Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
BESLENME
1 Dersin Adı: BESLENME
2 Dersin Kodu: HEM1021
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu -
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. Metin Güldaş(KULLANILMIYOR)
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Öğr.Gör.Gonca BURAN
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: gburan@uludag.edu.tr,
0224 294 24 81
Uludağ Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Merkez kampus Nilüfer BURSA
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Beslenmenin temel bilgi ve ilkelerini, beslenme sağlık etkileşimini bilen ve bu bilgisini hemşirelik rol ve işlevleri ile bütünleştiren hemşireler yetiştirmek.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Beslenme ilkelerini ve temel kavramlarını kavrayabilme ;
2 Besinleri gruplara ayırarak özelliklerini ve saklama koşullarını bilme;
3 Sağlıklı ve dengeli beslenme için alınması gereken besin gruplarını bilme;
4 Beslenmenin sağlık üzerindeki etkilerini bilme;
5 Klinikte hastaların hastalığa özel beslenme şeklini bilme;
6 Klinikte kullanılan beslenme solüsyonlarını ayırt edebilme;
7 Enteral ve parenteral beslenme yöntemlerini bilme ve oluşabilecek komplikasyonları tanıyabilme;
8 Enteral ve parenteral beslenme ve hastalıklara uygun hemşirelik bakımı uygulayabilme;
9 Taburculuk sonrası hastalığa özgü diyet eğitimi uygulayabilme;
10 Nütrisyon ekibinde hemşirenin rollerinin önemini kavrayabilme;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Beslenme ile ilgili kavramlar, Beslenme ve sağlık
2 Besin öğeleri (Karbonhidratlar)
3 Besin öğeleri (Proteinler)
4 Besin öğeleri (Yağlar)
5 Besin öğeleri (Vitaminler)
6 Besin öğeleri (Su ve Mineraller)
7 Besin grupları
8 Besin grupları
9 Enerji metabolizması, Enerji dengesizlikleri
10 Beslenme bozuklukları
11 Besin Hijyeni ve Sanitasyonu
12 Beslenmenin kanser üzerine etkileri
13 Hastalıklarda beslenme
14 Hastalıklarda beslenme
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: • Baysal A.,Beslenme, Hatiboğlu Yayınevi,2002
• Aplegate L., ED Özpınar H, Beslenme ve Diyet Temel İlkeleri, İstanbul Tıp Kitabevi , 20011
• Willet W., Skerrett P. , Yetişkinler için Sağlıklı Beslenme Klavuzu
• Anadolu Üniversitesi Beslenme Ders Notları,
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 10
Yıl sonu Sınavı 1 50
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 50
Finalin BAşarıya Oranı 50
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 1 8 8
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 10 10
Diğer 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 20 20
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12 PY13 PY14
OK1 3 2 0 4 1 1 0 0 0 2 3 0 0 0
OK2 1 0 2 3 2 1 0 2 0 4 0 1 0 0
OK3 3 0 1 4 1 2 0 1 1 0 0 0 0 0
OK4 1 0 2 5 3 2 0 1 1 3 4 3 0 0
OK5 4 3 3 5 4 3 0 2 2 1 3 4 0 0
OK6 3 2 4 2 1 0 1 3 0 0 0 2 0 0
OK7 4 3 4 4 5 0 1 1 0 0 0 1 0 0
OK8 2 4 5 3 3 1 0 0 0 2 3 2 0 0
OK9 1 2 3 0 0 0 0 0 0 0 0 4 0 0
OK10 1 0 0 0 2 1 0 1 0 0 5 1 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr