Geri Dön Türkçe English Ders Planı Program Yeterlilikleri Ders Planı Rapor
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
Genel Tanıtım
1
Programın Kısa Geçmişi
Kamu Yönetimi Anabilim Dalı 1982 yılında Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde kurulmuştur. Anabilim Dalı´nın adı 2016 yılında "Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi" olarak değiştirilmiştir. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı dört bilim dalından oluşmaktadır. Bunlar:
-Siyaset ve Sosyal Bilimler
-Yönetim Bilimleri
-Kentleşme ve Çevre Sorunları
-Hukuk Bilimleri´dir.
2
Verilen Derece
Bu Anabilim Dalı doktora programı için 240 AKTS´lik ders yükünün tamamlanmasını gerektiren üçüncü aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlandığında Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında doktora derecesine sahip olunur.
3
Derecenin Düzeyi
Doktora
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
1.Lisans öğrenimini; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi ya da Hukuk Fakültesinde tamamlamış olmak. 2.Lisansüstü giriş sınavından (ALES) gerekli puana sahip olma (Eşit Ağırlıklı puan türü ve en az 55 puan olmalıdır.) Yabancı uyruklu öğrenciler için ALES belgesi ve Uluslararası alanda geçerli belgeler [GRE, GMAT vb.] geçerli olup, puan şartı aranmamaktadır). 3. Geçerliliği kabul edilen yabancı dil sınavlarında (YDS /e-YDS / YÖKDİL) İngilizce dilinde en az 55 puan almış olmak. 4. Yabancı uyruklu öğrencilerden (Türkiye´de eğitim görenler hariç) Türkçe bildiklerine dair TÖMER belgesi). - ALES %50 + LİSANS.BAŞ.ORT.%20 + YAZILI/ MÜLAKAT %30 = Adayların değerlendirme sonrası aldıkları ağırlıklı toplam puana göre sıralanır ve en yüksek puanlı adaydan başlanarak kontenjana göre öğrenci alınır (Genel başarı notunun en az 70 olması gerekmektedir). Yabancı Uyruklular için LİSANS NOTU %50 + YAZILI VE SÖZLÜ MÜLAKAT %50 = Adayların değerlendirme sonrası aldıkları ağırlıklı toplam puana göre sıralanır ve en yüksek puanlı adaydan başlanarak kontenjana göre öğrenci alınır.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
-Doktora için mevcut olan derslerden 240 AKTS´ye karşılık gelecek ders alan ve tümünü başarıyla tamamlayan; - Derslerden başarılı olmak için 100 üzerinden en az 75 puan alan; - Program alanıyla ilgili hazırladığı tezi jüri önünde başarıyla savunan öğrencilere Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Alanında doktora diploması verilir.
7
Program Profili
Programın amacı, lisans mezunlarına Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı´nın, siyaset ve sosyal bilimler, yönetim bilimleri, kentleşme ve çevre sorunları ve hukuk bilimleri gibi alt dallarında uzmanlaşma olanağı sağlamak; ve bu alanlardaki temel teorik tartışmaları kavrayacak ve yorumlayabilecek, güncel gelişmeleri takip edebilecek, analitik düşünme ve bilimsel araştırma yapma yetisine sahip akademisyenler ve meslek uzmanları yetiştirmektedir.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Doktora Programı´nın toplam eğitim süresi dört yıldır. Programın ilk yılında siyaset ve sosyal bilimler, yönetim bilimleri, kentleşme ve çevre sorunları ve hukuk bilimleri alanında okutulacak temel zorunlu dersler ve diğer disiplinlerden alınacak seçimlik dersler yer almaktadır. Programın ikinci yılı ise tez çalışmasına ayrılmıştır. Tez çalışmasına destek sağlaması amacıyla programda yer verilen uzmanlık alan dersi ve seminer dersleri ise dört yarıyıl boyunca devam etmektedir.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve bilime yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilme.
2. Kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu uzman ve araştırmacılarda olması gereken ileri düzeyde siyaset kuramları, kamu siyasası süreçleri, hukuk bilimleri ile kentleşme ve çevre politikaları bilgisini değerlendirebilme ve kullanabilme.
3. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında özgün bir konuyu araştırabilme, eleştirel analiz yapabilme ve değerlendirebilme.
4. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi hakemli dergilerde yayınlatabilme.
5. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında yeni düşünceler geliştirebilme ve liderlik yaparak çözüm üretebilme.
6. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında eksiklikleri tespit ederek yeni ve yaratıcı düşünce ve yöntemler geliştirebilme.
7. En az bir yabancı dili yetkin bir biçimde kullanabilme ve siyaset bilimi kamu yönetimi alanındaki yabancı literatürü takip edebilme.
8. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanındaki uzman kişilerle tartışabilme, özgün görüşlerini savunabilme ve etkili iletişim kurabilme.
9. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanındaki sorunları inceleyebilme ve bunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanabilme.
10. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme.
BECERİ Bilişsel - Uygulamalı
  • Kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu uzman ve araştırmacılarda olması gereken ileri düzeyde siyaset kuramları, kamu siyasası süreçleri, hukuk bilimleri ile kentleşme ve çevre politikaları bilgisini değerlendirebilme ve kullanabilme.
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanındaki uzman kişilerle tartışabilme, özgün görüşlerini savunabilme ve etkili iletişim kurabilme.
BİLGİ Kuramsal - Uygulamalı
  • En az bir yabancı dili yetkin bir biçimde kullanabilme ve siyaset bilimi kamu yönetimi alanındaki yabancı literatürü takip edebilme.
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve bilime yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilme.
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında özgün bir konuyu araştırabilme, eleştirel analiz yapabilme ve değerlendirebilme.
YETKİNLİK Alana Özgü Yetkinlik
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi hakemli dergilerde yayınlatabilme.
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında yeni düşünceler geliştirebilme ve liderlik yaparak çözüm üretebilme.
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanındaki sorunları inceleyebilme ve bunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanabilme.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında özgün bir konuyu araştırabilme, eleştirel analiz yapabilme ve değerlendirebilme.
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme.
Öğrenme Yetkinliği
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında eksiklikleri tespit ederek yeni ve yaratıcı düşünce ve yöntemler geliştirebilme.
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi hakemli dergilerde yayınlatabilme.
9
Mezunların İstihdam Profilleri
- Devlet ve Vakıf Üniversiteleri - Başbakanlık, Bakanlıklar ve bunların teftiş kurulları, müsteşarlık ve genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları, - Diğer Kamu Kurumları, - İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Yerel Yönetimlere bağlı çeşitli birimler, - Kamu ve Özel Sektör Bankaları, - Özel Sektör Kuruluşları ve Çok uluslu Şirketler.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Doktora eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar şartları yerine getirerek kabul edildikleri takdirde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışabilirler.
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından Yüksek Lisans için en az 75 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB ve CB harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.
12
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (240 AKTS karşılığı) geçmek ve tezini başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
13
Çalışma Şekli
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Bursa Uludağ Üniversitesi
Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı
16 059 Görükle Kampüsü, Nilüfer-BURSA
Program Başkanı: Prof. Dr. Serdar Gülener
Tel: 0 224 294 11 24
E-mail: sgulener@uludag.edu.tr
Bologna Koordinatörü: Dr. Öğretim Üyesi Gülçin Tunç
Tel: 0224 294 11 71
E-mail: gulcintunc@uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Program dili Türkçedir. Öğrencilerin kullanımına açık bir kütüphane, bir okuma salonu ve bir bilgisayar laboratuarı bulunmaktadır.
Anabilim Dalında 4 Prof. Dr., 3 Doç. Dr. ve 5 Dr. Öğretim Üyesi olmak üzere 12 öğretim üyesi, 6 Araş. Gör. ve 8 Proje Asistanı bulunmaktadır.
1. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
KMY6101 KENT POLİTİKALARI ANALİZİ Zorunlu 3 0 0 5
KMY6103 ELEŞTİREL TOPLUM FELSEFESİ Zorunlu 3 0 0 6
KMY6171 SEMİNER (DERSTE) Zorunlu 0 2 0 5
KMY6175 TEZ DANIŞMANLIĞI I Zorunlu 0 1 0 1
Seçmeli dersler için tıklayınız. 13
Toplam 30
2. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
KMY6102 İDARE HUKUKUNDA KAMU HİZMETİ Zorunlu 3 0 0 7
KMY6104 YÖNETİŞİM VE E-DEVLET Zorunlu 3 0 0 6
KMY6176 TEZ DANIŞMANLIĞI II Zorunlu 0 1 0 1
Seçmeli dersler için tıklayınız. 16
Toplam 30
3. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
KMY6173 SEMİNER (TEZDE) Zorunlu 0 2 0 5
KMY6183 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ III Zorunlu 4 0 0 5
KMY6191 DOKTORA TEZ ÇALIŞMASI I Zorunlu 0 0 0 5
KMY6193 TEZ DANIŞMANLIĞI III Zorunlu 0 1 0 5
YET6177 YETERLİK SINAVI Zorunlu 0 0 0 15
Toplam 35
4. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
KMY6184 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ IV Zorunlu 4 0 0 5
KMY6192 DOKTORA TEZ ÇALIŞMASI II Zorunlu 0 0 0 25
KMY6194 TEZ DANIŞMANLIĞI IV Zorunlu 0 1 0 25
Toplam 55
5. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
ENS6121 GELİŞİM VE ÖĞRENME Zorunlu 3 0 0 5
IKT6195 TEZ DANIŞMANLIĞI V Zorunlu 0 1 0 26
KMY6185 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ V Zorunlu 4 0 0 5
KMY6193 DOKTORA TEZ ÇALIŞMASI III Zorunlu 0 0 0 20
Toplam 56
6. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
ENS6122 ÖĞRETİMDE PLANLAMA VE DEĞERLENDİRME Zorunlu 3 2 0 5
KMY6186 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VI Zorunlu 4 0 0 5
KMY6194 DOKTORA TEZ ÇALIŞMASI IV Zorunlu 0 0 0 20
Toplam 30
7. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
KMY6187 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VII Zorunlu 4 0 0 5
KMY6195 DOKTORA TEZ ÇALIŞMASI V Zorunlu 0 0 0 25
Toplam 30
8. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
KMY6188 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VIII Zorunlu 4 0 0 5
KMY6196 DOKTORA TEZ ÇALIŞMASI VI Zorunlu 0 0 0 25
Toplam 30
1. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
KMY6105 DOĞA VE KÜLTÜR Seçmeli 2 0 0 3
KMY6107 KÜRESEL KÜLTÜREL SÜREÇLER Seçmeli 2 0 0 3
KMY6109 KARŞILAŞTIRMALI KONUT POLİTİKALARI Seçmeli 2 0 0 3
KMY6111 KARŞILAŞTIRMALI KAMU YÖNETİMİ İNCELEMELERİ Seçmeli 2 0 0 3
KMY6113 AVRUPALILAŞMA VE KAMU YÖNETİMİ Seçmeli 2 0 0 3
KMY6115 1982 ANAYASASINA GÖRE TÜRKİYE’NİN SİYASİ REJİMİ Seçmeli 2 0 0 3
KMY6117 KARŞILAŞTIRMALI ANAYASA YARGISI Seçmeli 2 0 0 3
KMY6119 DEMOKRASİ VE ADALET TEORİLERİ Seçmeli 2 0 0 3
KMY6121 KAMU POLİTİKALARI ANALİZİ Seçmeli 2 0 0 3
KMY6123 SİYASET FELSEFESİNDE ADALET TARTIŞMALARI Seçmeli 2 0 0 3
KMY6125 İDARÎ YAPTIRIMLAR VE UYGULANMA USULLERİ Seçmeli 2 0 0 3
KMY6181 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ I Seçmeli 4 0 0 4
2. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
KMY6106 KÜRESELLEŞME VE ORYANTALİZM Seçmeli 2 0 0 4
KMY6108 POST MODERN DEMOKRASİ TEORİLERİ Seçmeli 2 0 0 4
KMY6110 KENTLEŞME VE YEREL KALKINMA Seçmeli 2 0 0 4
KMY6112 POST MODERN KAPİTALİZM VE POLİTİKA Seçmeli 2 0 0 4
KMY6114 YEREL YÖNETİMLERDE GÜNCEL MESELELER Seçmeli 2 0 0 4
KMY6116 TÜRKİYE’DE YÖNETSEL YAPILANMA SÜREÇLERİ Seçmeli 2 0 0 4
KMY6118 TÜRK YÖNETİM TARİHİ İNCELEMELERİ Seçmeli 2 0 0 4
KMY6120 ULUSLARARASI ÇEVRE POLİTİKALARI Seçmeli 2 0 0 4
KMY6122 DÜZENLEYİCİ REFORMLAR VE KURUMLAR Seçmeli 2 0 0 4
KMY6182 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ II Seçmeli 4 0 0 4
T1: Teori U2: Uygulama L3: Laboratuvar
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr