Süt ve Ürünleri Teknolojisi
Genel Tanıtım
Karacabey Meslek Yüksekokulu Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı 1996-1997 Eğitim-Öğretim yılında açılmış 2006 yılına kadar eğitime devam etmiştir. Daha sonra 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılına kadar Gıda Teknolojisi programı altında Süt ve Süt Ürünleri Opsiyonu olarak eğitim vermiştir. Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programında, 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılından itibaren İKMEP´e uyumlu ders planları uygulanmaya başlanmıştır.
Bu program, Gıda İşleme Bölümü- Süt ve Ürünleri Teknolojisi alanında 120 AKTS kredilik ve 2 yıllık ön lisans sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Süt ve Ürünleri Teknolojisi alanında Ön Lisans derecesine sahip olunur.
Ön Lisans
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından YGS 2 puan türünden yeterli puanı almış olması gerekmektedir veya sınavsız geçiş hakkı ile meslek liselerinin ilgili bölümlerinden geçiş yapılabilmektedir.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Süt ve Ürünleri Teknolojisi programından ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.
Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programın amacı, sütün işlenmesi, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrolü, süt ürünlerinin muhafazası ve pazarlanması, gıda güvenliği ve gıda mevzuatı hakkında teorik ve pratik bilgilere sahip, bu bilgi birikimi ile Süt Sanayiinde üretim ve kalite kontrol laboratuvarlarında -Süt Teknikeri- ünvanı ile çalışabilecek insan gücünü yetiştirmektir
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1.
Araştırma yöntem ve tekniklerine hakim, bilişim teknolojilerini kullanan, teknolojik yenilikleri takip eden, organizasyon yeteneğine sahip olmak
|
2.
Süt ürünleri üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak
|
3.
Süt ve Ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlamak.
|
4.
Süt işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak
|
5.
Süt ve ürünleri üretim tekniklerini bilgi ve uygulama becerisine sahip olmak
|
6.
Süt endüstrisinde kullanılan Kalite Yönetim Sistemlerini uygulamak
|
7.
Süt endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak
|
8.
Süt Ürünleri Kalite kontrol laboratuvarı cihazlarını kullanmak.
|
9.
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak
|
10.
Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak
|
11.
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak
|
12.
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek
|
BECERİ |
Bilişsel - Uygulamalı |
- Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak
- Süt endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak
- Süt ürünleri üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak
- Süt endüstrisinde kullanılan Kalite Yönetim Sistemlerini uygulamak
- Süt işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak
- Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak
- Araştırma yöntem ve tekniklerine hakim, bilişim teknolojilerini kullanan, teknolojik yenilikleri takip eden, organizasyon yeteneğine sahip olmak
- Süt ve Ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlamak.
- Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek
- Süt Ürünleri Kalite kontrol laboratuvarı cihazlarını kullanmak.
- Süt ve ürünleri üretim tekniklerini bilgi ve uygulama becerisine sahip olmak
|
BİLGİ |
Kuramsal - Uygulamalı |
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak
- Süt işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak
- Araştırma yöntem ve tekniklerine hakim, bilişim teknolojilerini kullanan, teknolojik yenilikleri takip eden, organizasyon yeteneğine sahip olmak
- Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak
- Süt endüstrisinde kullanılan Kalite Yönetim Sistemlerini uygulamak
- Süt Ürünleri Kalite kontrol laboratuvarı cihazlarını kullanmak.
- Süt ve ürünleri üretim tekniklerini bilgi ve uygulama becerisine sahip olmak
- Süt endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak
- Süt ürünleri üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak
- Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek
- Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak
- Süt ve Ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlamak.
|
YETKİNLİK |
Alana Özgü Yetkinlik |
- Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak
- Süt endüstrisinde kullanılan Kalite Yönetim Sistemlerini uygulamak
- Süt işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak
- Süt Ürünleri Kalite kontrol laboratuvarı cihazlarını kullanmak.
- Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek
- Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak
- Süt endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak
- Araştırma yöntem ve tekniklerine hakim, bilişim teknolojilerini kullanan, teknolojik yenilikleri takip eden, organizasyon yeteneğine sahip olmak
- Süt ve Ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlamak.
- Süt ürünleri üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak
- Süt ve ürünleri üretim tekniklerini bilgi ve uygulama becerisine sahip olmak
|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak
- Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak
- Süt endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak
- Süt ürünleri üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak
- Süt endüstrisinde kullanılan Kalite Yönetim Sistemlerini uygulamak
- Süt işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak
- Araştırma yöntem ve tekniklerine hakim, bilişim teknolojilerini kullanan, teknolojik yenilikleri takip eden, organizasyon yeteneğine sahip olmak
- Süt ve ürünleri üretim tekniklerini bilgi ve uygulama becerisine sahip olmak
- Süt ve Ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlamak.
- Süt Ürünleri Kalite kontrol laboratuvarı cihazlarını kullanmak.
- Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek
|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
- Süt endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak
- Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak
- Süt endüstrisinde kullanılan Kalite Yönetim Sistemlerini uygulamak
- Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak
- Araştırma yöntem ve tekniklerine hakim, bilişim teknolojilerini kullanan, teknolojik yenilikleri takip eden, organizasyon yeteneğine sahip olmak
- Süt işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak
- Süt Ürünleri Kalite kontrol laboratuvarı cihazlarını kullanmak.
- Süt ve ürünleri üretim tekniklerini bilgi ve uygulama becerisine sahip olmak
- Süt ürünleri üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak
- Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek
- Süt ve Ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlamak.
|
Öğrenme Yetkinliği |
- Süt işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak
- Süt endüstrisinde kullanılan Kalite Yönetim Sistemlerini uygulamak
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak
- Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek
- Süt endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak
- Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak
- Süt Ürünleri Kalite kontrol laboratuvarı cihazlarını kullanmak.
- Süt ve ürünleri üretim tekniklerini bilgi ve uygulama becerisine sahip olmak
- Süt ürünleri üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak
- Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak
- Araştırma yöntem ve tekniklerine hakim, bilişim teknolojilerini kullanan, teknolojik yenilikleri takip eden, organizasyon yeteneğine sahip olmak
- Süt ve Ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlamak.
|
BECERİ |
Bilişsel - Uygulamalı |
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
|
TYYÇ
|
TAY
|
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek |
1,2 |
|
Süt ve Ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlamak. |
1,2 |
1 |
Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak |
1,2 |
1 |
Süt işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak |
1,2 |
1 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak |
1,2 |
1 |
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak |
1,2 |
1 |
Süt ve ürünleri üretim tekniklerini bilgi ve uygulama becerisine sahip olmak |
1,2 |
1 |
Araştırma yöntem ve tekniklerine hakim, bilişim teknolojilerini kullanan, teknolojik yenilikleri takip eden, organizasyon yeteneğine sahip olmak |
1,2 |
1 |
Süt endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak |
1,2 |
1 |
Süt ürünleri üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak |
1,2 |
1 |
Süt Ürünleri Kalite kontrol laboratuvarı cihazlarını kullanmak. |
1,2 |
1 |
Süt endüstrisinde kullanılan Kalite Yönetim Sistemlerini uygulamak |
1,2 |
1 |
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) |
TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY) |
1- Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanma. 2- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme. |
1-Temel mühendislik bakış açısı ile alanında tanımlanan mühendislik problemlerini kavrar ve çözümlerini yapar. 2-Bir mühendislik uygulaması için gerekli olan modern teknik gereç ve araçları ek teknik eğitim alarak kullanır. 3-Teknik resim yapar. 4-Algoritmik düşünür. 5-Mühendislik problemlerinin incelenmesi için deney yapma, veri toplama, toplanan verilerin sunumu ve temel yorumunu yapar. |
|
BİLGİ |
Kuramsal - Uygulamalı |
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
|
TYYÇ
|
TAY
|
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak |
1 |
2 |
Süt Ürünleri Kalite kontrol laboratuvarı cihazlarını kullanmak. |
1 |
1,2 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak |
1 |
2 |
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek |
1 |
|
Süt ürünleri üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak |
1 |
1,2 |
Süt ve ürünleri üretim tekniklerini bilgi ve uygulama becerisine sahip olmak |
1 |
1,2 |
Süt ve Ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlamak. |
1, |
1,2 |
Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak |
1 |
2 |
Araştırma yöntem ve tekniklerine hakim, bilişim teknolojilerini kullanan, teknolojik yenilikleri takip eden, organizasyon yeteneğine sahip olmak |
1 |
1,2 |
Süt endüstrisinde kullanılan Kalite Yönetim Sistemlerini uygulamak |
1 |
1,2 |
Süt işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak |
1 |
1,2 |
Süt endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak |
1 |
1,2 |
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) |
TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY) |
1- Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma. |
1-Matematik, fen bilimleri ve bu alanların temel mühendislik bilimlerine uygulanması konularında yeterli bilgi birikimine sahiptir. 2-Temel mühendislik bölümleriyle ilgili temel kavramlara sahiptir. |
|
YETKİNLİK |
Alana Özgü Yetkinlik |
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
|
TYYÇ
|
TAY
|
Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak |
1 |
1,2 |
Araştırma yöntem ve tekniklerine hakim, bilişim teknolojilerini kullanan, teknolojik yenilikleri takip eden, organizasyon yeteneğine sahip olmak |
1 |
1,2,3 |
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak |
1,2 |
2,3,4 |
Süt işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak |
1 |
1,2,3 |
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek |
1 |
|
Süt ürünleri üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak |
1 |
1,2,3,4 |
Süt ve ürünleri üretim tekniklerini bilgi ve uygulama becerisine sahip olmak |
1 |
1,2,3 |
Süt ve Ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlamak. |
1 |
1,2,3 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak |
1 |
1 |
Süt endüstrisinde kullanılan Kalite Yönetim Sistemlerini uygulamak |
1 |
1,3 |
Süt Ürünleri Kalite kontrol laboratuvarı cihazlarını kullanmak. |
1 |
3 |
Süt endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak |
1 |
1 |
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) |
TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY) |
1- Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma. 2- Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma. |
1-Mühendislik uygulamalarında meslek etiğinin gözetilmesi konusunda farkındalığa sahiptir. |
|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
|
TYYÇ
|
TAY
|
Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak |
1,3 |
1 |
Araştırma yöntem ve tekniklerine hakim, bilişim teknolojilerini kullanan, teknolojik yenilikleri takip eden, organizasyon yeteneğine sahip olmak |
1,2 |
1 |
Süt endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak |
1 |
1,2 |
Süt Ürünleri Kalite kontrol laboratuvarı cihazlarını kullanmak. |
1,2,3 |
1,2 |
Süt ürünleri üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak |
1,2 |
1 |
Süt ve ürünleri üretim tekniklerini bilgi ve uygulama becerisine sahip olmak |
1,2 |
1,2 |
Süt ve Ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlamak. |
1,2 |
1,2 |
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak |
|
1 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak |
1,3 |
1 |
Süt işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak |
1,2 |
1,2 |
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek |
1 |
2 |
Süt endüstrisinde kullanılan Kalite Yönetim Sistemlerini uygulamak |
1,2,3 |
1,2 |
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) |
TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY) |
1- Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. 2- Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. 3- Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme. |
1-Mühendislik takımlarında veya bireysel çalışır. |
|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
|
TYYÇ
|
TAY
|
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak |
1 |
1,2 |
Süt ve ürünleri üretim tekniklerini bilgi ve uygulama becerisine sahip olmak |
1,2 |
1,2,4 |
Süt endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak |
1 |
1,2,4 |
Süt ve Ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlamak. |
1,2 |
1,2,4 |
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek |
1 |
1 |
Süt Ürünleri Kalite kontrol laboratuvarı cihazlarını kullanmak. |
1,2 |
1,2,4 |
Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak |
1,2,4 |
1,2,4 |
Süt ürünleri üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak |
1,2 |
1,2 |
Süt endüstrisinde kullanılan Kalite Yönetim Sistemlerini uygulamak |
1,2 |
1,2,4 |
Süt işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak |
1,2 |
1,2,4 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak |
1,4 |
1,2,4 |
Araştırma yöntem ve tekniklerine hakim, bilişim teknolojilerini kullanan, teknolojik yenilikleri takip eden, organizasyon yeteneğine sahip olmak |
1,2,4 |
1,2,4 |
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) |
TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY) |
1- Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme. 2- Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme. 3- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. 4- Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme. |
1-Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 2-Teknik resim kullanarak teknik iletişim kurar. 3-Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. |
|
Öğrenme Yetkinliği |
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
|
TYYÇ
|
TAY
|
Süt ve ürünleri üretim tekniklerini bilgi ve uygulama becerisine sahip olmak |
1,2 |
1,2 |
Süt endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak |
1 |
1,2 |
Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak |
1 |
2 |
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak |
1 |
1 |
Süt ve Ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlamak. |
1,2 |
1,2 |
Süt işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak |
1,2 |
1,2 |
Süt Ürünleri Kalite kontrol laboratuvarı cihazlarını kullanmak. |
1 |
1,2 |
Süt ürünleri üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak |
1 |
1,2 |
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek |
1 |
2 |
Araştırma yöntem ve tekniklerine hakim, bilişim teknolojilerini kullanan, teknolojik yenilikleri takip eden, organizasyon yeteneğine sahip olmak |
1,3 |
1,2 |
Süt endüstrisinde kullanılan Kalite Yönetim Sistemlerini uygulamak |
1,2,3 |
1,2 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak |
1,3 |
1,2 |
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) |
TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY) |
1- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme. 2- Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirebilme. 3- Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanmış olma. |
1-Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincinde olduğunu alanındaki mesleki ve akademik gelişmeleri izleyerek gösterir, kendini sürekli yeniler. 2-Bir mühendislik uygulaması için gerekli olan modern teknik gereç ve araçları ek teknik eğitim alarak kullanır. |
|
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı mezunları, kamuda (Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´na bağlı kuruluşlarda, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) özel sektörde ( Süt fabrikaları, mandıralar, süt ürünleri katkı maddeleri ve ambalaj üreticileri, yemek sanayiinde), özel laboratuvarlar ve bunların AR-GE ve kalite kontrol laboratuvarlarında -Süt Teknikeri- olarak çalışabilmektedirler.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, ÖSYM´nin düzenlediği DGS ( Dikey Geçiş Sınavı)´ndan yeterli puana sahip olmaları koşuluyla, üniversitelerin -Gıda Mühendisliği, Kimya, Beslenme ve Diyetetik, Süt Teknolojisi Bölümleri gibi 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Program Başkanı
Öğr. Gör. Gamze DÜVEN
U.Ü Karacabey Meslek Yüksekokulu Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı
16700/Karacabey/BURSA
Tel:0 224 294 62 26
e-mail: gamzeduven@uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Karacabey Meslek Yüksekokulu Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programında Öğretim Görevlisi olmak üzere iki öğretim elemanı görev yapmaktadır. Süt işleme ve Kalite Kontrol laboratuvarında süt ve ürünleri üretim ve analizleri yaptırılarak, öğrencilerin teorik bilgilerinin uygulamaya geçirilmesi sağlanmaktadır .Ayrıca SÜTAŞ A.Ş ile yapılan eğitimde işbirliği protokolü çerçevesinde öğrenciler Sütaş Karacabey fabrikasında belirli koşulları sağladıklarında iş yeri eğitimi, staj, burs ve mezuniyet sonrası iş garantisi gibi imkanlara sahip olmaktadır. Bunun yanı sıra Papirüs Unlu Mamüller ile eğitimde iş birliği protokolü bulunmaktadır. Bu protokol ile belirli kriterleri sağlayan öğrenciler staj, iş yeri eğitimi gibi imkanlardan faydalanmakta, mezuniyet sonrası iş fırsatlarından yararlanmaktadır.
1. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESZ007 |
LABORATUVAR TEKNİKLERİ I |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
5 |
GESZ101 |
TEMEL MATEMATİK |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
GESZ103 |
GENEL MİKROBİYOLOJİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
5 |
GESZ105 |
HİJYEN VE SANİTASYON |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
STUZ103 |
SÜT KİMYASI |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
STUZ105 |
SÜT İŞLETMELERİNDE TEMEL İŞLEMLER |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
STUZ107 |
ÇİĞ SÜT ANALİZLERİ |
Zorunlu |
1 |
2 |
0 |
3 |
ATA101 |
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
TUD101 |
TÜRK DİLİ I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
YAD101 |
İNGİLİZCE I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
Toplam |
|
30 |
2. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESZ006 |
İÇME SÜTÜ VE KONSANTRE SÜT ÜRÜNLERİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
3 |
STUS110 |
BESLENME İLKELERİ |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
STUZ104 |
FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ I |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
5 |
STUZ106 |
SÜT MİKROBİYOLOJİSİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
ATA102 |
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
TUD102 |
TÜRK DİLİ II |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
YAD102 |
İNGİLİZCE II |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
9 |
Toplam |
|
30 |
3. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESZ001 |
PEYNİR TEKNOLOJİSİ |
Zorunlu |
3 |
2 |
0 |
4 |
GESZ010 |
GIDA KATKI MADDELERİ |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
GESZ201 |
TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
3 |
KMYO01 |
STAJ I |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
4 |
STUZ205 |
FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ II |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
12 |
Toplam |
|
30 |
4. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESZ003 |
DONDURMA TEKNOLOJİSİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
3 |
KMYO02 |
STAJ II |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
4 |
STUZ202 |
SÜT ÜRÜNLERİ ANALİZLERİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
STUZ206 |
SÜT YAN ÜRÜNLERİ |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
4 |
STUZ224 |
YÖRESEL PEYNİR TEKNOLOJİSİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
3 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
12 |
Toplam |
|
30 |
2. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESS203 |
STARTER KÜLTÜR |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
OTPS003 |
İLK YARDIM |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS006 |
ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS010 |
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
1 |
0 |
2 |
3 |
OTPS011 |
İŞLETME YÖNETİMİ I |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
STUS108 |
SÜT HAYVANLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
3. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
BSM3533 |
HAYVAN BARINAKLARI |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GESS005 |
GIDA ENDÜSTRİSİ MAKİNELERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GESS205 |
LABORATUVAR TEKNİĞİ II |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GIDS235 |
GIDA İŞLETMECİLİĞİ VE PAZARLAMA |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
LVSS239 |
HAYVANSAL ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS004 |
KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS007 |
MESLEK ETİĞİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS008 |
İSTATİSTİK |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS012 |
İŞLETME YÖNETİMİ II |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
STUS213 |
ÖZEL SÜT ÜRÜNLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
STUS215 |
İŞYERİ EĞİTİMİ I |
Seçmeli |
0 |
16 |
0 |
12 |
STUS217 |
GIDA MEVZUATI |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
STUS231 |
SÜT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I |
Seçmeli |
0 |
8 |
0 |
6 |
STUS233 |
SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
4. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESS011 |
AMBALAJLAMA TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GESS012 |
HAZIR YEMEK SİSTEMLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS112 |
ENDÜSTRİYEL MİKROBİYOLOJİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GIDS114 |
DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GIDS114 |
DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
OTPS001 |
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS002 |
ÇEVRE KORUMA |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS009 |
İLETİŞİM |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS013 |
GİRİŞİMCİLİK |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
STUS216 |
SÜT TESİSLERİNİN KURULUŞ VE ORGANİZASYONU |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
STUS218 |
İŞYERİ EĞİTİMİ II |
Seçmeli |
0 |
16 |
0 |
12 |
STUS230 |
SÜT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI III |
Seçmeli |
0 |
8 |
0 |
6 |
T1: Teori |
U2: Uygulama |
L3: Laboratuvar |