1 | Dersin Adı: | BESLENME VE SAĞLIK |
2 | Dersin Kodu: | GKS0002 |
3 | Dersin Türü: | Seçmeli |
4 | Dersin Seviyesi: | Lisans |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 1 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 2 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Doç. Dr. YETER ŞİMŞEKLİ |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | Doç.Dr. YETER ŞİMŞEKLİ |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Doç.Dr. YETER ŞİMŞEKLİ ysimsekli@uludag.edu.tr, 2942290, B.U.Ü.Eğ.Fak.FBE ABD |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | Bu dersin amacı öğrencilerin, beslenme ve sağlık konusunda bilgi edinmelerini sağlamaktır. |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: | Beslenme ve sağlık ile ilgili konu ve kavramları analiz eder |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Beslenme, besinler ve sağlık | |
2 | Yeterli ve dengeli beslenme | |
3 | Besin grupları | |
4 | Besin çeşitliliği | |
5 | Sıvı tüketimi ve anne sütünün önemi | |
6 | Şeker, tuz, alkol tüketimi ve sağlik | |
7 | Obezite | |
8 | Sık görülen beslenme yetersizliği hastalıkları | |
9 | Besin güvenliği ve hijyen | |
10 | İnsan vücudu ve işleyişi | |
11 | İnsan vücudu ve işleyişi | |
12 | İlkyardım temel uygulamaları | |
13 | İlkyardım temel uygulamaları | |
14 | İlkyardım temel uygulamaları |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
1- İlk Yardım El Kitabı, Türk Kızılayı, Ankara, 2017. 2-Temel İlkyardım Uygulamaları eğitim kitabı, T.C. Sağlık Bakanlığı, Ankara, 2011. 3-Kindersley, D. İnsan Vücudu. Tübitak Popüler Bilim Kitapları. 4-Aktümsek, A., Anatomi ve Fizyoloji, Nobel yayınları, Ankara, 2006. 5.Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi, T.C. Sağlık Bakanlığı, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara 2004. 6.Türkiye’ye Özgü Besin Ve Beslenme Rehberi, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara 2015. |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 1 | 40 |
Kısa Sınav | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 60 |
Toplam | 2 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 40 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | Değerlendirme için ara sınav ve bitirme sınavı uygulanmakta ve bağıl sistem kullanılmaktadır. | |
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 2 | 28 |
Uygulamalı Dersler | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 1 | 15 | 15 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 91 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 3,03 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |