E-posta: bakbudak@uludag.edu.tr Telefon: 0 224 2941476 Adres: Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Görükle Kampüsü, 16059 Nilüfer, Bursa
18
Dersin Web Adresi:
19
Dersin Amacı
Bahçe ürünlerinin üretimi, pazarlaması ve muhafazası, ayrıca bilimsel çalışmaların planlanmasında kullanılan teknolojilerin tanıtılması amaçlanmıştır.
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Bahçe ürünlerinin üretimi ve meyve özelliklerine göre hasatını öğrenme.;
2
Hasat sonrası teknolojisi hakkında genel bilgiler edinme;
3
Hasat sonrasında ürünleri izleme ve işleme teknolojilerini öğrenme ve pratikte ürün bazında uygulayabilme.;
4
Hasat sonrası bahçe ürünlerinde bozulmalara karşı kullanılan sanitasyon kavramını öğrenme ;
5
Bahçe ürünlerinin hasat sonrası muhafazası, taşıma ve ambalajlama hakkında genel bilgiler edinme;
6
Bahçe ürünlerinin hasat sonrası muhafazası, taşıma ve ambalajlamada kullanılan teknolojileri öğrenme;
7
Hasat sonrası ile ilgili projelendirmeyi öğrenme;
8
Ürün bazında proje hazırlama;
22
Dersin İçeriği
Hafta
Teori
Uygulama
1
Bahçe ürünlerinin hasatı hakkında genel bilgiler, dikkat edilmesi gereken konular
2
Bazı bahçe ürünlerinde ürün özelliklerine göre hasat çeşitleri ve yöntemleri
3
Hasat sonrası teknolojiler nelerdir ve kullanım avantajları
4
Muhafaza nedir ve nasıl yapılır
5
Hasat sonrası izleme ve işleme nasıl yapılır
6
Sanitasyon nedir sanitasyonun önemi
7
ARASINAV
8
Bahçe ürünlerinde sanitasyon uygulamaları
9
Bahçe ürünlerinde taşıma teknolojileri, taşıma sırasında dikkat edilmesi gereken koşullar
10
Ambalajlama nedir? Ambalaj teknolojileri
11
Bahçe ürünlerinin ambalaj ve muhafazasında kullanılan ambalaj materyalleri, paletler ve özellikleri
12
Hasat sonrasında karşılaşılan sorunlar ve çözümler
13
Hasat sonrasında projelendirme nedir ve uygulaması
14
Ürün özelliklerine göre proje uygulamaları
23
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
Postharvest Technology of Horticultural Crops, Adel A. Kader, University of California, 1992. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, İsmail Karaçalı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları, İzmir, 2004. Postharvest Diseases&Disorders of Fruits&Vegetables, Anna L. Snowdon, Wolfe Scientific, 1990. Prevention of Postharvest Food Losses: Fruits, Vegetables and Root Crops, Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO, 1989.
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
1
30
Kısa Sınav
0
0
Ödev
1
10
Yıl sonu Sınavı
1
60
Toplam
3
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
40
Finalin BAşarıya Oranı
60
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
İnternet ve Kütüphane Çalışması
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
2
28
Uygulamalı Dersler
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
14
2
28
Ödevler
1
0
0
Projeler
1
6
6
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
1
4
4
Diğer
8
2
16
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
8
8
Toplam İş Yükü
94
Toplam İş Yükü / 30 saat
3
Dersin AKTS Kredisi
3
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU