Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
İŞLETME HİJYENİ ve SANİTASYONU
1 Dersin Adı: İŞLETME HİJYENİ ve SANİTASYONU
2 Dersin Kodu: GMD3225TR
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 3
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 5
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç.Dr. TÜLAY ÖZCAN
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Yrd. Doç. Dr. Arzu AKPINAR-BAYİZİT
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0 224 2941498
Fax: 0 224 2941402
e-posta: : tulayozcan@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencileri gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar geçen hasat, hazırlama, üretim, paketleme, depolama, taşıma, dağıtım ve satış aşamalarında genel hijyen ve sanitasyon kuralları ile gıda işletmelerinde gıda güvenliğinin sağlanması konusunda gerekli önlemler hakkında bilgilendirmektir.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Gıda sanayinde hijyen ve sanitasyonun önemini ile sanitasyon- mikroorganizma arasındaki ilişki hakkında bilgi verme,;
2 Öğrencilere gıda işletmelerin hijyen kontrolü ve genel hijyen sağlanması konularında bilgi verme, ;
3 Gıda işleme alanlarında sanitasyon uygulamaları, temizleme bileşikleri, sanitizer ve atık yönetilmesi hakkında bilgi verme, ;
4 Gıda işletmelerinde uygulanan kalite kontrol ve güvence sistemleri hakkında bilgi verme. ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Hijyen ve Sanitasyonun Tanımı ve Önemi
2 Gıda Maddelerine Mikroorganizma Bulaşma Kaynakları
3 Gıda İşletmelerinde Patojen Mikroorganizmalar
4 Gıda İşletmelerinde Bulunan Mikroorganizmaların Önemi
5 Gıda İşletmelerinde Mikrobiyolojik Örnek Alma ve Kontrol Yöntemleri
6 İşyeri ve Personel Hijyeni
7 Genel Tekrar ve Ara Sınav
8 Gıda İşletmelerinde Suyun Önemi ve Suların Temizlenmesi
9 Suların Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri
10 Hava Hijyeni
11 Gıda İşletmelerinde Uygulanan Temizlik Sistemleri ve Deterjanlar
12 Gıda İşletmelerinde Kullanılan Dezenfektanlar
13 Gıda İşletmelerinde Dezensektizasyon ve Atık Yönetimi
14 Gıda İşletmelerinde Hijyen ve Sanitasyon için Kalite Kontrol Sistemleri
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: YÜCEL, A. ve T. ÖZCAN, 2010. İşletme Hijyeni ve Sanitasyonu , U. Ü. Z. F. ders notu), No.36, 123 s.
Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu (Prof. Dr. Semra Kayaardı, Sidas Medya Ltd. Şti., 3. Baskı, 2008, 278 s)
Gıda ve Personel Hijyeni (Prof. Dr. Sıdıka Bulduk, Detay Yayncılık, 2003, 212 s)
Hijyen – Sanitasyon: Endüstriyel ve Evsel Uygulamaları (Prof. Dr. R. Şeminur Topal, 2008, 333 s)
Temel Gıda Hijyeni – Gıda Hijyeni 1 (Prof. Dr. Deniz Göktan & Prof. Dr. Günnur Tunçel Sidas Medya Ltd. Şti., 2010, 214 s)
Gıda İşletmelerinde Hijyen -Gıda Hijyeni 2 (Prof. Dr. Deniz Göktan &Prof. Dr. Günnur Tunçel, Sidas Medya Ltd. Şti., 2010, 381s)
Food Hygiene and Sanitation in Food Industry (S. Roday, McGraw-Hill, 1999, 315 pp)
Principles of Food Sanitation (N.G. Marriott & R.B. Gravani, Birkhäuser, 2006, 413 pp)
Food Plant Sanitation (Y.H. Hui, Marcel Dekker, 2003, 745 pp)
Food Plant Sanitation: design, maintenance, and good manufacturing practices (M.M. Cramer, CRC Press, 2006, 283 pp)
Food Industry Quality Control Systems (M. Clute, , CRC Press, 2009, 510 pp
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 20 20
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 25 25
Toplam İş Yükü 107
Toplam İş Yükü / 30 saat 2,9
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 5 5 5 4 5 5 4 5 5 5 5
OK2 5 5 5 4 5 5 4 5 5 5 4
OK3 4 4 4 5 5 5 4 5 4 5 5
OK4 5 4 4 5 5 5 4 5 4 5 5
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr