Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GIDA TEKNOLOJİSİNDE BAKTERİYOFAJ VE BAKTERİYOSİN KULLANIMI
1 Dersin Adı: GIDA TEKNOLOJİSİNDE BAKTERİYOFAJ VE BAKTERİYOSİN KULLANIMI
2 Dersin Kodu: VBH5029
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 4
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. ARTUN YIBAR
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Yok
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Mail: artunyibar@uludag.edu.tr
Tel: 02242941359
Adres: Bursa Uludağ Ünv. Veteriner Fak. Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
18 Dersin Web Adresi: http://saglikbilimleri.uludag.edu.tr
19 Dersin Amacı Gıda teknolojisinde bakteriyofaj ve bakteriyosinin kullanımı hakkında bilgilendirme
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Dersin amacının bakteriyofaj ve bakteriyosinlerin kullanımının anlatılması olmasından dolayı sektörde ve gıda alanında çalışacak olan mezunların bu konuda bilgi sahibi olmasına katkı sağlayacaktır
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Gıda teknolojisinde kullanılan koruma yöntemlerinin öğrenilmesi;
2 Gıda teknolojisinde kullanılan bakteriyofajlar ve bunların gıda güvenliğini sağlamadaki öneminin bilinmesi;
3 Gıda teknolojisinde kullanılan bakteriyosinler ve bunların gıda güvenliğini sağlamadaki öneminin bilinmesi;
4 Bakteriyofaj ve bakteriyosin kavramlarının anlaşılması;
5 Gıda teknolojisinde kullanılan Bakteriyofajların morfolojik özelliklerinin öğrenilmesi;
6 Gıda teknolojisi ve gıda kalitesinin geliştirilmesi açısından Bakteriyofajların serolojik özelliklerinin öğrenilmesi;
7 Gıda teknolojisinde kullanılan Bakteriyofajlarda mutasyonun anlaşılması;
8 Faj enfeksiyonunlarının öğrenilmesi;
9 Faj kullanım alanlarının anlaşılması;
10 Gıda teknolojisinde kullanılan bakteriyofajların potansiyel faydalarının öğrenilmesi;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Bakteriyofaj nedir?
2 Bakteriyofajların yapısal özellikleri
3 Fajların sınıflandırılması
4 Fajların serolojik özellikleri
5 Fajların çoğalmaları
6 Adsorbsiyon ve penetrasyon
7 Fajlarda mutasyon
8 Faj enfeksiyon tipleri
9 Bakteriyofajların bulundukları yerler ve izolasyonları
10 Bakteriyofajların sayılması
11 Bakteriyosinler ve özellikleri
12 Gıda teknolojisinde bakteriyofaj ve bakteriyosin kullanımı
13 Bakteriyofajların neden oldukları sorunlar
14 Bakteriyofaj ve bakteriyosinlerin gelecekteki kullanım alanları
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Mc, G. S., & Sinderen, D. . (2007). Bacteriophage: Genetics and molecular biology. Norfolk, UK: Caister Academic Press.
Ha¨usler, T. (2008). Viruses vs. superbugs: A solution to the antibiotics crisis?. London: Macmillan.
In Abedon, S. T. (2008). Bacteriophage ecology: Population growth, evolution, and impact of bacterial viruses. Cambridge: Cambridge University Press.
Clokie, M. R. J., Kropinski, A., & Lavigne, R. (2018). Bacteriophages: Methods and Protocols.
Calendar, Richard. (2012). The Bacteriophages. Springer Verlag.
Robert Dorit, Sandra M. Roy and Margaret A. Riley (2016). The Bacteriocins. Current Knowledge and Future Prospects. Caister Academic Press.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 100
Toplam 1 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 0
Finalin BAşarıya Oranı 100
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Öğrencilerin Gıda Sektöründe Kullanılan Bakteriyofajlar ve Bakteriyosinler alanındaki bilgi ve becerilere sahip oluş düzeylerini belirlemek amacıyla ölçme faaliyeti olarak UKEY üzerinden final sınavı olarak test yapılmaktadır.
Açıklama GIDA TEKNOLOJİSİNDE BAKTERİYOFAJ VE BAKTERİYOSİN KULLANIMI dersinin ölçme ve değerlendirmesi , yarıyıl sonunda yapılan final sınavı ile gerçekleştirimektedir.
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 1 1
Toplam İş Yükü 113
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,77
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 4 4 1 4 5 5 5 5 5 4
OK2 4 3 0 5 4 3 4 4 4 5
OK3 5 5 0 5 4 4 5 4 5 5
OK4 4 4 1 5 5 4 4 5 4 4
OK5 5 5 4 4 4 5 5 5 4 5
OK6 5 4 5 5 5 4 4 4 5 5
OK7 5 5 5 5 4 3 5 3 3 4
OK8 4 4 3 5 5 4 4 3 5 5
OK9 5 4 4 5 5 4 5 5 5 5
OK10 5 4 4 4 5 3 4 4 4 3
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr