Genel Tanıtım
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı 2006-2007 Eğitim-Öğretim yılında açılmıştır. Açıldığı tarihten beride Gıda Teknolojisi Programı adı altında eğitim vermektedir. 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılında İKMEP´e uyumlu ders planları uygulanmaya başlanmıştır.
Bu program, Gıda Teknolojisi alanında 120 AKTS kredilik ve 2 yıllık ön lisans sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Gıda Teknolojisi alanında Ön Lisans derecesine sahip olunur.
Ön Lisans
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması gerekmekle birlikte tüm kabul ve kayıt koşulları YÖK´ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Gıda Teknolojisi programından ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.
Gıda Teknolojisi Programın amacı, gıda hammaddeleri, gıdaların bileşimi, işlenmesi, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrolü, gıda güvenliği ve gıda mevzuatı hakkında teorik ve pratik bilgilere sahip olan, bu bilgi birikimi ile gıda sanayiinde üretim ve kalite kontrol laboratuvarlarında -Gıda Teknikeri- ünvanı ile çalışabilecek insan gücünü yetiştirmektir.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1.
Gıda Teknolojisi ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olmak.
|
2.
İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olmak.
|
3.
Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip etmek ve etkin bir şekilde kullanmak.
|
4.
Alanı ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanmak, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak.
|
5.
Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme, yorumlayabilme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahip olmak.
|
6.
Bilgi ve beceriler düzeyinde Türk Dilini kullanarak düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunmak, anlaşılır biçimde ifade etmek.
|
7.
Bireysel olarak alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için çok disiplinli takımlarda ekip üyesi olarak sorumluluk almak.
|
8.
Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahip olmak.
|
9.
Gıda Teknolojisi alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamasında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olmak.
|
10.
Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip etmek ve meslektaşları ile iletişim kurmak.
|
11.
Gıda işleme ilkeleri ve gıda sektöründe kullanılan hammaddeler, yardımcı maddeler, katkı maddeleri, ambalaj materyalleri, makineleri, hijyen ve sanitasyon konularını açıklamak.
|
12.
Gıda üretim ve işleme teknolojilerini açıklamak ve uygulamak.
|
13.
Gıda endüstrisinde kalite yönetim sistemlerini ve kalite güvence protokollerini uygulamak.
|
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Gıda Teknolojisi Programı mezunları, gıda sanayi ile ilgili kamu (Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´na bağlı kuruluşlarda, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel sektör kuruluşlarında (meyve ve sebze ürünleri, et ve süt ürünleri, bitkisel yağ ve tahıl ürünleri ve fermente ürünlerin üretildiği işletmeler, hazır yemek sanayi ve özel laboratuvarlar ve bunların AR-GE ve kalite kontrol laboratuvarları) -Gıda Teknikeri- olarak çalışabilmektedirler.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, ÖSYM´nin düzenlediği DGS ( Dikey Geçiş Sınavı)´ndan yeterli puana sahip olmaları koşuluyla, üniversitelerin -Gıda Mühendisliği, Kimya, Beslenme ve Diyetetik, Bitki Koruma ve Tarımsal Biyoteknoloji Bölümleri gibi 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Arasınav ve yarıyıl sonu sınavları ağırlıklı ortalaması da ders geçebilmek için en az 50 olmalı. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Program Başkanı : Doç. Dr. Azime ÖZKAN KARABACAK
Email: azimeozkan@uludag.edu.tr
Tel:0224 2962212
Gemlik Asım Kocabıyık MYO Gemlik Sunğipek-Asım Kocabıyık Yerleşkesi Hisar Mah.Gemlik-Bursa 224 2942677
Öğr. Gör. Yasemin Özdemir
yaseminoz@uludag.edu.tr
Öğr. Gör. Dr. Aslı Gül Acar
asligul@uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programında bir öğretim elemanı görev yapmaktadır. Programa ait olan laboratuvarda temel cam malzemeler ve cihazlarla gıda analizleri yaptırılarak, öğrencilerin teorik bilgilerinin uygulamaya geçirilmesi sağlanmaktadır. Okulumuzda bir kütüphane ve bir kantin mevcuttur.
1. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESZ101 |
TEMEL MATEMATİK I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
GESZ103 |
GENEL MİKROBİYOLOJİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
5 |
GESZ105 |
HİJYEN VE SANİTASYON |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDZ101 |
GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER I |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
3 |
GIDZ103 |
GIDA KİMYASI |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDZ105 |
KİMYA I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDZ107 |
LABORATUVAR TEKNİĞİ I |
Zorunlu |
1 |
2 |
0 |
4 |
ATA101 |
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
TUD101 |
TÜRK DİLİ I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
YAD101 |
YABANCI DİL |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
Toplam |
|
30 |
2. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESZ102 |
TEMEL MATEMATİK II |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDZ102 |
GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER II |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
GIDZ104 |
GIDA MİKROBİYOLOJİSİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
5 |
GIDZ106 |
KİMYA II |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
GIDZ110 |
LABORATUVAR TEKNİĞİ II |
Zorunlu |
1 |
2 |
0 |
4 |
ATA102 |
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
TUD102 |
TÜRK DİLİ II |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
YAD102 |
YABANCI DİL |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
6 |
Toplam |
|
30 |
3. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
|
STAJ I |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
4 |
GIDZ201 |
TAHIL TEKNOLOJİSİ I |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
GIDZ203 |
SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ I |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
3 |
GIDZ205 |
MEYVE VE SEBZE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ-1 |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
3 |
GIDZ207 |
ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ I |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
12 |
Toplam |
|
30 |
4. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
|
STAJ II |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
4 |
GIDZ204 |
SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ II |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
GIDZ206 |
MEYVE VE SEBZE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ II |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
GIDZ208 |
ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ II |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
3 |
GIDZ210 |
BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
3 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
12 |
Toplam |
|
30 |
2. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESS012 |
HAZIR YEMEK SİSTEMLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS112 |
ENDÜSTRİYEL MİKROBİYOLOJİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GIDS114 |
DUYUSAL ANALİZ TEKNİKLERİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GIDS116 |
BESLENME İLKELERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS002 |
ÇEVRE KORUMA |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS007 |
MESLEK ETİĞİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS009 |
İLETİŞİM |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS010 |
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
1 |
0 |
2 |
3 |
3. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESS003 |
DONDURMA TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GESS010 |
GIDA KATKI MADDELERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GESS011 |
AMBALAJLAMA TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS209 |
GIDA ANALİZLERİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GIDS211 |
GAZLI İÇECEK TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS213 |
KANATLI TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS215 |
GIDA GÜVENLİĞİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS217 |
BUĞDAY VE UN ANALİZLERİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GIDS219 |
SERT BUĞDAY ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GIDS221 |
BUĞDAY VE UN KİMYASI |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS223 |
ÖĞÜTME TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS225 |
YOĞURT TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GIDS227 |
İŞYERİ EĞİTİMİ I |
Seçmeli |
0 |
16 |
0 |
12 |
GIDS229 |
TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
OSPS015 |
ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
OTPS001 |
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS011 |
İŞLETME YÖNETİMİ I |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
STUS207 |
STARTER KÜLTÜR |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
4. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GESS001 |
PEYNİR TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GESS005 |
GIDA ENDÜSTRİSİ MAKİNELERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GESS006 |
İÇME SÜTÜ VE KONSANTRE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GIDS202 |
TAHIL TEKNOLOJİSİ II |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
4 |
GIDS212 |
ET ÜRÜNLERİ KATKI MADDELERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS214 |
SOĞUKTA VE DONDURARAK MUHAFAZA |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS216 |
FERMENTE GIDALAR TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GIDS218 |
MISIR UNU VE ÜRÜNLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS222 |
EKMEK TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS224 |
YUMUŞAK BUĞDAY ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GIDS226 |
SÜT ÜRÜNLERİ ANALİZLERİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
GIDS228 |
İŞYERİ EĞİTİMİ II |
Seçmeli |
0 |
16 |
0 |
12 |
GIDS230 |
YAN VE TOZ ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS232 |
YÖRESEL ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
GIDS234 |
ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS004 |
KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS013 |
GİRİŞİMCİLİK |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
OTPS012 |
İŞLETME YÖNETİMİ II |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
T1: Teori |
U2: Uygulama |
L3: Laboratuvar |