Geri Dön Türkçe English Ders Planı Program Yeterlilikleri Ders Planı Rapor
Tohumculuk
Genel Tanıtım
1
Programın Kısa Geçmişi
Tohumculuk Programı, 2000–2001 Eğitim-Öğretim yılında kurulmuştur ve 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında kapanmıştır.
2
Verilen Derece
Bu program, Tohumculuk alanında 120 AKTS kredilik ve 2 yıllık ön lisans sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Tohumculuk alanında Ön Lisans derecesine sahip olunur.
3
Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nın YGS-6 puan türünden yeterli puanı almış olmaları gerekmektedir. Ayrıca sınavsız geçiş hakkı ile Ziraat Meslek Liselerinin ilgili bölümlerinden geçiş yapılabilmektedir.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Tohumculuk programından ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin ders planlarında tanımlanan zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel ağırlık not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir.
7
Program Profili
Tohumculuk programının amacı, yüksek verim ve kalitede bitkisel üretim yapabilmek amacıyla, kaliteli ve sertifikalı tarla ve bahçe bitkileri tohumu üretimi ile pazarlamasını yapabilecek, tohumluk laboratuar, araştırma ve geliştirme alanlarında çalışabilecek, yeterli kültürel bilgi birikimine sahip, iletişim becerisi yüksek nitelikli teknik eleman yetiştirmektir.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1. Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak
2. Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek
3. Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak
4. Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak
5. Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak
6. Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek
7. Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak
8. Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak
9. Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak
10. Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak
11. Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek
12. Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak
BECERİ Bilişsel - Uygulamalı
  • Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek
  • Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek
  • Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak
  • Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak
  • Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak
  • Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak
  • Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak
  • Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak
  • Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak
  • Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak
  • Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak
  • Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek
BİLGİ Kuramsal - Uygulamalı
  • Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak
  • Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak
  • Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek
  • Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak
  • Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak
  • Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak
  • Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak
  • Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek
  • Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak
  • Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak
  • Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak
  • Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek
YETKİNLİK Alana Özgü Yetkinlik
  • Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak
  • Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak
  • Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek
  • Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek
  • Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek
  • Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak
  • Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak
  • Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak
  • Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak
  • Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak
  • Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
  • Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak
  • Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak
  • Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak
  • Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak
  • Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek
  • Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak
  • Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak
  • Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek
  • Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak
  • Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak
  • Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak
  • Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
  • Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak
  • Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak
  • Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak
  • Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak
  • Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak
  • Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak
  • Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak
  • Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak
  • Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek
  • Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek
  • Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek
Öğrenme Yetkinliği
  • Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak
  • Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak
  • Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak
  • Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak
  • Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak
  • Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak
  • Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek
  • Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek
  • Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak
  • Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak
BECERİ Bilişsel - Uygulamalı
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI TYYÇ TAY
Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak 1,2 1
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1,2 1
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1,2 1
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak 1,2 1
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak 1,2 1
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1,2 1
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1,2 1
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1,2 1
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1,2 1
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek 1,2 1
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek 1,2 1
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak 1,2 1
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanma.
2- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.

1-Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları tanımlar, sorunları genel ölçekte tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir.
BİLGİ Kuramsal - Uygulamalı
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI TYYÇ TAY
Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak 1 1,2
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1 1,2
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1 1,2
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak 1 1,2
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak 1 1,2
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1 1,2
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1 1,2
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1 1,2
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1 1,2
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek 1 1,2
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek 1 1,2
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak 1 1,2
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.

1-Tarım, Orman ve Su Ürünleri alanlarıyla ilgili temel bilgilere sahiptir.
2-Edindiği bilgilerin doğruluğu, güvenirliliği ve güncelliğini kavrar ve değerlendirir.
YETKİNLİK Alana Özgü Yetkinlik
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI TYYÇ TAY
Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak 1,2 1,2,3,4
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1,2 1,2,3,4
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1,2 1,2,3,4
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak 1,2 1,2,3,4
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak 1,2 1,2,3,4
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1,2 1,2,3,4
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1,2 1,2,3,4
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1,2 1,2,3,4
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1,2 1,2,3,4
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek 1,2 1,2,3,4
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek 1,2 1,2,3,4
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak 1,2,3,4
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma.
2- Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.

1-Alanında verileri toplar ve sonuçlarının uygulamaya aktarır.
2-Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
3-Alanıyla ilgili mevzuata uygun davranır.
4-Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI TYYÇ TAY
Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak 1,2,3 1,2
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1,2,3 1,2
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1,2,3 1,2
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak 1,2,3 1,2
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak 1,2 1,2
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1,2,3 1,2
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1,2,3 1,2
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1,2,3 1,2
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1,2,3 1,2
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek 1,2,3 1,2
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek 1,2,3 1,2
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak 1,2,3 1,2
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme.
2- Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.
3- Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme.

1-Alanı ile ilgili bir çalışmayı gerçekleştirmede ve uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmede ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
2-Sorumluluğu altında çalışanları yönetir.
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI TYYÇ TAY
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1,2,3,4 1,2,4
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1,2,3,4 1,2,4
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1,2,3,4 1,2,4
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1,2,3,4 1,2,4
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek 1,2,3,4 1,2,4
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek 1,2 1,2,4
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak 1,2,4
Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak 1,2,3,4 1,2,4
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1,2,3,4 1,2,4
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1,2,3,4 1,2,4
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak 1,2,3,4 1,2,4
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak 1,2 1,2,4
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme.
2- Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme.
3- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme.
4- Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.

1-Güncel olay ve gelişmelere duyarlıdır ve bu gelişmeleri izler.
2-Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ve sorumlularla paylaşır.
3-Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 genel düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.
4-Çalışma alanlarının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
Öğrenme Yetkinliği
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI TYYÇ TAY
Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak 1,2,3 1,2
Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak, her türlü bilimsel bilgiye ulaşabilme becerisine sahip olmak 1,2,3 1,2
Bireysel olarak disiplinli, takımlarda etkin çalışabilmek ve sorumluluk alabilmek 1,2,3 1,2
Bitki türlerinde genetik, ıslah ve biyoteknoloji konularına hakim olmak 1,2
Bitki türlerinin tohum üretim tekniklerini öğrenmek ve uygulamak 1,2,3 1,2
Bitki ve tohumlarda hastalık, zararlılar ve yabancıotlarla mücadele yöntemlerini öğrenmek ve bu alanda beceri kazanmak 1,2,3 1,2
Bitkisel üretim için gerekli temel bilim konularını öğrenmek ve uygulamak 1,2,3 1,2
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak 1,2,3 1,2
Tarla ve sebze bitkileri tohumlarının mekanizasyonu, sulaması, gübrelenmesi, kalite kontrolü, muhafazası, ekonomisi, politikaları, organik tarım ve pazara hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak 1,2,3 1,2
Tohumluk teknolojisi, tohumluk tescil ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve uygulayabilmek 1,2
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek 1,2,3 1,2
Yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesinde kullanılacak araç ve yöntemler konusunda bilgi sahibi olmak 1,2,3 1,2
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme.
2- Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirebilme.
3- Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanmış olma.

1-Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
2-Bilgiye ulaşma yollarını bilir ve etkin bir şekilde kullanır.
9
Mezunların İstihdam Profilleri
1.Kamu kurum ve kuruluşları: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri ve Belediyeler. 2.Tarımsal Amaçlı Kooperatifler: Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Satış Kooperatifleri ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri. 3.Özel Sektör İşletmeleri: Tohum üretim işletmeleri 4.Kendi işletmeleri: Tohum satış ve üretim işletmesi
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Önlisans programını bitiren kişi çalıştığı işyerinde performansına göre yöneticiliğe kadar yükselebilir. Ayrıca; *Anadolu Üniversitesi Açıköğretim İktisat Fakültesi veya İşletme Fakültesi lisans programlarına sınavsız kayıt yaptırıp dört yıllık fakülte diploması alabilir veya, *DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Ziraat Fakülteleri’nin ilgili bölümlerine geçiş yapabilir. Dikey geçiş yapanlar mezuniyet sonrası “Ziraat Mühendisi” ünvanı alır.
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuar sınavı, haberli küçük sınav vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %50, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %50 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 30 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.
12
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.
13
Çalışma Şekli
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Program Başkanı: Öğr.Gör. Emre ŞENYİĞİT
Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu 16500 Mustafakemalpaşa / BURSA
esenyigit@uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu Tohumculuk Programında 4’ü doçent, 1’i Yardımcı Doçent, 3’ü Öğretim Görevlisi Doktor olmak üzere 8 öğretim elemanı görev yapmaktadır. Programa ait 1 adet Tohumculuk Laboratuarı, Yüksekokulun bahçesinde 100 m2 alana sahip 1 adet naylon sera ve sulanabilir 8 dekar uygulama alanı bulunmaktadır. Ayrıca kütüphane, yemekhane ve kafeterya yer almaktadır.
T1: Teori U2: Uygulama L3: Laboratuvar
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr