Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
SÜT ÜRÜNLERİNDE REOLOJİ ve TEKSTÜR
1 Dersin Adı: SÜT ÜRÜNLERİNDE REOLOJİ ve TEKSTÜR
2 Dersin Kodu: GMB5051
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 6
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. TÜLAY ÖZCAN
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Prof. Dr. Lütfiye YILMAZ ERSAN
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Prof. Dr. Tülay ÖZCAN
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0 224 2941498
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Süt ve ürünlerinde reoloji ve tekstür ile ilgili temel prensipler, yöntemler ve bu ürünlerin yapısını etkileyen faktörler hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Ders, öğrencilerde süt ürünlerinde reoloji ve tekstür hakkında bilgi birikimi oluşturmaktadır.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Reoloji, tekstür kavramları ve akışkan tipleri, hakkında detaylı bilgi kazanır.;
2 Süt ürünlerinin reolojik ve tekstürel özelliklerini etkileyen faktörler hakkında fikir sahibi olur. ;
3 Süt ürünlerinin reolojik, tekstürel ve mikroyapısal ölçüm teknikleri konusunda bilgi kazanır. ;
4 Akademik bir sunum yapma becerisi kazanır. ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Reoloji ve Tekstür kavramları
2 Akışkan tipleri
3 Reolojik özelliklerin belirlenmesinde kullanılan prensipler
4 Reolojik ölçüm teknikleri ve Reometre
5 Tekstürel özelliklerin değerlendirilmesinde kullanılan prensipler ve tekstür profil analizi (TPA)
6 Süt ürünleri mikroyapısı ve ölçüm teknikleri
7 Süt ürünlerinde jel oluşumu ve özellikleri
8 Üretim proseslerinin süt ürünlerinin reolojik ve tekstürel özelliklerine etkisi
9 Katkı maddelerinin süt ürünlerinin reolojik ve tekstürel özelliklerine etkisi
10 Süt ürünlerinin reolojik ve tekstürel özelliklerinin geliştirilmesinde innovatif uygulamalar
11 Süt ürünlerinin reolojisi (Yoğurt, Peynir, Tereyağı)
12 Öğrenci sunumları
13 Öğrenci sunumları
14 Öğrenci sunumları
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Blanshard, J.M.V., Lillford, P. (1987) Food Structure and Behaviour. Academic Press, London, Eng.
Bourne, M.C. (2002) Food texture and viscosity - concept and measurement. New York: Academic Press Combustion. Mc Graw-Hill. 2nd Ed.
Gunasekaren, S., Ak, M.M. (2003) Cheese Rheology and Texture (CRC Press ed.). London: CRC Press.
Huilgol, R. Phan-Thien, N. (1997) Fluid mechanics of viscoelasticity. Elsevier.
Lawless, H.T., Heymann, H. (1998) Sensory Evaluation of Food: Principles and Practices. Chapman & Hall, New York.
Lewis, M.J. (1987) Physical Properties of Foods and Food Processing Systems. VCH, Chichester, Eng.
Moskowitz, H.R. (1987) Food Texture: Instrumental and Sensory Measurement. Dekker, New York.
Prentice, J. (1992) Dairy rheology - a concise guide. VCH Publishers Turns
Rao, M.A. (1999) Rheology of fluid and semisolid foods: Principles and Applications. Aspen Publishers, Gaithersburg, MD.
Steffe, J.F. (1996) Rheological Methods in Food Process Engineering. Second Edition, Freeman Press. 418 p.
Tamime, A.Y. (2008) Structure of Dairy Products. John Wiley & Sons, 304 p.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 20
Yıl sonu Sınavı 1 80
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 20
Finalin BAşarıya Oranı 80
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Değerlendirme için; ödev verilmekte ve final sınavı yapılmaktadır.
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 3 42
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
Ödevler 1 20 20
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 28 28
Toplam İş Yükü 174
Toplam İş Yükü / 30 saat 5,8
Dersin AKTS Kredisi 6
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 5 5 5 5 3 3 3 4 4 3
OK2 5 5 5 5 3 3 3 4 4 3
OK3 5 5 5 5 3 3 3 4 4 3
OK4 5 5 5 5 3 3 3 4 4 3
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr