Geri Dön Türkçe English Ders Planı Program Yeterlilikleri Ders Planı Rapor
Bitki Koruma
Genel Tanıtım
1
Programın Kısa Geçmişi
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Programı 1981 yılında kurulmuş olup, bölüm (program) düzeyinde eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine lisans, yüksek lisans ve doktora programlarıyla yürütmektedir. Program, Entomoloji ve Fitopatoloji olmak üzere iki Anabilim Dalından oluşmaktadır. Entomoloji Anabilim dalı bitki zararlısı böceklerin, nematotların ve akarların teşhisi, biyolojileri ve bunlarla en uygun mücadele olanaklarını, Fitopatoloji Anabilim dalı ise bitkilerde hastalık oluşturan biyotik (funguslar, virüsler, bakteriler vb.) ve abiyotik faktörler ile bunlarla savaşım olanaklarını araştırmakta ve bu konularda çalışmalar yürütmektedir.
Bitki Koruma Programı, 4 profesör, 3 Doçent, 1 Yrd. Doçent ve 4 Araştırma Görevlisi ile faaliyetlerine devam etmektedir.
2
Verilen Derece
Bitki Koruma Programı yükseköğretimde 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabiidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Bitki Koruma alanında Lisans derecesine sahip olunur.
3
Derecenin Düzeyi
Lisans
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Bitki Koruma Programı Lisans Kabul ve Kayıt Koşulları; Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Lisans Yerleştirme Sınavı´ndan yeterli puanı almış olması gerekir.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) zorunlu ve seçimlik derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur. İlgili şartları yerine getiren öğrencilere Bitki Koruma Programı alanında lisans diploması verilir.
7
Program Profili
Bitki koruma lisans programının amacı; tarım ürünlerindeki hastalık ve zararlılar, bunların biyoloji ve ekolojileri, konukçu-patojen ilişkileri, pestisitler ve bunların çevreye olan etkileri, mekanik, kültürel, fiziksel, kimyasal, biyolojik, biyoteknik ve entegre savaş yöntemleri konularında lisans eğitimi vererek kamu ve özel tarım sektörünün uzman gereksinimini karşılamak, kentlerde yaşayan ve insan sağlığını tehdit eden böcek ve kemirgen sorunlarını belirleme ve çözümleme yeteneğini geliştirmek, organik ve geleneksel bitkisel üretimde ve depolanmış ürünlerde bitki hastalık ve zararlılarından kaynaklanan sorunları analiz etme, bu konularda temel ve uygulamalı bilimsel araştırmalar yaparak önemli tarımsal problemlerin çözümüne katkıda bulunmaktır.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1. Temel bilim ve mühendislik bilgi ve ilkelerini Bitki Koruma problemlerine uygular.
2. Bitkisel üretimin her aşamasında ürün kayıplarına neden olan hastalıkların, zararlıların ve yabancı otların sistematik, morfolojik, biyolojik, ekolojik ve epidemiyolojik bilgileri öğrenir.
3. Kültür bitkilerindeki hastalıklar, zararlılar ve yabancı otlara karşı uygulanabilecek tarımsal savaş yöntemlerini ve kullanımlarını öğrenir.
4. Kentlerde insan sağlığı açısından önemli entomolojik sorunları öğrenir.
5. Depolanmış ürünlerde ekonomik kayba neden olan hastalık ve zararlıların teşhisini öğrenir.
6. Bitki Korumada kullanılan pestisitleri, etkili bir şekilde kullanımını, insanlara ve çevreye olan olumsuz etkilerini öğrenir.
7. Organik tarım faaliyetleri içerisinde bitki koruma ürünlerini ve uygulamalarını öğrenir.
8. Mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri ve sorunları takip edebilir, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir.
9. Kamu ve özel tarım sektöründe çalışabilecek gerekli altyapı ve donanıma sahip olur.
10. Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirir; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörür.
11. Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip bitki korumacılar olarak takım çalışması içerisinde yer alır ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.
12. Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanır; alanıyla ilgili uluslararası literatürü izler ve iletişim kurabilme açısından yabancı dil bilgisine sahip olur.
BECERİ Bilişsel - Uygulamalı
  • Bitki Korumada kullanılan pestisitleri, etkili bir şekilde kullanımını, insanlara ve çevreye olan olumsuz etkilerini öğrenir.
  • Bitkisel üretimin her aşamasında ürün kayıplarına neden olan hastalıkların, zararlıların ve yabancı otların sistematik, morfolojik, biyolojik, ekolojik ve epidemiyolojik bilgileri öğrenir.
  • Organik tarım faaliyetleri içerisinde bitki koruma ürünlerini ve uygulamalarını öğrenir.
  • Kentlerde insan sağlığı açısından önemli entomolojik sorunları öğrenir.
  • Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirir; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörür.
  • Kültür bitkilerindeki hastalıklar, zararlılar ve yabancı otlara karşı uygulanabilecek tarımsal savaş yöntemlerini ve kullanımlarını öğrenir.
  • Temel bilim ve mühendislik bilgi ve ilkelerini Bitki Koruma problemlerine uygular.
  • Mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri ve sorunları takip edebilir, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir.
  • Depolanmış ürünlerde ekonomik kayba neden olan hastalık ve zararlıların teşhisini öğrenir.
  • Kamu ve özel tarım sektöründe çalışabilecek gerekli altyapı ve donanıma sahip olur.
BİLGİ Kuramsal - Uygulamalı
  • Kültür bitkilerindeki hastalıklar, zararlılar ve yabancı otlara karşı uygulanabilecek tarımsal savaş yöntemlerini ve kullanımlarını öğrenir.
  • Temel bilim ve mühendislik bilgi ve ilkelerini Bitki Koruma problemlerine uygular.
  • Kentlerde insan sağlığı açısından önemli entomolojik sorunları öğrenir.
  • Organik tarım faaliyetleri içerisinde bitki koruma ürünlerini ve uygulamalarını öğrenir.
  • Mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri ve sorunları takip edebilir, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir.
  • Bitki Korumada kullanılan pestisitleri, etkili bir şekilde kullanımını, insanlara ve çevreye olan olumsuz etkilerini öğrenir.
  • Bitkisel üretimin her aşamasında ürün kayıplarına neden olan hastalıkların, zararlıların ve yabancı otların sistematik, morfolojik, biyolojik, ekolojik ve epidemiyolojik bilgileri öğrenir.
  • Depolanmış ürünlerde ekonomik kayba neden olan hastalık ve zararlıların teşhisini öğrenir.
  • Kamu ve özel tarım sektöründe çalışabilecek gerekli altyapı ve donanıma sahip olur.
YETKİNLİK Alana Özgü Yetkinlik
  • Bitkisel üretimin her aşamasında ürün kayıplarına neden olan hastalıkların, zararlıların ve yabancı otların sistematik, morfolojik, biyolojik, ekolojik ve epidemiyolojik bilgileri öğrenir.
  • Kentlerde insan sağlığı açısından önemli entomolojik sorunları öğrenir.
  • Kültür bitkilerindeki hastalıklar, zararlılar ve yabancı otlara karşı uygulanabilecek tarımsal savaş yöntemlerini ve kullanımlarını öğrenir.
  • Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip bitki korumacılar olarak takım çalışması içerisinde yer alır ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.
  • Bitki Korumada kullanılan pestisitleri, etkili bir şekilde kullanımını, insanlara ve çevreye olan olumsuz etkilerini öğrenir.
  • Organik tarım faaliyetleri içerisinde bitki koruma ürünlerini ve uygulamalarını öğrenir.
  • Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirir; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörür.
  • Temel bilim ve mühendislik bilgi ve ilkelerini Bitki Koruma problemlerine uygular.
  • Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanır; alanıyla ilgili uluslararası literatürü izler ve iletişim kurabilme açısından yabancı dil bilgisine sahip olur.
  • Depolanmış ürünlerde ekonomik kayba neden olan hastalık ve zararlıların teşhisini öğrenir.
  • Mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri ve sorunları takip edebilir, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
  • Bitki Korumada kullanılan pestisitleri, etkili bir şekilde kullanımını, insanlara ve çevreye olan olumsuz etkilerini öğrenir.
  • Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirir; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörür.
  • Kamu ve özel tarım sektöründe çalışabilecek gerekli altyapı ve donanıma sahip olur.
  • Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip bitki korumacılar olarak takım çalışması içerisinde yer alır ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.
  • Organik tarım faaliyetleri içerisinde bitki koruma ürünlerini ve uygulamalarını öğrenir.
  • Mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri ve sorunları takip edebilir, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir.
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
  • Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip bitki korumacılar olarak takım çalışması içerisinde yer alır ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir.
  • Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirir; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörür.
  • Mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri ve sorunları takip edebilir, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir.
  • Bitki Korumada kullanılan pestisitleri, etkili bir şekilde kullanımını, insanlara ve çevreye olan olumsuz etkilerini öğrenir.
  • Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanır; alanıyla ilgili uluslararası literatürü izler ve iletişim kurabilme açısından yabancı dil bilgisine sahip olur.
  • Kentlerde insan sağlığı açısından önemli entomolojik sorunları öğrenir.
  • Organik tarım faaliyetleri içerisinde bitki koruma ürünlerini ve uygulamalarını öğrenir.
  • Kamu ve özel tarım sektöründe çalışabilecek gerekli altyapı ve donanıma sahip olur.
Öğrenme Yetkinliği
  • Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirir; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörür.
  • Kentlerde insan sağlığı açısından önemli entomolojik sorunları öğrenir.
  • Kültür bitkilerindeki hastalıklar, zararlılar ve yabancı otlara karşı uygulanabilecek tarımsal savaş yöntemlerini ve kullanımlarını öğrenir.
  • Depolanmış ürünlerde ekonomik kayba neden olan hastalık ve zararlıların teşhisini öğrenir.
  • Mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri ve sorunları takip edebilir, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir.
  • Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanır; alanıyla ilgili uluslararası literatürü izler ve iletişim kurabilme açısından yabancı dil bilgisine sahip olur.
  • Bitki Korumada kullanılan pestisitleri, etkili bir şekilde kullanımını, insanlara ve çevreye olan olumsuz etkilerini öğrenir.
  • Organik tarım faaliyetleri içerisinde bitki koruma ürünlerini ve uygulamalarını öğrenir.
BECERİ Bilişsel - Uygulamalı
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI TYYÇ TAY
Bitki Korumada kullanılan pestisitleri, etkili bir şekilde kullanımını, insanlara ve çevreye olan olumsuz etkilerini öğrenir. 1,2 1,2,3
Bitkisel üretimin her aşamasında ürün kayıplarına neden olan hastalıkların, zararlıların ve yabancı otların sistematik, morfolojik, biyolojik, ekolojik ve epidemiyolojik bilgileri öğrenir. 1,2
Depolanmış ürünlerde ekonomik kayba neden olan hastalık ve zararlıların teşhisini öğrenir. 1,2 1
Kamu ve özel tarım sektöründe çalışabilecek gerekli altyapı ve donanıma sahip olur. 1,2 1,2,3
Kentlerde insan sağlığı açısından önemli entomolojik sorunları öğrenir. 1,2 1
Kültür bitkilerindeki hastalıklar, zararlılar ve yabancı otlara karşı uygulanabilecek tarımsal savaş yöntemlerini ve kullanımlarını öğrenir. 1,2 1,3
Mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri ve sorunları takip edebilir, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir. 1,2
Organik tarım faaliyetleri içerisinde bitki koruma ürünlerini ve uygulamalarını öğrenir. 1,2 1
Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirir; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörür. 2 1,2,3
Temel bilim ve mühendislik bilgi ve ilkelerini Bitki Koruma problemlerine uygular. 1,2 1,2
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme.
2- Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.

1-Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler.
2-Elde ettiği verileri yorumlar ve değerlendirir.
3-Sorunları tanımlar, analiz eder, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir.
BİLGİ Kuramsal - Uygulamalı
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI TYYÇ TAY
Bitki Korumada kullanılan pestisitleri, etkili bir şekilde kullanımını, insanlara ve çevreye olan olumsuz etkilerini öğrenir. 1 1,3,4
Bitkisel üretimin her aşamasında ürün kayıplarına neden olan hastalıkların, zararlıların ve yabancı otların sistematik, morfolojik, biyolojik, ekolojik ve epidemiyolojik bilgileri öğrenir. 1 1,3,4
Depolanmış ürünlerde ekonomik kayba neden olan hastalık ve zararlıların teşhisini öğrenir. 1 1,3,4
Kamu ve özel tarım sektöründe çalışabilecek gerekli altyapı ve donanıma sahip olur. 1
Kentlerde insan sağlığı açısından önemli entomolojik sorunları öğrenir. 1 1,3,4
Kültür bitkilerindeki hastalıklar, zararlılar ve yabancı otlara karşı uygulanabilecek tarımsal savaş yöntemlerini ve kullanımlarını öğrenir. 1 1,3,4
Mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri ve sorunları takip edebilir, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir. 1
Organik tarım faaliyetleri içerisinde bitki koruma ürünlerini ve uygulamalarını öğrenir. 1 1,3,4,5
Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirir; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörür. 2
Temel bilim ve mühendislik bilgi ve ilkelerini Bitki Koruma problemlerine uygular. 1 1,3,4
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.

1-Tarım, Orman ve Su Ürünleri alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
2-Edindiği bilgilerin doğruluğu, güvenirliliği ve güncelliğini değerlendirme ve bilgi üretme yöntemleri bilgisine sahiptir.
3-Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, kırsal kalkınma, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik bilgileri tanır.
4-Alanı ile ilgili stratejileri, yöntem ve teknikleri ölçme ve değerlendirme bilgisine sahiptir.
5-Gıda, yenilenebilir enerji/ biyo enerji, hammadde üretimi ve/veya işleme süreçleri hakkında bilgi sahibidir.
YETKİNLİK Alana Özgü Yetkinlik
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI TYYÇ TAY
Bitki Korumada kullanılan pestisitleri, etkili bir şekilde kullanımını, insanlara ve çevreye olan olumsuz etkilerini öğrenir. 1,2 1,2,3,4
Bitkisel üretimin her aşamasında ürün kayıplarına neden olan hastalıkların, zararlıların ve yabancı otların sistematik, morfolojik, biyolojik, ekolojik ve epidemiyolojik bilgileri öğrenir. 1
Depolanmış ürünlerde ekonomik kayba neden olan hastalık ve zararlıların teşhisini öğrenir. 1 1
Kamu ve özel tarım sektöründe çalışabilecek gerekli altyapı ve donanıma sahip olur. 1,2,3
Kentlerde insan sağlığı açısından önemli entomolojik sorunları öğrenir. 1
Kültür bitkilerindeki hastalıklar, zararlılar ve yabancı otlara karşı uygulanabilecek tarımsal savaş yöntemlerini ve kullanımlarını öğrenir. 1 1
Mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri ve sorunları takip edebilir, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir. 1,2 1,3
Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip bitki korumacılar olarak takım çalışması içerisinde yer alır ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir. 1,2 1,3
Organik tarım faaliyetleri içerisinde bitki koruma ürünlerini ve uygulamalarını öğrenir. 1,2 1
Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirir; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörür. 1
Temel bilim ve mühendislik bilgi ve ilkelerini Bitki Koruma problemlerine uygular. 1
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanır; alanıyla ilgili uluslararası literatürü izler ve iletişim kurabilme açısından yabancı dil bilgisine sahip olur. 1
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme.
2- Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.

1-Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak tarım, orman ve su ürünleri alanlarında plan ve proje hazırlar, uygular, yönetir ve izler.
2-Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
3-Alanıyla ilgili mevzuata hâkimdir ve uygun davranır.
4-Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI TYYÇ TAY
Bitki Korumada kullanılan pestisitleri, etkili bir şekilde kullanımını, insanlara ve çevreye olan olumsuz etkilerini öğrenir. 2
Kamu ve özel tarım sektöründe çalışabilecek gerekli altyapı ve donanıma sahip olur. 1,2,3 1,2,3,4
Mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri ve sorunları takip edebilir, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir. 3
Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip bitki korumacılar olarak takım çalışması içerisinde yer alır ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir. 1,2,3 2,3,4
Organik tarım faaliyetleri içerisinde bitki koruma ürünlerini ve uygulamalarını öğrenir. 2
Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirir; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörür. 2
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme.
2- Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.
3- Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlayabilme ve yönetebilme.

1-Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız olarak yürütür, danışmanlık, denetim ve bilirkişilik yapar.
2-Uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
3-Sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir.
4-Disiplinler arası çalışma yapar.
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI TYYÇ TAY
Organik tarım faaliyetleri içerisinde bitki koruma ürünlerini ve uygulamalarını öğrenir. 3
Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirir; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörür. 2
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanır; alanıyla ilgili uluslararası literatürü izler ve iletişim kurabilme açısından yabancı dil bilgisine sahip olur. 1,4,5 1,3,5,6,7
Bitki Korumada kullanılan pestisitleri, etkili bir şekilde kullanımını, insanlara ve çevreye olan olumsuz etkilerini öğrenir. 3
Kamu ve özel tarım sektöründe çalışabilecek gerekli altyapı ve donanıma sahip olur. 1,2 7
Kentlerde insan sağlığı açısından önemli entomolojik sorunları öğrenir. 3
Mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri ve sorunları takip edebilir, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir. 5 1
Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip bitki korumacılar olarak takım çalışması içerisinde yer alır ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenir. 1,2,3 1,2,3,4
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilme; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilme.
2- Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme.
3- Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilme ve bunları uygulayabilme.
4- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme.
5- Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.

1-Toplumun ve dünyanın gündemindeki olaylara/gelişmelere duyarlıdır ve bu gelişmeleri izler.
2-Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje üretir ve uygular.
3-Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir. Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır, toplumun bilinçlenmesine katkıda bulunur.
4-Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini verilerle destekler, uzman olan veya olmayan kişilerle paylaşır.
5-Farklı kültürlerde yaşar ve sosyal yaşama uyum sağlar.
6-Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
7-Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
Öğrenme Yetkinliği
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI TYYÇ TAY
Bitki Korumada kullanılan pestisitleri, etkili bir şekilde kullanımını, insanlara ve çevreye olan olumsuz etkilerini öğrenir. 1 4
Bitkisel üretimin her aşamasında ürün kayıplarına neden olan hastalıkların, zararlıların ve yabancı otların sistematik, morfolojik, biyolojik, ekolojik ve epidemiyolojik bilgileri öğrenir. 4
Depolanmış ürünlerde ekonomik kayba neden olan hastalık ve zararlıların teşhisini öğrenir. 1
Kentlerde insan sağlığı açısından önemli entomolojik sorunları öğrenir. 1 4
Kültür bitkilerindeki hastalıklar, zararlılar ve yabancı otlara karşı uygulanabilecek tarımsal savaş yöntemlerini ve kullanımlarını öğrenir. 1
Mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri ve sorunları takip edebilir, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir. 2,3 1,2,3
Organik tarım faaliyetleri içerisinde bitki koruma ürünlerini ve uygulamalarını öğrenir. 1
Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirir; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörür. 2,3 1,2,3
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanır; alanıyla ilgili uluslararası literatürü izler ve iletişim kurabilme açısından yabancı dil bilgisine sahip olur. 2,3
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme.
2- Öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme.
3- Yaşamboyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilme.

1-Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
2-Sorgular ve araştırır.
3-Bilgiye ulaşır, analitik düşünür ve tasarım yapar.
4-Edinilen bilgileri toplum yararına kullanır.
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Kamu Kuruluşları; İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri, Belediyelere bağlı Park ve Bahçe Müdürlükleri, Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü, İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü, İzmir Zirai Karantina Müdürlüğü, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü, İl Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri vb. Özel Tarımsal İlaç Firmaları; Bayer CropScience, Hektaş, Sygenta, Basf, Sumitomo Chemical, DuPont, Koruma Şirketler Grubu, AgroBest Grup Tarım İlaçları, Doğal Kimyevi Maddeler ve Zirai İlaçlar, Safa Tarım, Doğa Tarım, Agro Kimya vb. Çevre Sağlığı Hizmetleri; Sistem İlaçlama, National Britannia Çevre Sağlığı Hizmetleri, Uzman İlaçlama, Kutlu İlaçlama ve Peyzaj, Prestij Mühendislik İlaçlama, Garanti İlaçlama, Çağdaş İlaçlama, Gezer Şirketler Grubu İlaçlama, Zafer Mühendislik İlaçlama vb. Biyoteknik Mücadele Ürünü Satan ve Uygulayan Firmalar; Agromet Organik Mikrobiyal Gübre ve Endüstriyel İlaç, Kimagro Kimyevi Maddeler ve Tarım İlaçları, GürAgro Bioglobal Tarımsal Danışmanlık, SMC İlaç vb. Tohum Fidan ve Fide Yetiştiren Firmalar; MayAgro Tohumculuk, Grow Fide, Agromar, Alara Fidan, Masterplant Fide, Monsanto Gıda, Agro-Tan Tohumculuk, Smyrna Tohumculuk, Ocak Fidancılık, Can Fidancılık, Akkuş Fidancılık, Gözde Fidancılık, Fides İç ve Dış Ticaret vb. Kalıntı Analiz Laboratuvarları; İl Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri, Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü, Bursa Kent Hali, Kalite Sistem Muğla Gıda Analiz Laboratuvarı, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi vb. Organik Tarım İşletmeleri; Kapar Organik Tarım, Alyattes Organik Tarım, Ziya Organik Tarım, Elta-Ada Gökçeada Tarım İşletmesi, Işık Tarım Ürünleri, Cıngıllı Organik Tarım, Çukurova Organik Tarım, Ares Organik Tarım vb. Biyolojik Mücadele Ürünleri Satan ve Uygulayan Firmalar; Koppert Türkiye, Boyut Dış Ticaret, Verim Grup, Agrikem Ziraat İlaçları vb.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli genel akademik not ortalamasına sahip olmaları koşuluyla yüksek lisans programında öğrenim görebilirler.
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Bir dersin her yarıyılda en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavları dekanlıkça belirlenerek, ilan edilen tarih, yer ve saatte yapılır. Fakülte Kurul kararıyla ayrıca staj, uygulama, laboratuvar sınavları açılabilir. Bir dersin yarıyıl sonu sınavına girebilmek için; 1. Teorik dersin en az % 70´ine devam etmek, 2. Dersin varsa uygulama ve laboratuvarının en az % 80´ine devam etmek ve başarılı olmak, 3. Yarıyıl içinde yapılan ara sınavlara katılmak gerekir. Bu değerlendirmede ara sınav ve/veya ara sınav yerine geçen diğer çalışmaların başarı notuna katkısı %40, yarıyıl sonu veya yılsonu sınavından alınan notun başarı notuna katkısı %60´tır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.
12
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) zorunlu ve seçimlik derslerin tümünü başarıyla tamamlanması ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olunması ve 4. yarıyılda 10 gün ve 6. yarıyılda 35 günlük olmak üzere toplam 45 günlük zorunlu stajının yapılması mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur. İlgili şartları yerine getiren öğrencilere Bitki Koruma Programı alanında lisans diploması verilir.
13
Çalışma Şekli
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Bölüm Başkanı: Prof. Dr. İsmail Alper SUSURLUK
Bursa Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, Görükle Kampüsü, Nilüfer-BURSA
susurluk@uludag.edu.tr
Tel: 0 224 294 1579
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Bitki Koruma Programı, 5 Profesör, 2 Doçent, 1 Doktor Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisi ile akademik faaliyetlerini sürdürmektedir.
Bir adet Toksikoloji ve Akaroloji Laboratuvarı, bir adet Nematoloji Laboratuvarı, bir Fitopatoloji Laboratuvarı, bir adet Entomoloji Laboratuvarı, bir adet Hasat sonu Hastalıkları Laboratuvarı, bir adet Mikoloji Laboratuvarı, bir adet Öğrenci Uygulama Laboratuvarı, beş adet İklimlendirme Odası, iki adet Prefabrik Soğuk hava Deposu, bir adet Kütüphane, bir adet Böcek müzesi ve bir adet Depoya sahiptir.
1. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
BSM1501 METEOROLOJİ Zorunlu 2 0 0 3
BYL1183 BOTANİK Zorunlu 2 2 0 5
FZK1085 FİZİK Zorunlu 3 0 0 4
KMY1085 KİMYA Zorunlu 3 0 0 4
MAT1075 TEMEL MATEMATİK I Zorunlu 2 0 0 3
OTP1003 LABORATUVAR GÜVENLİĞİ Zorunlu 1 0 0 2
TAR1301 TARIMSAL EKOLOJİ Zorunlu 2 0 0 3
ATA101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 0 0 2
TUD101 TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 0 0 2
YAD101 İNGİLİZCE I Zorunlu 2 0 0 2
Toplam 30
2. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
BSM1502 ÖLÇME BİLGİSİ Zorunlu 1 2 0 4
BSM1802 TEKNİK RESİM Zorunlu 1 2 0 4
BYL1186 ZOOLOJİ Zorunlu 2 0 0 3
MAT1076 TEMEL MATEMATİK II Zorunlu 2 0 0 3
TEK1702 EKONOMİ Zorunlu 2 0 0 3
TEK1704 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Zorunlu 2 2 0 4
TPR1902 BİTKİ FİZYOLOJİSİ Zorunlu 2 0 0 3
ATA102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 0 0 2
TUD102 TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 0 0 2
YAD102 İNGİLİZCE II Zorunlu 2 0 0 2
Toplam 30
3. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
BSM2801 TARIM MAKİNALARI Zorunlu 1 2 0 4
BTK2603 ENTOMOLOJİ Zorunlu 2 0 0 2
GMD2201 GENEL MİKROBİYOLOJİ Zorunlu 2 2 0 4
GMD2211 GIDA TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 0 0 4
ISG201 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ I Zorunlu 2 0 0 2
TAR2301 TARLA BİTKİLERİ Zorunlu 1 2 0 4
TPR2901 TOPRAK BİLGİSİ Zorunlu 2 0 0 4
VET2201 BİYOKİMYA Zorunlu 2 0 0 2
ZOO2401 HAYVAN YETİŞTİRME Zorunlu 1 2 0 4
Toplam 30
4. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
BAH2102 BAHÇE BİTKİLERİ Zorunlu 1 2 0 4
BSM2502 SULAMA VE DRENAJ Zorunlu 1 2 0 4
BSM2510 İLAÇLAMA ALET VE MAKİNELERİ Zorunlu 2 2 0 4
BTK2604 FİTOPATOLOJİ Zorunlu 2 0 0 4
ISG202 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ II Zorunlu 2 0 0 2
TEK2702 TARIM EKONOMİSİ Zorunlu 2 0 0 4
ZOO2402 GENETİK Zorunlu 3 0 0 4
ZOO2404 İSTATİSTİK Zorunlu 2 2 0 4
Toplam 30
5. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
BTK3605-Z BİTKİ BAKTERİYOLOJİSİ Zorunlu 2 0 0 3
BTK3607-Z BÖCEK MORFOLOJİSİ Zorunlu 2 2 0 4
BTK3609-Z BİTKİ VİROLOJİSİ Zorunlu 2 0 0 3
BTK3613-Z GENEL NEMATOLOJİ Zorunlu 2 0 0 3
BTK3619-Z MESLEKİ UYGULAMA I Zorunlu 0 4 0 2
BTK3621-Z BİTKİ HASTALIK VE ZARARLILARI İLE MÜCADELE YÖNTEMLERİ Zorunlu 2 0 0 4
BTK3623-Z BİTKİ KORUMADA MESLEK ETİĞİ VE MEVZUATI Zorunlu 1 0 0 2
Seçmeli dersler için tıklayınız. 9
Toplam 30
6. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
BTK3602-Z YABANCI OTLAR VE MÜCADELESİ Zorunlu 2 0 0 3
BTK3604-Z BÖCEK SİSTEMATİĞİ Zorunlu 2 2 0 4
BTK3608-Z BÖCEK EKOLOJİSİ VE EPİDEMİYOLOJİSİ Zorunlu 1 0 0 2
BTK3610 BİTKİ MİKOLOJİSİ Zorunlu 2 2 0 4
BTK3614-Z GENEL AKAROLOJİ Zorunlu 2 0 0 3
BTK3618-Z MESLEKİ UYGULAMA II Zorunlu 0 4 0 2
BTK3620-Z PESTİSİTLER Zorunlu 2 0 0 3
STJ2 STAJ-2 (BÖLÜME YÖNELİK STAJ) Zorunlu 0 0 0 6
Seçmeli dersler için tıklayınız. 3
Toplam 30
7. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
BTK4603-Z TARLA BİTKİLERİ HASTALIKLARI Zorunlu 2 2 0 4
BTK4605-Z MEZUNİYET PROJESİ I Zorunlu 0 4 0 4
BTK4621-Z TARLA BİTKİLERİ ZARARLILARI Zorunlu 2 2 0 4
STJ1 STAJ I Zorunlu 0 0 0 6
Seçmeli dersler için tıklayınız. 12
Toplam 30
8. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
BTK4608-Z MEZUNİYET PROJESİ II Zorunlu 0 4 0 4
BTK4610-Z BİTKİ KORUMADA GİRİŞİMCİLİK VE YENİLİKÇİ TEKNOLOJİLER Zorunlu 1 0 0 2
BTK4620-Z BAHÇE BİTKİLERİ HASTALIKLARI Zorunlu 2 2 0 3
BTK4622-Z BAHÇE BİTKİLERİ ZARARLILARI Zorunlu 2 2 0 3
Seçmeli dersler için tıklayınız. 18
Toplam 30
5. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
BTK3605-S SERA BİTKİLERİ ZARARLILARI Seçmeli 2 2 0 4
BTK3615-S SERA BİTKİLERİ ZARARLILARI Seçmeli 2 2 0 3
BTK3617-S PARK VE SÜS BİTKİLERİ HASTALIKLARI Seçmeli 2 0 0 3
BTK3617-S PARK VE SÜS BİTKİLERİ HASTALIKLARI Seçmeli 2 0 0 4
BTK3625-S BÖCEKLERDE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK VE EVRİM Seçmeli 2 0 0 3
BTK3625-S BÖCEKLERDE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK VE EVRİM Seçmeli 2 0 0 4
BAH3109PDS BUDAMA TEKNİĞİ Seçmeli 1 2 0 3
BAH3111PDS ÜZÜMSÜ MEYVELER Seçmeli 1 2 0 3
BAH3113PDS BAHÇE BİTKİLERİNDE İNTERNET UYGULAMALARI Seçmeli 1 2 0 3
BAH3117PDS BAHÇE BİTKİLERİNDE SİTOGENETİK Seçmeli 1 2 0 3
BAH3119PDS ORGANİK TARIM Seçmeli 2 0 0 3
BAH3125PDS SÜS BİTKİLERİNE GİRİŞ Seçmeli 2 0 0 3
BEB4023PDS FUTSAL I Seçmeli 2 0 2 3
BEB4023PDS FUTSAL I Seçmeli 2 0 0 3
BEB4031PDS BİSİKLET Seçmeli 2 0 0 3
BEB4033PDS YÜZME Seçmeli 2 0 0 3
GSB0503PDS MÜZİK KÜLTÜRÜNE GİRİŞ I Seçmeli 1 2 0 3
GSD3231PDS FONKSİYONEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 0 0 3
PYZ3101PDS PEYZAJ TASARIMI Seçmeli 1 2 0 3
TAR3301PDS TAHILLAR Seçmeli 2 0 0 3
TAR3305PDS TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİLERİ Seçmeli 2 0 0 3
TAR3327PDS BİTKİ ÇOĞALTMA TEKNİĞİ Seçmeli 1 2 0 3
TAR3333PDS BİTKİ GENETİĞİ Seçmeli 2 0 0 3
TEK3705PDS TARIM HUKUKU Seçmeli 2 0 0 3
TEK3713PDS TARIM SİGORTALARI Seçmeli 2 0 0 3
TEK3723PDS TARIMSAL KOOPERATİF İŞLETME YÖNETİMİ Seçmeli 2 0 0 3
TPR3903PDS KARTOGRAFYA Seçmeli 1 2 0 3
TPR3911PDS TOPRAK BİYOLOJİSİ Seçmeli 2 0 0 3
TPR3913PDS JEOMORFOLOJİ Seçmeli 2 0 0 3
6. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
BTK3606-S DEPOLANMIŞ ÜRÜN ZARARLILARI Seçmeli 1 2 0 3
BTK3606-S DEPOLANMIŞ ÜRÜN ZARARLILARI Seçmeli 1 2 0 4
BTK3612-S BİTKİ HASTALIKLARI EPİDEMİYOLOJİSİ Seçmeli 2 0 0 3
BTK3612-S BİTKİ HASTALIKLARI EPİDEMİYOLOJİSİ Seçmeli 2 0 0 4
BTK3616-S SERA BİTKİLERİ HASTALIKLARI Seçmeli 1 2 0 3
BTK3616-S SERA BİTKİLERİ HASTALIKLARI Seçmeli 1 2 0 4
BAH3104PDS PARK SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 1 2 0 3
BAH3108PDS BAHÇE BİTKİLERİNDE BİTKİ İNSAN ETKİLEŞİMİ Seçmeli 2 0 0 3
BAH3110PDS EGZOTİK MEYVELER Seçmeli 2 0 0 3
BAH3112PDS MANTAR ÜRETİM TEKNİĞİ Seçmeli 2 0 0 3
BAH3118PDS MİNÖR SEBZELER Seçmeli 2 0 0 3
BAH3126PDS BAHÇE BİTKİLERİNDE BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI Seçmeli 1 2 0 3
BAH3128PDS İYİ TARIM UYGULAMALARI Seçmeli 2 0 0 3
BEB4038PDS MASA TENİSİ II Seçmeli 2 0 0 3
GMD3222PDS GIDA KATKI MADDELERİ Seçmeli 2 0 0 3
GSB0508PDS GELENEKSEL TÜRK BEZEME SANATI: KAAT'I II Seçmeli 1 2 0 3
GSD3234PDS GIDALARIN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK MUHAFAZASI Seçmeli 2 0 0 3
ISL3008PDS GİRİŞİMCİLİK Seçmeli 2 0 0 3
TAR3302PDS ÇAYIR MERA AMENAJMANI Seçmeli 1 2 0 3
TAR3328PDS BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ Seçmeli 2 0 0 3
TAR3330PDS TARLA BİTKİLERİNDE GİRİŞİMCİLİK UYGULAMALARI Seçmeli 2 0 0 3
TEK3726PDS GIDA TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Seçmeli 2 0 0 3
TEK3734PDS KIRSAL TURİZM Seçmeli 2 0 0 3
TEK3740PDS AB VE TÜRKİYE TARIMI Seçmeli 2 0 0 3
TPR3920PDS KOMPOST YAPIM TEKNİĞİ Seçmeli 2 0 0 3
ZOO3406PDS HAYVANCILIKTA BİYOTEKNOLOJİ Seçmeli 2 0 0 3
ZOO3408PDS AT YETİŞTİRME Seçmeli 2 0 0 3
ZOO3410PDS KANATLI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE STRES FİZYOLOJİSİ VE KORKU DAVRANIŞLARI Seçmeli 2 0 0 3
ZOO3420PDS DEVE KUŞU YETİŞTİRME Seçmeli 2 0 0 3
ZOO3424PDS HAYVANCILIK ÖRGÜTLERİ Seçmeli 2 0 0 3
ZOO3426PDS ALTERNATİF KANATLI HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 2 0 0 3
ZOO3432PDS ET ÜRETİMİ Seçmeli 2 0 0 3
7. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
BTK4611-S PARK VE SÜS BİTKİLERİ ZARARLILARI Seçmeli 2 2 0 3
BTK4611-S PARK VE SÜS BİTKİLERİ ZARARLILARI Seçmeli 2 2 0 4
BTK4613-S SEBZE HASTALIKLARI Seçmeli 1 2 0 3
BTK4613-S SEBZE HASTALIKLARI Seçmeli 1 2 0 4
BTK4615-S SUPTROPİKAL İKLİM MEYVE ZARARLILARI Seçmeli 1 2 0 3
BTK4615-S SUPTROPİKAL İKLİM MEYVE ZARARLILARI Seçmeli 1 2 0 4
BTK4617-S ORGANİK TARIMDA BİTKİ KORUMA Seçmeli 2 2 0 3
BTK4617-S ORGANİK TARIMDA BİTKİ KORUMA Seçmeli 2 2 0 4
BTK4619-S TOHUM PATOLOJİSİ Seçmeli 2 2 0 3
BTK4619-S TOHUM PATOLOJİSİ Seçmeli 2 2 0 4
BTK4625-S PESTİSİTLER VE ÇEVRE Seçmeli 2 0 0 3
BTK4625-S PESTİSİTLER VE ÇEVRE Seçmeli 2 0 0 4
BTK4627-S MESLEKİ İNGİLİZCE I Seçmeli 3 0 0 3
BTK4627-S MESLEKİ İNGİLİZCE I Seçmeli 3 0 0 4
BTK4629-S PROFESSIONAL ENGLISH I Seçmeli 3 0 0 4
BTK4631-S PLANT PROTECTION IN ORGANIC FARMING Seçmeli 2 2 0 4
GMD4233-S GIDA GÜVENLİĞİ Seçmeli 2 0 0 4
TAR4313-S BİTKİ DOKU KÜLTÜRLERİ TEKNİKLERİ Seçmeli 2 0 0 4
TAR4323-S PLANT TISSUE CULTURE TECHNIQUES Seçmeli 2 0 0 4
GSB0501-SS KÜLTÜREL ÇEVRE BİLİNCİ VE SOSYAL SORUMLULUK Seçmeli 3 0 0 3
GSD4247-SS TARIMSAL UYGULAMALARDA TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Seçmeli 3 0 0 3
TEK4723-SS TÜRKİYENİN KIRSAL KÜLTÜRÜ Seçmeli 3 0 0 3
TEK4725-SS BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE RAPOR YAZIMI Seçmeli 3 0 0 3
TEK4727-SS TARIMDA ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ Seçmeli 3 0 0 3
8. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
BSM4508-S SU KAYNAKLARININ PLANLANMASI Seçmeli 2 0 0 4
BSM4536-S WATER RESOURCES PLANNING Seçmeli 2 0 0 4
BTK4602-S MEYVE VE BAĞ HASTALIKLARI Seçmeli 2 2 0 3
BTK4602-S MEYVE VE BAĞ HASTALIKLARI Seçmeli 2 2 0 4
BTK4604-S MEYVE VE BAĞ ZARARLILARI Seçmeli 2 2 0 3
BTK4604-S MEYVE VE BAĞ ZARARLILARI Seçmeli 2 2 0 4
BTK4612-S DEPO HASTALIKLARI Seçmeli 2 2 0 3
BTK4612-S DEPO HASTALIKLARI Seçmeli 2 2 0 4
BTK4614-S SEBZE ZARARLILARI Seçmeli 2 2 0 3
BTK4614-S SEBZE ZARARLILARI Seçmeli 2 2 0 4
BTK4616-S KENTSEL ENTOMOLOJİ Seçmeli 2 0 0 3
BTK4616-S KENTSEL ENTOMOLOJİ Seçmeli 2 0 0 4
BTK4618-S BİYOLOJİK MÜCADELEDE KULLANILAN OMURGASIZLAR Seçmeli 2 0 0 3
BTK4618-S BİYOLOJİK MÜCADELEDE KULLANILAN OMURGASIZLAR Seçmeli 2 0 0 4
BTK4624-S MESLEKİ İNGİLİZCE II Seçmeli 3 0 0 3
BTK4624-S MESLEKİ İNGİLİZCE II Seçmeli 3 0 0 4
BTK4626-S PROFESSIONAL ENGLISH II Seçmeli 3 0 0 4
BTK4628-S DISEASES OF STORED PRODUCTS Seçmeli 2 2 0 4
BTK4630-S URBAN ENTOMOLOGY Seçmeli 2 0 0 4
BTK4632-S ENTOMOLOJİDE MOLEKÜLER BİYOLOJİ Seçmeli 2 0 0 3
BTK4632-S ENTOMOLOJİDE MOLEKÜLER BİYOLOJİ Seçmeli 2 0 0 4
GSD4246-S GIDA MADDELERİNİN AMBALAJLANMASI Seçmeli 2 0 0 4
GSD4254-S FOOD PACKAGING Seçmeli 2 0 0 4
BAH4120PDS TOPRAKSIZ BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 2 0 0 3
BAH4110-SS FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ Seçmeli 3 0 0 3
GSD4258-SS GELENEKSEL GIDALAR Seçmeli 3 0 0 3
TEK4724-SS TARIM VE GIDA SEKTÖRÜ PAZARLAMA STRATEJİLERİ Seçmeli 3 0 0 3
TEK4726-SS TARIM VE GIDA SEKTÖRÜNDE REKLAMCILIK Seçmeli 3 0 0 3
TEK4728-SS TARIM VE HALKLA İLİŞKİLER Seçmeli 3 0 0 3
TEK4744-SS TARIM VE GIDA SEKTÖRÜNDE GİRİŞİMCİLİK Seçmeli 3 0 0 3
T1: Teori U2: Uygulama L3: Laboratuvar
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr