1 |
Dersin Adı: |
GENEL BİYOKİMYA |
2 |
Dersin Kodu: |
VBK5001 |
3 |
Dersin Türü: |
Zorunlu |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Yüksek Lisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
1 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
1 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
5 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
3 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
3 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
|
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Prof. Dr. NAZMIYE GÜNEŞ |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Prof. Dr. Nazmiye Güneş |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Prof. Dr. Nazmiye Güneş ngunes@uludag.edu.tr 0 224 2941282 U.Ü.Veteriner Fakültesi Biyokimya ABD |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Biyolojik moleküller, karbonhidratlar, lipitler, proteinler, enzimler, mineraller,ve sınıflandırılmaları, fiziksel, kimyasal özelikleri ile fonksiyonlarını içeren temel biyokimya bilgilerinin kavranabilmesi |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
Temel Biyokimya bilgilerinin öğrenilmesi |
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Biyokimyanın tanımı ve konusu, suyun biyolojik görevleri ve önemi, , çözeltiler ve özellikleri. |
|
2 |
Karbonhidratlar, genel tanımı, sınıflandırılması, formülasyonları, D ve L izomerler. |
|
3 |
Asimetrik karbon atomu, optik aktivite, hemiasetal yapı, spesifik rotasyon.
Ozazon oluşumu, monosakkaritlerin üzerine asit ve alkalilerin etkisi, şekerlerin redüksiyon ve oksidasyon ürünleri.
|
|
4 |
Monosakkaritler, disakkaritler ve özellikleri, maltoz ve trehaloz tip bağlar, homo ve heteropolisakkaritler, |
|
5 |
Lipitlerin tanımı ve özellikleri, sınıflandırılması, doymuş, doymamış ve esansiyel yağ asitleri, kimyasal ve fiziksel özellikleri. |
|
6 |
Gliserol taşıyan lipitler, nötral yağlar, fiziksel ve kimyasal özellikleri, |
|
7 |
Fosfogliseritler, alkol ve mumlar, terpenler, karotinoidler, safra asitleri. |
|
8 |
Proteinlerin tanımı ve önemi, aminoasitlerin sınıflandırılması ve formülleri |
|
9 |
Aminoasitlerin fiziksel özellikleri, çift kutuplu tabiatları, kimyasal reaksiyonları, esansiyel aminoasitler. |
|
10 |
Peptit bağı oluşumu, protein molekülünün yapısı, proteinlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri, proteinlerin vücuttaki görevlerine göre sınıflandırılmaları, |
|
11 |
Nükleik asitler, DNA ve RNA’nın yapısı, özellikleri ve çeşitleri, kromoproteinler, safra renkli maddeler |
|
12 |
Mineraller, makromineraller, mikroelementler, özellikleri, görevleri, mineral eksiklikleri ve oluşan bozukluklar |
|
13 |
Enzim ve önemi, enzimlerin yapıları ve özellikleri, enzim reaksiyonlarının mekanizması, etki biçimi, enzimlerin isimlendirilmesi. |
|
14 |
Enzimlerin sınıflandırılması, enzim aktivitesini etkileyen faktörler, inhibisyon çeşitleri, allosterik enzimler, koenzimler. |
|
23 |
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Ders notları (Biyokimya ABD). Biyokimya, Kalaycıoğlu L, Serpek B.,Nizamlıoğlu M.,Başpınar N.,Tiftik A.,Nobel Yayın Dağıtım, Ankara,2000 Tablolarla Biyokimya I-II, Ası, T., Nobel Tıp Kitapları Dağıtım,Ankara,1999. Fundamentals of Biochemistry, 2nd Ed., D. Voet, Judith G. Voet, John Wiley & Sons Inc., 2006. Biochemistry, D. Voet, Judith G. Voet, John Wiley & Sons Inc., 3rd Ed., 2004. Biyokimya Bayşu N.B.,Bayşu N. Güneş Tıp Kitabevleri, Ankara, Türkiye 2008 |
24 |
Değerlendirme |
|