1 |
Dersin Adı: |
DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ |
2 |
Dersin Kodu: |
GIDS114 |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Önlisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
2 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
4 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
3 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
1 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
“Laboratuvar Teknikleri” dersini başarmış olmak |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Öğr. Gör. Pınar AYDINOL SÖNMEZ |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
|
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
sennur1966@gmail.com 05066896008 Uludağ üni.Karacabey MYO KARACABEY/BURSA |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak ,duyusal analiz tekniklerinin, duyusal değerlendirme ve yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
|
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Duyusal analize giriş ve Duyusal analizin ilkeleri |
Duyusal analiz laboratuvarının tanıtımı |
2 |
Duyusal algılar ve algılama mekanizmaları |
duyusal algıların geliştirilmesi |
3 |
Duyusal değerlendirmenin tanımı, tarihçesi, önemi ve sanayide kullanım amaçları. |
duyusal algıların geliştirilmesi |
4 |
Duyusal analiz laboratuvarı, ürün ve panel kontrolleri |
Duyusal analiz örneklerinin ve laboratuarın hazırlanması |
5 |
Duyusal analizde panelist seçimi, eğitimi ve panel büyüklüğü. |
Duyusal analiz örneklerinin ve laboratuarın hazırlanması |
6 |
Farklılık testleri: kıyaslama, ikili-üçlü, üçgen, sıralama, puanlama. |
Farklılık testlerinin uygulanması ve sonuçların değerlendirilmesi |
7 |
Tanımlayıcı testler ve tüketici beğeni testleri |
Tanımlayıcı testler ve tüketici beğeni testlerinin uygulanması,değerlendirilmesi |
8 |
Ders tekrarı ve Ara sınav |
Ders tekrarı ve Ara sınav |
9 |
Duyusal analizde kullanılan skalalar |
Skala testlerinin uygulanması, değerlendirilmesi |
10 |
Lezzet ve Koku analizi |
Lezzet ve Koku analizi, değerlendirilmesi |
11 |
Renk ve görünüş analizi |
Renk ve görünüş analizi, değerlendirilmesi |
12 |
Doku profil analizi |
Doku profil analizi, değerlendirilmesi |
13 |
Gıda işletmelerinde duyusal değerlendirme programının uygulanması |
Gıda işletmelerinde duyusal değerlendirme programının uygulanması |
14 |
Duyusal analiz bulgularının istatistiksel olarak değerlendirilmesi |
Duyusal analiz bulgularının istatistiksel olarak değerlendirilmesi |