Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ
1 Dersin Adı: DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ
2 Dersin Kodu: GIDS114
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 4
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu “Laboratuvar Teknikleri” dersini başarmış olmak
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Öğr. Gör. Pınar AYDINOL SÖNMEZ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: sennur1966@gmail.com
05066896008
Uludağ üni.Karacabey MYO KARACABEY/BURSA
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak ,duyusal analiz tekniklerinin, duyusal değerlendirme ve yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Duyularını kullanarak gıdanın duyusal özelliklerini belirleyebilme;
2 duyusal analiz yöntemlerinden en uygununu kullanarak ölçme ve değerlendirme yapabilme;
3 Duyusal analiz tekniklerini etkin bir şekilde kullanabilme;
4 duyusal analizi dizayn etme, ölçme ve sonuçlarını yorumlayabilme;
5 Duyusal bir problemi fark etme ve uygun çözümlemeyi yapabilme;
6 Duyusal analizin sonuçları rapor edebilme;
7 Duyusal analiz için uygun laboratuar koşullarını sağlayabilme;
8 Duyusal analiz için doğru insanı seçebilme;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Duyusal analize giriş ve Duyusal analizin ilkeleri Duyusal analiz laboratuvarının tanıtımı
2 Duyusal algılar ve algılama mekanizmaları duyusal algıların geliştirilmesi
3 Duyusal değerlendirmenin tanımı, tarihçesi, önemi ve sanayide kullanım amaçları. duyusal algıların geliştirilmesi
4 Duyusal analiz laboratuvarı, ürün ve panel kontrolleri Duyusal analiz örneklerinin ve laboratuarın hazırlanması
5 Duyusal analizde panelist seçimi, eğitimi ve panel büyüklüğü. Duyusal analiz örneklerinin ve laboratuarın hazırlanması
6 Farklılık testleri: kıyaslama, ikili-üçlü, üçgen, sıralama, puanlama. Farklılık testlerinin uygulanması ve sonuçların değerlendirilmesi
7 Tanımlayıcı testler ve tüketici beğeni testleri Tanımlayıcı testler ve tüketici beğeni testlerinin uygulanması,değerlendirilmesi
8 Ders tekrarı ve Ara sınav Ders tekrarı ve Ara sınav
9 Duyusal analizde kullanılan skalalar Skala testlerinin uygulanması, değerlendirilmesi
10 Lezzet ve Koku analizi Lezzet ve Koku analizi, değerlendirilmesi
11 Renk ve görünüş analizi Renk ve görünüş analizi, değerlendirilmesi
12 Doku profil analizi Doku profil analizi, değerlendirilmesi
13 Gıda işletmelerinde duyusal değerlendirme programının uygulanması Gıda işletmelerinde duyusal değerlendirme programının uygulanması
14 Duyusal analiz bulgularının istatistiksel olarak değerlendirilmesi Duyusal analiz bulgularının istatistiksel olarak değerlendirilmesi
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Duyusal Test Teknikleri, Tomris ALTUĞ,Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları
Gıda Kalite Kontrolü. Tomris ALTUĞ, G.OVA,
K.DEMİRAĞ, Ü.KURTCAN, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 1 10
Ödev 1 10
Yıl sonu Sınavı 1 50
Toplam 4 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 50
Finalin BAşarıya Oranı 50
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 1 6 6
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 4 4
Diğer 1 4 4
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 6 6
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 1 1 5 2 2 3 2 5 3 2 2 2
OK2 1 2 5 2 2 3 2 5 3 2 2 2
OK3 1 2 5 2 2 3 2 5 3 2 2 2
OK4 1 3 5 2 2 3 2 5 3 2 2 2
OK5 1 4 5 2 2 3 2 5 3 2 2 2
OK6 1 4 5 2 2 3 2 5 3 2 2 2
OK7 1 4 5 2 2 3 2 5 3 2 2 2
OK8 1 3 5 2 2 3 2 5 3 2 2 2
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr