Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
Yumurta Hijyeni
1 Dersin Adı: Yumurta Hijyeni
2 Dersin Kodu: VBH 5016
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 2
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. SERAN TEMELLİ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Yok
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: e-posta: seran@uludag.edu.tr
Tel: 02242941260
Adres: Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Görükle
18 Dersin Web Adresi: http://saglikbilimleri.uludag.edu.tr
19 Dersin Amacı Yumurtanın besleyici değeri, fiziksel, kimyasal ve fonksiyonel özellikleri, kontaminasyon kaynakları, muhafaza yöntemleri, yumurta ürünleri üretim teknolojileri, kalitesi ve ilgili yasal düzenlemeler hakkında bilgi kazandırmak
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Dünyada ve ülkemizde yumurta üretim ve tüketimi, sektörün durumu ile ilgili güncel bilgiler öğrenir, ;
2 Kanatlı hayvan yumurtalarının bileşimi ve besin değerlerini öğrenir,;
3 Yumurtanın mikrobiyal kontaminasyon kaynaklarını öğrenir;
4 Patojen mikroorganizmalar ve kontrolünü öğrenir.;
5 Yumurtanın toplanması, sınıflandırılması, ambalajlanması, etiketlenmesi ve depolanmasını öğrenir,;
6 Yumurtanın kalite kriterlerini öğrenir.;
7 Yumurta kalitesini etkileyen faktörleri öğrenir,;
8 Yumurta ve ürünlerinin muhafazasında kullanılan yöntemleri öğrenir,;
9 Yumurta ve ürünleri ile ilgili yasal düzenlemeleri öğrenir,;
10 Yumurta ve ürünleri üreten işletmelerde sanitasyonun önemi, alet ve ekipmanların temizlik ve dezenfeksiyonu hakkında bilgi edinir, ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Dersin tanıtımı, dünyada ve ülkemizde yumurtanın üretim ve tüketimi,
2 Endüstride kullanılan kanatlı hayvan yumurtaları (tavuk, hindi, bıldırcın, ördek, devekuşu ve kaz), bileşimi ve besin değeri,
3 Yumurtanın oluşumu ve morfolojik yapısı (yumurta kabuğu, yumurta akı ve yumurta sarısı)
4 Kusurlu yumurtalar (dış ve iç), yumurtaların sınıflandırılması (A sınıfı, B sınıfı) ve sınıf özellikleri,
5 Yumurta çeşitleri (organik, fonksiyonel), yumurta kalitesini etkileyen faktörler,
6 İç (hava boşluğu, ak ve sarının durumu, et/kan lekeleri) ve dış (ağırlık, şekil ve temizlik, kabuk) kalite kriterleri,
7 Yumurtanın toplanması, sınıflandırılması, damgalanması, ambalajlanması, etiketlenmesi, taşınması ve depolanması,
8 Yumurtaların depolanması sırasında oluşan değişiklikler ve bayatlama,
9 Yumurtanın soğuk, dondurarak, yüksek ısı, kurutma ve koruyucu maddeler ile muhafazası ve ambalajlanması,
10 Yumurta ve ürünlerinde gözlenen mikrobiyal değişimler, kontaminasyon kaynakları, patojen, saprofit ve indikatör mikroorganizmalar,
11 Yumurta ürünleri (yumurta tozu, sıvı pastörize yumurta, dondurulmuş yumurta), ürün özellikleri, hijyen, ambalajlama, etiketleme ve muhafaza koşulları,
12 Yumurtanın gıda sanayiindeki kullanım alanları (emülgatör, stabilizatör, renklendirici, kabartıcı, kaplama malzemesi, nem tutucu, protein katkısı),
13 Yumurta ve yumurta ürünleri ile ilgili yasal düzenlemeler,
14 Yumurta ve ürünleri üreten işletmelerde sanitasyon ile temizlik ve dezenfeksiyon,
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1. Mead G. Microbiological Analysis of Red Meat, Poultry and Eggs. Woodhead Publishing Limited, England, 2006.
2. Mead G. Food Safety Control in the Poultry Industry. Woodhead Publishing Limited, England, 2005.
3. Yücel A. Yumurta ve Bal. U.Ü.Ziraat Fakültesi Ders Notları, Bursa, 2000.
4. Uğur M, Nazlı B, Bostan K. Gıda Hijyeni. Teknik Yayınevi, İstanbul, 2003.
5. http:www.gkgm.gov.tr. Türk Gıda Kodeksi. İlgili Yönetmelikler ile Ürün Tebliğleri.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 100
Toplam 1 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 0
Finalin BAşarıya Oranı 100
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 2 2
Toplam İş Yükü 86
Toplam İş Yükü / 30 saat 2,87
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 2 1 1 2 1 1 2 1 2 1
OK2 3 5 4 1 5 1 2 2 1 1
OK3 5 5 5 5 1 1 2 5 5 4
OK4 2 2 5 5 1 1 2 3 4 5
OK5 2 2 5 5 1 1 2 3 4 5
OK6 3 5 3 5 2 1 2 5 4 2
OK7 3 4 5 5 1 1 2 5 5 5
OK8 3 4 5 5 1 1 2 5 5 5
OK9 5 1 5 5 5 1 2 3 4 5
OK10 3 1 2 5 1 1 2 1 5 1
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr