Gıda Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı (İ.Ö.)
Genel Tanıtım
Bursa Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği programı 1981 yılında Ziraat Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. 1982 yılında lisans düzeyinde eğitim vermeye başlayan bölümün ilk ismi Tarım Ürünleri Teknolojisi Bölümü olup, daha sonra Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü olarak değiştirilmiştir. 1993 yılında Gıda Mühendisliği Bölümü adını almış ve 1996 yılında bu unvanla ilk mezunlarını vermiştir. Gıda Mühendisliği Lisans Programı´nın temel amacı, var olan kaynakları en iyi şekilde değerlendirerek, ihtiyaç duyulan miktarlarda, güvenli, sağlıklı ve besleyici gıdayı rekabet edebilir fiyatlarla üretebilecek personel yetiştirmektir. Bölümümüzde lisans düzeyinde, 1 yıl zorunlu İngilizce hazırlık eğitimini takiben % 30 İngilizce eğitim programı uygulanmaktadır. Bölümde araştırma ve akademik faaliyetler Gıda Bilimleri ve Gıda Teknolojisi olmak üzere iki temel alanda gerçekleştirilmekte olup, tezli ve tezsiz yüksek lisans, doktora ve bütünleşik doktora programları bulunmaktadır.
Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı´nda 2017 yılından itibaren tezsiz yüksek lisans eğitimi yürütülmektedir. İlk öğrencilerini 2022-2023 Bahar Döneminde almaya başlamıştır. Bu programın amacı, gıdaların üretimi, gıda güvenliği ve güvenilirliği, gıda biyoteknolojisi, gıda mikrobiyolojisi ve gıda kimyası temel alanlarındaki lisans bilgilerinin pekiştirilerek uygulamada kullanım olanaklarını irdeleyebilen bireyler yetiştirmek ve böylece ülkemiz gıda sanayiinin gelişmesine katkı sağlamaktır. “Gıda Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö.) Programı”, kamu ve özel sektörde çalışıp akademik bir kariyer planlamayan, ancak özel bir konuda daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyen ve bunu örgün öğretimde gerçekleştirememiş olan Gıda Mühendisliği lisans programı ve bölüm akademik kurulu tarafından uygun görülen lisans programları mezunlarına tezsiz yüksek lisans yapma fırsatı tanımaktadır.
Gıda Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans derecesi elde etmek için; 30 kredilik (90 AKTS karşılığı) ders alan ve tümünü başarıyla tamamlayan, 100 üzerinden en az 70 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve Dönem Projesini başarıyla tamamlayan öğrencilere Gıda Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans diploması verilir.
Yüksek Lisans
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların, mühendislik ve/veya fen alanlarında lisans derecesine sahip olmaları gerekmektedir. ALES sonuç belgesi gerekmemektedir.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Gıda Mühendisliğinin Tezsiz Yüksek Lisans programında mevcut olan derslerden en az 30 kredilik (90 AKTS karşılığı) ders alan ve tümünü başarıyla tamamlayan, 100 üzerinden en az 70 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve bir Mühendislik Projesini başarıyla savunan öğrencilere, Gıda Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans diploması verilir.
Gıda Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans Programının amacı, sanayide çalışan Lisans dereceli mühendislerin değişen mesleki gelişim gereksinimleri ve özellikle üretim odaklı mühendislik faaliyetlerinin giderek tasarım odaklı ürün geliştirme faaliyetlerini de kapsaması sonrası ortaya çıkan formasyon eksikliklerinin giderilmesi, üretim ve hizmet sektörlerine yönelik çalışmalarıyla topluma katkı sağlayan; araştırma, eğitim ve hizmet alanlarında sürekli kendini geliştiren ve örnek gösterilen bir program olmaktır.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1.
Gıda Mühendisliği lisans derecesi yeterlilikleri üzerine kurulan, ilgili alandaki bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi için bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşmak, değerlendirmek ve uygulamaya aktarabilmek
|
2.
Gıda Mühendisliği alanında bilimsel yöntemlerle bilgileri geliştirmek, eksik veya sınırlı verileri kullanabilmek ve lisans seviyesinde ders verebilmek
|
3.
Gıda Mühendisliği alanındaki bir problemi tanılamak, çözüm yöntemi geliştirmek ve uygulamak
|
4.
Gıda Mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve uzmanlaştığı alandaki (gıda teknolojileri, ürün geliştirme, ürün kalitesinin artırımı, gıdagüvenliği, mikrobiyoloji vb.) çalışmaları yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek
|
5.
Bilimsel olayları geniş bir bakış açısı ile irdeleyerek karşılaşılan karmaşık durumlarda deney tasarlamak, deney yapmak, veri toplamak, sonuçları analiz etmek, yorumlamak ve sorumluluk alabilmek
|
6.
Gıda Mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik ve grafik programları gibi bilgisayar donanımlarını kullanabilmek ve geliştirebilmek
|
7.
Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçların, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme becerisi,
|
8.
Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında bilimsel, sosyal ve etik değerleri dikkate alarak bu değerleri öğretebilmek ve denetlemek
|
9.
En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim yeteneğine sahip olmak
|
10.
Gıda Mühendisliği alanında özümsedikleri bilgileri ve problem çözme yeteneklerini fen ve mühendislik alanlarında disiplinler arası akademik çalışmalarda uygulayabilmek
|
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Gıda Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans Eğitim Programı, farklı disiplinlerde eğitilmiş ve halen çalışmakta olan ya da yeni mezunların/ mühendislerin, ileri teknolojilere dayalı sanayi kuruluşlarında gelecekte ürün ve süreç tasarım, geliştirme ve yönetme konusunda liderlik rollerini üstlenebilmeleri için gereksinim duyacakları bilgi ve becerileri kazandırmak amacıyla oluşturulmuştur.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Yükseköğretim sistemimizde doktora programlarında öğrenim görebilmek için TEZLİ yüksek lisans derecesi gerekmektedir.
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Derslerin sınavı; yazılı veya yazılı-sözlü olarak yapılabilir. Tezsiz Yüksek Lisans programında alınan derslerden sınava girebilmek için; kuramsal derslerde % 70 devam etmiş olma şartı aranır. Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarılı olmak için 100 üzerinden en az 70 puan almak gerekir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.
Gıda Mühendisliğinin Tezsiz Yüksek Lisans programını başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerden en az 30 kredilik (90 AKTS karşılığı) ders ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve bir dönem projesini başarıyla savunmak gerekmektedir.
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Prof. Dr. Ö. Utku ÇOPUR
Bursa Uludağ Üniversitesi
Ziraat Fakültesi
Gıda Mühendisliği Bölümü
C Blok Kat: 1
Görükle Yerleşkesi 16059 Nilüfer / BURSA
e-posta: ucopur@uludag.edu.tr , gida@uludag.edu.tr
tel: 0 224 29 41 490
Bologna Birim ve Program Koordinatörü:
Prof. Dr. Sine ÖZMEN TOĞAY
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Görükle Kampüsü 16059 Nilüfer / BURSA
Tel:+90 (224) 29441629 sinetogay@uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Gıda Mühendisliği Bölümü’nde halen 13 Profesör, 4 Doçent, 1 doktorasını tamamlamış Araştırma Görevlisi, 4 Araştırma Görevlisi ve 1 sekreter görev yapmaktadır. Eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri için bölüm bünyesinde öğrenci uygulama (67.85 m2), bakteriyoloji (35 m2), mikoloji (35 m2), örnek hazırlama (35 m2), genel yaş analiz (70.54 m2), elektroforez (15.08 m2), gaz kromatografi-kütle spektrofotometre (15.08 m2) ile enstrümantal analiz (70.54 m2) Laboratuvarları bulunmaktadır. Mikrobiyoloji ve diğer analiz laboratuvarlarında mikrobiyolojik, klasik ve enstrümantal yöntemlerle gıda kalitesinin değerlendirilmesine yönelik analizler yapılmaktadır. Bununla birlikte öğrencilerin uygulamalı olarak üretim yapabileceği Ziraat Fakültesi bünyesinde pilot tesis de bulunmaktadır.
1. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GMB5001 |
GÜVENLİ GIDA ÜRETİM SİSTEMLERİ |
Zorunlu |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5003 |
ENSTRÜMENTAL GIDA ANALİZLERİ TEKNİĞİ |
Zorunlu |
3 |
0 |
0 |
6 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
18 |
Toplam |
|
30 |
2. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GMB5002 |
İLERİ GIDA MİKROBİYOLOJİSİ |
Zorunlu |
2 |
0 |
2 |
6 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
24 |
Toplam |
|
30 |
3. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GMB5005 |
DÖNEM PROJESİ |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
30 |
Toplam |
|
30 |
1. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GMB5011 |
ENDÜSTRİYEL GIDA İŞLEME MÜHENDİSLİĞİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5013 |
ENDÜSTRİYEL MEYVE SUYU İŞLEME TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5015 |
YEMEKLİK YAĞ KİMYASI VE TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5017 |
TAHIL KİMYASI |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5019 |
BİSKÜVİ, KRAKER VE KEK TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5021 |
GIDA SANAYİNDE STARTER ÜRETİMİ VE KULLANIMI |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5023 |
GIDALARDA BOZULMAYA NEDEN OLAN MİKROORGANİZMALAR VE TANIMLANMALARI |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5025 |
MİKROBİYEL PROSES TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5027 |
GIDA SANİTASYONU |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5029 |
ENDÜSTRİYEL MEYVE ŞARAPLARI TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5031 |
GIDA SANAYİNDE ENZİM KULLANIMI |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5033 |
MALT VE BİRA TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5035 |
PROSES DİZAYNI VE DEĞERLENDİRMESİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5037 |
SÜT VE ÜRÜNLERİ FİZİK VE KİMYASI |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5039 |
GIDALARDAKİ İZ ELEMENTLER |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5041 |
SÜT TEKNOLOJİSİNDE ALTERNATİF KORUMA YÖNTEMLERİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5043 |
GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE MOLEKÜLER UYGULAMALAR |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5045 |
ASEPTİK AMBALAJLAMA TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5047 |
MISIR ÜRÜNLERİ VE TATLANDIRICILAR |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5049 |
GIDA SANAYİNDE YATIRIM PROJESİ HAZIRLAMA, DEĞERLENDİRME VE İZLEME YÖNTEMLERİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5051 |
SÜT ÜRÜNLERİNDE REOLOJİ VE TEKSTÜR |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5053 |
ÇAY İŞLEME TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5055 |
İLERİ ET BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5057 |
GIDA ANALİZ LABORATUVARLARINDA KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
2. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GMB5010 |
GIDALARDA UYGULANAN KURUTMA TEKNİKLERİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5012 |
ENDÜSTRİYEL KONSERVE TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5014 |
KİMYASAL MİKROBİYOLOJİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5016 |
FERMENTE TAHIL ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5018 |
MAKARNA VE ERİŞTE TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5020 |
GIDA GÜVENLİĞİ MİKROBİYOLOJİSİ VE KİMYASI |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5022 |
GIDA AMBALAJLAMADA UYGULANAN TEKNİKLER |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5024 |
TOPLUM BESLENMESİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5026 |
FONKSİYONEL GIDALAR VE NUTRASÖTİKLER |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5028 |
VİSKİ VE KONYAK ÜRETİMİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5030 |
GIDA AROMA MADDELERİ VE AROMA KİMYASI |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5032 |
SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİM TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5034 |
GIDALARIN MİNERALLERLE ZENGİNLEŞTİRİLMESİ VE BİYOYARARLILIK |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5036 |
GIDALARDA RAF ÖMRÜ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5038 |
SÜT TEKNILOJİSİNDE PROBİYOTİK BAKTERİLER VE PREBİYOTİKLER |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5040 |
GIDALARIN MODİFİYE ATMOSFERDE MUHAFAZASI |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5042 |
GASTRONOMİ VE YEMEK TARİHİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5044 |
MAYALAR VE MAYALARIN BİYOTEKNOLOJİK UYGULAMALARDA KULLANIMI |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5046 |
TEMEL UYGULAMALI MİKROBİYOLOJİ |
Seçmeli |
2 |
2 |
0 |
6 |
GMB5048 |
ET TEKNOLOJİSİNDE SON GELİŞMELER |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5050 |
GIDA BULAŞANLARI VE KALINTILARI |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5052 |
GIDA İŞLEMEDE YENİ TEKNİKLER |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
T1: Teori |
U2: Uygulama |
L3: Laboratuvar |