Süt ve Ürünleri Teknolojisi
Genel Tanıtım
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı 1995-1996 Eğitim-Öğretim yılında açılmış 2006 yılına kadar eğitime devam etmiştir. Daha sonra 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılına kadar Gıda Teknolojisi programı altında "Süt ve Süt Ürünleri Opsiyonu" olarak eğitim vermiştir. Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programında, 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılından itibaren İKMEP´e uyumlu ders planları uygulanmaya başlanmıştır.
Bu program, Gıda İşleme Bölümü- Süt ve Ürünleri Teknolojisi alanında 120 AKTS kredilik ve 2 yıllık ön lisans sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Süt ve Ürünleri Teknolojisi alanında Ön Lisans derecesine sahip olunur.
Ön Lisans
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından YGS 2 puan türünden yeterli puanı almış olması gerekmektedir veya sınavsız geçiş hakkı ile meslek liselerinin ilgili bölümlerinden geçiş yapılabilmektedir.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Süt ve Ürünleri Teknolojisi programından ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.
Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programın amacı, sütün işlenmesi, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrolü, süt ürünlerinin muhafazası ve pazarlanması, gıda güvenliği ve gıda mevzuatı hakkında teorik ve pratik bilgilere sahip, bu bilgi birikimi ile Süt Sanayiinde üretim ve kalite kontrol laboratuvarlarında "Süt Teknikeri" ünvanı ile çalışabilecek insan gücünü yetiştirmektir.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1.
Araştırma yöntem ve tekniklerine hakim, bilişim teknolojilerini kullanan, teknolojik yenilikleri takip eden, organizasyon yeteneğine sahip olmak
|
2.
Süt ürünleri üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak
|
3.
Süt ve Ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlamak.
|
4.
Süt işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak
|
5.
Süt ve ürünleri üretim tekniklerini bilgi ve uygulama becerisine sahip olmak
|
6.
Süt endüstrisinde kullanılan Kalite Yönetim Sistemlerini uygulamak.
|
7.
Süt endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak
|
8.
Süt Ürünleri Kalite kontrol laboratuvarı cihazlarını kullanmak.
|
9.
Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak
|
10.
Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak
|
11.
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak
|
12.
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek
|
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı mezunları, kamuda (Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´na bağlı kuruluşlarda, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) özel sektörde ( Süt fabrikaları, mandıralar, süt ürünleri katkı maddeleri ve ambalaj üreticileri, yemek sanayiinde), özel laboratuvarlar ve bunların AR-GE ve kalite kontrol laboratuvarlarında "Süt Teknikeri" olarak çalışabilmektedirler
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, ÖSYM´nin düzenlediği Dikey Geçiş Sınavından yeterli puana sahip olmaları koşuluyla, üniversitelerin Gıda Mühendisliği, Kimya, Beslenme ve Diyetetik, Süt Teknolojisi Bölümleri gibi 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması zornludur ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Program İletişim Adresi:
U.Ü Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı
16058/Nilüfer Bursa
Program öğretim elemanları:
Öğr.Gör.Dr.Pelin F. Akyuva
Tel:0 224 2955413
e-mail:pelinak@uludag.edu.tr
Öğr.Gör. Dr. M. Ertan Güneş
Tel: 0 224 2942364/2942308
e-mail: egunes@uludag.edu.tr
Öğr. Gör. Hakan Sönmez
Tel: 0 224 2940924
e-mail:hsonmez@uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programında ikisi Doktor Öğretim Görevlisi olmak üzere üç öğretim elemanı görev yapmaktadır. Gıda İşleme Bölümüne ait olan Süt işleme ve Kalite Kontrol laboratuvarda süt ve ürünleri üretim ve analizleri yaptırılarak, öğrencilerin teorik bilgilerinin uygulamaya geçirilmesi sağlanmaktadır. Okulumuz Üniversitemiz yerleşkesinde yer alan yurt, kütüphane, Mediko-sosyal, sanat ve spor tesislerinin tümünden yaralanabilmektedir.
1. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESZ007 |
LABORATUVAR TEKNİĞİ I |
Zorunlu |
1 |
2 |
0 |
4 |
GESZ101 |
TEMEL MATEMATİK I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
GESZ103 |
GENEL MİKROBİYOLOJİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
5 |
GESZ105 |
HİJYEN VE SANİTASYON |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
STUZ103 |
SÜT KİMYASI |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
STUZ105 |
SÜT İŞLETMELERİNDE TEMEL İŞLEMLER |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
STUZ107 |
ÇİĞ SÜT ANALİZLERİ |
Zorunlu |
1 |
2 |
0 |
3 |
ATA101 |
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
TUD101 |
TÜRK DİLİ I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
YAD101 |
YABANCI DİL |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
Toplam |
|
30 |
2. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESZ006 |
İÇME SÜTÜ VE KONSANTRE SÜT ÜRÜNLERİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
3 |
GESZ102 |
TEMEL MATEMATİK II |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
STUZ104 |
FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ I |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
5 |
STUZ106 |
SÜT MİKROBİYOLOJİSİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
ATA102 |
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
TUD102 |
TÜRK DİLİ II |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
YAD102 |
YABANCI DİL |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
9 |
Toplam |
|
30 |
3. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESZ001 |
PEYNİR TEKNOLOJİSİ |
Zorunlu |
3 |
2 |
0 |
4 |
GESZ010 |
GIDA KATKI MADDELERİ |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
GESZ201 |
TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
3 |
STUZ205 |
FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ II |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
TBMYO1 |
STAJ I |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
4 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
12 |
Toplam |
|
30 |
4. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESZ003 |
DONDURMA TEKNOLOJİSİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
3 |
STUZ202 |
SÜT ÜRÜNLERİ ANALİZLERİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
STUZ206 |
SÜT YAN ÜRÜNLERİ |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
4 |
STUZ224 |
YÖRESEL PEYNİR TEKNOLOJİSİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
3 |
TBMYO2 |
STAJ II |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
4 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
12 |
Toplam |
|
30 |
2. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESS203 |
STARTER KÜLTÜR |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
OTPS003 |
İLK YARDIM |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS010 |
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
1 |
3 |
OTPS011 |
İŞLETME YÖNETİMİ I |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
STUS108 |
SÜT HAYVANLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
STUS110 |
BESLENME İLKELERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
3. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESS005 |
GIDA ENDÜSTRİSİ MAKİNELERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GESS205 |
LABORATUVAR TEKNİĞİ II |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
OTPS004 |
KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS006 |
ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS007 |
MESLEK ETİĞİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS008 |
İSTATİSTİK |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS012 |
İŞLETME YÖNETİMİ II |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
STUS213 |
ÖZEL SÜT ÜRÜNLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
STUS215 |
İŞYERİ EĞİTİMİ I |
Seçmeli |
0 |
16 |
0 |
12 |
STUS231 |
SÜT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I |
Seçmeli |
0 |
8 |
0 |
6 |
4. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESS011 |
AMBALAJLAMA TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GESS012 |
HAZIR YEMEK SİSTEMLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS112 |
ENDÜSTRİYEL MİKROBİYOLOJİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GIDS114 |
DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
OTPS001 |
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS002 |
ÇEVRE KORUMA |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS009 |
İLETİŞİM |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS013 |
GİRİŞİMCİLİK |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
STUS218 |
İŞYERİ EĞİTİMİ II |
Seçmeli |
0 |
16 |
0 |
12 |
STUS230 |
SÜT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI III |
Seçmeli |
0 |
8 |
0 |
6 |
T1: Teori |
U2: Uygulama |
L3: Laboratuvar |