Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
REÇEL MARMELAT ve JÖLE TEKNOLOJİSİ
1 Dersin Adı: REÇEL MARMELAT ve JÖLE TEKNOLOJİSİ
2 Dersin Kodu: GSD4217
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 4
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 7
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu -
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. Ö.UTKU ÇOPUR
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Doç. Dr. C. Ece TAMER
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0224 2941491
Fax: 0224 2941402
e-posta: ucopur@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu ders kapsamında; reçel, marmelat ve jele üretim teknolojilerini öğretmek, kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini açıklamak ve bu alanda çalışacak nitelikli gıda mühendisleri yetiştirmek amaçlanmaktadır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Öğrenci reçel, marmelat ve jele üretiminde kullanılan hammaddelerin özelliklerini öğrenir.;
2 Öğrenci reçel, marmelat ve jele üretim tekniklerini öğrenir. ;
3 Öğrenci üretimde kullanılan alet ve ekipmanların teknik özelliklerini öğrenir.;
4 Öğrenci reçel, marmelat ve jele ürünlerinde kaliteye etki eden faktörler, üretim hataları ve çözümleri hakkında bilgi sahibi olur.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Reçel, Marmelat ve Jele Hakkında Genel Bilgiler
2 Reçel, Marmelat ve Jele Üretiminde Kullanılan Başlıca Hammaddeler ve özellikleri
3 Reçel ve Marmelat Ürünlerinde Kullanılan Hammaddelerin Üretime Hazırlanmaları
4 Proseste Kullanılan Ekipmanlar ve Özellikleri
5 Reçel, Marmelat ve Jele Üretimi İçin Reçete Oluşturma
6 Reçel, Marmelat ve Jele Ürünlerinde Kütle Denkliği ve Örnek Çözümleri
7 Optimum Jelleşme Koşulları
8 Konuların Genel Değerlendirmesi
9 Evaporasyon Teknikleri ve Kullanılan Evaporatörler
10 Dolum ve Ambalajlama İşlemi ile Kullanılan Ekipmanlar
11 Teknik Gezi
12 Diyabetik ve Enerjisi Azaltılmış Reçel- Marmelat Üretim Tekniği
13 Reçel Marmelat ve Jele Üretiminde Kalite Kavramı ve Önemi
14 Reçel Marmelat ve Jele Üretiminde Kritik Kontrol noktaları ve Kontrol Parametreleri
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Kılıç, O., F. Başoğlu, Ö.U. Çopur. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi -1. U.Ü.Ziraat Fak. Ders Notları No: 73. Bursa, 192 s.
Luh, B.S., J.G. Woodroof. 1975. Commercial Fruit Proccessing. Avi Publishing Co. Westport Connecticut. 710 p.
Cemeroğlu, B. 1976. Reçel-Marmelat-Jele Üretim Teknolojisi ve Analiz Metodları. T.C. Gıda,– Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda İleri Genel Müdürlüğü, Ayyıldız Matbaası. Ankara, 95 s.
Cemeroğlu, B., A. Yemenicioğlu, M. Özkan. 2001. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi ve Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 24. Ankara. 328 s.
Cemeroğlu, B., F. Karadeniz, M. Özkan. 2003. Meyve ve sebze işleme teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No: 28, Ankara. 690 s.
Acar, J., V. Gökmen. 2005. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt 1 ve Cilt 2. Hacettepe Üniv. Yayınları.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 25 25
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 30 30
Toplam İş Yükü 122
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,23
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 5 3 2 5 3 2 2 3 3 3 2
OK2 5 3 2 5 4 2 2 4 3 4 3
OK3 5 3 2 5 3 2 2 3 3 3 2
OK4 5 3 2 5 4 2 2 3 3 5 4
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr