1 | Dersin Adı: | REÇEL MARMELAT ve JÖLE TEKNOLOJİSİ |
2 | Dersin Kodu: | GSD4217 |
3 | Dersin Türü: | Seçmeli |
4 | Dersin Seviyesi: | Lisans |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 4 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 7 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | - |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. Ö.UTKU ÇOPUR |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | Doç. Dr. C. Ece TAMER |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 16059 Görükle/Bursa Tel: 0224 2941491 Fax: 0224 2941402 e-posta: ucopur@uludag.edu.tr |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | Bu ders kapsamında; reçel, marmelat ve jele üretim teknolojilerini öğretmek, kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini açıklamak ve bu alanda çalışacak nitelikli gıda mühendisleri yetiştirmek amaçlanmaktadır. |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Reçel, Marmelat ve Jele Hakkında Genel Bilgiler | |
2 | Reçel, Marmelat ve Jele Üretiminde Kullanılan Başlıca Hammaddeler ve özellikleri | |
3 | Reçel ve Marmelat Ürünlerinde Kullanılan Hammaddelerin Üretime Hazırlanmaları | |
4 | Proseste Kullanılan Ekipmanlar ve Özellikleri | |
5 | Reçel, Marmelat ve Jele Üretimi İçin Reçete Oluşturma | |
6 | Reçel, Marmelat ve Jele Ürünlerinde Kütle Denkliği ve Örnek Çözümleri | |
7 | Optimum Jelleşme Koşulları | |
8 | Konuların Genel Değerlendirmesi | |
9 | Evaporasyon Teknikleri ve Kullanılan Evaporatörler | |
10 | Dolum ve Ambalajlama İşlemi ile Kullanılan Ekipmanlar | |
11 | Teknik Gezi | |
12 | Diyabetik ve Enerjisi Azaltılmış Reçel- Marmelat Üretim Tekniği | |
13 | Reçel Marmelat ve Jele Üretiminde Kalite Kavramı ve Önemi | |
14 | Reçel Marmelat ve Jele Üretiminde Kritik Kontrol noktaları ve Kontrol Parametreleri |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Kılıç, O., F. Başoğlu, Ö.U. Çopur. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi -1. U.Ü.Ziraat Fak. Ders Notları No: 73. Bursa, 192 s. Luh, B.S., J.G. Woodroof. 1975. Commercial Fruit Proccessing. Avi Publishing Co. Westport Connecticut. 710 p. Cemeroğlu, B. 1976. Reçel-Marmelat-Jele Üretim Teknolojisi ve Analiz Metodları. T.C. Gıda,– Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda İleri Genel Müdürlüğü, Ayyıldız Matbaası. Ankara, 95 s. Cemeroğlu, B., A. Yemenicioğlu, M. Özkan. 2001. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi ve Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 24. Ankara. 328 s. Cemeroğlu, B., F. Karadeniz, M. Özkan. 2003. Meyve ve sebze işleme teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No: 28, Ankara. 690 s. Acar, J., V. Gökmen. 2005. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt 1 ve Cilt 2. Hacettepe Üniv. Yayınları. |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 1 | 40 |
Kısa Sınav | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 60 |
Toplam | 2 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 40 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | ||
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 2 | 28 |
Uygulamalı Dersler | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 1 | 25 | 25 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü | 122 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 3,23 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |