1 |
Dersin Adı: |
GIDA KİMYASI II |
2 |
Dersin Kodu: |
GMD2204 |
3 |
Dersin Türü: |
Zorunlu |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Lisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
2 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
4 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
4 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
- |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Prof. Dr. Ö.UTKU ÇOPUR |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Doç. Dr. Canan Ece TAMER |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 16059 Görükle/Bursa Tel: 0224 2941491 Fax: 0224 2941402 e-posta: ucopur@uludag.edu.tr |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı, gıdaların bazı bileşim unsurları hakkında bilgi vermek, gıdaların üretimi ve depolanması sırasında meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal değişiklikleri öğretmek ve gıda kimyasının temel konuları arasında yer alan bazı reaksiyonları açıklamaktır.
Ayrıca, öğrencilerin verilen bilgi ile gıda mühendisliğinin başlıca alanlarından biri olan gıda kimyası hakkında temel eğitimi almaları hedeflenmiştir. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
|
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Gıdalarda Bulunan Renk Maddeleri (Klorofil, Karotenoidler, Betalainler, Antosiyaninler) , Tat ve Koku Maddelerinin Kimyasal Yapıları ve Genel Özellikleri |
|
2 |
Elektronik Burun ve Dil Sistemleri |
|
3 |
Enzimler, Genel Yapıları, Enzim Faaliyetini Etkileyen Faktörler (Sıcaklık, pH, Enzim Konsantrasyonu). Enzim İnhibitörleri |
|
4 |
Enzimatik Esmerleşme Reaksiyonları ve Kontrol Altına Alınması |
|
5 |
Gıdalarda Bulunan Fenolik Maddeler. Fenolik Asitler. Flavonoidler (Antosiyanidinler, Flavonlar- Flavonollar) |
|
6 |
Flavanonlar, Kateşinler, Leukoantosiyanidinler, Proantosiyanidinler |
|
7 |
Fitokimyasallar Sağlık Üzerindeki Etkileri |
|
8 |
Konuların Genel Değerlendirmesi
|
|
9 |
Gıdalarda Bulunan Toksik Maddeler. Mikotoksinler (Aflatoksinler, Ochratoksin, Trichotecenes, Zearalenon) |
|
10 |
Gıdalarda Bulunan Toksik Maddeler. Proteaz İnhibitörleri, Phytohaemagglutinins, Lektinler, Latirojenler, Linatin, Avidin, Favizm, Guatrojenler, Siyanojenler, Saponin, Solanin, Gosipol, Antivitamin Faktörler |
|
11 |
Gıdalarda Bulunan Toksik Maddeler, Nitrat, Erusik Asit, Biojen Aminler, Pyrrolizidine Alkaloidler, Dioksin, Deniz Kabukluları Toksinleri (Saksitoksin, Ciguatera, Scombrotoksin, Tetrodotoksin) |
|
12 |
Gıdalarda Önemli Biyokimyasal Reaksiyonlar |
|
13 |
Glikoliz ve Fermentasyon (Alkol ve Laktik Asit Fermentasyonları) |
|
14 |
Krebs Çemberi |
|
23 |
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Tamer, C.E. 2009. Gıda Kimyası II (basılmamış ders notları). DeMan, J.M. 1990. Principles of Food Chemistry. 2nd Ed. Van Rostrand Reinhold, NY. 520 p. Silorski Z.E. 2002. Chemical and functional properties of food components. 2nd ed. Boca Raton : CRC Press, 367 p. Belitz, H.D., W. Grosch, P. Schieberle. 2004. Food chemistry. 3rd ed. Berlin Springer. XLIV. 1070 p. Saldamlı, İ. 2007. Gıda Kimyası. Hacettepe Üniv. Yayın. 587 s. Tucker, G.S. 2008. Food biodeterioration and preservation. Blackwell Pub. 264 p. Gilbert, J., H.Z. Senyuva. 2008. Bioactive compounds in foods Oxford : Blackwell Publishing, 409 p. Bilişli, A. 2009. Gıda Kimyası. Sidas. Çanakkale, 355 s. Demirci, M. 2010. Gıda Kimyası, Kelebek Matbaacılık Tic. San. Ltd. Şti.İstanbul. 292 s. |
24 |
Değerlendirme |
|