmak.
4. Alanı ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanmak, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak.
5. Alanı ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanmak, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak.
6. Bilgi ve beceriler düzeyinde Türk Dilini kullanarak düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunmak, anlaşılır biçimde ifade etmek.
7. Bireysel olarak alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için çok disiplinli takımlarda ekip üyesi olarak sorumluluk almak.
8. Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahip olmak.
9. Gıda Teknolojisi alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamasında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olmak.
10. Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip etmek ve meslektaşları ile iletişim kurmak.
11. Gıda işleme ilkeleri ve gıda sektöründe kullanılan hammaddeler, yardımcı maddeler, katkı maddeleri, ambalaj materyalleri, makineleri, hijyen ve sanitasyon konularını açıklamak.
12. Gıda üretim ve işleme teknolojilerini açıklamak ve uygulamak.
13. Gıda endüstrisinde kalite yönetim sistemlerini ve kalite güvence protokollerini uygulamak.
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Gıda Teknolojisi Programı mezunları, gıda sanayi ile ilgili kamu (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel sektör kuruluşlarında (meyve ve sebze ürünleri, et ve süt ürünleri, bitkisel yağ ve tahıl ürünleri ve fermente ürünlerin üretildiği işletmeler, hazır yemek sanayi ve özel laboratuvarlar ve bunların AR GE ve kalite kontrol laboratuvarları) “Gıda Teknikeri” olarak çalışabilmektedirler.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, ÖSYM’nin düzenlediği DGS’den (Dikey Geçiş Sınavı) yeterli puana sahip olmaları koşuluyla, üniversitelerin “Gıda Mühendisliği”, “Kimya”, “Beslenme ve Diyetetik”, “Bitki Koruma” ve “Tarımsal Biyoteknoloji” Bölümleri gibi 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80’ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.
12
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.
13
Çalışma Şekli
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Keles MYO - Gıda Teknolojisi Program Başkanı
Öğr. Gör. Dr. Ayşe Kevser BİLGİN
kevserbilgin@uludag.edu.tr
Dahili: 62323
Doç. Dr. Elif YILDIZ
elifyildiz@uludag.edu.tr
Dahili: 42683
Öğr. Gör. Dr. Büşra PEKSEZER
busrapeksezer@uludag.edu.tr
Dahili: 62333
Adres: Cuma Mah. Mehmet Akif Orhan Cad. No: 37 16740 Bursa Uludağ Üniversitesi Keles Yerleşkesi
Telefon: 0 224 861 34 25
Fax: 0224 861 35 21
Keles MYO e-mail: kelesmyo@uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Keles Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı uygulama laboratuvarındaki mevcut cihazlarla çeşitli gıda analizleri yapılmaktadır. Aynı zamanda uygulama derslerinde bazı gıdaların üretim aşamaları deneysel olarak gerçekleştirilmektedir.
1. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
GESZ101 TEMEL MATEMATİK Zorunlu 2 0 0 3
GESZ103 GENEL MİKROBİYOLOJİ Zorunlu 2 2 0 4
GESZ105 HİJYEN VE SANİTASYON Zorunlu 2 0 0 3
GIDZ101 GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER I Zorunlu 2 0 0 4
GIDZ103 GIDA KİMYASI Zorunlu 2 0 0 3
GIDZ105 GENEL KİMYA Zorunlu 2 0 0 3
GIDZ107 LABORATUVAR TEKNİĞİ I Zorunlu 2 2 0 4
HRTZ115 KARİYER PLANLAMA Zorunlu 1 0 0 1
AIT101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 0 0 2
TUD101 TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 0 0 2
YABANCI DİL 2
Toplam 31
2. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
GESZ012 ENDÜSTRİYEL YEMEK ÜRETİMİ Zorunlu 2 0 0 3
GIDZ102 GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER II Zorunlu 2 2 0 4
GIDZ104 GIDA MİKROBİYOLOJİSİ Zorunlu 2 2 0 4
GIDZ110 LABORATUVAR TEKNİĞİ II Zorunlu 1 2 0 4
GIDZ112 BESLENME İLKELERİ Zorunlu 2 0 0 3
AIT102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 0 0 2
TUD102 TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 0 0 2
YABANCI DİL 2
Seçmeli dersler için tıklayınız. 6
Toplam 30
3. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
GIDZ201 TAHIL TEKNOLOJİSİ I Zorunlu 2 2 0 4
GIDZ203 SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ I Zorunlu 2 2 0 3
GIDZ205 MEYVE VE SEBZE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ-1 Zorunlu 2 2 0 3
GIDZ207 ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ I Zorunlu 2 2 0 4
STJI STAJ I Zorunlu 0 0 0 4
Seçmeli dersler için tıklayınız. 12
Toplam 30
4. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
GIDZ204 SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ II Zorunlu 2 2 0 4
GIDZ206 MEYVE VE SEBZE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ II Zorunlu 2 2 0 4
GIDZ208 ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ II Zorunlu 2 2 0 3
GIDZ212 TAHIL TEKNOLOJİSİ II Zorunlu 1 2 0 3
STJII STAJ II Zorunlu 0 0 0 4
Seçmeli dersler için tıklayınız. 12
Toplam 30
1. Yarıyıl Zorunlu Yabancı Dil Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
YAD101 YABANCI DİL I (İNGİLİZCE) Zorunlu 2 0 0 2
YAD111 YABANCI DİL I (ALMANCA) Zorunlu 2 0 0 2
YAD121 YABANCI DİL I (FRANSIZCA) Zorunlu 2 0 0 2
2. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
YAD102 YABANCI DİL II (İNGİLİZCE) Zorunlu 2 0 0 2
YAD112 YABANCI DİL II (ALMANCA) Zorunlu 2 0 0 2
YAD122 YABANCI DİL II (FRANSIZCA) Zorunlu 2 0 0 2
GIDS112 ENDÜSTRİYEL MİKROBİYOLOJİ Seçmeli 1 2 0 3
GIDS114 DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ Seçmeli 1 2 0 3
GIDS116 ORGANİK GIDALAR Seçmeli 2 0 0 3
GIDS118 KİŞİSEL GELİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ Seçmeli 2 0 0 3
OTPS001 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Seçmeli 2 0 0 3
OTPS002 ÇEVRE KORUMA Seçmeli 2 0 0 3
OTPS003 İLK YARDIM Seçmeli 2 0 0 3
OTPS007 MESLEK ETİĞİ Seçmeli 2 0 0 3
OTPS010 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNİĞİ Seçmeli 1 2 0 3
2. Yarıyıl Zorunlu Yabancı Dil Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
YAD102 YABANCI DİL II (İNGİLİZCE) Zorunlu 2 0 0 2
YAD112 YABANCI DİL II (ALMANCA) Zorunlu 2 0 0 2
YAD122 YABANCI DİL II (FRANSIZCA) Zorunlu 2 0 0 2
GIDS112 ENDÜSTRİYEL MİKROBİYOLOJİ Seçmeli 1 2 0 3
GIDS114 DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ Seçmeli 1 2 0 3
GIDS116 ORGANİK GIDALAR Seçmeli 2 0 0 3
GIDS118 KİŞİSEL GELİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ Seçmeli 2 0 0 3
OTPS001 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Seçmeli 2 0 0 3
OTPS002 ÇEVRE KORUMA Seçmeli 2 0 0 3
OTPS003 İLK YARDIM Seçmeli 2 0 0 3
OTPS007 MESLEK ETİĞİ Seçmeli 2 0 0 3
OTPS010 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNİĞİ Seçmeli 1 2 0 3
3. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
GESS010 GIDA KATKI MADDELERİ Seçmeli 2 0 0 3
GESS011 AMBALAJLAMA TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 0 0 3
GIDS209 GIDA ANALİZLERİ Seçmeli 1 2 0 3
GIDS213 KANATLI TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 0 0 3
GIDS216 FERMENTE GIDALAR TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 2 0 3
GIDS227 İŞYERİ EĞİTİMİ I Seçmeli 0 16 0 12
GIDS231 İÇECEK TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 0 0 3
GIDS233 SU ANALİZLERİ Seçmeli 1 2 0 3
GIDS235 GIDA İŞLETMECİLİĞİ VE PAZARLAMA Seçmeli 2 0 0 3
GIDS237 İŞLETME YÖNETİMİ I Seçmeli 2 0 0 3
GIDS239 UNLU MAMÜLLER VE TATLILAR Seçmeli 1 2 0 3
OTPS009 İLETİŞİM Seçmeli 2 0 0 3
OTPS051 TOPLUM BİLİNCİ VE SOSYAL SORUMLULUK Seçmeli 2 0 0 3
4. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
GESS005 GIDA ENDÜSTRİSİ MAKİNELERİ Seçmeli 2 0 0 3
GIDS228 İŞYERİ EĞİTİMİ II Seçmeli 0 16 0 12
GIDS232 FONKSİYONEL GIDALAR Seçmeli 2 0 0 3
GIDS234 ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 0 0 3
GIDS238 İŞLETME YÖNETİMİ II Seçmeli 2 0 0 3
GIDS240 PASTACILIK ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Seçmeli 1 2 0 3
GIDS242 YÖRESEL ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 0 0 3
GIDS244 BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 2 0 3
GIDS246 KURUYEMİŞ TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 0 0 3
GIDS248 GIDA GÜVENLİĞİ VE MEVZUATI Seçmeli 3 0 0 3
OTPS004 KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ Seçmeli 2 0 0 3
OTPS013 GİRİŞİMCİLİK Seçmeli 2 0 0 3
T1: Teori U2: Uygulama L3: Laboratuvar
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr