Genel Tanıtım
1982 yılında Uludağ Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kurulan Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yer alan Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalında , lisansüstü eğitim çerçevesinde Biyokimya doktora eğitimi verilmektedir. Bu eğitime katılan akademik kadroda 8 öğretim üyesi bulunmaktadır. Biyokimya Anabilim Dalı´nda doktora eğitimini bitiren öğrenciler Biyokimya Doktoru (Ph.D.) unvanını almaktadır.
Biyokimya Anabilim Dalı´nda doktora eğitimini başarıyla bitiren öğrenciler Biyokimya Doktoru (Ph.D.) unvanını almaktadır.
Doktora
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Bir öğrencinin doktora programına başvurabilmesi için;
-Tıp fakültesi diplomasına sahip olması gerekir.
-Lisans derecesiyle doktora programına başvuruda
diploma not ortalaması 4’lük sistemde en az 3 veya eşdeğer bir not ortalamasına ,ALES sınavından
en az 80 puan koşulu aranmaktadır.
-Anadilleri dışında YÖK tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavlarının birinden en az 55 (elli beş) puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavından bu puanın eşdeğeri puan almış olmalıdır.
Bunun dışındaki münferit yabancı dil belgelerinin eşdeğerliğine Senato karar verir. –
Yabancı uyruklu adaylarda Eğitim ve öğretimin tamamen yabancı dille yapıldığı programlar hariç,
doktora/sanatta yeterlik programlarına kabul edilen yabancı uyruklu öğrencilerin ULUTÖMER veya diğer devlet üniversiteleri tarafından yapılan Türkçe sınavından C1 düzeyinden az olmamak koşuluyla enstitü
anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından önerilen ve Senato tarafından karara bağlanan düzeyde başarılı olmaları gerekir. Başarılı olamayanlar ULUTÖMER veya Senatonun belirlediği bir merkez tarafından açılan en fazla 1 (bir) yıl süreli Türkçe dil kursuna katılmak ve Türkçe sınavında başarılı olmak
zorundadır.
Lisans veya yüksek lisansını Türkiye’de tamamlamış olan yabancı uyruklu adaylar için Türkçe yeterlik belgesi aranmaz. Yabancı uyruklu adaylar, anadilleri dışında Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen dillerin birinden
YDS’den en az 55 (elli beş) puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil
sınavından bu puan eşdeğeri puan almaları hâlinde programa kabul edilebilirler.
Bir öğrencinin Doktora programında değerlendirilmeye alınabilmesi için;
Değerlendirme aralığı olarak ALES puanı %50, Lisans/Yüksek Lisans not ortalaması %20, Mülakat notu
%30 ağırlığa sahiptir. Yabancı uyruklu adaylarda ise Lisans/ Yüksek Lisans not ortalaması % 50,
Mülakat notu %50 ağırlığa sahiptir. Genel başarı notu 70 puanın altında olan adaylar başarısız sayılır.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Biyokimya alanında doktora eğitimine başvurabilmek için Tıp Fakültesi mezunu olmakgerekmektedir. Doktora derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken ortak ve alan zorunlu derslerin tümünü başarı ile tamamlamak, her bir dersten 100 üzerinden en az 75 alınması gerekmektedir.
Programın amacı; doktora eğitimi ile öğrencilerin biyokimya ve ilgili alanlardaki temel bilgileri anlamaları ve bu bilgileri derinleştirmeleri; laboratuvar uygulamalarında teknik becerilerini geliştirmeleri; yaratıcı ve eleştirel düşünme, problem çözme, ve karar verme gibi yüksek entelektüel beceriler kullanarak biyokimyada yeni yöntem ve fikirler üretebilmeleri; özgün deneysel araştırma planlayabilmeleri; deney sonuçlarını sözlü ve yazılı sunumlar ile paylaşabilmeleri; çalışmalarını uluslar arası düzeyde dergilerde yayımlayabilmeleri; bilimsel etik kurallarını benimsemeleri ve biyokimyada akademik formasyon elde etmeleridir.
Programın eğitim planında; protein, lipid ve karbonhidrat metabolizması ile enzim kinetiği gibi zorunlu temel derslerin yanı sıra, apoptozis, hücre kültürü, proteomik, oksidatif stres, antioksidanlar ve temel biyokimyasal analiz yöntemleri gibi seçmeli dersler de yer almaktadır.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1.
Üst düzeyde temel biyokimya bilgisine sahip olmak
|
2.
Biyokimya ve ilgili diğer alanlarla olan ilişkileri kavrayabilmek.
|
3.
Bilgiyi değerlendirerek orijinal bulgular elde edebilmek ve çok merkezli araştırma yapabilmek.
|
4.
Belli konularda uluslar arası düzeyde gelişmeleri takip edebilmek.
|
5.
Bilimsel alanda katkı sağlayabilecek yeni hipotezler geliştirebilmek ve bu hipotezleri sınamak üzere deneysel çalışmalar planlayabilmek.
|
6.
Özgün bilimsel araştırma planlamasını yapabilmek.
|
7.
Laboratuvar uygulamalarında üst düzey beceri sahibi olmak.
|
8.
Bilinen biyokimyasal yöntemleri yeni uygulama alanlarına aktarabilmek ve yeni bilimsel yöntemler geliştirerek problem çözebilmek
|
9.
Deneysel verileri yorumlayabilmek ve özgün sonuçlar elde edebilmek.
|
10.
Çalışmalarını sözlü ve yazılı olarak sunabilmek ve uluslararası dergilerde yayınlayabilmek.
|
11.
Bir konu hakkında inceleme yaparak seminer halinde paylaşabilmek
|
12.
Biyokimya konularını akademik düzeyde anlatabilmek
|
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalında doktora eğitimini tamamlayarak Ph.D. unvanı alan öğrencilerimizden biri yurt dışında konusuyla ilgili araştırmalarına devam etmektedir. Diğerleri ise halen tıp doktoru olarak yurt içinde görevlerini sürdürmektedir.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
--
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Derslerin sınavı; yazılı, yazılı-sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir. Sınav evrakı ve sonuçları anabilim dalı başkanlığı aracılığı ile beş iş günü içinde ilgili enstitüye iletilir. Ders başarısının tespitine ilişkin
esaslar şunlardır: a) Lisansüstü programlarda alınan derslerden sınava girebilmek için; teorik derslerde % 70, uygulamalı derslerde % 80 devam etmiş olma şartı aranır. Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarılı olmak için doktora programında 100 üzerinden en az 75 puan almak gerekir.
100 üzerinden alınan puanların harf notu ve katsayı karşılıkları aşağıdaki gibidir: Harf Notu Katsayısı Puan AA 4.00 90-100 BA 3.50 85-89 BB 3.00 80-84 CB 2.50 75-79 FF 0-74 b)Yukarıdaki esaslar çerçevesinde 100 üzerinden alınan puanların harf notları ile değerlendirilmesinde; doktora programında AA, BA, BB ve CB notlarını alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. c) Ayrıca, yukarıdaki harf notları dışında aşağıdaki harfler de kullanılabilir: 1) D (Devamsız) notu; derse devam yükümlüğüne ve/veya ders uygulamalarına ilişkin koşulları ve gerekleri yerine getirmeyen öğrenciye verilir. D not ortalaması hesabına FF notu olarak geçilir. 2) G (Geçer) notu; kredisiz dersler ve tez çalışmalarını başarıyla tamamlayan öğrencilere verilir. 3) K (Kalır) notu; kredisiz dersler ile tez çalışmasında başarısız olan öğrenciye verilir. ç) Zorunlu ve seçmeli derslerin sınavlarında başarısız olan, devamsızlıktan kalan veya ilgili dersin ön koşullarını yerine getirmeyen öğrenciler, ilgili ders/dersleri açıldığı ilk yarıyılda alır. Seçmeli dersten başarısız olunması halinde öğrenci onun yerine yeni bir ders seçebilir. d) Lisansüstü programlarda yer alan derslerin sınav sonuçlarını, sınav evrakı ve protokolünü sınavların tamamlanmasını takip eden beş iş günü içinde anabilim dalı başkanları aracılığı ile ilgili enstitüye iletilir.
e) Erasmus ve Farabi gibi ulusal veya uluslararası değişim programından yararlanan öğrencilerin
aldıkları derslerin notlarının intibakı anabilim dalı başkanlığının teklifi ile enstitü yönetim kurulu kararı ile yapılır. Bu notlar öğrencinin not döküm belgesine işlenir. Ders başarı ortalaması
(1) Öğrencinin başarı durumu, her yarıyıl sonunda bu Yönetmeliğin 21 nci maddesindeki tabloda harf notu karşılığı olarak verilen katsayılar üzerinden hesaplanan yarıyıl akademik not ortalaması (YANO) ve genel akademik not ortalaması (GANO) ile belirlenir. YANO, öğrencinin kayıtlı olduğu yarıyılın ağırlıklı not ortalamasıdır.
GANO, öğrencinin lisansüstü programa girişinden itibaren, kayıtlı bulunduğu anabilim dalının ders
programındaki derslerinin tümü göz önüne alınarak ders dönemi sonunda hesaplanan ağırlıklı not ortalamasıdır.
(2) YANO ve GANO ağırlıklı not ortalamaları ile hesaplanır. Ağırlıklı not ortalaması, alınan derslerin kredileriyle, derslerden alınan harf notlarının eşdeğeri ağırlık katsayılarının çarpımından elde
edilen toplamın, toplam krediye bölünmesiyle bulunur. Ağırlıklı not ortalaması virgülden sonra iki haneli olarak hesaplanır.
(3) Gerek YANO ve gerekse GANO öğrencinin kredili derslerden aldığı, (AA)´dan (FF)´ye kadar notların değerlendirmeye katılması ile belirlenir. (4) Öğrencinin aldığı tüm notlar not kütüğüne işlenir.
Doktora programı;
a) Doktora programına, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrencilerin mezun olabilmeleri için tez çalışmasının yanında en az 240 AKTS’den başarılı olmaları gerekir. Bu kredi yükünün bir eğitimöğretim yılı için 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla, ders aşamasında en az sekiz ders ve seminerden oluşması; geri kalan yükün yeterlik sınavı, Doktora Uzmanlık Alan dersi, Tez Danışmanlığı dersi ile sağlanması zorunludur.
b) Bütünleşik doktora programındaki öğrenciler için mezuniyet koşulu, en az on dört ders, seminer, yeterlik sınavı ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.
c) Öğrencinin mezun olabilmesi için ayrıca Senato kararı ile belirlenen yayın veya bilimsel faaliyet
şartını yerine getirmesi zorunludur. (BUÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği Uygulama Esasları ek 1 maddesinde belirtilen yayın koşullarından oluşur).
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Prof. Dr. Esma GÜR
Adres: Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı, 16059/ Görükle BURSA-TURKIYE
Tel: (224) 2953911
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Bölümün akademik kadrosunda 5 profesör bulunmaktadır.
Biyokimya Anabilim Dalı´nda yapılan bilimsel çalışmalar birkaç ana konu üzerinde yoğunlaşmıştır. Özellikle oksidatif stres, kanser/apoptozis, yağ asitleri ve referans aralıkları konularında güncel çalışmalar sürdürülmektedir. Biyokimya Anabilim Dalı´ndaki araştırma laboratuvarları ve olanakları aşağıda sunulmuştur.
1) Oksidatif Stres ve Antioksidanlar Araştırma Laboratuvarı : Özelikle oksidatif stres, antioksidan sistemler ve yağ asitleri ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir. Laboratuvarda bulunan başlıca cihazlar spektrofometre, HPLC sistemi, gaz kromatografisi
2) Apoptozis ve Kanser Araştırma Laboratuarı: Bu laboratuvarda apoptozis ve kanser araştırma ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Tam donanımlı bir hücre kültür laboratuvarı ve beraberinde SDS-PAGE ve Western Blot çalışmaları yapmaya uygun elektroforez ünitesi bulunmaktadır. Ayrıca, immünositokimya ve immünohistokimya metodları çalışılabilmektedir. Laboratuvarda temel bilim araştırmalarının yanı sıra klinikle ilişkili olarak tümör kemosensitivite testi (onkogram) çalışmaları yapılmaktadır.
1. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
SAB 6001 |
BİYOİSTATİSTİK |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
5 |
TBK6001 |
PROTEİNLERİN YAPISI VE FONKSİYONLARI |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
9 |
TBK6003 |
LİPİDLER, LİPOPROTEİNLER, APOLİPOPROTEİNLER; LİPOPROTEİN METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI |
Zorunlu |
1 |
2 |
0 |
5 |
TBK6005 |
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ İLE ARAŞTIRMA VE YAYIN |
Zorunlu |
1 |
0 |
0 |
1 |
TBK6191 |
TEZ DANIŞMANLIĞI I |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
1 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
9 |
Toplam |
|
30 |
2. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
SAB6002 |
BİYOİSTATİSTİK |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
5 |
TBK6002 |
ENZİMATİK REAKSİYONLAR VE ENZİM KİNETİĞİ |
Zorunlu |
1 |
2 |
0 |
5 |
TBK6004 |
KARBONHİDRAT METABOLİZMASI: MAJOR VE MİNÖR METABOLİK YOLLAR |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
8 |
TBK6172 |
SEMİNER |
Zorunlu |
0 |
2 |
0 |
5 |
TBK6192 |
TEZ DANIŞMANLIĞI II |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
1 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
6 |
Toplam |
|
30 |
3. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
TBK6183 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ III |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
TBK6193 |
TEZ DANIŞMANLIĞI III |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
10 |
YET6177 |
YETERLİK SINAVI |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
15 |
Toplam |
|
30 |
4. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
TBK6184 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ IV |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
TBK6194 |
TEZ DANIŞMANLIĞI IV |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
25 |
Toplam |
|
30 |
5. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
TBK6185 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ V |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
TBK6195 |
TEZ DANIŞMANLIĞI V |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
25 |
Toplam |
|
30 |
6. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
TBK6186 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VI |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
TBK6196 |
TEZ DANIŞMANLIĞI VI |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
25 |
Toplam |
|
30 |
7. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
TBK6187 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VII |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
TBK6197 |
TEZ DANIŞMANLIĞI VII |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
25 |
Toplam |
|
30 |
8. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
TBK6188 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VIII |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
TBK6198 |
TEZ DANIŞMANLIĞI VIII |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
25 |
Toplam |
|
30 |
1. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
TBK6007 |
OKSİDATİF STRES VE ANTİOKSİDANLAR |
Seçmeli |
1 |
4 |
0 |
5 |
TBK6009 |
HORMON BİYOKİMYASI VE BİYOKİMYADA UYGULANAN ENDOKRİNOLOJİK TESTLER |
Seçmeli |
1 |
0 |
0 |
5 |
TBK6011 |
BİYOKİMYADA KULLANILAN TEMEL ANALİZ YÖNTEMLERİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
6 |
TBK6181 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ I |
Seçmeli |
4 |
0 |
0 |
5 |
2. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
TBK6006 |
ENDOKRİN SİSTEM BİYOKİMYASI |
Seçmeli |
1 |
0 |
0 |
5 |
TBK6008 |
HÜCRE KÜLTÜRÜ VE TEKNİKLERİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
4 |
TBK6010 |
PROTEOMİK VE TIPTAKİ ÖNEMİ |
Seçmeli |
1 |
0 |
0 |
4 |
TBK6012 |
APOPTOZİS |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
5 |
TBK6182 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ II |
Seçmeli |
4 |
0 |
0 |
5 |
T1: Teori |
U2: Uygulama |
L3: Laboratuvar |