Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
MESLEKİ UYGULAMA I
1 Dersin Adı: MESLEKİ UYGULAMA I
2 Dersin Kodu: GMD3237
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 3
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 5
7 Dersin AKTS Kredisi: 2
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 0
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 4
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu -
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. OZAN GÜRBÜZ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Prof. Dr. Fikri BAŞOĞLU
Prof. Dr. Duygu GÖÇMEN
Prof. Dr. Mihriban KORUKLUOĞLU
Doç. Dr. Vildan UYLAŞER
Doç. Dr. Ozan GÜRBÜZ
Doç. Dr. Tülay ÖZCAN
Doç. Dr. C. Ece TAMER
Doç. Dr. Yasemin ŞAHAN
Doç. Dr. Lütfiye Yılmaz ERSAN
Yrd. Doç. Dr. Arzu AKPINAR-BAYİZİT
Yrd. Doç. Dr. Ayşegül KUMRAL
Yrd. Doç. Dr. Bige İNCEDAYI
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0224 2941491
Fax: 0224 2941402
e-posta: ucopur@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Gıda işletmelerinin organizasyonu ve üretim prosesleri, ürün geliştirme, ürün kalitesinin belirlenmesi ve artırılması, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyoloji alanlarında bilgilendirmek.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Gıda işleme makineleri hakkında bilgi sahibi olur. ;
2 Gıda analizlerinde kullanılan enstrümental cihazlar hakkında bilgi sahibi olur. ;
3 Tarhana üretebilir. Tarhana kalite kriterlerini bilir. Tarhana kalite analizlerini yapabilir.;
4 Gıda maddelerinden mikrobiyolojik örnek alabilir. Mikrobiyolojik ekim yapabilir. Mikrobiyolojik ekim sonuçlarını yorumlayabilir. ;
5 Çeşitli hammaddelerden boza üretebilir. Boza kalite kriterlerini bilir. Boza kalite analizlerini yapabilir.;
6 Şarap üretebilir. Şarap kalite kriterlerini bilir. Şarap kalite analizlerini yapabilir. ;
7 Yarı mamul (meyve konsantresi ve püresi) ve mamul işleme üretimi hakkında bilgi sahibi olur. Yarı mamul (meyve konsantresi ve püresi) ve mamul ambalajlanması ve depolanması hakkında bilgi sahibi olur.;
8 Yoğurt üretebilir. Yoğurt kalite kriterlerini bilir. Yoğurt kalite analizlerini yapabilir. ;
9 Perakende dondurulmuş gıda sektörü hakkında bilgi sahibi olur. Çeşitli gıda maddelerinin (pizza, su ürünleri, milföy hamuru, meyve ve sebzeler) dondurulma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur. Donmuş gıda işleyen fabrikalardaki proses tasarımı ve projelendirme hakkında bilgi sahibi olur. ;
10 Gıda maddelerinde katkı-kalıntı analizlerinin uygulanması hakkında bilgi sahibi olur.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Gıda Mühendisliği pilot işletmesinin tanıtılması
2 Gıda Mühendisliği Enstrümental Analiz Laboratuarı’nın tanıtılması
3 Gıda Mühendisliği pilot işletmesinde tarhana üretimi
4 Gıda Mühendisliği Öğrenci Laboratuarı’nda mikrobiyolojik ekim
5 Gıda Mühendisliği pilot işletmesinde boza üretimi
6 Gıda Mühendisliği pilot işletmesinde şarap üretimi
7 AROMA Bursa Meyve Suları ve Gıda San. A.Ş Gürsu Fabrikası’na teknik gezi
8 SARTEN Ambalaj San. ve Tic. A.Ş. Karacabey Fabrikası’na teknik gezi
9 Gıda Mühendisliği Öğrenci Laboratuarı’nda yoğurt üretimi
10 Gıda Mühendisliği Öğrenci Laboratuarı’nda meyveli/probiyotik yoğurt üretimi
11 KEREVİTAŞ SUPERFRESH Bursa Fabrikası’na teknik gezi
12 CARGILL İznik Fabrikası’na teknik gezi
13 TÜBİTAK BUTAL teknik gezi
14 Bursa Merkez Gıda Kontrol ve Araştırma Enstitüsü teknik gezi
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Gıda biyoteknolojisi / editör: Necla Aran.
Ankara: Nobel Yayın Dağıtım, 2010, 493 s.
Food biotechnology / edited by Kalidas Shetty...[et al.]
2nd ed., Boca Raton,FL: CRC Taylor &Francis, 2006
1982 s.
Functional dairy products / edited by Tiina Mattila-Sandholm and Maria Saarela Cambridge : Woodhead Publishing, 2005, 395 s.
Microbiology / Lansing M. Prescott, John P. Harley, Donald A. Klein 6th ed. New York: McGraw-Hill Higher Education, 2005, 992 s.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 40
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 0 0 0
Uygulamalı Dersler 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 1 2 2
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 8 8
Toplam İş Yükü 66
Toplam İş Yükü / 30 saat 2,2
Dersin AKTS Kredisi 2
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 5 5 5 5 3 2 2 3 2 4 2
OK2 5 5 5 5 3 2 2 4 2 3 4
OK3 3 3 4 4 4 4 3 3 3 4 3
OK4 3 3 4 4 4 4 3 3 3 4 3
OK5 3 3 4 4 4 4 3 3 3 4 3
OK6 3 3 4 4 4 4 3 3 3 4 3
OK7 5 3 3 3 4 2 2 4 4 4 4
OK8 3 3 4 4 4 4 3 3 3 4 3
OK9 5 3 3 3 4 2 2 4 4 4 2
OK10 3 4 3 4 4 2 2 2 2 3 4
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr