Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
SÜT ÜRÜNLERİ BİYOKİMYASI
1 Dersin Adı: SÜT ÜRÜNLERİ BİYOKİMYASI
2 Dersin Kodu: GMB5337
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 6
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. TÜLAY ÖZCAN
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Prof. Dr. Tülay ÖZCAN
Bursa Uludağ Üniversitesi
Ziraat Fakültesi
Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0 224 2941498
Fax: 0 224 2941402
e-posta: : tulayozcan@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencileri süt ürünleri üretimi sırasında oluşan kimyasal ve biyokimyasal değişmeler konusunda temel kavram ve prensipler hakkında bilgilendirmektir.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Ders, öğrencilerde sütte oluşan kimyasal ve biyokimyasal değişmeler hakkında bilgi birikimi oluşturmaktadır.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Sütün fiziksel özellikleri hakkında bilgi edinme ;
2 Kazein kimyası ve sütün pıhtılaşma mekanizması hakkında bilgi sahibi olma ;
3 Süt ürünleri üretimi sırasında oluşan kimyasal ve biyokimyasal (glikoliz, proteoliz ve lipoliz) hakkında bilgi sahibi olma ;
4 Süt ürünlerinin reolojik ve tekstürel özellikleri ile ilgili bilgi edinme ;
5 Sütteki iz elementler (vitaminler, mineral maddeler vb.) hakkında bilgi edinme;
6 Süt ve ürünlerine bulaşan kontaminantlar (Aflotoksin Mı, Antibiyotik ve Pestisitler vb) hakkında bilgi edinme ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Sütün oluşumu
2 Sütün fiziksel özellikleri-1
3 Sütün fiziksel özellikleri-2
4 Süt lipitleri ve lipitlerde meydana gelen değişmeler
5 Süt proteinleri ve proteinlerde meydana gelen değişmeler
6 Süt şekeri ve reaksiyonları
7 Kazein kimyası ve sütün pıhtılaşma mekanizması
8 Süt ve ürünlerinde glikoliz, proteoliz ve lipoliz
9 Süt ve ürünlerinde amino asit katabolizması ve aroma oluşumu
10 Süt ve ürünlerinde reoloji ve tekstür
11 Sütteki mineral maddeler
12 Sütteki vitaminler
13 Süt ve ürünlerinde mikrobiyel değişmeler
14 Aflotoksin Mı, Antibiyotik ve Pestisitler vb. kalıntılar
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Süt ve Ürünleri Fizik ve Kimyası (Doç. Dr. Tülay ÖZCAN basılmamış ders notu)
Advanced Dairy Chemistry (Volume 1,2,3) (Edited by P. F. Fox)
Dairy Chemistry and Biochemistry (Edited by P. F. Fox,P. L. H. McSweeney)
Cheese: General aspects 3 (Edited by P. F. Fox)
Milk and Milk Products: Technology, Chemistry, and Microbiology (Edited by A. H. Varnam, J. P. Sutherland)
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 4 50
Yıl sonu Sınavı 1 50
Toplam 5 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 50
Finalin BAşarıya Oranı 50
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Değerlendirme için; ödev verilmekte ve final sınavı yapılmaktadır.
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 4 10 40
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 50 50
Toplam İş Yükü 174
Toplam İş Yükü / 30 saat 5,8
Dersin AKTS Kredisi 6
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 5 5 5 5 5 4 4 4 3 4
OK2 5 5 5 5 5 4 4 4 3 4
OK3 5 5 5 5 5 4 4 4 3 4
OK4 5 5 5 5 5 4 4 4 3 4
OK5 5 5 5 5 5 4 4 4 3 4
OK6 5 5 5 5 5 4 4 4 3 4
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr