Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GIDA KİMYASI II
1 Dersin Adı: GIDA KİMYASI II
2 Dersin Kodu: GMD2204
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 4
7 Dersin AKTS Kredisi: 4
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu -
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. Ö.UTKU ÇOPUR
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Doç. Dr. Canan Ece TAMER
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0224 2941491
Fax: 0224 2941402
e-posta: ucopur@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu dersin amacı, gıdaların bazı bileşim unsurları hakkında bilgi vermek, gıdaların üretimi ve depolanması sırasında meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal değişiklikleri öğretmek ve gıda kimyasının temel konuları arasında yer alan bazı reaksiyonları açıklamaktır. Ayrıca, öğrencilerin verilen bilgi ile gıda mühendisliğinin başlıca alanlarından biri olan gıda kimyası hakkında temel eğitimi almaları hedeflenmiştir.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Öğrenci gıda bileşenlerinin fiziksel, kimyasal, biyokimyasal ve fonksiyonel özelliklerini öğrenir. ;
2 Öğrenci enzimlerin yapısı ve özellikleri ile gıda sanayindeki kullanımları hakkında bilgi sahibi olur.;
3 Öğrenci gıda işleme yöntemlerinin gıda bileşenleri üzerine olan etkilerini öğrenir.;
4 Öğrenci gıdalarda bulunan toksik maddeler hakkında bilgi sahibi olur.;
5 Öğrenci gıdaların üretimi ve depolanması sırasında meydana gelen bazı kimyasal ve biyokimyasal değişikliklerin prensiplerini öğrenir.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Gıdalarda Bulunan Renk Maddeleri (Klorofil, Karotenoidler, Betalainler, Antosiyaninler) , Tat ve Koku Maddelerinin Kimyasal Yapıları ve Genel Özellikleri
2 Elektronik Burun ve Dil Sistemleri
3 Enzimler, Genel Yapıları, Enzim Faaliyetini Etkileyen Faktörler (Sıcaklık, pH, Enzim Konsantrasyonu). Enzim İnhibitörleri
4 Enzimatik Esmerleşme Reaksiyonları ve Kontrol Altına Alınması
5 Gıdalarda Bulunan Fenolik Maddeler. Fenolik Asitler. Flavonoidler (Antosiyanidinler, Flavonlar- Flavonollar)
6 Flavanonlar, Kateşinler, Leukoantosiyanidinler, Proantosiyanidinler
7 Fitokimyasallar Sağlık Üzerindeki Etkileri
8 Konuların Genel Değerlendirmesi
9 Gıdalarda Bulunan Toksik Maddeler. Mikotoksinler (Aflatoksinler, Ochratoksin, Trichotecenes, Zearalenon)
10 Gıdalarda Bulunan Toksik Maddeler. Proteaz İnhibitörleri, Phytohaemagglutinins, Lektinler, Latirojenler, Linatin, Avidin, Favizm, Guatrojenler, Siyanojenler, Saponin, Solanin, Gosipol, Antivitamin Faktörler
11 Gıdalarda Bulunan Toksik Maddeler, Nitrat, Erusik Asit, Biojen Aminler, Pyrrolizidine Alkaloidler, Dioksin, Deniz Kabukluları Toksinleri (Saksitoksin, Ciguatera, Scombrotoksin, Tetrodotoksin)
12 Gıdalarda Önemli Biyokimyasal Reaksiyonlar
13 Glikoliz ve Fermentasyon (Alkol ve Laktik Asit Fermentasyonları)
14 Krebs Çemberi
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Tamer, C.E. 2009. Gıda Kimyası II (basılmamış ders notları).
DeMan, J.M. 1990. Principles of Food Chemistry. 2nd Ed. Van Rostrand Reinhold, NY. 520 p.
Silorski Z.E. 2002. Chemical and functional properties of food components. 2nd ed. Boca Raton : CRC Press, 367 p.
Belitz, H.D., W. Grosch, P. Schieberle. 2004. Food chemistry. 3rd ed. Berlin Springer. XLIV. 1070 p.
Saldamlı, İ. 2007. Gıda Kimyası. Hacettepe Üniv. Yayın. 587 s.
Tucker, G.S. 2008. Food biodeterioration and preservation. Blackwell Pub. 264 p.
Gilbert, J., H.Z. Senyuva. 2008. Bioactive compounds in foods Oxford : Blackwell Publishing, 409 p.
Bilişli, A. 2009. Gıda Kimyası. Sidas. Çanakkale, 355 s.

Demirci, M. 2010. Gıda Kimyası, Kelebek Matbaacılık Tic. San. Ltd. Şti.İstanbul. 292 s.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 30 30
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 30 30
Toplam İş Yükü 146
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,87
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 5 2 2 2 3 2 2 3 5 3 4
OK2 5 2 2 3 2 2 2 2 5 3 4
OK3 5 2 2 2 3 2 2 3 5 3 4
OK4 5 2 2 3 2 2 2 2 5 3 4
OK5 5 2 2 2 3 2 2 3 5 3 4
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr