Geri Dön Türkçe English Ders Planı Program Yeterlilikleri Ders Planı Rapor
Bahçe Tarımı
Genel Tanıtım
1
Programın Kısa Geçmişi
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı Programı ilk olarak 2006-2007 Eğitim-Öğretim yılında açılmıştır.
2
Verilen Derece
Bahçe Tarımı Programı alanında 120 AKTS kredilik ve 2 yıllık ön lisans sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Bahçe Tarımı alanında Ön Lisans derecesine sahip olunur.
3
Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Meslek Liselerinin ilgili bölümlerinden mezun olan adaylar Bahçe Tarımı Ön Lisans Programına sınavsız geçiş hakkını kullanarak girebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olan/olacaklar ise Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından yapılan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’nın ilgili YGS-6 puan türünden yeterli puan almaları halinde Bahçe Tarımı Ön Lisans Programına yerleştirilirler.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Bahçe Tarımı Programı’ndan ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.
7
Program Profili
Bahçe Tarımı Programının amacı; meyve, asma, zeytin yetiştiriciliği ve ıslahı, çoğaltma ve kültürel bakım işlemleri (sulama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele, budama, seyreltme vb.), fidan üretim teknikleri ve fidan sertifikasyonu, ürünlerin muhafazası ve pazarlanması gibi konularda günümüzün bilgi ve tecrübesiyle donatılmış, proje hazırlayan ve uygulama yapabilen, kendi işini kurup işletebilecek nitelikli teknik elemanları yetiştirmektir.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1. Meyve ve Sebzelerin bilimsel ve yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır.
2. Bitkilerde organik maddelerin biyosentezi ve depolanması, solunum, büyüme ve gelişme olayları, bitki-su ilişkileri, iklim- toprak ve bitki ilişkileri, çevre sorunları konuları ve organik tarım konularında temel bilgiye sahip olur.
3. Sulama metodları, toprak işleme, gübre çeşitleri ile bitki besleme ve gübreleme konularında bilgiye sahip olur ve uygulamasını yapar.
4. Yabancı ot, hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini yapar.
5. Tarım alet ve makinelerini tanır ve kullanır.
6. Meyve ve sebzeleri yetiştirir, pazarlar ve depolar.
7. Meyve ve sebze fidan ve fidesini çoğaltır, pazarlar ve sertifikasyonunu yapar.
8. Üretim projeleri hazırlar, bunların uygulama ve kontrolünü yapar.
9. Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahip olurlar.
10. Çevre sorunlarına duyarlı, doğal ve kültürel kaynakları koruyan çevre bilincine sahip olurlar.
11. Meslek alanı ile ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar, rapor haline getirir ve raporu, hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatır ve takım çalışması yapar.
12. İyi derecede Türkçe kullanım becerisine sahip olup, orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir.
BECERİ Bilişsel - Uygulamalı
  • Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahip olurlar.
  • Bitkilerde organik maddelerin biyosentezi ve depolanması, solunum, büyüme ve gelişme olayları, bitki-su ilişkileri, iklim- toprak ve bitki ilişkileri, çevre sorunları konuları ve organik tarım konularında temel bilgiye sahip olur.
  • Çevre sorunlarına duyarlı, doğal ve kültürel kaynakları koruyan çevre bilincine sahip olurlar.
  • İyi derecede Türkçe kullanım becerisine sahip olup, orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir.
  • Meslek alanı ile ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar, rapor haline getirir ve raporu, hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatır ve takım çalışması yapar.
  • Meyve ve sebze fidan ve fidesini çoğaltır, pazarlar ve sertifikasyonunu yapar.
  • Meyve ve sebzeleri yetiştirir, pazarlar ve depolar.
  • Meyve ve Sebzelerin bilimsel ve yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır.
  • Sulama metodları, toprak işleme, gübre çeşitleri ile bitki besleme ve gübreleme konularında bilgiye sahip olur ve uygulamasını yapar.
  • Tarım alet ve makinelerini tanır ve kullanır.
  • Üretim projeleri hazırlar, bunların uygulama ve kontrolünü yapar.
  • Yabancı ot, hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini yapar.
BİLGİ Kuramsal - Uygulamalı
  • Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahip olurlar.
  • Bitkilerde organik maddelerin biyosentezi ve depolanması, solunum, büyüme ve gelişme olayları, bitki-su ilişkileri, iklim- toprak ve bitki ilişkileri, çevre sorunları konuları ve organik tarım konularında temel bilgiye sahip olur.
  • Çevre sorunlarına duyarlı, doğal ve kültürel kaynakları koruyan çevre bilincine sahip olurlar.
  • İyi derecede Türkçe kullanım becerisine sahip olup, orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir.
  • Meslek alanı ile ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar, rapor haline getirir ve raporu, hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatır ve takım çalışması yapar.
  • Meyve ve sebze fidan ve fidesini çoğaltır, pazarlar ve sertifikasyonunu yapar.
  • Meyve ve sebzeleri yetiştirir, pazarlar ve depolar.
  • Meyve ve Sebzelerin bilimsel ve yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır.
  • Sulama metodları, toprak işleme, gübre çeşitleri ile bitki besleme ve gübreleme konularında bilgiye sahip olur ve uygulamasını yapar.
  • Tarım alet ve makinelerini tanır ve kullanır.
  • Üretim projeleri hazırlar, bunların uygulama ve kontrolünü yapar.
  • Yabancı ot, hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini yapar.
YETKİNLİK Alana Özgü Yetkinlik
  • Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahip olurlar.
  • Bitkilerde organik maddelerin biyosentezi ve depolanması, solunum, büyüme ve gelişme olayları, bitki-su ilişkileri, iklim- toprak ve bitki ilişkileri, çevre sorunları konuları ve organik tarım konularında temel bilgiye sahip olur.
  • Çevre sorunlarına duyarlı, doğal ve kültürel kaynakları koruyan çevre bilincine sahip olurlar.
  • İyi derecede Türkçe kullanım becerisine sahip olup, orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir.
  • Meslek alanı ile ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar, rapor haline getirir ve raporu, hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatır ve takım çalışması yapar.
  • Meyve ve sebze fidan ve fidesini çoğaltır, pazarlar ve sertifikasyonunu yapar.
  • Meyve ve sebzeleri yetiştirir, pazarlar ve depolar.
  • Meyve ve Sebzelerin bilimsel ve yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır.
  • Sulama metodları, toprak işleme, gübre çeşitleri ile bitki besleme ve gübreleme konularında bilgiye sahip olur ve uygulamasını yapar.
  • Tarım alet ve makinelerini tanır ve kullanır.
  • Üretim projeleri hazırlar, bunların uygulama ve kontrolünü yapar.
  • Yabancı ot, hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini yapar.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
  • Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahip olurlar.
  • Bitkilerde organik maddelerin biyosentezi ve depolanması, solunum, büyüme ve gelişme olayları, bitki-su ilişkileri, iklim- toprak ve bitki ilişkileri, çevre sorunları konuları ve organik tarım konularında temel bilgiye sahip olur.
  • Çevre sorunlarına duyarlı, doğal ve kültürel kaynakları koruyan çevre bilincine sahip olurlar.
  • İyi derecede Türkçe kullanım becerisine sahip olup, orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir.
  • Meslek alanı ile ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar, rapor haline getirir ve raporu, hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatır ve takım çalışması yapar.
  • Meyve ve sebze fidan ve fidesini çoğaltır, pazarlar ve sertifikasyonunu yapar.
  • Meyve ve sebzeleri yetiştirir, pazarlar ve depolar.
  • Meyve ve Sebzelerin bilimsel ve yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır.
  • Sulama metodları, toprak işleme, gübre çeşitleri ile bitki besleme ve gübreleme konularında bilgiye sahip olur ve uygulamasını yapar.
  • Tarım alet ve makinelerini tanır ve kullanır.
  • Üretim projeleri hazırlar, bunların uygulama ve kontrolünü yapar.
  • Yabancı ot, hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini yapar.
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
  • Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahip olurlar.
  • Bitkilerde organik maddelerin biyosentezi ve depolanması, solunum, büyüme ve gelişme olayları, bitki-su ilişkileri, iklim- toprak ve bitki ilişkileri, çevre sorunları konuları ve organik tarım konularında temel bilgiye sahip olur.
  • Çevre sorunlarına duyarlı, doğal ve kültürel kaynakları koruyan çevre bilincine sahip olurlar.
  • İyi derecede Türkçe kullanım becerisine sahip olup, orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir.
  • Meslek alanı ile ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar, rapor haline getirir ve raporu, hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatır ve takım çalışması yapar.
  • Meyve ve sebze fidan ve fidesini çoğaltır, pazarlar ve sertifikasyonunu yapar.
  • Meyve ve sebzeleri yetiştirir, pazarlar ve depolar.
  • Meyve ve Sebzelerin bilimsel ve yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır.
  • Sulama metodları, toprak işleme, gübre çeşitleri ile bitki besleme ve gübreleme konularında bilgiye sahip olur ve uygulamasını yapar.
  • Tarım alet ve makinelerini tanır ve kullanır.
  • Üretim projeleri hazırlar, bunların uygulama ve kontrolünü yapar.
  • Yabancı ot, hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini yapar.
Öğrenme Yetkinliği
  • Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahip olurlar.
  • Bitkilerde organik maddelerin biyosentezi ve depolanması, solunum, büyüme ve gelişme olayları, bitki-su ilişkileri, iklim- toprak ve bitki ilişkileri, çevre sorunları konuları ve organik tarım konularında temel bilgiye sahip olur.
  • Çevre sorunlarına duyarlı, doğal ve kültürel kaynakları koruyan çevre bilincine sahip olurlar.
  • İyi derecede Türkçe kullanım becerisine sahip olup, orta düzeyde İngilizce kullanım becerisine sahiptir.
  • Meslek alanı ile ilgili araştırma yapar ve bilgi toplar, rapor haline getirir ve raporu, hizmet verdiği kişi ve gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatır ve takım çalışması yapar.
  • Meyve ve sebze fidan ve fidesini çoğaltır, pazarlar ve sertifikasyonunu yapar.
  • Meyve ve sebzeleri yetiştirir, pazarlar ve depolar.
  • Meyve ve Sebzelerin bilimsel ve yöresel isimleri ve botanik özellikleri ile tanır.
  • Sulama metodları, toprak işleme, gübre çeşitleri ile bitki besleme ve gübreleme konularında bilgiye sahip olur ve uygulamasını yapar.
  • Tarım alet ve makinelerini tanır ve kullanır.
  • Üretim projeleri hazırlar, bunların uygulama ve kontrolünü yapar.
  • Yabancı ot, hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini yapar.
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Mezun olan öğrencilerimiz Tarım sektöründeki yetiştiricilik, muhafaza ve pazarlama alanında tekniker olarak görev alabilirler.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nın (ÖSYM) düzenlediği Dikey Geçiş Sınavı’ndan (DGS) yeterli puana sahip olmaları koşuluyla, üniversitelerin Ziraat Fakültelerinin 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
BUÜ senato kararı ile alınan Önlisans ve Lisans Ogretim Yönetmeliğinin 32.maddesi gereği uygulanır.
12
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.
13
Çalışma Şekli
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Öğr.Gör. Murat Çetin
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu
Bahçe Tarımı Programı
16600 Bursa/Gemlik
Tel: 0 224 512 3491
E-Mail: muratcetin@uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı Programında iki öğretim elemanı görev yapmakta olup üniversitemiz ziraat fakültesi öğretim üyelerinden de derslere destek alınmaktadır. Programa ait olan laboratuar, sera ve uygulama bahçeleri ile öğrencilerimize teorik bilgilerin yanında uygulama olanakları da sağlanmaktadır. Okulumuz; dünyaca marka olmuş zeytin yetiştiriciliği bölgesi olan Bursa iline 35 km mesafe uzaklığında bulunan Gemli ilçesindeki Uludağ Üniversitesi Gemlik Sunğipek-Asım Kocabıyık Yerleşkesi içerisinde yer almaktadır. Bulunduğumuz bölgenin avantajlarını kullanarak öğrencilerimize siyah elmas olarak adlandırdığımız zeytinin yetiştiriciliği de dahil olmak üzere birçok meyve ve sebzenin yetiştiriciliğini canlı bir şekilde yetiştiricilerle birlikte görmesine olanak sağlamaktadır. Okulumuzda bir kütüphane,bir okuma salonu, bir kantin ve 212 kız öğrenci, 192 erkek öğrenci kapasiteli 2 öğrenci yurdu mevcuttur.
1. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
GBUP109 TOPRAK Zorunlu 2 0 0 3
GBUP111 BİTKİ YETİŞTİRME TEKNİKLERİ Zorunlu 2 2 0 3
GBUP113 BAHÇE BİTKİLERİNE GİRİŞ Zorunlu 2 0 0 3
GESZ101 TEMEL MATEMATİK I Zorunlu 2 0 0 3
GOTP105 KİMYA Zorunlu 2 0 0 3
OTPZ010 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ Zorunlu 1 0 2 3
OTPZ143 BOTANİK Zorunlu 2 0 0 3
OTPZ156 TARIMSAL METEOROLOJİ Zorunlu 2 0 0 3
ATA101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 0 0 2
TUD101 TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 0 0 2
YAD101 YABANCI DİL Zorunlu 2 0 0 2
Toplam 30
2. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
GBUP104 GENEL MEYVECİLİK Zorunlu 2 2 0 5
GBUP106 GENEL SEBZECİLİK Zorunlu 2 2 0 4
GBUP110 BİTKİ BESLEME VE GÜBRELER Zorunlu 1 2 0 3
GBUP114 BİTKİ KORUMA Zorunlu 1 2 0 3
GBUP124 TARIMSAL EKOLOJİ Zorunlu 2 0 0 3
OTPZ154 BİTKİ FİZYOLOJİSİ Zorunlu 2 0 0 3
ATA102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 0 0 2
TUD102 TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 0 0 2
YAD102 YABANCI DİL Zorunlu 2 0 0 2
Seçmeli dersler için tıklayınız. 3
Toplam 30
3. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
GBUP203 ÖRTÜ ALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ Zorunlu 1 2 0 3
GBUP205 FİDAN ÜRETİM TEKNİĞİ Zorunlu 2 2 0 4
GBUP207 MUHAFAZA VE PAZARA HAZIRLAMA Zorunlu 2 2 0 4
GBUP209 BAHÇE TESİSİ VE PROJELENDİRME Zorunlu 2 0 0 3
STJI STAJ I Zorunlu 0 0 0 4
Seçmeli dersler için tıklayınız. 12
Toplam 30
4. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
GBUP202 TOHUMCULUK TEKNİĞİ Zorunlu 2 2 0 4
GBUP204 BUDAMA TEKNİĞİ Zorunlu 2 2 0 4
GBUP208 BİTKİ ISLAHI Zorunlu 2 0 0 3
OTPZ158 SULAMA Zorunlu 1 2 0 3
STJII STAJ II Zorunlu 0 0 0 4
Seçmeli dersler için tıklayınız. 12
Toplam 30
2. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
GBUP118 TARIM EKONOMİSİ Seçmeli 2 0 0 3
GBUP122 TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ Seçmeli 2 0 0 3
GBUP126 SÜS BİTKİLERİ Seçmeli 1 2 0 3
GBUP128 MEVSİMLİK ÇİÇEK YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 1 2 0 3
GRUP132 SUBTROPİK İKLİM MEYVELERİ Seçmeli 2 0 0 3
3. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
GBUP209 BİTKİSEL ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ Seçmeli 1 2 0 3
GBUP211 ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 1 2 0 3
GBUP213 GENEL BAĞCILIK Seçmeli 1 2 0 3
GBUP217 ÇİM ALANLARI BAKIM VE YAPIM TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 0 0 3
GBUP221 TOPRAKSIZ TARIM Seçmeli 2 0 0 3
GBUP223 SERA YAPIM TEKNİĞİ Seçmeli 2 0 0 3
GBUP225 İŞYERİ EĞİTİMİ I Seçmeli 0 16 0 12
GBUP227 LABORATUVAR TEKNİĞİ Seçmeli 0 0 2 3
GBUP231 MESLEKİ YABANCI DİL (İNGİLİZCE) Seçmeli 2 0 0 3
GBUP233 SOĞANLI BİTKİLER Seçmeli 1 2 0 3
GBUP235 SERA UYGULAMASI I Seçmeli 0 4 0 3
OTPS002 ÇEVRE KORUMA Seçmeli 2 0 0 3
4. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
GBUP208 TARIM ÜRÜNLERİNİN PAZARLANMASI Seçmeli 2 0 0 3
GBUP212 ZEYTİN İŞLEME TEKNOLOJİSİ Seçmeli 1 2 0 3
GBUP214 ORGANİK TARIM Seçmeli 2 0 0 3
GBUP216 TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER Seçmeli 2 0 0 3
GBUP218 ÇİFTÇİ EĞİTİMİ Seçmeli 2 0 0 3
GBUP220 TARIMSAL KOOPERATİFÇİLİK Seçmeli 2 0 0 3
GBUP222 AB VE TÜRK TARIMI Seçmeli 2 0 0 3
GBUP224 TARIM VE ÇEVRE KORUMA Seçmeli 2 0 0 3
GBUP226 İŞYERİ EĞİTİMİ II Seçmeli 0 16 0 12
GBUP228 MANTAR YETİŞTİRME TEKNİĞİ Seçmeli 1 2 0 3
GBUP232 SERA UYGULAMASI II Seçmeli 0 4 0 3
GIDS216 FERMENTE GIDALAR TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 2 0 3
OTPS01 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Seçmeli 2 0 0 3
OTPS012 İŞLETME YÖNETİMİ II Seçmeli 2 0 0 3
T1: Teori U2: Uygulama L3: Laboratuvar
Bologna İletişim
Tel : 0224 294 05 00
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr