Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
BAHÇE ÜRÜNLERİNİN HASAT SONRASI TEKNOLOJİSİ
1 Dersin Adı: BAHÇE ÜRÜNLERİNİN HASAT SONRASI TEKNOLOJİSİ
2 Dersin Kodu: BAH3124-S
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 3
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 6
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. BÜLENT AKBUDAK
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: -
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: E-posta: bakbudak@uludag.edu.tr
Telefon: 0 224 2941476
Adres: Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Görükle Kampüsü, 16059 Nilüfer, Bursa
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bahçe ürünlerinin üretimi, pazarlaması ve muhafazası, ayrıca bilimsel çalışmaların planlanmasında kullanılan teknolojilerin tanıtılması amaçlanmıştır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Bahçe ürünlerinin üretimi ve meyve özelliklerine göre hasatını öğrenme.;
2 Hasat sonrası teknolojisi hakkında genel bilgiler edinme;
3 Hasat sonrasında ürünleri izleme ve işleme teknolojilerini öğrenme ve pratikte ürün bazında uygulayabilme.;
4 Hasat sonrası bahçe ürünlerinde bozulmalara karşı kullanılan sanitasyon kavramını öğrenme ;
5 Bahçe ürünlerinin hasat sonrası muhafazası, taşıma ve ambalajlama hakkında genel bilgiler edinme;
6 Bahçe ürünlerinin hasat sonrası muhafazası, taşıma ve ambalajlamada kullanılan teknolojileri öğrenme;
7 Hasat sonrası ile ilgili projelendirmeyi öğrenme;
8 Ürün bazında proje hazırlama;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Bahçe ürünlerinin hasatı hakkında genel bilgiler, dikkat edilmesi gereken konular
2 Bazı bahçe ürünlerinde ürün özelliklerine göre hasat çeşitleri ve yöntemleri
3 Hasat sonrası teknolojiler nelerdir ve kullanım avantajları
4 Muhafaza nedir ve nasıl yapılır
5 Hasat sonrası izleme ve işleme nasıl yapılır
6 Sanitasyon nedir sanitasyonun önemi
7 ARASINAV
8 Bahçe ürünlerinde sanitasyon uygulamaları
9 Bahçe ürünlerinde taşıma teknolojileri, taşıma sırasında dikkat edilmesi gereken koşullar
10 Ambalajlama nedir? Ambalaj teknolojileri
11 Bahçe ürünlerinin ambalaj ve muhafazasında kullanılan ambalaj materyalleri, paletler ve özellikleri
12 Hasat sonrasında karşılaşılan sorunlar ve çözümler
13 Hasat sonrasında projelendirme nedir ve uygulaması
14 Ürün özelliklerine göre proje uygulamaları
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Postharvest Technology of Horticultural Crops, Adel A. Kader, University of California, 1992.
Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, İsmail Karaçalı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları, İzmir, 2004.
Postharvest Diseases&Disorders of Fruits&Vegetables, Anna L. Snowdon, Wolfe Scientific, 1990.
Prevention of Postharvest Food Losses: Fruits, Vegetables and Root Crops, Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO, 1989.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 10
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama İnternet ve Kütüphane Çalışması
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 1 0 0
Projeler 1 6 6
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 4 4
Diğer 8 2 16
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 8 8
Toplam İş Yükü 94
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 0 0 0 4 5 0 0 0 3 0 0 0
OK2 0 0 0 0 0 0 0 3 5 0 0 0
OK3 0 5 4 0 3 0 0 0 0 0 0 0
OK4 4 0 5 0 0 2 0 0 0 0 0 0
OK5 0 5 4 0 3 2 0 1 0 0 0 0
OK6 0 0 0 5 3 0 0 1 0 0 0 0
OK7 0 0 4 3 5 0 0 0 0 0 0 0
OK8 0 0 3 2 5 1 0 0 0 0 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr