Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
BESLENME
1 Dersin Adı: BESLENME
2 Dersin Kodu: HEM1021
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu -
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. METIN GÜLDAŞ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Doç.Dr. Metin GÜLDAŞ
mguldas@uludag.edu.tr
0224 294 24 84
Uludağ Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Merkez kampüs, Nilüfer, Bursa
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu dersin amacı sağlık ve beslenme ilişkisini, beslenmenin önemini ve temel ilkelerini, besin ögelerini, yeterli ve dengeli beslenmeyi, yaş gruplarına göre beslenme ve yaygın görülen kronik hastalıklarda beslenmenin önemini aktararak multidisipliner çalışmaya yatkın, farkındalığı yüksek hemşire yetiştirilmesine katkı sağlamaktır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Bu ders yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmenin tanımı, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, posa, su ve sıvı dengesi, vitaminler, mineraller, besin grupları, özel durumlarda beslenme, sıklıkla görülen kronik hastalıklarda beslenmenin önemi, besin güvenliği ve hijyeninin beslenmedeki önemini içerir.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmenin temel ilkelerini sayabilir.;
2 Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeyi tanımlayabilir.;
3 Beslenme planının kişiye özgü olduğunu söyleyebilir.;
4 Besin öğeleri ve besin gurupları hakkında bilgi kazanır. ;
5 Sağlıklı beslenme için besin hijyeni, yiyecekleri saklama, hazırlama ve pişirme koşullarını bilir ve kavrar. ;
6 Malnütrisyon ve metabolik hastalıklarda beslenmenin önemi bilir ve kavrar.;
7 Özel durumlar ve sıklıkla görülen kronik hastalıklarda beslenmenin önemi hakkında bilgi kazanır. ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Beslenme ile ilgili kavramlar, Beslenme ve sağlık
2 Karbonhidratlar
3 Proteinler
4 Yağlar
5 Su, sıvı dengesi ve posa
6 Vitaminler
7 Mineraller
8 Besin grupları
9 Besin güvenliği ve hijyeni
10 Özel durumlarda beslenme
11 Şişmanlık ve zayıflıkta beslenme
12 Sık görülen kronik hastalıklar ve beslenme-1
13 Sık görülen kronik hastalıklar ve beslenme-2
14 Beslenmede doğru bilinen yanlışlar ve sıkça sorulan sorular
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: • Baysal A. Genel Beslenme, Hatiboğlu Yayınevi, 17.Baskı, 2018.
• Baysal A. Yüz Soruya Yüz Yanıtla Sağlıklı Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi, 4.Baskı, 2020.
• Aplegate L., ED Özpınar H, Beslenme ve Diyet Temel İlkeleri, İstanbul Tıp Kitabevi , 20011
• Willet W., Skerrett P. , Yetişkinler için Sağlıklı Beslenme Klavuzu
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 10
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Çoktan seçmeli test sınavı
Açıklama Bağıl değerlendirme sistemi
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 1 8 8
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 10 10
Diğer 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 20 20
Toplam İş Yükü 100
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12 PY13 PY14
OK1 2 0 0 4 2 0 0 0 0 2 2 0 0 0
OK2 1 0 0 2 2 0 0 1 0 2 1 0 0 0
OK3 1 1 0 0 2 0 0 1 0 2 0 0 0 0
OK4 1 0 0 4 1 0 0 0 0 2 2 0 0 0
OK5 4 1 1 4 2 0 0 0 0 3 4 1 0 0
OK6 2 1 0 4 3 0 0 1 0 0 3 1 0 0
OK7 2 1 0 4 2 0 0 0 0 2 4 2 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr