Et ve Ürünleri Teknolojisi
Genel Tanıtım
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Et ve Ürünleri Teknolojisi Programı 1986-1987 Eğitim-Öğretim yılında Yüksek Okulun ilk programlarından biri olarak açılmış ve 2006 yılına kadar eğitime devam etmiştir. Daha sonra 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılına kadar “Gıda Teknolojisi” programı altında “Et ve Ürünleri Opsiyonu” olarak eğitim vermiştir.
Bu program, Et ve Ürünleri Teknolojisi alanında 120 AKTS kredilik ve 2 yıllık ön lisans sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Et ve Ürünleri Teknolojisi alanında Ön Lisans derecesine sahip olunur.
Ön Lisans
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından YGS 2 puan türünden yeterli puanı almış olması gerekmektedir veya sınavsız geçiş hakkı ile meslek liselerinin ilgili bölümlerinden geçiş yapılabilmektedir.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Et ve Ürünleri Teknolojisi programından ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.
Et teknikeri, et ve ürünleri konusunda temel bilgilerle donatılmış, konusunda yeterli bilgiye sahip sanayide kullanılan sistem ve ekipmanları tanıyan, özelliklerini bilen, bilgisini endüstriyel sistem ve ekipmanlara uygulayabilen kişidir. Programın temel amacı, gıda sektöründe üretim, servis, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrolü ve pazarlama işlerinde çalışacak, gıda güvenliği ve mevzuatı hakkında teorik ve pratik bilgilere sahip tekniker düzeyinde ara insan gücü yetiştirmektir.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1.
Araştırma yöntem ve tekniklerine hâkim, yaratıcılığı ortaya çıkmış, bilimsel ve teknik alanlarda üretken ve güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak
|
2.
Et ve ürünlerinin üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak
|
3.
Et ve ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlayabilme yeteneği kazanmak
|
4.
Bireysel olarak çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olmak
|
5.
Çevreye ve sağlığa karşı duyarlı ve koruyucu olmak, oluşabilecek sorunları giderebilecek çözüm önerileri üretebilmek
|
6.
Ekonomik, fonksiyonel ve piyasada rekabet edebilir ürün üretme konusunda bilgi ve beceri kazanmak
|
7.
Et endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak
|
8.
Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği analizleri ve kalite-kontrol için gerekli cihazları kullanabilmek
|
9.
Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak
|
10.
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak
|
11.
Kalite yönetim sistemleri hakkında bilgi ve uygulama kabiliyetine sahip olmak
|
12.
Et işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak
|
BECERİ |
Bilişsel - Uygulamalı |
- Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak
- Bireysel olarak çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olmak
- Et ve ürünlerinin üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak
- Araştırma yöntem ve tekniklerine hâkim, yaratıcılığı ortaya çıkmış, bilimsel ve teknik alanlarda üretken ve güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak
- Et işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak
- Et ve ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlayabilme yeteneği kazanmak
- Kalite yönetim sistemleri hakkında bilgi ve uygulama kabiliyetine sahip olmak
- Et endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak
- Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği analizleri ve kalite-kontrol için gerekli cihazları kullanabilmek
- Ekonomik, fonksiyonel ve piyasada rekabet edebilir ürün üretme konusunda bilgi ve beceri kazanmak
|
BİLGİ |
Kuramsal - Uygulamalı |
- Araştırma yöntem ve tekniklerine hâkim, yaratıcılığı ortaya çıkmış, bilimsel ve teknik alanlarda üretken ve güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak
- Et işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak
- Et endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak
- Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği analizleri ve kalite-kontrol için gerekli cihazları kullanabilmek
- Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak
- Kalite yönetim sistemleri hakkında bilgi ve uygulama kabiliyetine sahip olmak
- Et ve ürünlerinin üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak
|
YETKİNLİK |
Alana Özgü Yetkinlik |
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak
- Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği analizleri ve kalite-kontrol için gerekli cihazları kullanabilmek
- Kalite yönetim sistemleri hakkında bilgi ve uygulama kabiliyetine sahip olmak
- Et işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak
- Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak
- Çevreye ve sağlığa karşı duyarlı ve koruyucu olmak, oluşabilecek sorunları giderebilecek çözüm önerileri üretebilmek
|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak
- Et ve ürünlerinin üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak
- Kalite yönetim sistemleri hakkında bilgi ve uygulama kabiliyetine sahip olmak
- Et endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak
- Et işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak
- Araştırma yöntem ve tekniklerine hâkim, yaratıcılığı ortaya çıkmış, bilimsel ve teknik alanlarda üretken ve güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak
|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
- Bireysel olarak çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olmak
- Kalite yönetim sistemleri hakkında bilgi ve uygulama kabiliyetine sahip olmak
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak
- Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak
- Et işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak
- Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği analizleri ve kalite-kontrol için gerekli cihazları kullanabilmek
- Ekonomik, fonksiyonel ve piyasada rekabet edebilir ürün üretme konusunda bilgi ve beceri kazanmak
- Et ve ürünlerinin üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak
|
Öğrenme Yetkinliği |
- Bireysel olarak çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olmak
- Et ve ürünlerinin üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak
- Et işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak
- Et ve ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlayabilme yeteneği kazanmak
- Ekonomik, fonksiyonel ve piyasada rekabet edebilir ürün üretme konusunda bilgi ve beceri kazanmak
|
BECERİ |
Bilişsel - Uygulamalı |
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
|
TYYÇ
|
TAY
|
Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak |
1,2 |
|
Araştırma yöntem ve tekniklerine hâkim, yaratıcılığı ortaya çıkmış, bilimsel ve teknik alanlarda üretken ve güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak |
1,2,3 |
1 |
Bireysel olarak çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olmak |
2 |
|
Çevreye ve sağlığa karşı duyarlı ve koruyucu olmak, oluşabilecek sorunları giderebilecek çözüm önerileri üretebilmek |
|
1 |
Ekonomik, fonksiyonel ve piyasada rekabet edebilir ürün üretme konusunda bilgi ve beceri kazanmak |
1,2 |
1 |
Et endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak |
1,2 |
1 |
Et işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak |
1,2 |
1 |
Et ve ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlayabilme yeteneği kazanmak |
2 |
1 |
Et ve ürünlerinin üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak |
1,2 |
|
Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği analizleri ve kalite-kontrol için gerekli cihazları kullanabilmek |
1,2 |
|
Kalite yönetim sistemleri hakkında bilgi ve uygulama kabiliyetine sahip olmak |
1,2 |
|
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) |
TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY) |
1- Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanma. 2- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme. |
1-Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları tanımlar, sorunları genel ölçekte tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir. |
|
BİLGİ |
Kuramsal - Uygulamalı |
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
|
TYYÇ
|
TAY
|
Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak |
1 |
|
Araştırma yöntem ve tekniklerine hâkim, yaratıcılığı ortaya çıkmış, bilimsel ve teknik alanlarda üretken ve güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak |
1,2 |
2 |
Et endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak |
1 |
1 |
Et işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak |
1 |
1 |
Et ve ürünlerinin üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak |
1,2 |
1,2 |
Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği analizleri ve kalite-kontrol için gerekli cihazları kullanabilmek |
1 |
|
Kalite yönetim sistemleri hakkında bilgi ve uygulama kabiliyetine sahip olmak |
1 |
|
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak |
|
2 |
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) |
TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY) |
1- Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma. |
1-Tarım, Orman ve Su Ürünleri alanlarıyla ilgili temel bilgilere sahiptir. 2-Edindiği bilgilerin doğruluğu, güvenirliliği ve güncelliğini kavrar ve değerlendirir. |
|
YETKİNLİK |
Alana Özgü Yetkinlik |
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
|
TYYÇ
|
TAY
|
Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak |
1 |
|
Araştırma yöntem ve tekniklerine hâkim, yaratıcılığı ortaya çıkmış, bilimsel ve teknik alanlarda üretken ve güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak |
|
1 |
Çevreye ve sağlığa karşı duyarlı ve koruyucu olmak, oluşabilecek sorunları giderebilecek çözüm önerileri üretebilmek |
1.2 |
4 |
Ekonomik, fonksiyonel ve piyasada rekabet edebilir ürün üretme konusunda bilgi ve beceri kazanmak |
|
1,2 |
Et işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak |
1,2 |
1,2,3,4 |
Et ve ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlayabilme yeteneği kazanmak |
|
1 |
Et ve ürünlerinin üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak |
|
3 |
Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği analizleri ve kalite-kontrol için gerekli cihazları kullanabilmek |
2 |
2,3,4 |
Kalite yönetim sistemleri hakkında bilgi ve uygulama kabiliyetine sahip olmak |
1 |
1,2,3,4 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak |
1 |
1 |
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) |
TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY) |
1- Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma. 2- Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma. |
1-Alanında verileri toplar ve sonuçlarının uygulamaya aktarır. 2-Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. 3-Alanıyla ilgili mevzuata uygun davranır. 4-Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir. |
|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
|
TYYÇ
|
TAY
|
Araştırma yöntem ve tekniklerine hâkim, yaratıcılığı ortaya çıkmış, bilimsel ve teknik alanlarda üretken ve güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak |
1,2 |
1 |
Bireysel olarak çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olmak |
|
1 |
Et endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak |
1,2 |
|
Et işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak |
1,2,3 |
1 |
Et ve ürünlerinin üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak |
1,2 |
|
Kalite yönetim sistemleri hakkında bilgi ve uygulama kabiliyetine sahip olmak |
1 |
|
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak |
1,2 |
|
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) |
TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY) |
1- Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. 2- Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. 3- Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme. |
1-Alanı ile ilgili bir çalışmayı gerçekleştirmede ve uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmede ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 2-Sorumluluğu altında çalışanları yönetir. |
|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
|
TYYÇ
|
TAY
|
Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak |
4 |
4 |
Araştırma yöntem ve tekniklerine hâkim, yaratıcılığı ortaya çıkmış, bilimsel ve teknik alanlarda üretken ve güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak |
|
1,2 |
Bireysel olarak çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olmak |
1,2 |
|
Ekonomik, fonksiyonel ve piyasada rekabet edebilir ürün üretme konusunda bilgi ve beceri kazanmak |
1 |
1,2 |
Et işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak |
1,2 |
1,2,4 |
Et ve ürünlerinin üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak |
1 |
1 |
Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği analizleri ve kalite-kontrol için gerekli cihazları kullanabilmek |
4 |
|
Kalite yönetim sistemleri hakkında bilgi ve uygulama kabiliyetine sahip olmak |
1,4 |
|
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak |
4 |
1,2 |
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) |
TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY) |
1- Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme. 2- Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme. 3- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. 4- Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme. |
1-Güncel olay ve gelişmelere duyarlıdır ve bu gelişmeleri izler. 2-Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ve sorumlularla paylaşır. 3-Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 genel düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar. 4-Çalışma alanlarının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
|
Öğrenme Yetkinliği |
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
|
TYYÇ
|
TAY
|
Araştırma yöntem ve tekniklerine hâkim, yaratıcılığı ortaya çıkmış, bilimsel ve teknik alanlarda üretken ve güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak |
|
1,2 |
Bireysel olarak çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olmak |
2,3 |
|
Ekonomik, fonksiyonel ve piyasada rekabet edebilir ürün üretme konusunda bilgi ve beceri kazanmak |
2 |
1 |
Et işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak |
1,2 |
1,2 |
Et ve ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlayabilme yeteneği kazanmak |
2 |
|
Et ve ürünlerinin üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak |
1,2 |
|
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak |
2 |
1 |
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) |
TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY) |
1- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme. 2- Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirebilme. 3- Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanmış olma. |
1-Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 2-Bilgiye ulaşma yollarını bilir ve etkin bir şekilde kullanır. |
|
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Et ve Ürünleri Teknolojisi Programı mezunları, gıda sanayi ile ilgili kamu (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel sektör kuruluşlarında (et ve ürünleri, hazır yemek sanayi, perakende sektörü, özel laboratuarlar ile bunların AR-GE ve kalite kontrol laboratuarları) “Et ve Ürünleri Teknikeri” olarak çalışabilmektedirler.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, ÖSYM’nin düzenlediği DGS’ den (Dikey Geçiş Sınavı) yeterli puana sahip olmaları koşuluyla, üniversitelerin “Gıda Mühendisliği”, “Kimya”, “Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği”, “Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği”, “Beslenme ve Diyetetik”, “Ziraat Mühendisliği-Zootekni” bölümleri gibi 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az % 70`ine, uygulamaların en az % 80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 50, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 50 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 30 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Program Başkanı:
Dr. Nalan ÇIrak
U.Ü. Teknik Bilimler MYO Et ve Ürünleri Teknolojisi Programı
16059/Görükle/Bursa
Tel: 0224 2942365
e-mail: nfiliz@uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Et ve Ürünleri Teknolojisi Programında 3 öğretim elemanı görev yapmaktadır. Programımızın et işleme ünitesinde; et işleme, hazır et ürünleri uygulamaları yapılabilirken, fermente ve/veya haşlanmış et ürünleri Veteriner Fakültesi Et İşleme Ünitesinde yaptırılabilmektedir. Ayrıca bölgemiz mezbaha ve et entegre tesislerinde (ÇİMET) uygulamalarımız sürdürülebilmektedir. Gıda analiz laboratuarında, et ve ürünlerinin analizleri yaptırılarak, öğrencilerin teorik bilgilerinin uygulamaya geçirilmesi sağlanmaktadır.
1. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
ETPZ101 |
ET İŞLEME I |
Zorunlu |
3 |
2 |
0 |
4 |
ETPZ107 |
MEZBAHA BİLİMİ |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
ETPZ109 |
ET BİLİMİ |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
ETPZ121 |
KIRMIZI ET ÜRETİMİ |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
GESZ103 |
GENEL MİKROBİYOLOJİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
5 |
GIDZ101 |
GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER I |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
3 |
GIDZ115 |
BESLENME İLKELERİ |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
HRTZ115 |
KARİYER PLANLAMA |
Zorunlu |
1 |
0 |
0 |
1 |
ATA101 |
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
TUD101 |
TÜRK DİLİ I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
|
YABANCI DİL
|
|
|
|
|
2 |
Toplam |
|
31 |
2. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
ETPZ102 |
ET İŞLEME II |
Zorunlu |
4 |
2 |
0 |
5 |
GIDZ102 |
GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER II |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
3 |
GIDZ104 |
GIDA MİKROBİYOLOJİSİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
5 |
GIDZ108 |
LABORATUVAR TEKNİĞİ I |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
5 |
ATA102 |
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
TUD102 |
TÜRK DİLİ II |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
|
YABANCI DİL
|
|
|
|
|
2 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
6 |
Toplam |
|
30 |
3. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
ETPZ201 |
ET TEKNOLOJİSİ I |
Zorunlu |
3 |
2 |
0 |
5 |
ETPZ203 |
ET PİŞİRME TEKNİKLERİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
3 |
ETPZ205 |
ET İŞLEME MAKİNELERİ VE BAKIMI |
Zorunlu |
1 |
2 |
0 |
3 |
ETPZ215 |
SU ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
TBMYO1 |
STAJ I |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
4 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
12 |
Toplam |
|
30 |
4. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
ETPS206 |
GIDA KODEKSİ |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
ETPS214 |
KANATLI TEKNOLOJİSİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
3 |
ETPZ202 |
ET TEKNOLOJİSİ II |
Zorunlu |
3 |
2 |
0 |
5 |
GIDZ208 |
GIDA ANALİZLERİ |
Zorunlu |
1 |
2 |
0 |
3 |
TBMYO2 |
STAJ II |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
4 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
12 |
Toplam |
|
30 |
1. Yarıyıl Zorunlu Yabancı Dil Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
YAD101 |
YABANCI DİL I (İNGİLİZCE) |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
YAD111 |
YABANCI DİL I (ALMANCA) |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
YAD121 |
YABANCI DİL I (FRANSIZCA) |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
2. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESS012 |
ENDÜSTRİYEL YEMEK ÜRETİMİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GESS105 |
HİJYEN VE SANİTASYON |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS112 |
ENDÜSTRİYEL MİKROBİYOLOJİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
OTPS006 |
ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
YAD102 |
YABANCI DİL II (İNGİLİZCE) |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
YAD112 |
YABANCI DİL II (ALMANCA) |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
YAD122 |
YABANCI DİL II (FRANSIZCA) |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
2. Yarıyıl Zorunlu Yabancı Dil Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESS012 |
ENDÜSTRİYEL YEMEK ÜRETİMİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GESS105 |
HİJYEN VE SANİTASYON |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS112 |
ENDÜSTRİYEL MİKROBİYOLOJİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
OTPS006 |
ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
YAD102 |
YABANCI DİL II (İNGİLİZCE) |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
YAD112 |
YABANCI DİL II (ALMANCA) |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
YAD122 |
YABANCI DİL II (FRANSIZCA) |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
3. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
ETPS111 |
ET VE ÜRÜNLERİ MUHAFAZA YÖNTEMLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
ETPS209 |
İŞYERİ EĞİTİMİ I |
Seçmeli |
0 |
16 |
0 |
12 |
GESS010 |
GIDA KATKI MADDELERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GESS203 |
STARTER KÜLTÜR |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GESS205 |
LABORATUVAR TEKNİĞİ II |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GIDS114 |
DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GIDS215 |
GIDA GÜVENLİĞİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS004 |
KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
4. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
ETPS208 |
İŞYERİ EĞİTİMİ II |
Seçmeli |
0 |
16 |
0 |
12 |
ETPS218 |
YAN ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
ETPS220 |
ET İŞLETMELERİNDE YÖNTEM VE ORGANİZASYON |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
ETPS222 |
SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GESS011 |
AMBALAJLAMA TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS001 |
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS002 |
ÇEVRE KORUMA |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS007 |
MESLEK ETİĞİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS009 |
İLETİŞİM |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS010 |
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
1 |
3 |
OTPS013 |
GİRİŞİMCİLİK |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
T1: Teori |
U2: Uygulama |
L3: Laboratuvar |