1 | Dersin Adı: | ENSTRÜMENTAL ANALİZ |
2 | Dersin Kodu: | GMD2212 |
3 | Dersin Türü: | Zorunlu |
4 | Dersin Seviyesi: | Lisans |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 2 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 4 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 2 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
11 | Dersin Önkoşulu | GMD 2217 Gıda Analizleri |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Doç.Dr. ARZU AKPINAR BAYİZİT |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | Yok |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 16059 Görükle/Bursa Tel: 0224 2941496 Fax: 0224 2941402 e-posta: abayizit@uludag.edu.tr |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | Gıda maddelerinin çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bileşimini belirlemek üzere geliştirilen enstrümental metotlar ve uygulanabilirliği konularında bilgi kazandırmaktır. Bu amaçla elektro kimyasal yöntemler, potansiyometri, spektroskopik yöntemler, absorbsiyon spektroskopisi, kromatografik yöntemler ile elektroforetik yöntemler hakkında bilgi verilecektir. |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Enstrümantal Analiz Tekniklerinin Tanımı ve Temel Ilkeler | |
2 | Spektroskopi Teknikleri ve Temel Ilkeler | |
3 | Spektroskopi Teknikleri ve Temel Ilkeler | |
4 | Spektroskopi Teknikleri ve Temel Ilkeler | |
5 | Atomik Spektroskopi | |
6 | Nükleik Magnetik Rezonans (NMR) Spektroskopisi Kütle Spektrskopisi (MS) | |
7 | Kromatografi Teknikleri Kolon, Kağıt ve İnce Tabaka Kromatografisi (TLC) | |
8 | Genel Tekrar ve ARASINAV | |
9 | Gaz Kromatografisi Sıvı Kromatografisi | |
10 | Elektroforetik Yöntemler | |
11 | TÜBİTAK BUTAL Teknik Gezi | |
12 | TÜBİTAK BUTAL Teknik Gezi | |
13 | Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Teknik Gezi | |
14 | Bursa Merkez Gıda Kontrol Ve Araştırma Enstitüsü Teknik Gezi |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Enstrümental Analiz (Yrd. Doç. Dr. Arzu AKPINAR BAYİZİT, basılmamış ders notları) 1. GÜNDÜZ, T. 2005. İnstrumental Analiz, Gazi Yayınevi, 1357 s. 2. GÜNDÜZ, T. 2005. Kantitatif Analiz (Ders & Lab), Gazi Yayınevi, 1322 s. 3. DİKMAN, E. 1985. Enstrümental Analiz, Çağlayan Kitapevi, 271 s. 4. YETİM, H., ÇAM, M. 2009. Enstrümental Gıda Analizleri, Erciyes Üniversitesi Yayınları, 286 s. 5. BOLLAG, D.M., EDELSTEIN, S.J. 1991. Protein Methods. Wiley-Liss Pub., 415 p. 6. HIŞIL, Y. 2010. Enstrümental Gıda Analizleri (3 Cilt Birarada). Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir, 545 s. 7. SKOOG, D.A., Holer, F.J., NIEMAN, T.A. 2007. Principles of Instrumental Analyses. Brooks Cole Publ., 1039 p. 8. ROBINSON, J.W., SKELLY, E.M., FRAMEII, G.M. 2004. Undergraduate Instrumental Analysis, CRC Press, 1080 p. |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 1 | 30 |
Kısa Sınav | 0 | 0 |
Ödev | 2 | 10 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 60 |
Toplam | 4 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 40 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | ||
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 0 | 0 | 0 |
Uygulamalı Dersler | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 0,5 | 7 |
Ödevler | 2 | 2 | 4 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 1 | 10 | 10 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 74 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 2,13 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 2 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |