Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GIDA GÜVENLİĞİ
1 Dersin Adı: GIDA GÜVENLİĞİ
2 Dersin Kodu: GIDS215
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 3
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör.Dr. NALAN ÇIRAK
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Müdürlüğün görevlendireceği bir öğretim elemanı
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Öğr. Gör. Dr. Nalan Çırak
ncirak@uludag.edu.tr
Teknik Bil. MYO Et ve Ürün. Tek. Prog. Baş.
tel:02242942381
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Öğrencilere gıda güvenliği riskleri ve bu risklere karşı kritik kontrol noktalarında alınabilecek önlemler hakkında bilgiler vererek, gıda sektöründe kalite yöneticisi olarak çalışmalarını sağlayacak, kalite, gıda kalite kontrolünün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000) konularında bilgi kazandırmak.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Gıda işletmelerinde gıda güvenliği ISO-22000 şartlarını kurup yönetebilecek yetkinlikte ara eleman yetiştirmek
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Gıda kaynaklı toksik maddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bunların bulaşma ve oluşum nedenlerini kavrayabilme;
2 Gıda kaynaklı zararlılardan korunma yöntemlerini uygulayabilmek;
3 Bir gıda maddesinin üretimi sırasındaki potansiyel riskleri belirleyip risk analizlerini yapabilme ;
4 Kalitenin temel kavramlarını, toplam kaliteyi, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemlerini kavrayabilme ve kontrol kartı hazırlayabilme;
5 Gıda Güvence ve Kalite Programlarının Gelişimi; HACCP, ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Sistemlerini tanımlamayabilme ve karşılaştırabilme;
6 ISO 9001:2000 (Kalite yönetim sistemi), GHP(İyi Hijyen Uygulamaları), GMP(İyi Üretim Uygulamaları) ve diğer standartlar hakkında bilgi sahibi olma ve uygulayabilme;
7 Yeni üretilecek üründe HACCP sistemini uygulayabilme;
8 Bir gıda işletmesinde uygun temizlik ve sanitasyon sistemini tasarlayabilme ve kurabilme;
9 Türkiye’de uygulanan gıda güvenliği sistemini dünyada uygulanan gıda güvenliği sistemleri ile karşılaştırabilme;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Gıda güvenliğinin önemi Türkiye´de ve dünyada gıda güvenliği
2 Gıda güvenliği ile ilgili yasalar, gıda kanunu
3 Gıda kontaminantları ve bozulma etkenleri
4 Gıda kökenli sağlık riskleri (bakteriler ve küflerden kaynaklanan riskler)
5 Gıda kökenli sağlık riskleri (bakteriler, parazitler, doğal gıda kontaminantları ve kimyasal kontaminantlardan kaynaklanan riskler)
6 Gıda koruma teknikleri ve ürün güvenliği
7 Gıdalara uygulanan temel koruma ve işleme teknikleri
8 konu tekrarı ve vize sınavı
9 Gıda katkı maddeleri
10 Endüstriyel gıda güvenliğinde hijyen ve sanitasyon
11 Gıdalarda kalite güvenliği, ürün ve üretimin kontrolü
12 GMP (İyi Üretim Uygulamaları), GHP'da (İyi Hijyen Uygulamaları) güvenlik programları
13 HACCP sistemi ve gıda endüstrisindeki gelişimi
14 ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi standardı
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
Öğr. Grör. Dr. Nalan Çırak Ders Notları
Julie, M.J. Food Safety, CRS Press, 2004.
Topal, Ş. Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim sistemleri, Tübitak, 1996.
Topal, Ş. Gıda Endüstrisinde Risk Yönetimi Sistemi: HACCP ve Uygulamaları, Taç Ofset, İstanbul, 2001.
Altuğ, T., Ova, G., Demirağ, K., Kurtcan, Ü. Gıda Kalite Kontrolü, Ege Üniversitesi Müh. Fak. Yayınları, No:29, İzmir, 1994.
T.S.E., TS EN ISO 9000:2001, TS EN ISO 9001:2000, TS EN ISO 9004:2001 Standartları.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Ölçme ve değerlendirme, Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır.
Açıklama Sonuçlar, öğrenci otomasyon sistemi ile saptanan harf notu ile belirlenmektedir.
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 24 24
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 24 24
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 3 2 2 1 1 3 1 1 2 1 4 1
OK2 4 4 2 1 1 4 2 1 2 1 3 1
OK3 2 4 5 3 4 3 4 4 3 1 3 1
OK4 4 4 1 4 2 1 1 1 2 3 3 5
OK5 4 4 2 4 1 1 1 1 2 1 4 3
OK6 4 4 2 4 1 1 1 1 2 2 4 3
OK7 3 4 1 3 1 1 1 1 3 4 4 3
OK8 3 4 1 3 2 1 3 2 3 4 4 3
OK9 5 4 1 3 2 2 1 1 2 4 4 3
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr