Genel Tanıtım
U.Ü. Devlet Konservatuvarı 2547 sayılı kanunun 2880 sayılı kanunla değişik 7d/2 maddesi uyarınca 1998 yılında kurulmuştur. Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde 2003 yılında Müzik Anasanat Dalı yüksek lisans programları, 2005 yılında da aynı Anasanat Dalı (Yaylı Çalgılar SD) sanatta yeterlik programının ardından 2015 yılında Piyano Sanat Dalı sanatta yeterlik programı eğitim-öğretime başlamıştır.
Yükseköğretimde Konservatuvar Müzik Anasanat Dalı Sanatta Yeterlik/Doktıora programı 180-240 AKTS kredilik üçüncü aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp program yeterlilikleri sağlandığında Müzik Anasanat Dalı’nda ( Piyano ) Sanatta Yeterlik/Doktora derecesine sahip olunur.
Doktora
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların yüksek lisans programına kabul edilebilmesi için;
1-Müzik alanı Piyano Sanat Dalı´nda (en az 75 başarı notuyla mezun olduğu) yüksek lisans diplomasına,
2-Yeterli düzeyde yabancı dil becerisine (UÜDS veya YDS´ndan en az 50 puan ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası dil sınavlarından eşdeğer puana) sahip olması gerekir. Yabancı uyruklu öğrencilerden (Türkiye’de eğitim görenler hariç) Türkçe bildiklerine dair TÖMER belgesi istenir.
3-Giriş sınavındaki sanatsal birikim ve performansından en az 70/100 puan almak koşuluyla %50´si, lisans başarı notunun %25’i, mülakatın %25’i alınarak oluşan ağırlıklı ortalamanın en az 70/100 puan olması gerekir.
4- ALES şartı bulunmamaktadır.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Konservatuvar Müzik Anasanat Dalı’nda (piyano) Sanatta Yeterlik/Doktora derecesi elde edebilmek için, öğrencilerin programda alması gerekli 24 kredilik (45 AKTS) zorunlu ve seçmeli derslerin tümünü, 100 üzerinden en az 75 alarak tamamlaması gerekmektedir. Programı bitirme aşamasında, seçilmiş bir jüri önünde hazırladığı performans programını başarıyla sunan ve çalışma metnini savunan öğrencilere Müzik Anasanat Dalı’nda Sanatta Yeterlik/Doktora diploması verilir.
Konservatuvar Müzik Anasanat Dalı (Piyano SD) sanatta yeterlik programının amacı; yüksek lisans eğitimine dayalı olarak kendi sanat dalında virtüöziteye yönelik ileri düzeyde bilgi, beceri ve yorumlama gücüne sahip ulusal ve uluslararası düzeyde kabul gören yaratıcı, icracı nitelikleri yüksek sanatçılar yetiştirmektir.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1.
Müzik alanındaki çalışmaları sosyal, kültürel, artistik ve politik çerçevede değerlendirebilecek bir birikime ulaşmak.
|
2.
Müzik alanının ilişkili olduğu disiplinlerarası etkileşim konusunda çeşitli kuram ve sentezler oluşturmak
|
3.
Piyano ile ilgili sahip olduğu ileri düzey teknik ve yöntemleri kullanarak üst seviyede müzikal performanslar sunmak veya sergilemek
|
4.
Alanına ilişkin çalışmalarında, uzmanlardan oluşan kurullarca kabul görecek nitelikte üretim ve uygulama becerisini geliştirmek
|
5.
Müziksel yorumlamaya ilişkin deneysel ve yaratıcı süreçler yoluyla özgün performanslar ortaya koymak
|
6.
Alanıyla ilgili sorunları belirleme, değerlendirme ve çözüm üretme yeterliğini kazanmak
|
7.
Piyanoda edindiği kazanımlarla performanslar ortaya koyarak toplumun sanat hayatına katkıda bulunmak
|
8.
Müzik alanındaki gelişmelere yönelik olarak toplumu bilinçlendirme sürecine katkıda bulunmak
|
9.
Müzik alanındaki sanatsal, kültürel ve bilimsel çalışmaları etkili bir şekilde aktarmak
|
10.
Piyano ile ilgili akademik öğretme ve değerlendirme becerisi geliştirmek
|
11.
Müzik alanında ulusal ve uluslararası proje ekipleri içinde çalışmak
|
12.
Alanıyla ilgili uluslararası literatürü ve etkinlikleri izlemek ya da bu tür etkinlikler içinde yer almak için bir yabancı dilde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurmak
|
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Mezun olduğu sanat dalına (piyanoya) ilişkin performans düzeyine göre yurt içinde ve yurt dışında solist olarak ya da senfoni, opera vb. kurumlarda orkestra üyesi veya korrepetitör olarak çalışabilir, müzik ve sahne sanatları alanlarına ilişkin eğitim veren çeşitli yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı olarak görev alabilirler.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine ve piyanoda yeterli performans becerilerine sahip olmaları koşuluyla post doktora veya üst akademik derece programlarında öğrenim görebilirler.
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
BUÜ senato kararı ile alınan Önlisans ve Lisans Ogretim Yönetmeliğinin 32.maddesi gereği uygulanır.
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü geçmek, ders ve tez dönemlerinde birer semineri vermek ve tezini başarıyla tamamlamak gerekmektedir (240 AKTS).
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesi Nilüfer - BURSA
Tel: (224) 294 27 00 –(0530) 827 82 07 e-mail: konsogis@uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Müzik Anasanat Dalı Piyano Sanat Dalı programı içinde mümkün oldukça alanında isim yapmış, kariyerli sanatçılarla eğitim-öğretim yapılmaya çalışılmakta, bu sanatçıların deneyim ve birikimlerinden, gerektiğinde arşivlerinden yararlanma olanağı yaratılmaktadır. Ayrıca araştırma yapma ve seslendirilecek eserlerin notalarını temin etmede Konservatuvarın donanımlı sayılabilecek kütüphanesinden yararlanılabilmektedir.
Yüksek lisans öğrencilerinin bireysel olarak resitaller veya Konservatuvar Akademik Orkestrası ile konserler yapmaları ya da Konservatuvarın düzenlediği ulusal veya uluslararası etkinliklere katılmaları önemli fırsatlardır.
2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren faaliyete geçen Konservatuvarın yeni binası da bu programın gerektirdiği eğitimin kalitesini daha üst seviyelere taşıyacak olanaklara sahiptir. Bu bina ve iç donanımı için üniversitemizin sağlamış olduğu finansal olanaklar, bu programın önemli avantajlarıdır.
1. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
PIA6101 |
ÇALGI TEKNİĞİ I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
5 |
PIA6103 |
REPERTUVAR |
Zorunlu |
3 |
0 |
0 |
8 |
PIA6191 |
TEZ DANIŞMANLIĞI I |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
1 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
16 |
Toplam |
|
30 |
2. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
PIA6102 |
ÇALGI TEKNİĞİ II |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
4 |
PIA6104 |
REPERTUVAR-RESİTAL |
Zorunlu |
3 |
0 |
0 |
8 |
PIA6172 |
SEMİNER |
Zorunlu |
0 |
2 |
0 |
5 |
PIA6192 |
TEZ DANIŞMANLIĞI II |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
1 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
12 |
Toplam |
|
30 |
3. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
PIA6183 |
SANATTA YETERLİK UZMANLIK ALAN DERSİ I |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
4 |
PIA6193 |
TEZ DANIŞMANLIĞI III |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
10 |
YET6177 |
YETERLİK SINAVI |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
16 |
Toplam |
|
30 |
4. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
PIA6184 |
SANATTA YETERLİK UZMANLIK ALAN DERSİ II |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
4 |
PIA6194 |
TEZ DANIŞMANLIĞI IV |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
26 |
Toplam |
|
30 |
5. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
PIA6195 |
TEZ DANIŞMANLIĞI V |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
26 |
Toplam |
|
26 |
6. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
PIA6186 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ IV |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
4 |
PIA6196 |
TEZ DANIŞMANLIĞI VI |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
26 |
Toplam |
|
30 |
8. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
PIA6188 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VI |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
4 |
PIA6198 |
TEZ DANIŞMANLIĞI VIII |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
26 |
Toplam |
|
30 |
1. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
PIA6105 |
ODA MÜZİĞİ I |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
4 |
PIA6107 |
EŞLİKTE TEKNİK YAKLAŞIMLAR |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
4 |
PIA6109 |
ÇAĞDAŞ MÜZİKTE PİYANO EDEBİYATI |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
4 |
PIA6111 |
PİYANO ÖĞRETİM TEKNİKLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
4 |
PIA6113 |
MÜZİKAL ANALİZ VE YORUMCULUK |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
4 |
PIA6115 |
MÜZİK ÖĞRETİMİ VE YÖNTEMLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
4 |
2. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
PIA6106 |
ODA MÜZİĞİ II |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
4 |
PIA6108 |
EŞLİKTE MÜZİKAL YAKLAŞIMLAR |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
4 |
PIA6110 |
ÇAĞDAŞ TÜRK MÜZİĞİ PİYANO EDEBİYATI |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
4 |
PIA6112 |
PİYANO ÖĞRETİMİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
4 |
PIA6114 |
MÜZİK ESTETİĞİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
4 |
PIA6116 |
MÜZİK ALANINDA ARAŞTIRMA YÖNTEM VE UYGULAMALARI |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
4 |
T1: Teori |
U2: Uygulama |
L3: Laboratuvar |