1 |
Dersin Adı: |
GAZLI İÇECEK TEKNOLOJİSİ |
2 |
Dersin Kodu: |
GIDS211 |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Önlisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
2 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
3 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
3 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Öğr.Gör. ÇİĞDEM GÜCEYÜ |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
|
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
emineaydn@gmail.com 0224 861 34 24 Keles Meslek Yüksekokulu Cuma Mahallesi Mehmet Akif Orhan Caddesi No:37 16740 Keles/BURSA |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı öğrencilere, gazlı içecek üretiminde kullanılan hammaddeler, üretim teknolojisi, proseste kullanılan ekipmanlar, gazlı içecekler ve mineralli suların kalite özellikleri konusunda bilgi kazandırmaktır. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
|
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Gazlı içecek üretiminin tarihsel gelişimi |
|
2 |
Gazlı içecek ve mineralli sular ile ilgili mevzuat |
|
3 |
Proseste kullanılacak suyun özellikleri, su yumuşatma işlemleri, kimyasal uygulamalar, filtrasyon uygulamaları |
|
4 |
Su klorlama, aktif karbon filtreler, UV dezenfeksiyon, ozonlama, ters osmoz, ultrafiltrasyon |
|
5 |
Gazlı içecek hammaddeleri, şeker ve yapay tatlandırıcılar, meyve suyu konsantreleri |
|
6 |
Karbondioksit, asitliği düzenleyiciler ve koruyucu katkı maddelerinin özellikleri |
|
7 |
Aroma maddeleri, esans tipleri, renklendiriciler, emülgatörler ve gamların özellikleri |
|
8 |
Ders tekrarı ve arasınav |
|
9 |
Proses aşamaları, şurup hazırlama, deaerasyon, filtrasyon, karıştırma postmix ve premix uygulamaları |
|
10 |
İçeceklerin gazlanması ve dolumu |
|
11 |
Proses ekipmanlarının çalışma ilkeleri |
|
12 |
Gazlı içeceklerin kusurları ve kalite kontrolleri |
|
13 |
Maden sularının bileşimi ve özellikleri |
|
14 |
Gazlı içecek ve maden sularının sağlık üzerindeki etkileri |
|
23 |
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Steen, D. P., Ashurst, P.R, Carbonated Soft Drinks: Formulation and Manufacture. ISNB: 9781405134354, 2007. Woodroof, J.G., Beverages: Carbonated & Noncarbonated Kılıç, O., Başoğlu, F., Çopur, Ö. U., Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi-1 |
24 |
Değerlendirme |
|