Türkçe English Ders Planı Program Yeterlilikleri Ders Planı Rapor
Translasyonel Tıp Doktora Programı (Sağlık Bilimleri Enstitüsü)
Genel Tanıtım
1
Programın Kısa Geçmişi
Disiplinlerarası Translasyonel Tıp Doktora Programı, 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılı Bahar döneminde eğitime başlamıştır. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen Öncelikli Alanlardan biri olan Translasyonel Tıp alanında üniversitemiz bünyesinde 3 öğrencimiz YÖK 100/2000 Doktora Burs Programı kapsamında çalışmalarını sürdürmektedir.
Türkiye´de Disiplinlerarası Translasyonel Tıp Doktora Programı olarak eğitime başlayan ve Biyoteknoloji, Biyoinformatik ve Biyomühendislik gibi alanları kapsayan ilk Anabilim Dalı olma özelliğini taşımaktadır. Farklı bilim dallarından mezun öğrencileri bünyesinde barındıran program, akademik kadrosu ve stratejik yaklaşımlarıyla disiplinlerarası bir eğitim modeli sunarak örnek bir yapı olmayı hedeflemektedir.
Anabilim Dalımızın ilk kadrosu 3 Profesör, 2 Doçent, 1 Doktor Öğretim Üyesi ve 1 Danışmandan (Chief Technology, Syncsort) oluşmuştur. İlerleyen süreçlerde programımıza 4 Profesör ve 4 Doçent dahil olmuştur. 2024 yılı itibariyle Anabilim Dalımız ilk mezununu vermiştir. Ayrıca, programımızda 1 Öncelikli Alanlarda Araştırma Görevlisi, 21 Doktora öğrencisi, 2 Bütünleşik Doktora öğrencisi ve 3 YÖK 100/2000 Doktora öğrencisi bulunmaktadır.
2
Verilen Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Disiplinlerarası Translasyonel Tıp alanında Doktora (PhD) derecesine sahip olur.
3
Derecenin Düzeyi
Doktora
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Doktora programına başvurabilmek için, Fen, Fen-Edebiyat, Mühendislik ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinin lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olmak ya da Eczacılık, Tıp, Diş Hekimliği, Veterinerlik Fakültelerinin uzmanlık derecelerinden birine sahip olmak gerekmektedir. Ayrıca, ALES veya eşdeğer bir sınavdan, Senato tarafından belirlenen en düşük puan olan 55 puandan az olmamak kaydıyla, gerekli puan alınmalıdır. Doktora/sanatta yeterlik/uzmanlık alanı mezunları için ALES şartı aranmaz. Ancak bu adaylar için, başvuru yaptıkları alanda, mezuniyet puanı ve girişteki sınav türü dikkate alınmaksızın, 55’in altında olmayan bir puan belirlenir ve bu puan programın koşullarında ilan edilir. Bu adaylar, daha önce aldıkları puan türü veya doktora/sanatta yeterlik/uzmanlık alanından farklı bir alanda başvuru yapabilirler. İlan edilen puan, puan türüne bakılmaksızın ALES puanı olarak değerlendirilir. Lisans derecesiyle doktora başvuranların ALES puanının, başvurdukları programın puan türünde en az 80 puan olması gerekmektedir. Ayrıca, Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından, İngilizce dilinden en az 55 puan almak zorunludur. Yabancı uyruklu adayların, Türkçe yeterlilik belgesi ve ALES sonuç belgesi, Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezleri (TÖMER) tarafından verilmelidir. Başvuru sürecinde, ALES puanının yanı sıra yazılı bilimsel değerlendirme sınavı ve/veya mülakat sonucuna göre, yüksek lisans başvurularında ise yüksek lisans not ortalaması da dikkate alınabilir. Bu değerlendirmeye ilişkin kurallar ve başvuru koşulları, ilgili senato tarafından düzenlenen yönetmelik ile belirlenir. Lisans derecesiyle doktora programına başvuracakların, lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3.00 veya eşdeğer bir puan olması, tezli yüksek lisans mezunlarının ise 4 üzerinden en az 2.25 veya eşdeğer bir not ortalamasına sahip olması gerekmektedir. Başvuran adaylar, ALES puanı ve mezuniyet not ortalaması (ALES %50, GANO %50) dikkate alınarak yapılan ön değerlendirme sonucunda, giriş sınavına çağrılacak adaylar belirlenir. Doktora programına kabulde, ALES puanının %50’si, lisans/yüksek lisans not ortalamasının %20’si, yazılı/sözlü bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sınavı sonucunun %30’u dikkate alınır. Sonuçta en az 70 puan alan adaylar arasında sıralama yapılır. Translasyonel Tıp Doktora programına başvuracak adaylar, Sağlık Bilimleri Enstitüsünün belirlediği kabul ve kayıt koşullarının yanı sıra, referans mektubu, özgeçmiş ve amaç mektubu gibi ek belgeler de sunabilirler.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Doktora programına tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için, derslerin verildiği dönemden itibaren her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın toplamda sekiz yarıyıl, azami tamamlama süresi ise on iki yarıyıldır. Doktora programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlamayan veya yükseköğretim kurumunun belirlediği asgari genel not ortalamasını sağlayamayan öğrencilerin, yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Kredili derslerini başarıyla tamamlayan, yeterlik sınavını geçip tez önerisi kabul edilen ancak tez çalışmasını, birinci fıkrada belirtilen on iki ya da on dört yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencilerin ilişiği kesilir.
7
Program Profili
Disiplinlerarası Translasyonel Tıp Doktora programının amacı, uluslararası düzeyde bilgi üreten ve eğitim veren, üretim ve hizmet sektörlerine yönelik çalışmalarıyla topluma katkı sağlayan, araştırma, eğitim ve hizmet alanlarında sürekli kendini geliştiren ve örnek gösterilen bir program olmaktır. Öğrencilerin ilgisine göre seçeceği Biyoteknoloji, Biyoinformatik ve Biyomühendislik çalışma alanları ile kliniğe faydalı bilimsel çıktılar oluşturmak programın ana temasıdır. Sağlık alanındaki multidisipliner ve interdisipliner çalışmalar, insan ve toplum sağlığı için yararlı sonuçlar ve temel ihtiyaç ürünlerini ortaya çıkarmanın yanı sıra, hastalıklar için önlem, tanı ve tedavi hedeflerini kapsayacak şekilde yürütülmektedir. Translasyonel Tıp kavramı bu bütünlüğü sağlamada önemli bir rol oynamaktadır. Translasyonel tıp çift yönlüdür; laboratuvardan hasta yatağına ve aynı şekilde hasta yatağından laboratuvara geri dönen bilgi akışları sürecinden oluşur. Bench-to-bedside bilgi akışında, temel araştırmalarla geliştirilen yeni terapötik stratejilerin klinik olarak test edilmesi amaçlanır ve etkinliklerinin artırılması hedeflenir. Bedside-to-bench bilgi akışında ise yeni tedavi uygulamaları ve bunların nasıl geliştirilebileceği hakkında geri bildirim sağlanır. Sonuç olarak, hasta yatağından laboratuvara, laboratuvardan endüstriye ve nihayet toplum sağlığına kadar bir bilgi akışı gerçekleşir.
Translasyonel Tıbbın Prensipleri kapsamında; biyoteknoloji alanında “Onkogenetik,” “Biyomarker Keşfi,” “Farmakogenetik,” “Omik Teknolojiler,” “Genom Düzenleme Teknolojileri,” “Aşı Teknolojisi” gibi derslerle; biyoinformatik alanında “Uygulamalı Biyoinformatik,” “Veri Madenciliği,” “Kliniğe Yansıyan Bilgisayar Programlama,” “Biyoinformatiğin Temelleri ve Uygulamaları,” “Medikal İnformatik” gibi derslerle; biyomühendislik alanında ise “Biyosensörler,” “Biyomedikal 3D Baskılama,” “Biyomühendisliğin Temelleri ve Uygulamaları” gibi derslerle öğrenciler, çeşitli uygulama alanlarında çalışabilecek bilgi ve becerilerle donatılmaktadır. Ayrıca, etik değerlere sahip, dünyadaki gelişmelere ayak uydurabilecek ve hayat boyu öğrenmenin önemini benimsemiş çağdaş bilim insanları yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Eğitim planında zorunlu derslere ek olarak, öğrencilere kendi tercihlerine göre seçmeli dersler alma fırsatı da sunulmaktadır.
8
Program Yeterlilikleri - TYYÇ - TAY İlişkisi
8.1
Program Yeterlikleri
1. Lisansüstü yeterliliklere dayalı olarak, Translasyonel Tıp alanındaki güncel ve ileri düzey bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve sağlık alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilme.
2. Translasyonel Tıp'ın ilişkili olduğu Mühendislik, Tıp ve Fen Bilimleri arasındaki etkileşimi kavrayabilme; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilme.
3. Translasyonel Tıp'ın ilişkili olduğu alanlardaki güncel ve yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme.
4. Translasyonel Tıp alanına yenilik getiren, yeni, inovatif bir düşünce, yöntem, tasarım, uygulama ve/veya ürün geliştirebilme ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım, uygulamayı ve/veya ürünü farklı bir alana uygulayabilme; özgün bir konuyu araştırabilme, kavrayabilme, tasarlayabilme, uyarlayabilme ve uygulayabilme.
5. Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilme.
6. Translasyonel Tıp alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanmış olma.
7. Translasyonel Tıp alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek, alanındaki ilerlemeye katkıda bulunabilme.
8. Translasyonel Tıp alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak, alanındaki bilginin sınırlarını genişletebilme.
9. Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme.
10. Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilme.
11. Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetebilme.
12. Uzman kişilerle alanındaki konuları tartışırken özgün görüşlerini savunabilme ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurabilme.
13. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak, ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilme ve tartışabilme.
14. Translasyonel Tıp alanında bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunabilme.
15. Translasyonel Tıp alanında karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak, işlevsel etkileşim kurabilme.
16. Translasyonel Tıp alanı ile ilgili toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme ve bu değerlerin gelişimini destekleyebilme.
8.2
TYYÇ - Program Yeterliği İlişkisi
Program Yeterliliği TYYÇ-1 BİLGİ (Kuramsal - Uygulamalı) TYYÇ-2 BECERİ (Bilişsel - Uygulamalı) TYYÇ-3 YETKİNLİK (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme) TYYÇ-4 YETKİNLİK (Öğrenme Yetkinliği) TYYÇ-5 YETKİNLİK (İletişim ve Sosyal Yetkinlik) TYYÇ-6 YETKİNLİK (Alana Özgü Yetkinlik)
1 Lisansüstü yeterliliklere dayalı olarak, Translasyonel Tıp alanındaki güncel ve ileri düzey bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve sağlık alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilme. 1 1,2
2 Translasyonel Tıp'ın ilişkili olduğu Mühendislik, Tıp ve Fen Bilimleri arasındaki etkileşimi kavrayabilme; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilme. 2 1,2
3 Translasyonel Tıp'ın ilişkili olduğu alanlardaki güncel ve yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme. 1 1,2
4 Translasyonel Tıp alanına yenilik getiren, yeni, inovatif bir düşünce, yöntem, tasarım, uygulama ve/veya ürün geliştirebilme ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım, uygulamayı ve/veya ürünü farklı bir alana uygulayabilme; özgün bir konuyu araştırabilme, kavrayabilme, tasarlayabilme, uyarlayabilme ve uygulayabilme. 1,2 1
5 Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilme. 1,2
6 Translasyonel Tıp alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanmış olma. 2 1
7 Translasyonel Tıp alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek, alanındaki ilerlemeye katkıda bulunabilme. 1 1
8 Translasyonel Tıp alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak, alanındaki bilginin sınırlarını genişletebilme. 1 2
9 Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme. 1 1 1
10 Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilme. 1,2
11 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetebilme. 2 1
12 Uzman kişilerle alanındaki konuları tartışırken özgün görüşlerini savunabilme ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurabilme. 2 1
13 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak, ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilme ve tartışabilme. 3
14 Translasyonel Tıp alanında bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunabilme. 1
15 Translasyonel Tıp alanında karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak, işlevsel etkileşim kurabilme. 2
16 Translasyonel Tıp alanı ile ilgili toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme ve bu değerlerin gelişimini destekleyebilme. 3
8.3
PROGRAM YETERLİLİĞİ - TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY) İLİŞKİSİ
Program Yeterliliği TAY-1 BİLGİ (Kuramsal - Uygulamalı) TAY-2 BECERİ (Bilişsel - Uygulamalı) TAY-3 YETKİNLİK (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme) TAY-4 YETKİNLİK (Öğrenme Yetkinliği) TAY-5 YETKİNLİK (İletişim ve Sosyal Yetkinlik) TAY-6 YETKİNLİK (Alana Özgü Yetkinlik)
1 Lisansüstü yeterliliklere dayalı olarak, Translasyonel Tıp alanındaki güncel ve ileri düzey bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve sağlık alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilme. 1,2 1,2 1,2,3,4
2 Translasyonel Tıp'ın ilişkili olduğu Mühendislik, Tıp ve Fen Bilimleri arasındaki etkileşimi kavrayabilme; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilme. 1,2,3,5 1,2 1,4 1,4,5
3 Translasyonel Tıp'ın ilişkili olduğu alanlardaki güncel ve yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme. 1,2 1,5 1
4 Translasyonel Tıp alanına yenilik getiren, yeni, inovatif bir düşünce, yöntem, tasarım, uygulama ve/veya ürün geliştirebilme ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım, uygulamayı ve/veya ürünü farklı bir alana uygulayabilme; özgün bir konuyu araştırabilme, kavrayabilme, tasarlayabilme, uyarlayabilme ve uygulayabilme. 1 1 1 1 2 2,3
5 Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilme. 4 1 2
6 Translasyonel Tıp alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanmış olma. 1,2 5,6 1 1 1,3
7 Translasyonel Tıp alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek, alanındaki ilerlemeye katkıda bulunabilme. 2 2 1,4 2 3
8 Translasyonel Tıp alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak, alanındaki bilginin sınırlarını genişletebilme. 3 2,3 4
9 Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme. 1 4 4
10 Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilme. 1 1 1 3
11 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetebilme. 1 1,6
12 Uzman kişilerle alanındaki konuları tartışırken özgün görüşlerini savunabilme ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurabilme. 4 1 2,3 3,4
13 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak, ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilme ve tartışabilme. 3
14 Translasyonel Tıp alanında bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunabilme. 3,6
15 Translasyonel Tıp alanında karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak, işlevsel etkileşim kurabilme. 1 2 3
16 Translasyonel Tıp alanı ile ilgili toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme ve bu değerlerin gelişimini destekleyebilme. 4 4 3 4
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Disiplinlerarası Translasyonel Tıp alanında Doktora eğitimi almış öğrenciler, akademik kariyerin yanı sıra üniversitelerin araştırma merkezlerinde, Ar-Ge merkezlerinde, hastanelerde, üretim ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren kamu ve özel kuruluşlarda uzman ya da yönetici olarak görev alabilirler. Ayrıca, Biyoteknoloji, Biyoinformatik ve Biyomühendislik alanlarında uzmanlaşmış kamu veya özel sektör firmalarında da istihdam edilebilirler.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Doktora programını başarıyla tamamlayan mezunlar, aynı ya da benzer alanlarda yurt içinde veya yurt dışında yükseköğretim kurumlarında akademik pozisyonlara başvurabilirler. Ayrıca, kamu ve özel kuruluşların araştırma merkezlerinde uzman pozisyonlarında da görev alabilirler.
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Bursa Uludağ Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği´nin Dördüncü Bölümü, 20. ve 21. Maddeleri gereği uygulanır. Bunun yanı sıra, Translasyonel Tıp Doktora Programı için her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70´ine, uygulamaların ise en az %80´ine devam etmesi gerekmektedir. Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için, o dersten başarı notu olarak 100 üzerinden en az 75 puan alması zorunludur. Ayrıca, ilgili alandaki öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilen doktora yeterlik sınavında (sözlü ve yazılı) en az 75 puan alınması gerekmektedir.
12
Mezuniyet Koşulları
Yüksek Lisans derecesi olan öğrenciler için mezuniyet koşulu, toplamda en az sekiz ders, ders ve tez aşamalarında birer seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi, tez çalışması, tez savunması ve bu Yönetmeliğin 44. maddesinin 2. fıkrasında belirtilen yayımlardan oluşur. Bu derslerin toplam kredi miktarı 24 krediden az, 30 krediden fazla olmamalıdır. Lisans diploması ile doktora programına kabul edilen öğrenciler için mezuniyet koşulu, en az on dört ders, ders ve tez aşamalarında birer seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi, tez çalışması, tez savunması ve bu Yönetmeliğin 44. maddesinin 2. fıkrasında belirtilen yayımlardan oluşur. Bu derslerin toplam kredi miktarı ise 42 krediden az, 50 krediden fazla olmamalıdır. Doktora çalışması sonucunda hazırlanan tez, bilime yenilik getirme, yeni bir bilimsel yöntem geliştirme veya bilinen bir yöntemi yeni bir alanda uygulama niteliklerinden birini sağlamalıdır. Ayrıca, tez konusu veya anabilim dalıyla ilgili tam metin özgün bir makale, uluslararası indekslere giren bir dergide yayımlanmalıdır. Bu yayınlarda, doktora öğrencisinin birinci yazar olması şart değildir, ancak yayımlanan makale, doktoranın tezinden veya tez yapılan bilim dalından olmalıdır.
13
Çalışma Şekli
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Prof. Dr. Halil SAĞLAM
Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUAM) Başhekimi
drhalil@uludag.edu.tr / ttip@uludag.edu.tr
+90 224 294 00 70-71
Bursa, Görükle, TÜRKİYE
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Disiplinlerarası Translasyonel Tıp Doktora Programı´nın uygulama dersleri ve doktora öğrencilerinin tez çalışmaları, tercih ettikleri çalışma alanlarının araştırma laboratuvarlarında yapılacaktır. Üniversite bünyesinde, özellikle Tıp, Mühendislik ve Fen-Edebiyat Fakülteleri´nde bulunan araştırma ve uygulama laboratuvarları, gerektiğinde Translasyonel Tıp Doktora Programı öğrencileri için kullanılacaktır. Disiplinlerarası Translasyonel Tıp Doktora Programı, öğrencilere farklı alanlarda ve bilim dallarında bilimsel çalışma yapma imkânı sunmaktadır.
16
1. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
MTTIP6191 TEZ DANIŞMANLIĞI I Zorunlu 0 1 0 1
SAB 6001 BİYOİSTATİSTİK Zorunlu 2 2 0 5
TTIP6001 TRANSLASYONEL TIBBIN PRENSİPLERİ Zorunlu 3 0 0 7,5
TTIP6021 BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ, ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ Zorunlu 1 0 0 1
Seçmeli dersler için tıklayınız. 15,5
Toplam 30
2. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
MTTIP6002 UYGULAMALI MOLEKÜLER TIP LABORANTUVARI Zorunlu 2 2 0 7
MTTIP6004 HASTALIKLARIN MOLEKÜLER VE HÜCRESEL TEMELLERİ Zorunlu 3 0 0 6
MTTIP6172 SEMİNER Zorunlu 0 2 0 5
MTTIP6192 TEZ DANIŞMANLIĞI II Zorunlu 0 1 0 1
SAB 6002 BİYOİSTATİSTİK Zorunlu 2 2 0 5
Seçmeli dersler için tıklayınız. 6
Toplam 30
3. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
MTTIP6183 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ III Zorunlu 4 0 0 5
MTTIP6193 TEZ DANIŞMANLIĞI III Zorunlu 0 1 0 10
YET6177 YETERLİK SINAVI Zorunlu 0 0 0 15
Toplam 30
4. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
MTTIP6184 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ IV Zorunlu 4 0 0 5
MTTIP6194 TEZ DANIŞMANLIĞI IV Zorunlu 0 1 0 25
Toplam 30
5. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
MTTIP6185 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ V Zorunlu 4 0 0 5
MTTIP6195 TEZ DANIŞMANLIĞI V Zorunlu 0 1 0 25
Toplam 30
6. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
MTTIP6186 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VI Zorunlu 4 0 0 5
MTTIP6196 TEZ DANIŞMANLIĞI VI Zorunlu 0 1 0 25
Toplam 30
7. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
MTTIP6187 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VII Zorunlu 4 0 0 5
MTTIP6197 TEZ DANIŞMANLIĞI VII Zorunlu 0 1 0 25
Toplam 30
8. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
MTTIP6188 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VIII Zorunlu 4 0 0 5
MTTIP6198 TEZ DANIŞMANLIĞI VIII Zorunlu 0 1 0 25
Toplam 30
1. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
MTTIP6181 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ I Seçmeli 4 0 0 5
TTIP6003 BİYOTEKNOLOJİNİN TEMELLERİ VE UYGULAMALARI Seçmeli 2 0 0 5
TTIP6011 UYGULAMALI BİYOİNFORMATİK Seçmeli 1 2 0 5
TTIP6013 ONKOGENETİK Seçmeli 2 0 0 5
TTIP6015 İLAÇ UYGULAMALARI VE KEŞFİ Seçmeli 2 0 0 5
TTIP6017 MİKROBİYOTA Seçmeli 3 0 0 5
TTIP6021 BİYOMARKIR KEŞFİ Seçmeli 2 0 0 5
TTIP6023 BİYOMALZEMELER VE UYGULAMA ALANLARI Seçmeli 3 0 0 5
2. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
MITTIP6006 MOLEKÜLER GENETİK VE HISTOPATOLOJİ Seçmeli 3 0 0 5
MITTIP6008 KARDİYOVASKÜLER GENETİK Seçmeli 3 0 0 5
MITTIP6010 KİŞİYE ÖZGÜ VE FONKSİYONEL TIP Seçmeli 3 0 0 5
MITTIP6012 MİKROBİAL GENETİK Seçmeli 2 0 0 5
MITTIP6014 FARMOGENETİK Seçmeli 3 0 0 5
MITTIP6016 EGZERSİZ FİZYOLJİSİNE MOLOKÜLER YAKLAŞIMLAR Seçmeli 3 0 0 5
MITTIP6018 MOLEKÜLER FARMAKOLOJİ Seçmeli 3 0 0 5
MITTIP6020 MOLEKÜLER GENETİK VE KLİNİK UYGULAMALARI Seçmeli 3 2 0 6
MITTIP6022 İMMUNOGENETİK Seçmeli 3 0 0 5
MITTIP6024 GELİŞİM GENETİĞİ TOKSİKOLOJİ VE TERROTOLOJİ Seçmeli 3 0 0 5
MITTIP6026 GENOMİK VE BİLİŞİMSEL BİYOLOLOJİ Seçmeli 3 0 0 5
MITTIP6028 HASTALIKLARIN GENETİK EPİDEMİYOLOJİ Seçmeli 3 0 0 5
MITTIP6030 HAK SAĞLIĞI GENETİĞİ VE KORUYUCU TIP Seçmeli 3 0 0 5
MITTIP6182 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ II Seçmeli 4 0 0 5
T1: Teori U2: Uygulama L3: Laboratuvar
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr