Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
Gıda Güvenliği Kalite Yönetim Sistemleri
1 Dersin Adı: Gıda Güvenliği Kalite Yönetim Sistemleri
2 Dersin Kodu: VBH 5003
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu YOK
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. Mustafa Tayar
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: mtayar@uludag.edu.tr, 2941331,
Uludağ Üniv. Veteriner Fakültesi
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Gıda Güvenliği kavramını bilen, işletmelerde İSO22000 sistemini kurabilecek, diğer gıda güvenliği sistemleri hakkında bilgi sahibi olan öğrenciler yetiştirmek
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Kalite kavramını öğrenir.;
2 gıda güvenliği kurallarını uygulayacak ve uyarlayacak seviyede bilgi sahibi olur ;
3 Risk analizi yapabilir ;
4 kalite yönetim sistemleri hakkında bilgi sahibi olur;
5 ISO 22000 kalite yönetim sistemini bilir.;
6 Farklı gıda güvenliği kalite sistemleri hakkında bilgi sahibi olur;
7 Gıda güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler hakkında yorum yapabilecek bilgiye sahip olur.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Kalite kavramını öğrenir.
2 gıda güvenliği kurallarını uygulayacak ve uyarlayacak seviyede bilgi sahibi olur
3 Risk analizi yapabilir
4 kalite yönetim sistemleri hakkında bilgi sahibi olur
5 ISO 22000 kalite yönetim sistemini bilir.
6 Farklı gıda güvenliği kalite sistemleri hakkında bilgi sahibi olur
7 Gıda güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler hakkında yorum yapabilecek bilgiye sahip olur.
8
9
10
11
12
13
14
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: • Türk Standartları Enstitüsü (2006). Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri- Gıda Zincirindeki Tüm Kuruluşlar İçin Şartlar. TS EN ISO 22000. Ankara.
• Türk Standartları Enstitüsü (2006). Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri- Gıda Zincirindeki Tüm Kuruluşlar İçin Şartlar.Eğitim Notu. TS EN ISO 22000. Ankara.
• ANON, “ Guidebook for the preparation of HACCP plans”, USDA , Food Safety and Inspection Service, 1997) MAHMUTOĞLU,T. Gıda Endüstrisinde “Güvenli Gıda Üretmek”. ODTÜ Yayıncılık, Ankara, 2007.
• TOPAL Ş. Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri TÜBİTAK, Kocaeli, 1996.
• Karaali, A. (2003). Gıda İşletmelerinde HACCP Uygulamaları ve Denetim.T.C. Sağlık Bakanlığı. Ankara.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 20
Kısa Sınav 1 10
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 70
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 30
Finalin BAşarıya Oranı 70
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 3 16 48
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 5 5
Diğer 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 22 22
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 4 4 5 4 0 0 0 0 0 0
OK2 5 3 4 4 2 2 3 4 2 3
OK3 2 3 5 4 3 5 2 2 2 2
OK4 3 2 3 5 2 2 4 2 3 2
OK5 5 4 3 3 3 3 2 3 3 2
OK6 3 5 4 3 5 3 1 1 2 1
OK7 4 2 2 3 4 2 5 2 2 4
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr