GIDA TEKNOLOJİSİNDE BAKTERİYOFAJ VE BAKTERİYOSİN KULLANIMI
1
Dersin Adı:
GIDA TEKNOLOJİSİNDE BAKTERİYOFAJ VE BAKTERİYOSİN KULLANIMI
2
Dersin Kodu:
VBH5029
3
Dersin Türü:
Seçmeli
4
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans
5
Dersin Verildiği Yıl:
1
6
Dersin Verildiği Yarıyıl:
1
7
Dersin AKTS Kredisi:
4
8
Teorik Ders Saati (saat/hafta):
2
9
Uygulama Ders Saati (saat/hafta):
0
10
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta):
0
11
Dersin Önkoşulu
Yok
12
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
13
Dersin Dili:
Türkçe
14
Dersin Veriliş Şekli
Yüz yüze
15
Dersin Koordinatörü:
Doç. Dr. ARTUN YIBAR
16
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
Yok
17
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri:
Mail: artunyibar@uludag.edu.tr Tel: 02242941359 Adres: Bursa Uludağ Ünv. Veteriner Fak. Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
18
Dersin Web Adresi:
http://saglikbilimleri.uludag.edu.tr
19
Dersin Amacı
Gıda teknolojisinde bakteriyofaj ve bakteriyosinin kullanımı hakkında bilgilendirme
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
Dersin amacının bakteriyofaj ve bakteriyosinlerin kullanımının anlatılması olmasından dolayı sektörde ve gıda alanında çalışacak olan mezunların bu konuda bilgi sahibi olmasına katkı sağlayacaktır
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Gıda teknolojisinde kullanılan koruma yöntemlerinin öğrenilmesi;
2
Gıda teknolojisinde kullanılan bakteriyofajlar ve bunların gıda güvenliğini sağlamadaki öneminin bilinmesi;
3
Gıda teknolojisinde kullanılan bakteriyosinler ve bunların gıda güvenliğini sağlamadaki öneminin bilinmesi;
4
Bakteriyofaj ve bakteriyosin kavramlarının anlaşılması;
5
Gıda teknolojisinde kullanılan Bakteriyofajların morfolojik özelliklerinin öğrenilmesi;
6
Gıda teknolojisi ve gıda kalitesinin geliştirilmesi açısından Bakteriyofajların serolojik özelliklerinin öğrenilmesi;
7
Gıda teknolojisinde kullanılan Bakteriyofajlarda mutasyonun anlaşılması;
8
Faj enfeksiyonunlarının öğrenilmesi;
9
Faj kullanım alanlarının anlaşılması;
10
Gıda teknolojisinde kullanılan bakteriyofajların potansiyel faydalarının öğrenilmesi;
22
Dersin İçeriği
Hafta
Teori
Uygulama
1
Bakteriyofaj nedir?
2
Bakteriyofajların yapısal özellikleri
3
Fajların sınıflandırılması
4
Fajların serolojik özellikleri
5
Fajların çoğalmaları
6
Adsorbsiyon ve penetrasyon
7
Fajlarda mutasyon
8
Faj enfeksiyon tipleri
9
Bakteriyofajların bulundukları yerler ve izolasyonları
10
Bakteriyofajların sayılması
11
Bakteriyosinler ve özellikleri
12
Gıda teknolojisinde bakteriyofaj ve bakteriyosin kullanımı
13
Bakteriyofajların neden oldukları sorunlar
14
Bakteriyofaj ve bakteriyosinlerin gelecekteki kullanım alanları
23
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
Mc, G. S., & Sinderen, D. . (2007). Bacteriophage: Genetics and molecular biology. Norfolk, UK: Caister Academic Press. Ha¨usler, T. (2008). Viruses vs. superbugs: A solution to the antibiotics crisis?. London: Macmillan. In Abedon, S. T. (2008). Bacteriophage ecology: Population growth, evolution, and impact of bacterial viruses. Cambridge: Cambridge University Press. Clokie, M. R. J., Kropinski, A., & Lavigne, R. (2018). Bacteriophages: Methods and Protocols. Calendar, Richard. (2012). The Bacteriophages. Springer Verlag. Robert Dorit, Sandra M. Roy and Margaret A. Riley (2016). The Bacteriocins. Current Knowledge and Future Prospects. Caister Academic Press.
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
0
0
Kısa Sınav
0
0
Ödev
0
0
Yıl sonu Sınavı
1
100
Toplam
1
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
0
Finalin BAşarıya Oranı
100
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Öğrencilerin Gıda Sektöründe Kullanılan Bakteriyofajlar ve Bakteriyosinler alanındaki bilgi ve becerilere sahip oluş düzeylerini belirlemek amacıyla ölçme faaliyeti olarak UKEY üzerinden final sınavı olarak test yapılmaktadır.
Açıklama
GIDA TEKNOLOJİSİNDE BAKTERİYOFAJ VE BAKTERİYOSİN KULLANIMI dersinin ölçme ve değerlendirmesi , yarıyıl sonunda yapılan final sınavı ile gerçekleştirimektedir.
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
2
28
Uygulamalı Dersler
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
14
6
84
Ödevler
0
0
0
Projeler
0
0
0
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
0
0
0
Diğer
0
0
0
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
1
1
Toplam İş Yükü
113
Toplam İş Yükü / 30 saat
3,77
Dersin AKTS Kredisi
4
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU