Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ
1 Dersin Adı: BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ
2 Dersin Kodu: GTK210
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 4
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. ÇİĞDEM GÜCEYÜ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Öğr.Gör.Çiğdem GÜCEYÜ
0224 2942890
cguceyu@uludag.edu.tr
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
Gıda İşleme Bölümü /Gıda Teknolojisi Programı
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına uygun olarak yağlı tohumlardan yağ üretimi, rafinasyon, margarin ve zeytinyağı üretimini yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Yağ elde edilen gıda maddelerini ayırt edebilme ;
2 Yağların ekstraksiyonu işlemini kavrayabilme ;
3 Yağlarda nötralizasyon uygulaması hakkında bilgiye sahip olma;
4 Yağlarda duyusal analiz yapabilme ;
5 Yağlarda kimyasal analiz yapabilme ;
6 Yağların Türk Gıda Kodeksine uygunluğunu tespit edebilme ;
7 Yağ üretimi ile ilgili çalışmalar yapabilme ;
8 Yağların fiziksel ve kimyasal özelliklerini inceleyebilme ;
9 Yağ üretiminde kullanılabilecek uygun gıda maddelerini seçebilme;
10 Yağların paketlenmesi ile ilgili gerekli işlemleri uygulayabilme ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Hücrede yağ asitlerinin oluşumu Yağlarda serbest yağ asitleri tayini
2 Beslenmemizdeki yemeklik yağların önemi Analizin rapor haline getirilmesi
3 Yağların kimyasal yapısı Yağlarda kırılma indisi tayini
4 Yağ asitlerinin özellikleri Analizin rapor haline getirilmesi
5 Ticari öneme sahip yağlar Yağlarda iyot sayısı tayini - Hanus yöntemi
6 Yağlı tohum borsa kriterleri, Yağlı tohumların depolanması Analizin rapor haline getirilmesi
7 Ham yağ elde etme yöntemleri Soxhelet yöntimiyle yağ tayini
8 Ders Tekrarı ve Ara sınav Analizin rapor haline getirilmesi
9 Ham yağın rafinasyonu Yağlarda peroksit tayini
10 Ham yağın rafinasyonu, Çeşitli yağların üretim teknolojileri Analizin rapor haline getirilmesi
11 Yağların bozulması ve önleme çareleri Kreis testi
12 Sıvı yağların katı hale getirilmesi Analizin rapor haline getirilmesi
13 Sıvı yağların katı hale getirilmesi Yağlarda sabunlaşma sayısı tayini - Sabun deneyi
14 Margarin üretim teknolojisi Analizin rapor haline getirilmesi
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Başoğlu, F. 2017.Yemeklik Yağ Teknolojisi , 364s. Dora Yayıncılık. Bursa.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 10
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 1 10 10
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 10 10
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 15 15
Toplam İş Yükü 91
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,03
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12 PY13
OK1 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK2 0 0 0 0 0 0 2 0 0 0 0 0 0
OK3 0 0 0 0 0 0 3 0 0 0 0 0 0
OK4 0 3 5 4 0 0 0 3 0 0 0 0 0
OK5 0 3 5 3 0 0 0 5 0 0 0 0 0
OK6 0 4 0 0 0 0 0 0 3 0 4 0 0
OK7 4 0 0 4 3 3 0 0 3 0 0 0 0
OK8 4 3 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK9 5 0 0 3 2 2 0 0 0 0 3 0 0
OK10 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 3 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr