Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
HAZIR YEMEK TEKNOLOJİSİ
1 Dersin Adı: HAZIR YEMEK TEKNOLOJİSİ
2 Dersin Kodu: GSD3224-S
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 3
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 6
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu -
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. Ö.UTKU ÇOPUR
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: -
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0224 2941491
Fax: 0224 2941402
e-posta: ucopur@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu dersin amacı; öğrencinin bir hazır yemek fabrikasındaki üretim süreçlerinde etkin rol alabilmesi için teknolojik bilginin, kullanılacak makinelerin prensiplerinin ve uygun reçeteler oluşturarak üretimi yönlendirme becerisinin kazandırılmasıdır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Öğrenci hazır yemeklere ait üretim teknolojilerini öğrenir. ;
2 Öğrenci bu alanda kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini öğrenir. ;
3 Öğrenci hazır yemek üretim hatalarına yorumlama getirebilir ve çözüm bulabilir.;
4 Öğrenci hazır yemek konservelerinde reçete geliştirmeye yönelik bilgi sahibi olur. ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Konserve Üretim Teknolojisine Giriş Konserve Ön İşlem Süreçlerine Ait Temel Uygulamalar
2 Hazır Yemek Konserveleri Üretiminde Ön İşlemler Konservede Fiziksel Analizler
3 Yıkama ve Ayıklama ile Bu Amaçla Kullanılan Makineler Haşlama Yeterlilik Testi
4 Sınıflandırma İşlemi ve Sınıflandırma Makineleri Konservelerde Mikrobiyolojik bozulmalar
5 Haşlama İşlemi ve Amaçları Kenet Analizleri
6 Konserve Dolum Korozyon Kontrol Testleri
7 Egzost İşlemi ve Yöntemleri Teknik Gezi
8 Konuların Genel Değerlendirmesi Protein Tayini
9 Konserve Kapama Toplam Yağ Tayini
10 Hazır Yemek Teknolojisinde Isıl İşlem Tekniği Konservede Toplam Asit ve pH Tayini
11 Hazır Yemek Konservelerinde Kullanılan Katkılar Konservede Tuz Tayini
12 Et Konserveleri Antioksidan Aktivite Tayini
13 Balık Konserveleri Teknik gezi
14 Sebze Konserveleri Uygulama Konularının Genel Değerlendirmesi
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Cemeroğlu, B., F. Karadeniz, M. Özkan. 2003. Meyve ve sebze işleme teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No: 28, Ankara. 690 s.
Acar, J., F. Şahbaz. 1995. Gıda Mühendisliğinde Sterilizasyon Değerlendirme Yöntemleri. Literatür Yayıncılık. Ankara, 206 s.
Yurdagel, Ü., Ü.R. Yaman, T. Baysal. 1996. Hazır Yemek Et ve Balık Konservesi Yapım Teknolojisi. Ege Meslek Yüksekokulu Yayın No: 21. İzmir. 32 s.
Kılıç, O., B.F. Başoğlu, Ö.U Çopur. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi –I. U.Ü.Z.F. Ders Notları No: 73 Bursa, 192 s.
Kılıç, O., B.F. Başoğlu, Ö.U Çopur. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi –II. U.Ü.Z.F. Ders Notları No: 74. Bursa, 273 s.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 20 20
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 20 20
Toplam İş Yükü 116
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,2
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 5 2 2 4 4 2 2 3 5 4 3
OK2 5 2 3 4 3 2 2 2 5 3 2
OK3 5 4 2 3 4 2 2 3 5 3 2
OK4 5 3 4 3 3 2 2 3 5 4 3
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr