Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GIDA MİKROBİYOLOJİSİ-1 LABORATUVARI
1 Dersin Adı: GIDA MİKROBİYOLOJİSİ-1 LABORATUVARI
2 Dersin Kodu: GMD2210
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 4
7 Dersin AKTS Kredisi: 2
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 0
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 2
11 Dersin Önkoşulu -
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. FİKRİ BAŞOĞLU
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Prof.Dr. Fİkri BAŞOĞLU
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0224 2941492
Fax: 0224 2941402
e-posta:fbasoglu@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Gıda mikrobiyolojisi alanında temel laboratuvar bilgi ve becerisinin öğrenciye kazandırılması, bu alanda kullanılan tespit ve tanı yöntemlerinin tanıtılması bu dersin amacını oluşturur.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Gıda mikrobiyolojisi laboratuvarında uyulması gereken kurallar, kullanılan malzemeler, bunların seçimi, kullanım ve sterilizasyon yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak;
2 Gıda maddelerinden ve üretim alanlarından örnek almada kullanılan yöntemler hakkında bilgi sahibi olmak;
3 Değişik kaynaklardan bulaşabilecek mikroorganizmaların tespit yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak;
4 Kültürel ve mikroskobik sayım yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak;
5 İzolasyon ve identifikasyon teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak;
6 Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaların tespit yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Öğrencilerle tanışma, dersin içeriğini anlatma, grupların belirlenmesi, mikrobiyoloji laboratuvarında çalışma kurallarının anlatımı
2 Gıda mikrobiyolojisi uygulamalarında kullanılan besiyerleri, kullanılacak alet-ekipmanın sterilizasyonu
3 Gıda maddelerinden ve işletme içinden analiz için örnek alma yöntemleri
4 Gıda maddelerine bulaşan mikroorganizma kaynakları
5 Gıda maddelerindeki mikroorganizma yükünün saptanmasında kullanılan yöntemler I
6 Gıda maddelerindeki mikroorganizma yükünün saptanmasında kullanılan yöntemler II
7 Gıda maddelerinde bulunan mikroorganizmaların izolasyon ve identifikasyonu
8 Arasınav ve ders tekrarı
9 Gıdalarda hastalık yapıcı ve indikatör mikroorganizmaların saptanmasına yönelik yöntemler I
10 Gıdalarda hastalık yapıcı ve indikatör mikroorganizmaların saptanmasına yönelik yöntemler II
11 Mikroskobik sayım yöntemleri I
12 Mikroskobik sayım yöntemleri II
13 Mikroskobik sayım yöntemleri III
14 Değişik gıda maddelerinde mikroorganizma yükünün saptanmasına yönelik uygulamalar
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları (Kadir Halkman)
Mikrobiyolojide Sayım Yöntemleri (Velittin Gürgün, A. Kadir Halkman)
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 0 0 0
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 10 10
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 15 15
Toplam İş Yükü 77
Toplam İş Yükü / 30 saat 2,23
Dersin AKTS Kredisi 2
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 4 4 3 5 5 3 3 4 5 4 4
OK2 4 4 3 5 5 3 3 4 5 4 4
OK3 4 4 3 5 5 3 3 4 5 4 4
OK4 4 4 3 5 5 3 3 4 5 4 4
OK5 4 4 3 5 5 3 3 4 5 4 4
OK6 4 4 3 5 5 3 3 4 5 4 4
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr