Genel Tanıtım
Bursa Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği programı 1981 yılında Ziraat Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. 1982 yılında lisans düzeyinde eğitim vermeye başlayan bölümün ilk ismi Tarım Ürünleri Teknolojisi Bölümü olup, daha sonra Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü olarak değiştirilmiştir. 1993 yılında Gıda Mühendisliği Bölümü adını almış ve 1996 yılında bu unvanla ilk mezunlarını vermiştir. Gıda Mühendisliği Bölümü, öğrencilerine bağımsız araştırma yapma, bilimsel olayları geniş bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşabilme yeteneği kazandırmaya yönelik lisans üstü eğitimi vermeye kurulduğu yıldan itibaren devam etmektedir.
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Gıda Mühendisliği alanında Doktora derecesine sahip olunur.
Doktora
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların, Gıda Mühendisliği lisans ve yüksek lisans derecesine sahip olmaları, mezuniyet not ortalamasının 4’lük not sistemi üzerinden en az 3,00 veya muadili bir puana sahip olmaları, Yabancı dil sınavlarından (ÜDS, KPDS, TOEFL vb.) en az 55 puana sahip olmaları, ALES Sınavından en az 65 Puan almış olmaları gerekmektedir.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Gıda Mühendisliği Doktora programı derecesi elde etmek için; en az 23 kredilik (240 AKTS karşılığı) ders alması, bu derslerin tümünü başarıyla tamamlayıp 100 üzerinden en az 75 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.
Ayrıca ilgili alanda uzman öğretim üyeleri tarafından yapılan doktora yeterlilik sınavından (sözlü ve yazılı) en az 75 not ortalaması elde eden ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunan öğrencilere Gıda Mühendisliği doktora diploması verilir.
Gıda Mühendisliği Doktora Programının amacı, Hızla gelişen gıda sanayiindeki tekniklerinin izlenmesi, bu bilgilerin ülke gerçeklerine uygun biçimde yorumlanarak düzenlenmesi, kendine özgü tekniklerin geliştirilmesine yarayacak bilgilerin üretilmesi ve yayılması, Gıda Mühendisliği bölümlerinin görevleri arasındadır. Gıda Mühendisliği bölümlerinin bir diğer görevi de; ülkemizde tarımsal üretime paralel olarak gelişen gıda sanayiinin ihtiyacı olan Gıda Mühendislerinin yetiştirilmesidir. Bu bağlamda Gıda Mühendisliği Bölümlerinin amacı öğrencilerin gıdaların işlenmesi, korunması, dağıtımı ve pazarlanması konularında modern bilim ve teknolojiyi kullanabilecek mühendislik becerilerini kazanmasını sağlamaktır. Bilindiği üzere Gıda endüstrisinde, gıda üretim zincirindeki ham maddeden tüketicinin tüketebileceği son ürüne kadar olan bütün teorik ve pratik, temel veri ve yöntemler Gıda Mühendisliği eğitimi kapsamındadır.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1.
Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendisliği alanında bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile birlikte, özgün bir konuda bilimsel saygınlık içinde bağımsız olarak araştırma sürecini algılayabilmek, tasarlayabilmek, uygulayabilmek ve sonuçlandırabilmek
|
2.
Gıda Mühendisliği alanında en yeni bilgilere sistematik bir yaklaşımla sahip olmak ve kavramanın yanı sıra ilgili araştırmalarda, yöntem ve becerilerde üst düzeyde ustalık kazanmak
|
3.
Alanında bir araştırma sürecini bilimsel bütünlük içerisinde kurgulama, tasarlama, uygulama ve uyarlama yeteneği kazanmak
|
4.
Bilime yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem geliştiren ya da bilinen bir yöntemi, bir alana uygulayan özgün bir çalışmanın en az bir bölümünü, ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergilerde yayınlayarak bilime katkıda bulunmak
|
5.
Yeni fikirlerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilmek
|
6.
Alanında elde ettiği bilgi ve çözüm yöntemlerini fen ve mühendislik alanlarında uygulayarak bilgi toplumu olma sürecine katkıda bulunmak
|
7.
En az bir yabancı dilde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilmek ve tartışabilmek
|
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Doktora mezunları daha çok akademik çalışmalarına devam etmekte olup, kamu sektöründe ya da özel sektörde de çalışabilmektedirler.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Doktora programını başarı ile tamamlayan mezunlar, aynı veya benzer alanlarda yurt içinde veya yurt dışında yüksek öğretim kurumlarına akademik bir pozisyon, veya kamu kuruluşlarındaki araştırma merkezlerine uzman pozisyonu için başvurabilirler.
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Derslerin sınavı; yazılı, yazılı-sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir. Lisansüstü programlarda alınan derslerden sınava girebilmek için; kuramsal derslerde % 70, uygulamalı derslerde % 80 devam etmiş olma şartı aranır. Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarılı olmak için 100 üzerinden en az 75 puan almak gerekir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi (180 AKTS) seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunması ve tez konusu kapsamında en az bir adet SCI veya SCI-expanded dergilerde makale yayımlaması gerekmektedir.
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Prof. Dr. Ö. Utku ÇOPUR
Bursa Uludağ Üniversitesi
Ziraat Fakültesi
Gıda Mühendisliği Bölümü
C Blok Kat: 1
Görükle Yerleşkesi 16059 Nilüfer / BURSA
e-posta: ucopur@uludag.edu.tr , gida@uludag.edu.tr
tel: 0 224 29 41 490
Bologna Birim ve Program Koordinatörü:
Prof. Dr. Sine ÖZMEN TOĞAY
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Görükle Kampüsü 16059 Nilüfer / BURSA
Tel:+90 (224) 29441629 sinetogay@uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Gıda Mühendisliği Bölümü’nde halen 13 Profesör, 4 Doçent, 1 doktorasını tamamlamış Araştırma Görevlisi, 4 Araştırma Görevlisi ve 1 sekreter görev yapmaktadır. Eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri için bölüm bünyesinde öğrenci uygulama (67.85 m2), bakteriyoloji (35 m2), mikoloji (35 m2), örnek hazırlama (35 m2), genel yaş analiz (70.54 m2), elektroforez (15.08 m2), gaz kromatografi-kütle spektrofotometre (15.08 m2) ile enstrümantal analiz (70.54 m2) Laboratuvarları bulunmaktadır. Mikrobiyoloji ve diğer analiz laboratuvarlarında mikrobiyolojik, klasik ve enstrümantal yöntemlerle gıda kalitesinin değerlendirilmesine yönelik analizler yapılmaktadır. Bununla birlikte öğrencilerin uygulamalı olarak üretim yapabileceği Ziraat Fakültesi bünyesinde pilot tesis de bulunmaktadır.
1. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GMB6001 |
İLERİ STERİLİZASYON TEKNİKLERİ |
Zorunlu |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB6181 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ I |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
GMB6191 |
TEZ DANIŞMANLIĞI I |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
1 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
18 |
Toplam |
|
30 |
2. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
FEN6002 |
TEKNOLOJİ TRANSFERİ, AR-GE VE İNOVASYON |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
GMB6172 |
SEMİNER |
Zorunlu |
0 |
2 |
0 |
4 |
GMB6182 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ II |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
GMB6192 |
TEZ DANIŞMANLIĞI II |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
1 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
18 |
Toplam |
|
30 |
3. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GMB6183 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ III |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
GMB6193 |
TEZ DANIŞMANLIĞI III |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
15 |
YET6177 |
DOKTORA YETERLİK SINAVI |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
10 |
Toplam |
|
30 |
4. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GMB6184 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ IV |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
GMB6194 |
TEZ DANIŞMANLIĞI IV |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
25 |
Toplam |
|
30 |
5. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GMB6185 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ V |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
GMB6195 |
TEZ DANIŞMANLIĞI V |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
25 |
Toplam |
|
30 |
6. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GMB6186 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VI |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
GMB6196 |
TEZ DANIŞMANLIĞI VI |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
25 |
Toplam |
|
30 |
7. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GMB6187 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VII |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
GMB6197 |
TEZ DANIŞMANLIĞI VII |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
25 |
Toplam |
|
30 |
8. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GMB6188 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VIII |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
GMB6198 |
TEZ DANIŞMANLIĞI VIII |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
25 |
Toplam |
|
30 |
1. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GMB6009 |
DURULTMA VE FİLTRASYON TEKNİKLERİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB6011 |
YAĞLARIN HİDROJENENASYONU VE MARGARİN TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB6013 |
NİŞASTA KİMYASI VE TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB6015 |
GIDA MİKOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB6017 |
AROMA AKTİF GIDA BİLEŞENLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB6019 |
GIDA KAYNAKLI SÜLFÜR BİLEŞENLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB6021 |
İLERİ SÜT TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB6023 |
İLERİ GIDA BİYOKİMYASI |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB6025 |
GIDA BİLİMİNDE ARAŞTIRMA METOTLARI |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB6027 |
LAKTİK ASİT BAKTERİLERİ VE LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN BİYOTEKNOLOJİK UYGULAMALARDA KULLANIMI |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB6029 |
SÜT ÜRÜNLERİNDE FONKSİYONEL KATKILAR |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB6031 |
ET ÜRÜNLERİNDE FONKSİYONEL KÜLTÜRLER |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB6033 |
GIDA SANAYİNDE EKSTRAKSİYON TEKNİKLERİ VE OPTİMİZASYON |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
2. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GMB6008 |
GIDA MUHAFAZA TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB6010 |
LİPİTLER |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB6012 |
GIDA SANAYİNDE İSTATİKSEL KALİTE KONTROL |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB6014 |
İLERİ GIDA KİMYASI |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB6016 |
DEĞİRMENCİLİK TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB6018 |
ÖZEL TAHIL ÜRÜNLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB6020 |
GIDA TOKSİKOLOJİSİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB6022 |
GIDALARIN İŞLENMESİ SIRASINDA OLUŞAN KİMYASAL DEĞİŞİKLİKLER |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB6024 |
GIDA FERMENTASYONLARI |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB6026 |
FLAVOR VE FENOL BİLEŞİKLERİ TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB6028 |
FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ KİMYASI VE TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB6030 |
GIDALARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB6032 |
ÜRÜN GELİŞTİRMEDE GIDA KATKILARI |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB6034 |
GIDA KALİTESİNİN MİKROBİYOLOJİK OLARAK BELİRLENMESİNDE PROTEOM VE METABOLOM ANALİZLERİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB6036 |
GIDA SANAYİNDE KULLANILAN BAHARATLAR VE ÖZELLİKLERİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB6038 |
GIDALARDA MİKROBİYEL RAF ÖMRÜ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB6040 |
İLERİ PEYNİR TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB6042 |
ET VE ET ÜRÜNLERİ KAYNAKLI SAĞLIK RİSKLERİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB6044 |
YENİLİKÇİ GIDA AMBALAJLAMA TEKNİKLERİ VE BİYOPOLİMERLER |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
T1: Teori |
U2: Uygulama |
L3: Laboratuvar |