Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GAZLI İÇECEK TEKNOLOJİSİ
1 Dersin Adı: GAZLI İÇECEK TEKNOLOJİSİ
2 Dersin Kodu: GIDS211
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 3
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. ÇİĞDEM GÜCEYÜ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: emineaydn@gmail.com
0224 861 34 24
Keles Meslek Yüksekokulu
Cuma Mahallesi
Mehmet Akif Orhan Caddesi
No:37 16740 Keles/BURSA
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilere, gazlı içecek üretiminde kullanılan hammaddeler, üretim teknolojisi, proseste kullanılan ekipmanlar, gazlı içecekler ve mineralli suların kalite özellikleri konusunda bilgi kazandırmaktır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Gazlı içecek ve mineralli sularının Türk Gıda Kodeksine ve mevzuata uygun olarak üretilmesi için gerekli bilgi ve becerileri kullanabilme;
2 Gazlı içeceklerin üretiminde kullanılan hammaddelerin özelliklerini ve kullanım koşullarını kavrayabilme;
3 Sektörün talep ve gelişmelerine göre AR-GE çalışmaları yapabilme;
4 Gazlı içecek üretiminin proses aşamalarını uygulayabilme;
5 Proseste kullanılan cihazları kullanabilme;
6 İçecek üretiminde postmix ve premix hazırlayabilme;
7 Gazlı içecek üretiminde karşılaşılabilinecek kalite kusurlarını bilme ve önleyebilme;
8 Gazlı içeceklerin kalitesinin değerlendirildiği kalite kontrol analizlerini yapabilme;
9 Gazlı içeceklerin insan sağlığı üzerine olan olumlu ve olumsuz etkilerini kavrayabilme;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Gazlı içecek üretiminin tarihsel gelişimi
2 Gazlı içecek ve mineralli sular ile ilgili mevzuat
3 Proseste kullanılacak suyun özellikleri, su yumuşatma işlemleri, kimyasal uygulamalar, filtrasyon uygulamaları
4 Su klorlama, aktif karbon filtreler, UV dezenfeksiyon, ozonlama, ters osmoz, ultrafiltrasyon
5 Gazlı içecek hammaddeleri, şeker ve yapay tatlandırıcılar, meyve suyu konsantreleri
6 Karbondioksit, asitliği düzenleyiciler ve koruyucu katkı maddelerinin özellikleri
7 Aroma maddeleri, esans tipleri, renklendiriciler, emülgatörler ve gamların özellikleri
8 Ders tekrarı ve arasınav
9 Proses aşamaları, şurup hazırlama, deaerasyon, filtrasyon, karıştırma postmix ve premix uygulamaları
10 İçeceklerin gazlanması ve dolumu
11 Proses ekipmanlarının çalışma ilkeleri
12 Gazlı içeceklerin kusurları ve kalite kontrolleri
13 Maden sularının bileşimi ve özellikleri
14 Gazlı içecek ve maden sularının sağlık üzerindeki etkileri
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Steen, D. P., Ashurst, P.R, Carbonated Soft Drinks: Formulation and Manufacture. ISNB: 9781405134354, 2007.
Woodroof, J.G., Beverages: Carbonated & Noncarbonated
Kılıç, O., Başoğlu, F., Çopur, Ö. U., Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi-1
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 24 24
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 24 24
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12 PY13
OK1 3 5 2 1 1 1 2 1 5 2 4 4 0
OK2 3 3 1 1 1 4 2 1 1 1 1 1 0
OK3 5 3 5 3 5 4 4 4 3 2 4 1 0
OK4 1 4 1 2 1 4 3 1 1 1 1 1 0
OK5 2 2 1 4 3 1 5 3 1 1 2 1 0
OK6 1 3 1 3 2 3 3 1 1 1 2 1 0
OK7 2 4 4 1 1 3 2 4 2 2 3 1 0
OK8 2 3 5 1 1 1 5 5 3 2 3 1 0
OK9 3 4 1 1 1 1 1 2 2 1 4 2 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr