Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
ÇEVRE MİKROBİYOLOJİSİ
1 Dersin Adı: ÇEVRE MİKROBİYOLOJİSİ
2 Dersin Kodu: CEV2051
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 3
7 Dersin AKTS Kredisi: 5
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 2
11 Dersin Önkoşulu
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. ARZU TEKSOY
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Doç. Dr. Arzu TEKSOY
Dr. Öğr. Üyesi Sevil ÇALIŞKAN ELEREN
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: e-mail: alkan@uludag.edu.tr
Tel: 0224-2942104
Adres: Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
Çevre Mühendisliği Bölümü
Nilüfer/Bursa, TÜRKİYE
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Çevre kirliliğinin kontrolü ve izlenmesinde kullanılan teknolojileri uygulamada mikrobiyolojinin ilgili konularını etkin bir şekilde kullanabilme yeteneğinin kazandırılması.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Öğrenci mikrobiyolojik analizleri laboratuar tekniklerini kullanarak yürütebilecektir.;
2 Yüzeysel su, içme suyu, atıksu ve arıtma çamuru örneklerinde mikrobiyal kirlilik seviyesini tespit edebilecek, standartlarla karşılaştırarak bir sonuç raporu yazabilecektir. sağlanması için gerekli bilgi ve teknikleri kullanabilme;
3 Öğrenci çevre kirliliğini önlemeye yönelik teknolojilerden çevre mikrobiyolojisini içerenleri bilinçli ve etkin olarak kullanabilecektir.;
4 Öğrenci mikroorganizmaların atıkların arıtımındaki rolleri, arıtma proseslerinin iyileştirilmesi, içme suyunun dezenfeksiyonu konusunda bilgi sahibi olacaktır.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Dersin içeriği ve tanıtımı, dersin işleniş metodu ve yıl içindeki faaliyetler ile ilgili bilgi verilmesi. Mikrobiyolojinin çalışma sahası ve mikroorganizmaların yapısı. Çevre mikrobiyolojisi laboratuvarı hakkında genel bilgi verilmesi ve laboratuvar çalışmalarında uyulması gereken kurallar. Çevre mikrobiyolojisi laboratuvarında kullanılan alet ve ekipmanların tanıtılması. Mikroskobun tanıtılması. Mikroskop çeşitleri. Lam-lamel arası preparat hazırlanması.
2 Mikroorganizmanın yapısal organizasyonu, prokaryotik ve ökaryotik hücreler. Prokaryotik hücrelerin yapısı. Ökaryotik hücrelerin yapısı. Prokaryotik ve ökaryotik hücrelerin sınıflandırılması ve bakterilerin yapıları. Mayalar, küfler, algler ve bunların mikroskopta incelenmesi.
3 Bakterilerin sınıflandırılması. Algler, protozoalar, fungiler, virüsler, metazoalar ve yüksek organizmaların yapıları. Hücrelerin kimyasal kompozisyonu. Mikroorganizmaların boyanarak incelenmesi ve preparat hazırlama.Boyama öncesi ön işlemler ve boyalar. Boyama yöntemleri. Basit boyama, diferansiyel boyama, gram boyama, negatif boyama ve endospor boyama. Bakterilerin gram boyama metodu ile boyanarak incelenmesi.
4 Mikrobiyal çoğalma. Mikrobiyal çoğalmanın matematiksel tanımı, Mikrobiyal çoğalmayı etkileyen faktörler, Sürekli kültürler. Mikroorganizmaların çoğaltılmasında ve sayımında kullanılan besi ortamları. Fiziksel özelliklerine ve kullanım amaçlarına göre besi ortamları. Besi ortamlarının hazırlanması, sterilizasyonu, saklanması. Besi ortamlarında bakteriyel çoğalma. Mikroorganizmaların saklanması. Saf kültür elde etme yöntemleri. Bakteriyel çoğalma eğrisinin oluşturulması.
5 Enzimler, enzimlerin sınıflandırılması. Enzim reaktivitesi ve inhibisyonu. pH ve sıcaklığın enzim aktivitesine etkisi. Mikrobiyolojik incelemeler için örnek alınması. Sterilizasyon ve dezenfeksiyon teknikleri.
6 Mikrobiyal enerji üretimi ve korunumu. Oksidasyon-redüksiyon potansiyeli, elektron kulesi, ATP oluşum mekanizması. Asimilatif ve disimilatif metabolizma. Metabolik yollar, respirasyon, krebs döngüsü, oksidatif fosforilasyon, kemiosmoz. Fermentasyon Seyreltme metodu ve kültürel sayma yöntemlerinden olan dökme plak yöntemi. İçme suyunda dökme plak yöntemi ile heterotrofik bakteri sayımı (HBS).
7 Enerjinin kullanımı. Biyosentez için enerji, Bakım için enerji. Metabolik çeşitlilik. En muhtemel sayı yöntemi ve örnek soru çözülmesi.
8 Halk sağlığı mikrobiyolojisi. Patojenik ve indikatör mikroorganizmalar, Kültürel sayma yöntemlerinden olan en muhtemel sayı yöntemi ile koliform tayini.
9 Evsel Atıksuların Mikrobiyolojik Kompozisyonu ve Halk Sağlığına Etkileri. Kültürel sayma yöntemlerinden olan en muhtemel sayı yöntemi ile koliform tayini.
10 Su ve atıksuların dezenfeksiyonu. Dezenfeksiyonu etkileyen faktörler. Dezenfeksiyon yöntemleri: Klor, klor dioksit, ozon, UV radyasyonu, fotoinaktivasyona dayalı yöntemler. Kültürel sayma yöntemlerinden olan membran filtrasyonu yöntemi. İçme suyunda membran filtrasyonu yöntemi ile mikroorganizma sayımı.
11 İçme suyu mikrobiyolojisi. İçme suyu arıtım prosesleri ve içme suyu dağıtım sistemleri. İçme suyu arıtımı ve dağıtımı ile ilgili diğer biyolojik problemler ve çözümleri. Arıtma çamurunda dökme plaka yöntemi ile E.coli belirlenmesi.
12 Aktif çamur prosesi. Azot, fosfor, sülfür döngüsü, Nutrient giderimi. Askıda Çoğalma. Biyoreaktörlerinde Nitrifikasyon ve denitrifikasyon. Kültürel sayma yöntemlerinden yüzeye yayma yöntemi. Laboratuvar deney tasarlama uygulaması.
13 Aktif çamur tesislerinde kabarma ve köpüklenme. Filamentli kabarmaya neden olan bazı faktörler. Çamur kabarmasının ve köpüklenmenin kontrolü. Aktif çamur tesislerinde filamentli bakteriler ve karşılaşılan problemler. Aktif çamur örneğinin mikroskopta incelenmesi. Çamur hacim indeksinin belirlenmesi. Laboratuar deney tasarlama uygulaması
14 Çamur mikrobiyolojisi. Çamur işleme prosesleri. Çamur arıtımı esnasında patojen giderimi. Laboratuvar deney tasarlama uygulaması.
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1- Alkan U. (2010) Çevre Mikrobiyolojisi Ders Notları, Uludağ Üniversitesi, Bursa.
2- Alkan U., Teksoy A., Çalışkan Eleren S. (2008) Çevre Mikrobiyolojisi Laboratuarı Notları, Uludağ Üniversitesi, Bursa.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 15
Kısa Sınav 1 25
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 2 2
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 10 10
Diğer 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 25 25
Toplam İş Yükü 127
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,9
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 4 0 0 0 5 4 4 0 0 0 3
OK2 4 3 0 0 5 4 4 0 0 0 4
OK3 5 0 0 0 0 4 4 0 0 0 4
OK4 3 3 0 0 0 4 4 0 0 0 3
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr