1 |
Dersin Adı: |
PROTEİN ve ENZİM BİYOKİMYASI |
2 |
Dersin Kodu: |
MBG5415 |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Yüksek Lisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
1 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
1 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
6 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
3 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Prof. Dr. SEZAİ TÜRKEL |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Yok |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Prof.Dr. Sezai Türkel sturkel@uludag.edu.tr |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Proteinlerin ve amino asitlerin yapısal özelliklerini ve hücresel işlevlerini öğretmek, enzimatik reaksiyonların biyokimyasal özelliklerini, enzimatik reaksiyonların kontrol mekanizmalarını öğretmek, enzimlerin biyoteknolojide kullanım alanlarını öğretmek |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
|
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Giriş, protein ve amino asitlerin kimyasal özellikleri |
|
2 |
Amino asitlerin sınıflandırılması, biyokimyasal özellikleri, asit baz kimyası ve titrasyonu |
|
3 |
Amino asit ve protein modifikasyonları, amino asit türevleri ve biyolojik işlevleri |
|
4 |
Proteinlerin yapısal özellikleri, proteinlerin katlanması, proteinlerin sekanslanması |
|
5 |
Kimyasal yöntemle peptid sentezi, non ribozomal protein sentezi |
|
6 |
Proteinlerin yarı ömürleri, N-uç kuralı, proteazlar ve ubiquitin -proteozom sistemi |
|
7 |
Enzimlerin genel özellikleri, sınıflandırılmaları |
|
8 |
Enzimatik kataliz, enzim kinetiğinin prensipleri |
|
9 |
Tek ve çok substratlı enzimler, allosterik enzimler ve reaksiyon mekanizmaları |
|
10 |
Enzimatik reaksiyonların kontrol mekanizmaları, enzim inhibisyonu |
|
11 |
Ko-enzim ve kofaktörler, yapısal özellikleri ve enzimatik reaksiyonlardaki önemi |
|
12 |
Biyokimyasal yolakların çoklu kontrolüne örnek olarak glikolitik yolak enzimleri |
|
13 |
Enzim üretimi ve saflaştırılması |
|
14 |
Enzimlerin endüstriyel kullanımı, enzim immobilizasyonu |
|