Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
ENSTRÜMENTAL ANALİZ
1 Dersin Adı: ENSTRÜMENTAL ANALİZ
2 Dersin Kodu: GMD2212
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 4
7 Dersin AKTS Kredisi: 2
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 0
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 2
11 Dersin Önkoşulu GMD 2217 Gıda Analizleri
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç.Dr. ARZU AKPINAR BAYİZİT
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Yok
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi
Ziraat Fakültesi
Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0224 2941496
Fax: 0224 2941402
e-posta: abayizit@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Gıda maddelerinin çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bileşimini belirlemek üzere geliştirilen enstrümental metotlar ve uygulanabilirliği konularında bilgi kazandırmaktır. Bu amaçla elektro kimyasal yöntemler, potansiyometri, spektroskopik yöntemler, absorbsiyon spektroskopisi, kromatografik yöntemler ile elektroforetik yöntemler hakkında bilgi verilecektir.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Enstrümental analiz yöntemlerinin diğer kimyasal analiz metodları arasında önemini anlama;
2 Enstrümental analiz cihazları hakkında bilgi sahibi olma ve dayandığı temel prensipleri anlama;
3 Enstrümental analiz yöntemlerinin gıda sanayinde kullanım alanlarını kavrama ;
4 Analizi istenilen bileşene uygun enstrümental analiz yöntemlerini ve ekipmanlarını seçebilme;
5 Analiz yönteminin diğer yöntemlerden farklı olan yönlerini açıklayabilme;
6 Çeşitli gıdalara enstrümental analiz yöntemlerini uygulayabilme;
7 Enstrümental analiz sonuçlarını değerlendirme, yorumlayabilme ve rapor hazırlayabilme;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Enstrümantal Analiz Tekniklerinin Tanımı ve Temel Ilkeler
2 Spektroskopi Teknikleri ve Temel Ilkeler
3 Spektroskopi Teknikleri ve Temel Ilkeler
4 Spektroskopi Teknikleri ve Temel Ilkeler
5 Atomik Spektroskopi
6 Nükleik Magnetik Rezonans (NMR) Spektroskopisi Kütle Spektrskopisi (MS)
7 Kromatografi Teknikleri Kolon, Kağıt ve İnce Tabaka Kromatografisi (TLC)
8 Genel Tekrar ve ARASINAV
9 Gaz Kromatografisi Sıvı Kromatografisi
10 Elektroforetik Yöntemler
11 TÜBİTAK BUTAL Teknik Gezi
12 TÜBİTAK BUTAL Teknik Gezi
13 Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Teknik Gezi
14 Bursa Merkez Gıda Kontrol Ve Araştırma Enstitüsü Teknik Gezi
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Enstrümental Analiz
(Yrd. Doç. Dr. Arzu AKPINAR BAYİZİT, basılmamış ders notları)
1. GÜNDÜZ, T. 2005. İnstrumental Analiz, Gazi Yayınevi, 1357 s.
2. GÜNDÜZ, T. 2005. Kantitatif Analiz (Ders & Lab), Gazi Yayınevi, 1322 s.
3. DİKMAN, E. 1985. Enstrümental Analiz, Çağlayan Kitapevi, 271 s.
4. YETİM, H., ÇAM, M. 2009. Enstrümental Gıda Analizleri, Erciyes Üniversitesi Yayınları, 286 s.
5. BOLLAG, D.M., EDELSTEIN, S.J. 1991. Protein Methods. Wiley-Liss Pub., 415 p.
6. HIŞIL, Y. 2010. Enstrümental Gıda Analizleri (3 Cilt Birarada). Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir, 545 s.
7. SKOOG, D.A., Holer, F.J., NIEMAN, T.A. 2007. Principles of Instrumental Analyses. Brooks Cole Publ., 1039 p.
8. ROBINSON, J.W., SKELLY, E.M., FRAMEII, G.M. 2004. Undergraduate Instrumental Analysis, CRC Press, 1080 p.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 0 0
Ödev 2 10
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 4 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 0 0 0
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 0,5 7
Ödevler 2 2 4
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 10 10
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 15 15
Toplam İş Yükü 74
Toplam İş Yükü / 30 saat 2,13
Dersin AKTS Kredisi 2
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 5 5 3 4 5 3 2 4 2 4 3
OK2 5 2 2 5 5 2 2 2 2 2 2
OK3 5 4 5 5 5 3 2 4 2 4 3
OK4 5 4 5 5 5 3 2 4 2 4 3
OK5 5 4 3 4 4 3 2 4 2 4 3
OK6 5 4 3 4 4 3 2 4 2 4 3
OK7 5 4 4 4 4 5 3 5 2 5 3
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr