Geri Dön Türkçe English Ders Planı Program Yeterlilikleri Ders Planı Rapor
Çevre Mühendisliği
Genel Tanıtım
1
Programın Kısa Geçmişi
Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı, doktora programını, Yükseköğretim Kanununun amaç ve ilkeleri çerçevesinde 1982 yılında kurulmuş olan Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yürütmektedir. Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı, doktora programına 1995-1996 akademik yılında başlamıştır. Doktora programından mezun olan öğrenci sayısı 2021 (Ocak) yılı itibarıyla 21´dir.
2
Verilen Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Çevre Mühendisliği alanında Doktora derecesi almaya hak kazanmaktadır.
3
Derecenin Düzeyi
Doktora
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Programa başvuru, kabul ve kayıt işlemleri “Bursa Uludağ Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği”nin ilgili maddelerine göre yürütülür. Doktora programına başvuru için adayların, kabul edilen alanlarda tezli yüksek lisans derecesine sahip olmaları, ALES’ten sayısal puan türünde en az 55 puan almış olmaları ve 4´lük sistemde 2,25 (100´lük sistem için 59,16) yüksek lisans mezuniyet not ortalamasına sahip olmaları gerekir. Adayların, YÖK tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavlarından da (YDS, ÜDS, KPDS, TOEFL,…) en az 55 puan almaları istenir. Programa başvuran adayların, ALES puanı, yabancı dil puanı, yüksek lisans not ortalaması, yazılı bilimsel sınav ve mülakat sonuçlarının, Bursa Uludağ Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği´ne göre belirli yüzdeleri alınarak başarı puanları hesaplanır. Başarı puanı en az 70 olanlar arasında sıralama yapılır. Farklı bir programdan lisans derecesine sahip olan öğrenciler için Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Doktora derecesi alabilmek için, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrencilerin en az yedi dersten başarılı olması ve seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması aşamalarını başarıyla tamamlaması gerekmektedir. Doktora programı en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Zorunlu Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği dersinin alınması gerekir. Doktora programı için senatonun belirlediği sayıda ve nitelikte tam metin özgün makale yayımlama şartı vardır. Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için ders başarı notunun en az 100 üzerinden 75 olması gerekir. İlgili şartları yerine getiren öğrencilere Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalında Doktora diploması verilir.
7
Program Profili
Kabul edilen alanlarda yüksek lisans derecesine sahip olan öğrenciler, doktora programlarında aldıkları dersler ile çalışma alanlarında derinlemesine bilgi sahibi olurken, bir problem üzerinde tez ve hipotez geliştirerek çözüme gidecek yöntemleri belirler ve uygular. Doktora programlarında öğrencilere çalışma alanlarına uygun olarak, disiplinler arası bir yaklaşımla, ilgi alanlarına göre enstitünün çeşitli anabilim dallarında dersler sunulur. Öğrenciler araştırma konularıyla ilgili deneysel çalışmaları günümüz standartlarında, yüksek teknolojik altyapıya sahip laboratuvarlarda yapabilme imkânı bulurlar.
Etik değerlere saygılı, bilimsel ve sosyal anlamda eşitlik ilkesini benimseyen, toplumun her alanda gelişmesi için çalışan bireyler yetiştirmek programın öncelikli hedefleridir. Doktora öğrencilerinin ilgili alanda bağımsız araştırma yürütme, bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısıyla irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşabilme yeteneğini kazanması istenir. Ayrıca, doktora çalışması kapsamında elde ettiği araştırma sonuçlarını bilimsel dergilerde yayınlayarak dünya biliminin ve Türkiye ekonomisinin hizmetine sunması beklenir.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1. Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak, alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilme (bilgi).
2. Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilme (bilgi).
3. Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme (beceri).
4. Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilme ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilme, özgün bir konuyu araştırabilme, kavrayabilme tasarlayabilme, uyarlayabilme ve uygulayabilme (beceri).
5. Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilme (beceri).
6. Alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanmış olma (beceri).
7. Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunabilme (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği).
8. Alanı ile ilgili en az birer adet bilimsel makaleyi ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlayarak veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletebilme (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği).
9. Özgün ve disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği).
10. Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilme (Öğrenme Yetkinliği).
11. Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetebilme (İletişim ve Sosyal Yetkinlik).
12. Uluslararası platformlarda, uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunabilme ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurabilme (İletişim ve Sosyal Yetkinlik).
13. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyi’nde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilme ve tartışabilme (İletişim ve Sosyal Yetkinlik).
14. Alanındaki bilimsel, teknolojik sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunabilme (Alana Özgü etkinlik).
15. Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurabilme (Alana Özgü Yetkinlik).
16. Alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme ve bu değerlerin gelişimini destekleyebilme (Alana Özgü Yetkinlik).
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Çevre Mühendisliği Anabilim Dalında doktora programını tamamlayan mezunlar üniversitelerde akademisyen, devlet veya özel araştırma kurumlarında uzman personel ve üst düzey yönetici olarak istihdam olurlar veya kendi firmalarında uzmanlık alanları doğrultusunda danışmanlık yapabilirler.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Doktora programını başarı ile tamamlayan mezunlar, yurt içinde veya yurt dışında yüksek öğretim kurumlarına akademik bir pozisyon veya kamu kuruluşlarındaki araştırma merkezlerine uzman pozisyonu için başvurabilirler.
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenci başarısının ölçme ve değerlendirmesi, “Bursa Uludağ Üniversitesi Lisansüstü Eğitim–Öğretim Yönetmeliği”’nin 20. maddesine göre yapılır.
12
Mezuniyet Koşulları
Doktora programını başarıyla tamamlamak için "Yeterlilik Koşulları ve Kuralları" bölümünde açıklanan koşulların yerine getirilmesi, yeterlilik sınavının geçilmesi ve konusuyla ilgili bir alanda hazırlanan tezin seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunulması gerekmektedir. Ayrıca Doktora programı için senatonun belirlediği sayıda ve nitelikte tam metin özgün makale yayımlama şartı vardır.
13
Çalışma Şekli
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. F. Olcay TOPAÇ
Bursa Uludağ Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi
Çevre Mühendisliği Bölümü
16059 Nilüfer/ Bursa/ Türkiye
Tel: 00 90 224 294 21 09
e-posta: olcaytopac@uludag.edu.tr
Doktora Programı Koordinatörü
Bologna Birim Koordinatörü
Prof. Dr. F. Olcay TOPAÇ
Bursa Uludağ Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi
Çevre Mühendisliği Bölümü
16059 Nilüfer/ Bursa/ Türkiye
Tel: 00 90 224 294 21 09
e-posta: olcaytopac@uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Çevre Mühendisliği Bölümünün 1800 m2`lik kapalı alana sahip binası içerisinde 9 araştırma laboratuvarı (Katı ve Tehlikeli Atık Laboratuvarı, Su Kirliliği Laboratuvarı, Biyoteknoloji Laboratuvarı, Atıksu ve Temel İşlemler Laboratuvarı I, Atıksu ve Temel İşlemler Laboratuvarı II, Çevre Mikrobiyolojisi Laboratuvarı, Model Laboratuvarı, Çevre Kimyası ve Toprak Kirliliği Laboratuvarı, Hava Kirliliği Laboratuvarı), genel öğrenci laboratuvarı, öğrenci bilgisayar laboratuvarı ve 8 derslik bulunmaktadır. Bölüm binasında 26 kişilik kapasiteye sahip bir toplantı/seminer odası yer almaktadır. Ayrıca Endüstri Mühendisliği Bölümü binasında bulunan Aykut Barka toplantı salonu ile Otomotiv Mühendisliği Bölümü konferans salonu, fakülte toplantıları, davetli konuşmacıların seminerleri ve tez savunma sınavları için kullanılabilmektedir. Mühendislik fakültesi ana binasında öğrenciler tarafından kullanılan bir kafeterya mevcuttur. Ayrıca, akademik personelin kullanımına yönelik bir kampus yemekhanesi bulunmaktadır. Kampüste akademik personelin baskı ve doküman çoğaltma ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak bir matbaa yer almaktadır. Çevre Mühendisliği bölümünde tamamı daimi statüde görev yapan toplam 20 öğretim üyesi ve 4 araştırma görevlisi bulunmaktadır.
1. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
CEV6181 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSI 1 Zorunlu 4 0 0 5
CEV6191 TEZ DANIŞMANLIĞI I Zorunlu 0 1 0 1
CEV6301 İLERİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ KİMYASI II Zorunlu 3 0 0 6
Seçmeli dersler için tıklayınız. 18
Toplam 30
2. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
CEV6172 SEMİNER Zorunlu 0 2 0 4
CEV6182 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ II Zorunlu 4 0 0 5
CEV6192 TEZ DANIŞMANLIĞI II Zorunlu 0 1 0 1
FEN6000 ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE YAYIN ETİĞİ Zorunlu 2 0 0 2
Seçmeli dersler için tıklayınız. 18
Toplam 30
3. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
CEV6183 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ III Zorunlu 4 0 0 5
CEV6193 TEZ DANIŞMANLIĞI III Zorunlu 0 1 0 15
YET6177 DOKTORA YETERLİK SINAVI Zorunlu 0 0 0 10
Toplam 30
4. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
CEV6184 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ IV Zorunlu 4 0 0 5
CEV6194 TEZ DANIŞMANLIĞI IV Zorunlu 0 1 0 25
Toplam 30
5. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
CEV6185 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ V Zorunlu 4 0 0 5
CEV6195 TEZ DANIŞMANLIĞI V Zorunlu 0 1 0 25
Toplam 30
6. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
CEV6186 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VI Zorunlu 4 0 0 5
CEV6196 TEZ DANIŞMANLIĞI VI Zorunlu 0 1 0 25
Toplam 30
7. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
CEV6187 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VII Zorunlu 4 0 0 5
CEV6197 TEZ DANIŞMANLIĞI VII Zorunlu 0 1 0 25
Toplam 30
8. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
CEV6188 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VIII Zorunlu 4 0 0 5
CEV6198 TEZ DANIŞMANLIĞI VIII Zorunlu 0 1 0 25
Toplam 30
1. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
CEV6101 SU KİMYASI Seçmeli 3 0 0 6
CEV6123 GÖL SU KALİTESİ MODELLEMESİ Seçmeli 2 2 0 6
CEV6221 TEHLİKELİ VE ZARARLI ATIKLAR Seçmeli 2 2 0 6
CEV6225 TEHLİKELİ ATIKLARIN STABİLİZASYONU VE SOLİDİFİKASYONU Seçmeli 3 0 0 6
CEV6227 AKTİF ÇAMUR SİSTEMLERİNDE BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODEL YAKLAŞIMLARI Seçmeli 2 2 0 6
CEV6229 TOKSİK ORGANİK BİLEŞİKLERİN BİYOLOJİK ARITIMI Seçmeli 3 0 0 6
CEV6231 İLERİ ARITMA TEKNİKLERİ Seçmeli 2 2 0 6
CEV6233 ARITMA ÇAMURLARININ ARAZİYE UYGULANMASI Seçmeli 3 0 0 6
CEV6303 BİYOKÜTLE ENERJİSİ TEKNOLOJİLERİ Seçmeli 3 0 0 6
CEV6305 TEHLİKELİ HAVA KİRLETİCİLER VE RİSK ANALİZİ Seçmeli 3 0 0 6
2. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
CEV6124 YÜZEYSEL SU KALİTESİ MODELLEMESİ Seçmeli 2 2 0 6
CEV6208 EVSEL VE ENDÜSTRİYEL AKTİF ÇAMUR BERTARAF TEKNİKLERİ Seçmeli 2 2 0 6
CEV6224 ENDÜSTRİYEL ATIK ARITIMI VE BERTARAFI Seçmeli 2 2 0 6
CEV6242 HAVA KİRLİLİĞİ METEOROLOJİSİ Seçmeli 3 0 0 6
CEV6244 AKTİF ÇAMUR PROSESİNİN DİZAYNI VE İŞLETİMİNDE RESPİROMETRİK METODUN KULLANILMASI Seçmeli 2 0 2 5
CEV6246 ARITMA TESİSLERİ İŞLETİLMESİ Seçmeli 2 0 2 6
CEV6248 ATIKSU ARITMA TESİSİ BİYOKİNETİK TEKNİKLERİ Seçmeli 3 0 0 6
CEV6250 İLERİ OKSİDASYON VE MEMBRAN TEKNOLOJİLERİYLE SU VE ATIKSU ARITIMI Seçmeli 3 0 0 6
CEV6252 ATIK VE ATIK SU ARITIMI İÇİN BİYOTEKNOLOJİK PROSESLER Seçmeli 3 0 0 6
CEV6254 AKTİF ÇAMUR SİSTEMLERİNİN MODELLENMESİ Seçmeli 3 0 0 6
CEV6256 İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİLERİ VE ADAPTASYON Seçmeli 3 0 0 6
T1: Teori U2: Uygulama L3: Laboratuvar
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr