Türkçe English Ders Planı Program Yeterlilikleri Ders Planı Rapor
Genel Tanıtım
1
Programın Kısa Geçmişi
Uludağ Üniversitesi Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksek Okulu Seracılık Programı Eğitime 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılında başlamıştır.
2
Verilen Derece
Bu program, Seracılık alanında 120 AKTS kredilik ve 2 yıllık ön lisans sistemine tabidir.Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında seracılık alanında Ön Lisans diplomasına sahip olurlar.
3
Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavının YGS-6 puan türünden yeterli puanı almış olmaları gerekmektedir. Ayrıca sınavsız geçiş hakkı ile Ziraat Meslek Liselerinin ilgili bölümlerinden geçiş yapılabilmektedir.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Seracılık Programında Ön Lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.
7
Program Profili
Sera kurulumu yapabilen, sera işletebilen, örtü altı sebze ve süs bitkisi üretebilen, sulama, gübreleme, budama, ilaçlama, hasad gibi teknik konularda bilgili, organik tarım ve topraksız tarım tekniklerini bilen ve uygulayabilen, bitkiler üzerinde bulunan hastalık ve zararlıları tanıyarak, doğaya dost mücadele yöntemlerini bilen ve uygulayabilen, bilinçli teknik elemanlar(tekniker ) yetiştirmektir.
8
Program Yeterlilikleri - TYYÇ - TAY İlişkisi
8.1
Program Yeterlikleri
1. Bakış açısı ve ufku geniş, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahiptir.
2. Bireysel ve grup çalışmalarında sorumluluk alarak, alınan görevi bilgi ve becerileri doğrultusunda yerine getirir.
3. Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma, paylaşma becerilerine sahiptir.
4. Sera inşası, projelendirilmesi, işletilmesi, sera klimasını etkileyen çevre koşulları ve bu koşulların bitkilere olan etkileri hakkında bilgilidir.
5. Örtü altında yetiştirilen sebze ve süs bitkilerinin hastalık ve zararlılarını tanıyan, hastalık ve zararlılarla çevreye dost mücadele yöntemlerini uygulayabilir.
6. Bitki besleme ve gübreleme konusunda bilinçli ve bu konularda öğrendiklerini, uygulamaya aktarma kapasitesine sahiptir.
7. Bitki üretim tekniklerini bilir ve bu teknikleri kullanarak, fide ve fidan yetiştirme bilgi ve becerisine sahiptir.
8. Sera ürünleri hasadı, ambalajlanması ve pazarlanmasına kadar geçirdiği aşamalar konusunda bilgilidir.
9. Peyzaj ve çevre düzenlemeye ilişkin temel ilkeleri bilir ve en çok kullanılan süs bitkilerini bazı morfolojik özelliklerine bakarak tanıyabilir ve peyzaj düzenlemede nasıl kullanacağı konusunda bilgi sahibidir.
10. Örtü altı yetiştiriciliğinin yanı sıra açık alanda üretimi yapılan bahçe bitkilerinin yetiştiriciliği konusunda temel bilgilere sahiptir.
11. Organik tarım, iyi tarım uygulamaları ve topraksız tarım tekniklerini bilen ve bunları uygulayabilen.
12. Çevre sorunlarını bilen, çevre bilincine sahip, doğal ve kültürel kaynakları koruyan, doğal denge ve ekoloji konusunda bilgili, tarım ile çevreyi bağdaştırabilen, tarımın yol açtığı çevre sorunlarının bilincindedir.
8.2
TYYÇ - Program Yeterliği İlişkisi
Program Yeterliliği TYYÇ-1 BİLGİ (Kuramsal - Uygulamalı) TYYÇ-2 BECERİ (Bilişsel - Uygulamalı) TYYÇ-3 YETKİNLİK (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme) TYYÇ-4 YETKİNLİK (Öğrenme Yetkinliği) TYYÇ-5 YETKİNLİK (İletişim ve Sosyal Yetkinlik) TYYÇ-6 YETKİNLİK (Alana Özgü Yetkinlik)
8.3
PROGRAM YETERLİLİĞİ - TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY) İLİŞKİSİ
Program Yeterliliği TAY-1 BİLGİ (Kuramsal - Uygulamalı) TAY-2 BECERİ (Bilişsel - Uygulamalı) TAY-3 YETKİNLİK (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme) TAY-4 YETKİNLİK (Öğrenme Yetkinliği) TAY-5 YETKİNLİK (İletişim ve Sosyal Yetkinlik) TAY-6 YETKİNLİK (Alana Özgü Yetkinlik)
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Tarım Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında çalışabilirler. Seracılık Programı mezunları eğer sera kurma imkanları varsa kendi işletmelerinde, özel kişi ve firmaların sebze ve saksılı süs bitkileri veya kesme çiçek seralarında, fide firmalarında, fidan ve dış mekan süs bitkileri üreten işletmelerde, tohum firmalarında ilaç firmalarında ve ilaç bayilerinde, gübre firmaları ve bayilerin de, sulama ekipmanı imal eden firma veya projelendirip kuran firmalarda, peyzaj işletmelerinde, turizm firmalarının peyzaj ve çevre düzenleme işlerinde, seracılık Teknikeri olarak çalışabilirler.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde Ziraat Fakültelerinin Bitkisel Üretim Programlarına geçiş yapabilir.
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavlarına girebilmesi için derslerin en az % 70´ine, uygulamaların en az % 80´ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav ( ara sınav notu olarak ödev, labaratuar sınavı, quiz vb. gibi ölçme sınavlarından elde edilen puanlarda değerlendirmeye alınabilir.) katkısı % 50, yarıyıl sonu sınavlarının katkısı ise %50 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 30 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB, ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.
12
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.
13
Çalışma Şekli
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu Seracılık Programında ikisi doktor olmak üzere dört öğretim elemanı görev yapmaktadır. Yüksekokulumuza ait olan laboratuarda temel cam malzemeler ve cihazlarla bitkisel üretimle ilgili bazı uygulamalar yapılmaktadır. Yüksekokulumuza ait olan 5000 metre karelik arazide 1000 metrekarelik kapalı alana sahip 4 adet serada sebze ve süs bitkileri yetiştiriciliği yapılarak derslerimizin uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Açık arazide ise dış mekan süs bitkilerinin ve bazı meyve türlerinin üretimi ve yetiştirilmesiyle ilgili denemeler ve uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Okulumuzda bir kütüphane, bir kantin ve 160 öğrenci kapasiteli bir öğrenci yurdu mevcuttur.
16
1. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
OTPZ010 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 0 1 3
OTPZ143 BOTANİK Zorunlu 2 0 0 3
SERZ107 SERA YAPIM TEKNİĞİ Zorunlu 2 2 0 5
SERZ109 GENEL SERACILIK Zorunlu 2 0 0 4
SERZ113 BİTKİ ÜRETİM TEKNİKLERİ Zorunlu 1 2 0 4
SERZ143 GENEL KİMYA Zorunlu 2 0 0 2
SERZ161 TARIMSAL METEOROLOJİ Zorunlu 2 0 0 3
ATA101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 0 0 2
TUD101 TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 0 0 2
YAD101 YABANCI DİL Zorunlu 2 0 0 2
Toplam 30
2. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
SERZ106 BİTKİ BESLEME VE GÜBRELEME Zorunlu 2 2 0 4
SERZ110 MEVSİMLİK ÇİÇEK YETİŞTİRİCİLİGİ Zorunlu 2 2 0 4
SERZ112 BİTKİ YETİŞTİRME ORTAMLARI Zorunlu 2 0 0 3
SERZ132 FİDE VE FİDAN YETİŞTİRİCİLİĞİ Zorunlu 2 0 0 3
SERZ152 BİTKİ FİZYOLOJİSİ Zorunlu 2 0 0 3
SERZ154 SERALARDA SULAMA SİSTEMLERİ Zorunlu 2 2 0 4
ATA102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 0 0 2
TUD102 TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 0 0 2
YAD102 YABANCI DİL Zorunlu 2 0 0 2
Seçmeli dersler için tıklayınız. 3
Toplam 30
3. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
STAJ I Zorunlu 0 0 0 4
SERZ203 SERALARDA KESME ÇİÇEK YETİŞTİRİCİLİGİ Zorunlu 2 2 0 3
SERZ211 SERA BİTKİLERİ HASTALIKLARI Zorunlu 2 2 0 4
SERZ223 DIŞ MEKAN SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ I Zorunlu 2 2 0 3
SERZ235 SERALARDA SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ I Zorunlu 2 2 0 4
Seçmeli dersler için tıklayınız. 12
Toplam 30
4. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
STAJ II Zorunlu 0 0 0 4
SERZ202 SERA BİTKİLERİ ZARARLILARI Zorunlu 2 2 0 4
SERZ216 DIŞ MEKAN SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ II Zorunlu 2 2 0 3
SERZ218 SERALARDA SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ II Zorunlu 2 2 0 4
SERZ264 SERALARDA ISIMA-SOĞUTMA SİS. Zorunlu 2 2 0 3
Seçmeli dersler için tıklayınız. 12
Toplam 30
2. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
SERS120 TARIMSAL MEKANİZASYON Seçmeli 2 0 0 3
SERS122 GENEL BAHÇE ZİRAATİ Seçmeli 2 0 0 3
SERS124 SERA KLİMASI Seçmeli 2 0 0 3
3. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
OTPS013 GİRİŞİMCİLİK Seçmeli 2 0 0 3
SERS213 İŞYERİ EĞİTİMİ I Seçmeli 0 16 0 12
SERS217 TOHUMCULUK Seçmeli 2 0 0 3
SERS219 İÇ MEKAN SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 1 2 0 3
SERS225 SERA ÜRÜNLERİNİN MUHAFAZASI VE PAZARA HAZIRLANMASI Seçmeli 2 0 0 3
SERS227 ÇEVRE SORUNLARI Seçmeli 2 0 0 3
SERS233 SERA BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ UYG. Seçmeli 1 2 0 3
SERS293 İŞLETME YÖNETİMİ Seçmeli 2 0 0 3
4. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
OTPS001 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Seçmeli 2 0 0 3
OTPS005 KALİTE GÜVENCE VE STANDARTLARI Seçmeli 2 0 0 3
SERS212 SERALARDA MEYVE YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 2 0 0 3
SERS214 İŞ YERİ EĞİTİMİ II Seçmeli 0 16 0 12
SERS218 TARIM EKONOMİSİ Seçmeli 2 0 0 3
SERS228 SERACILIKTA YENİ TEKNOLOJİLER Seçmeli 2 0 0 3
SERS236 ORGANİK TARIM Seçmeli 2 0 0 3
SERS238 TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER Seçmeli 2 0 0 3
T1: Teori U2: Uygulama L3: Laboratuvar
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr