1 |
Dersin Adı: |
DENGELİ BESLENME |
2 |
Dersin Kodu: |
LVSS249 |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Önlisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
2 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
3 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
3 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Doç. Dr. TÜLAY ELAL MUŞ |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Meslek Yüksekokulları yönetim kurulları tarafından atanmış öğretim elemanları. |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Doç. Dr. Tülay ELAL MUŞ tulayelalmus@uludag.edu.tr Tel: 0224 2942662 |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Gıdaların beslenmedeki yeri ile dengeli beslenmenin önemini öğrenmek. Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri konularında öğrenciyi bilgilendirmek. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
İnsan beslenmesinin önemi ve beslenme ilkeleri hakkında bilgi sahibi olmayı sağlar. |
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Beslenme tanımı, metabolizma ve kalori kavramları |
|
2 |
Besin öğesi olarak karbonhidratlar |
|
3 |
Besin öğesi olarak proteinler |
|
4 |
Besin öğesi olarak yağlar |
|
5 |
Vitamin, mineral ve suyun beslenmedeki yeri |
|
6 |
Besin piramidi |
|
7 |
Glisemik indeks tanımı ve gıdaların glisemik indekse göre sınıflandırılması |
|
8 |
Beden kütle indeksi ve hesaplanması |
|
9 |
Özel beslenme tipleri - Vegan beslenme |
|
10 |
Özel beslenme tipleri -Vejeteryan beslenme |
|
11 |
Özel beslenme tipleri - Satvik beslenme |
|
12 |
Özel beslenme tipleri - Glutensiz beslenme |
|
13 |
Özel beslenme gerektiren genetik rahatsızlıklar |
|
14 |
Yetersiz veya dengesiz beslenme sonucu ortaya çıkabilecek hastalıklar |
|