Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
BESLENME İLKELERİ
1 Dersin Adı: BESLENME İLKELERİ
2 Dersin Kodu: GMD2214
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 4
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç.Dr. TÜLAY ÖZCAN
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: -
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0 224 2941498
Fax: 0 224 2941402
e-posta: : tulayozcan@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilere beslenmenin önemi, besin bileşenlerin yapıları, etki mekanizmaları, sindirilmeleri ve eksiklikleri durumunda karşılaşılan belirtiler ve ayrıca beslenmeye bağlı hastalıklar hakkında bilgi kazandırmaktır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Öğrenciler, beslenme konusunda bilgi verme,;
2 Besin bileşenlerin yapıları ve etki mekanizmalarını hakkında bilgi sahibi olma, ;
3 Besin öğelerinin sindirilmeleri ve günlük önerilen tüketim miktarları konusunda bilgi sahibi olma,;
4 Kronik hastalıklarda beslenme, obezite, diyet ve nütrigenetik hakkında bilgi verme, ;
5 Çeşitli yaş grupları ve özel durumlarda insanların beslenme şekilleri konularında bilgi verme, ;
6 Besin maddelerinin güvenliği ve kalitesi hakkında bilgi birikimine sahip olma,;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Beslenmenin önemi
2 Besinlerin bileşimi ve beslenme ile ilgili bazı tanımlar
3 İnsan vücudunun yapısı ve beslenme
4 Su, su dengesi ve elektrolitler
5 Karbonhidrat ve enerji metabolizması
6 Yağ metabolizması
7 Genel Tekrar ve Ara Sınav
8 Protein metabolizması
9 Vitaminler ve etkinlikleri
10 Mineraller ve etkinlikleri
11 Kalsiyum metabolizması ve osteoporoz
12 Ateroskleroz ve kolesterol metabolizması
13 Hipertansiyon ve kanser
14 Obezite, diyet ve nütrigenetik beslenme
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Beslenme İlkeleri (Doç. Dr. Tülay ÖZCAN, basılmamış ders notu)
Beslenme (A. Baysal)
Beslenme (M. Demirci)
Introduction to Nutrition and Metabolism (Edited by D.A. Bender)
Nutrition: Chemistry and Biology (Edited by J.E. Spallholz, L.M. Boylan, J.A. Driskell)
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 20 20
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 25 25
Toplam İş Yükü 107
Toplam İş Yükü / 30 saat 2,9
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 5 4 4 3 5 4 4 5 5 5 3
OK2 5 5 3 4 5 5 4 5 5 5 3
OK3 5 5 3 4 5 5 4 5 5 5 3
OK4 5 5 3 4 5 5 4 5 5 5 4
OK5 5 5 3 4 5 5 5 5 5 5 4
OK6 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr