Ders Öğretim Planı
YİYECEK ve İÇECEK MALİYET KONTROLÜ
1 |
Dersin Adı: |
YİYECEK ve İÇECEK MALİYET KONTROLÜ |
2 |
Dersin Kodu: |
ASLS211 |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Önlisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
2 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
3 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
3 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Öğr. Gör. VEDAT KAYIŞ |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Meslek Yüksekokulları Yönetim Kurullarının görevlendirdiği öğretim elemanları. |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Adres: UÜ. Harmancık Meslek Yüksekokulu Tel: 0 (224) 294 26 92 (Dahili: 63123) Fax: 0 224 881 32 18 e-mail: vedatkayis@uludag.edu.tr |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Menü planlamasına bağlı olarak, yiyecek içecek maliyet hesaplamasını ve maliyet kontrolünü yapabilmek. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
Öğrencinin çalıştığı işletmede maliyet kontrolünü yapmasını sağlar |
21 |
Ders Öğrenme Kazanımları |
1 |
Menü planlaması ile maliyet ilişkisi kurabilmek.
;
|
2 |
Menü fiyatlandırması yapabilmek;
|
3 |
Maliyet hesaplamalarını gerçekleştirebilmek.;
|
4 |
Kâr tespiti yapabilmek.;
|
5 |
Harcamalar ve gelir kontrolüne hakim olmak.;
|
6 |
Gelir kontrol sistemlerini kullanabilmek.
;
|
7 |
Sipariş, muhasebe, performans değerlendirmeleri yapabilmek.;
|
8 |
Yiyecek içecek maliyet kontrolü ile işletme geleceğini planlayabilmek.;
|
|
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Menü planlaması
|
|
2 |
Satın alma |
|
3 |
Teslim alma |
|
4 |
Depolama |
|
5 |
Üretim planlaması |
|
6 |
Standart tarifler |
|
7 |
Üretim ve verim |
|
8 |
Maliyet kontrolü |
|
9 |
Gelir kontrolü |
|
10 |
Gelir kontrolünde kullanılan belgeler |
|
11 |
Gelir kontrolünde kullanılan sistemler |
|
12 |
Envanter kontrolü |
|
13 |
Mutfak kontrolü |
|
14 |
Vardiye kontrolü
|
|
23 |
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
1. Aktaş, Ahmet. Ağırlama Hizmetlerinde Yiyecek İçecek Yönetimi. Detay Yayıncılık. 2. Koçak, Nilüfer. Yiyecek Hizmetleri Yönetimi. Detay Yayıncılık. |
24 |
Değerlendirme |
|
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI |
SAYISI |
KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav |
1 |
40 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
Ödev |
0 |
0 |
Yıl sonu Sınavı |
1 |
60 |
Toplam |
2 |
100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı |
40 |
Finalin BAşarıya Oranı |
60 |
Toplam |
100 |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları |
Ölçme ve değerlendirme, Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır. |
Açıklama |
Sonuçlar, öğrenci otomasyon sistemi ile saptanan harf notu ile belirlenmektedir. |
25 |
|
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik |
SAYISI |
Süresi [Saat] |
Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler |
14 |
2 |
28 |
Uygulamalı Dersler |
0 |
0 |
0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
3 |
42 |
Ödevler |
0 |
0 |
0 |
Projeler |
0 |
0 |
0 |
Arazi Çalışmaları |
0 |
0 |
0 |
Arasınavlar |
1 |
10 |
10 |
Diğer |
0 |
0 |
0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları |
1 |
12 |
12 |
Toplam İş Yükü |
|
|
92 |
Toplam İş Yükü / 30 saat |
|
|
3,07 |
Dersin AKTS Kredisi |
|
|
3 |
26 |
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU |
|
PY1
|
PY2
|
PY3
|
PY4
|
PY5
|
PY6
|
PY7
|
PY8
|
PY9
|
PY10
|
PY11
|
PY12
|
OK1
|
4
|
4
|
5
|
3
|
4
|
4
|
4
|
4
|
4
|
5
|
3
|
4
|
OK2
|
3
|
5
|
5
|
4
|
3
|
5
|
4
|
5
|
3
|
4
|
5
|
3
|
OK3
|
3
|
5
|
5
|
4
|
4
|
4
|
4
|
4
|
4
|
4
|
4
|
3
|
OK4
|
5
|
3
|
5
|
2
|
5
|
2
|
5
|
4
|
4
|
4
|
5
|
4
|
OK5
|
3
|
3
|
4
|
4
|
4
|
5
|
3
|
5
|
5
|
3
|
4
|
5
|
OK6
|
4
|
5
|
3
|
5
|
5
|
4
|
5
|
3
|
4
|
5
|
3
|
5
|
OK7
|
4
|
5
|
4
|
5
|
5
|
5
|
3
|
5
|
3
|
3
|
2
|
4
|
OK8
|
4
|
3
|
3
|
5
|
3
|
5
|
4
|
4
|
5
|
3
|
5
|
4
|
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları |
PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: |
1 Çok Düşük |
2 Düşük |
3 Orta |
4 Yüksek |
5 Çok Yüksek |