Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
KALİTE KONTROL
1 Dersin Adı: KALİTE KONTROL
2 Dersin Kodu: MAK3034
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 3
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 6
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. EMİN GÜLLÜ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: yok
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Prof. Dr. Emin Güllü
Tel: 2941959
mail: egullu@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Uluslar arası rekabette kazanabilmek için, standartların gereklerini yerine getirebilecek ürünleri üretebilme ve bunları sunabilme tekniklerinin öğrenilmesi. Kalite kontrolde söz sahibi olabilmek. Yani standartların kurulmasında ve geliştirilmesinde bilgi alış verişine ortak olmak.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Kalite ve kalite kontrolün farklılığı;
2 kalite karakteristikleri, kalitenin göstergeleri;
3 standart ve spesifikasyon arasındaki farklar.ISO 9000;
4 hata analizi;
5 kalite evi;
6 istatistiki kalite kontrol.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Dersin tanıtımı, içeriği ve kaynaklar. Kalite kavramı ve geçmişi. Kalite kontrolünde önemli gelişmeler. Küçük atölyeler döneminde kalite kontrol. İkinci Dünya Savaşına kadar muayene ile KK eş anlamda kullanılması. Savaşın getirdiği ağır çalışma şartları, büyük üretim miktarları ve çok duyarlı ölçülerde imalat, ileri düzeyde ölçme gereçlerinin ve istatistik yöntemlerin uygulanma zorunluluğu. İstatistiki proses kontrol. İstatistiki proses kontrol uygulamaları:Ölçme, Makine ve proses yeterlilikleri
2 Pazara yönelik kalite, uygunluk kalitesi, tüketici tercihi deyimi, Bir mamulün boyut, geometrik şekil, yüzey düzgünlüğü ve renk gibi fiziksel özellikleri. Toplam kalite kontrolün aşamaları: Yeni Dizayn Kontrolü, Gelen Malzeme Kontrolü, Mamul Kontrolü
3 Kalite kontrolün esası: Kalite kontrolde ilk adım ve tüketicilerin isteklerini bilmek .Kalite kontrolde diğer bir adım tüketicilerin ne satın alacaklarını bilmek. Maliyet bilinmeden kalitenin tanımlanamayacağı. Gizli hataları ve şikayetleri önceden tahmin etme. Kalite kontrolün ideal hali denetim gerektirmeyen kalite kontrolün anlamı.
4 Kalitenin göstergeleri, Tüketicilerin ihtiyaçlarını yerine getirebilen kalitede ürünler imal etmek. Tüketiciye yönelme üzerinde durma, ürün dışarı ve piyasa içeri sistemi. İmalatçının tüketicilerin isteklerini ve ihtiyaçlarını önceden tahmin etmek. Kalite sözünün yorumu. Müşterinin memnuniyeti, toplam kalite kontrole; aynı zamanda neden "bütünleşmiş kalite kontrol" denmesi.
5 ürün standartlarına, hammadde standartlarına ve şekil üzerinde izin verilen hata sınırlarına kuşku ile bakma, tüketicilerin isteyebileceği nitelikler: - iyi tasarım, - kolay kullanım, - rahat gitme, - iyi hızlanma, - yüksek hızda kararlılık, - dayanıklılık, - arıza ihtimalinin az olması, - kolay tamir,- emniyet.
6 Tasarım kalitesi ve uygunluk kalitesi, tasarım kalitesi maliyette ilişkisi. tasarım kalitesi ve uygunluk kalitesi arasında farklılık ve bu hatalıların ile yeniden işlemelerin var olma sebebi. Uygunluk kalitesi ve verimlilik
7 Kalitenin her bir tasarım ve prosesin içinde yer alması. Muayene yoluyla kalitenin üretilememesi. Muayeneye önem veren kalite kontrol. Kalite kontrolün dayandığı temel düşünce. Toplam kalite kontrol ve kalite güvenliği. Bir şirketin kalite kontrolü kendini ispat etmesi.
8 Kalite güvenliği yöntemlerinde gelişme 1- Muayeneye yönelik kalite güvenliği 2-Proses kontrole yönelik kalite güvenliği, 3- Yeni ürün geliştirmeye yönelik kalite güvenliği.
9 Ürünlerin tüketicilerin elinde bir çok değişik şart ve farklı kullanım yöntemleriyle kullanılması. Ürünlerin kötü kullanılması.Tehlike anındaki kalite güvenliği ve daha geniş anlamdaki güvenilirlik sorunları.
10 Ders tekrarı ve Ara Sınav
11 Standart ve spesifikasyon kavramları. Aradaki farkı belirleyen tanımlar ve örnekler. Standartlaştırmanın amaçları. İşletmelerin standartlaştırma konuları. Standartlaştırmanın temel amaçları ve çeşit sayısının azaltılması.
12 Kalite kavramının ulusal ve uluslararası endüstriyel ve ticari ilişkilerde önemli rekabet sebebi olarak ortaya çıkması. Sektörel alanda kullanılacak çeşitli kalite standartlarının ortaya çıkma sebebi ve ISO 9000 standartlarının amaçları.
13 ISO 9001, ISO 9002, ISO 9003 Uluslararası Standartlarının 1987 ve 1994 versiyonları arasındaki genel farklar.
14 ISO 9001 Standardı maddelerinin yorumu ve örnekli açıklamalar.
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1. Toplam Kalite Kontrol: Dr. Kouro Ishıkawa, KALDER yayınları
2. Endüstriyel Kalite Kontrol, Prof. Dr. Bülent Kobu. İ.Ü. Yayınları
3. Kalite Kontrol Ders Notları, Emin Güllü, U.Ü. Müh. Mim. Fak.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 3 10 30
Ödevler 0 0 0
Projeler 1 15 15
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 1 1
Diğer 2 6 12
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 1 1
Toplam İş Yükü 87
Toplam İş Yükü / 30 saat 2,9
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12 PY13 PY14
OK1 4 3 4 0 0 0 5 0 0 0 0 0 0 0
OK2 5 3 3 0 4 0 4 0 0 0 3 0 0 0
OK3 3 2 3 0 0 0 5 0 0 0 0 0 0 0
OK4 3 5 0 0 0 4 0 2 0 0 5 3 0 0
OK5 3 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK6 5 5 4 0 5 0 4 3 0 0 4 0 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr