Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
ENDÜSTRİYEL MEYVE ŞARAPLARI TEKNOLOJİSİ
1 Dersin Adı: ENDÜSTRİYEL MEYVE ŞARAPLARI TEKNOLOJİSİ
2 Dersin Kodu: GMB5029
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 6
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 2
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. OZAN GÜRBÜZ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0224 2941500
Fax: 0224 2941402
e-posta: ozang@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu dersin amacı, master öğrencilerine meyve şarapları üretim teknolojisinin temel kavramları, şarap teknolojisinin gıda endüstrisindeki önemini, şarap işletmeleri, çıkabilecek sorunlar ile çözüm yolları hakkında bilgi vermektir.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Öğrenci, şarap üretimini ayrıntılı olarak öğrenir.;
2 Öğrenci, şarap ekonomisinin dünyadaki ve ülkemizdeki önemi kavrar.;
3 Öğrenci, bir şarap işletmesinin özelliklerini öğrenir.;
4 Öğrenci, bir şarap işletmesinde kullanılan alet ve ekipmanları öğrenir.;
5 Öğrenci, şarap teknolojisindeki son gelişmeleri öğrenir.;
6 Öğrenci, şarap analiz yöntemlerini öğrenir.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Öğrencilerin hedeflerinin, beklentilerinin ve dersin içeriğinin açıklanması Meyve suyu analizlerine giriş
2 Şarap hammaddesi (üzümün yapısı, kabuk, pulp ve çekirdeğin bileşimi, üzümün olgunlaşması sırasında görülen değişmeler). Meyve suyu analizlerine giriş
3 Şarap işletmesinin kısımları Şarap analizlerine giriş
4 Üzüm üzerine uygulanan mekanik işlemler (ezme/presleme, kullanılan presler). Şarap analizlerine giriş
5 Şıranın kontrolü ve standardizasyonu (şeker asit, asitliği düşüren maddeler veya tanen ilavesi) ve kükürtleme. Şarap Mayaları İzolasyon ve İdentifikasyonu
6 Alkol fermantasyonu ve maserasyon (cibre fermantasyonu). Şarap Mayaları İzolasyon ve İdentifikasyonu
7 Fermantasyonda etkili mayalar, şıranın ayrılması ve cibrenin sıkılması. Şarap Bakterilerinin Tanımlanması ve Şarap Kusurları
8 Şekerin parçalanması, malolaktik fermantasyon, fermantasyon süresinin belirlenmesi. Şarap Bakterilerinin Tanımlanması ve Şarap Kusurları
9 Dinlendirme, durultma ve ambalajlama Elma Şarabı(Cider) Üretimi
10 Kırmızı şarap üretimi Elma Şarabı(Cider) Üretimi
11 Beyaz şarap üretimi Şarap Aromasının Analiz Yöntemleri
12 Lüks şarap üretimi (doğal tatlı şaraplar, likör şarapları, köpüren şaraplar, mitseller) Şarap Aromasının Analiz Yöntemleri
13 Şarap hastalıkları ve hataları Fenolik Bileşiklerin Enstrümental Analiz Teknikleri
14 Meyve Şarapları Fenolik Bileşiklerin Enstrümental Analiz Teknikleri + Yarıyıl Sonu Sınavı
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: • Powerpoint sunumları
• Kılıç, O, 1996,Alkollü İçkiler Teknolojisi, U.Ü Basımevi
• Vine R.P., Harkness E.M., Linton S.J., Wine Making, 2002, Kluwer Academic NY.
• Kılıç, O, 1996,Alkollü Gçkiler Teknolojisi, U.Ü Basımevi.
• Aktan, N., Kalkan, H., 2000. Şarap Teknolojisi. Kavaklıdere Eğitim Yayınları No:4, Ankara.
• Canbaş, A. 2005. Şarap Teknolojisi. Ç. Ü. Zir. Fak. Gıda Mühendisliği Bölümü Ders Notu.
• Understanding Wine Technology: The Scienceof Wine Explained, New Edition, David Bird, DPQA, UK.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 50
Yıl sonu Sınavı 1 50
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 50
Finalin BAşarıya Oranı 50
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 1 80 80
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 85 85
Toplam İş Yükü 235
Toplam İş Yükü / 30 saat 7,83
Dersin AKTS Kredisi 8
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 4 3 4 4 5 3 5 3 2 4
OK2 4 4 2 3 4 2 3 5 3 3
OK3 2 3 2 4 5 2 4 4 3 5
OK4 4 5 4 5 3 3 5 3 4 3
OK5 2 5 5 4 2 4 5 3 3 4
OK6 5 3 3 5 4 2 4 4 4 5
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr