1 |
Dersin Adı: |
BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ |
2 |
Dersin Kodu: |
GTK210 |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Önlisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
2 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
4 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
3 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Öğr.Gör. ÇİĞDEM GÜCEYÜ |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
|
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Öğr.Gör.Çiğdem GÜCEYÜ 0224 2942890 cguceyu@uludag.edu.tr Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü /Gıda Teknolojisi Programı |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına uygun olarak yağlı tohumlardan yağ üretimi, rafinasyon, margarin ve zeytinyağı üretimini yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
|
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Hücrede yağ asitlerinin oluşumu |
Yağlarda serbest yağ asitleri tayini |
2 |
Beslenmemizdeki yemeklik yağların önemi |
Analizin rapor haline getirilmesi |
3 |
Yağların kimyasal yapısı
|
Yağlarda kırılma indisi tayini |
4 |
Yağ asitlerinin özellikleri
|
Analizin rapor haline getirilmesi |
5 |
Ticari öneme sahip yağlar |
Yağlarda iyot sayısı tayini - Hanus yöntemi
|
6 |
Yağlı tohum borsa kriterleri, Yağlı tohumların depolanması |
Analizin rapor haline getirilmesi |
7 |
Ham yağ elde etme yöntemleri
|
Soxhelet yöntimiyle yağ tayini
|
8 |
Ders Tekrarı ve Ara sınav
|
Analizin rapor haline getirilmesi |
9 |
Ham yağın rafinasyonu
|
Yağlarda peroksit tayini
|
10 |
Ham yağın rafinasyonu,
Çeşitli yağların üretim teknolojileri
|
Analizin rapor haline getirilmesi
|
11 |
Yağların bozulması ve önleme çareleri |
Kreis testi
|
12 |
Sıvı yağların katı hale getirilmesi |
Analizin rapor haline getirilmesi |
13 |
Sıvı yağların katı hale getirilmesi |
Yağlarda sabunlaşma sayısı tayini - Sabun deneyi |
14 |
Margarin üretim teknolojisi |
Analizin rapor haline getirilmesi |