Geri Dön Türkçe English Ders Planı Program Yeterlilikleri Ders Planı Rapor
Veteriner-Hayvan Besleme Ve Beslenme Hastalıkları
Genel Tanıtım
1
Programın Kısa Geçmişi
BUÜ.Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Doktora programı 1988 yılında doktora eğitimi vermeye başlamıştır. Bu programda 1988 yılından günümüze kadar 17 öğrenci doktora programını tamamlayarak Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları bilimi alanında Doktor (PhD) ünvanını almaya hak kazanmıştır.
2
Verilen Derece
Bu anabilim dalı yükseköğretimde doktora için 180-240 ECTS kredilik üçüncü aşama derece sistemine sahiptir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları bilimi alanında doktora (PhD) derecesine sahip olunur.
3
Derecenin Düzeyi
Doktora
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
-Bir adayın U.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları doktora programına başvurabilmesi için veteriner fakültesi diplomasına sahip olması gerekir. -Yurt içerisindeki veteriner fakülteleri veya yurt dışında Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından denkliği kabul edilen veteriner fakülteleri diploması ile başvuranlardan; sağlık bilimleri için sayısal puan türünde U.Ü. Senatosu’nun belirleyeceği ALES taban puanına sahip olması şartı aranır. -İngilizce, Almanca, Fransızca dillerinin birinden; yabancı uyruklu öğrenciler için İngilizce, Almanca, Fransızca dillerinin birinden; ÜDS, KPDS, TOEFL veya YÖK’ün kabul ettiği eşdeğer sınavlardan Anabilim Dalı Kurul kararı ile belirlenecek taban puanı almış olması gerekir. Bunun dışındaki münferit yabancı dil belgelerinin eşdeğerliğine Senato karar verir. -Yabancı uyruklu adaylarda TÖMER tarafından verilen Türkçe yeterlik ve ilgili ALES sınavı sonuç belgesi veya YÖK tarafından uluslararası düzeyde eşdeğer kabul edilen GRE, GMAT ve benzeri sınavların herhangi birinden sınav sonuç belgesi aranır. - Doktora eğitimine başvuru için adayların en az 55 ALES puanına ile en az 55 UDS/KPDS ya da eşdeğeri Yabancı Dil puanına sahip olmaları gerekmektedir. Yabancı Uyruklu Öğrencilerden; Türkçe bildiklerine dair TÖMER Belgesi (Türkiye’de eğitim görenler hariç),Yabancı Dil Puanları Eşdeğerliği YÖK tarafından kabul edilen bir sınavdan bu puanların muadili bir puan almakta kabul edilir. Değerlendirme aralığı olarak TUS/ALES puanı %50, Yabancı Dil Puanı %15, Lisans/Y.Lisans Not ortalaması %20, Mülakat notu %30 ağırlığa sahiptir. Genel başarı notu 60 puanın altında olan adaylar başarısız sayılır.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Veteriner Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları alanında doktora eğitimine başvurabilmek için yurt içi veya yurt dışındaki denkliği Yüksek Öğretim Kurulu tarafından kabul edilen Veteriner Fakültelerinden mezunu olmak gerekmektedir. Doktora derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken ortak ve alan zorunlu derslerin tümünü başarı ile tamamlamak, her bir dersten 100 üzerinden en az 75 almaları gerekmektedir. Enstitü zorunlu dersi olarak 7,5 AKTS’lik Biyoistatistik ve kredisiz olarak Gelişim ve Öğrenme dersleri ile Öğretimde Planlama ve Değerlendirme dersleri, alınmalı ve başarılmalıdır.
7
Program Profili
U. Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Doktora Programı’ nın eğitim amacı, hayvan besleme ve beslenme hastalıkları ile ilgili bilgilere uzmanlık düzeyinde sahip olan ve bu alanda güncel gelişmeleri izleyen, literatür takip eden, uluslar- arası düzeyde araştırma projeleri planlayan ve gerçekleştiren doktora derecesine sahip mezunlar yetiştirmektir.
Doktora programında yer alan öğrencilerin çiftlik hayvanlarında beslenme biyokimyası ve fizyolojisi, beslenme hastalıklarında teşhis, korunma ve sağaltım, hayvan beslemede kullanılan yem hammaddeleri, yem katkı maddeleri ve bunların hayvanlar tarafından değerlendirilmesi, yem teknolojisi, rasyon düzenleme ve çiftlik hayvanlarında verimi arttırmaya yönelik besleme uygulamaları ile ilgili kapsamlı bilgilere sahip olmaları amaçlanmaktadır.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1. Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek ve alanıyla ilgili uluslararası literatürü takip edebilme ve iletişim kurabilme açısından yabancı dil bilgisine sahiptir.
2. Bilimsel araştırma etik kurallarını özümsemiştir.
3. Veteriner hekimlik düzeyinde elde edilen kazanımlar temelinde, alanında derinlemesine ve alanının ilişkili olduğu disiplinler arası bilgilere sahiptir.
4. Özgün bir araştırmayı tasarlar ve bağımsız olarak gerçekleştirir.
5. Veteriner hekimlik düzeyinde temel bilgileri kullanarak, alanıyla ilgili ihtiyaç duyulan konularda özgün fikirleri geliştirir, bu fikirleri derinleştirerek / sorgulayarak özgün tanım/ürün vb. geliştirebilecek bilgiye sahiptir.
6. Eğitim aldığı alanda edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak, alana özgün laboratuvar, rasyon düzenleme ve benzeri becerileri ustalaşmış düzeyde gerçekleştirir ve alana ilgili sorunlarda çözüm oluşturabilme becerisine sahiptir.
7. Alanıyla ilgili ileri düzeyde / yeni tanımlanan / ortaya çıkan bir sorun için bilimsel yöntem tasarlama ve geliştirme becerisine sahiptir. Çalışma alanında sektöre yönelik yeni ve modern teknolojileri sistematik ve eleştirel yaklaşımla ustalaşmış düzeyde kullanır ve geliştirme becerisine sahiptir.
8. Alanına ilgili bilinen / yeni tanımlanan sorunlara çözüm oluşturma amacıyla-gerektiğinde disiplinler arası alanda bir araştırma projesi planlayarak, ekip oluşturur ve ekip bilinci içerisinde proje yürütür ve sonuçlandırır.
9. Alanı veya farklı disiplinlerdeki kongre, panel, sempozyum, çalıştay, seminer, makale tartışma saati, problem çözme oturumları vb. organizasyonlara katılarak, kendi eğitim alanıyla ilgili bilgilerini paylaşır ve diğer disiplinlerdeki uzmanlar ile ilişki kurarak ekip üyesi olarak çözüme katkıda bulunur.
10. Ulusal ve / veya uluslar arası hakemli dergilerde alanı ile ilgili bilimsel makale yayınlayarak alanındaki bilimsel bilginin sınırlarını genişletir.
11. Eğitim alanıyla ilgili bilgilerini kullanarak, halk ve hayvan sağlığını ilgilendiren konularda ilgili kurullarda sorunun tanımlanması ve çözüm önerilerine ilişkin bilgiler verme veya gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetir.
12. Fikri ve sınaî haklarını (patent hakkı) kavrar ve korur.
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Bu programın mezunları yurt içi ve yurt dışında üniversitelerde öğretim üyesi, öğretim görevlisi ve araştırmacı olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kadrolarında, kamu ve özel sektör laboratuvarlarında, yem fabrikalarında, büyük ölçekli ve/veya entegre sığırcılık, koyunculuk, keçicilik, atçılık, tavukçuluk, hindicilik ve bıldırcın işletmelerinde, yem katkı maddesi firmalarında, ilaç firmalarında yönetici, sorumlu ve uzman olarak ayrıca yukarıda belirtilen alanlarda serbest veteriner hekim olarak çalışabilmektedirler.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Yurt içi veya yurt dışındaki denkliği Yüksek Öğretim Kurulu tarafından kabul edilen veteriner fakültelerinin mezunları ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde Yabancı Dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü doktora programında öğrenim görebilirler.
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
-Derslerin sınavı; yazılı, yazılı-sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir. Lisansüstü programlarda alınan derslerden sınava girebilmek için; kuramsal derslerde % 70, uygulamalı derslerde % 80 devam etmiş olma şartı aranır. Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarılı olmak için tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarında 100 üzerinden en az 70; doktora ve sanatta yeterlik programlarında ise 100 üzerinden en az 75 puan almak gerekir. -Yukarıdaki esaslar çerçevesinde 100 üzerinden alınan puanların harf notları ile değerlendirilmesinde; doktora programında AA, BA, BB ve CB notlarını alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. -Lisansüstü programlarda; herhangi bir dersin sınavında başarısız olan öğrenci, izleyen dönemde o ders açılmasa dahi yarıyıl sonunda yapılacak sınavlara girebilir. Bu sınavda da başarısız olan, devamsızlık sebebiyle başarısız sayılan veya ilgili dersin ön koşullarını yerine getirmeyen öğrenci, açıldığı dönemde dersi tekrarlar. Dersin açılmaması veya programdan çıkartılmış olması halinde, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve yönetim kurulu kararı ile o dersin yerine eşdeğer bir ders belirlenir. Bu durumda öğrenci başarısız olup da tekrarlamak zorunda olduğu ders yerine eşdeğer dersten sorumlu olur. -Erasmus ve Farabi gibi ulusal veya uluslararası değişim programından yararlanan öğrencilerin aldıkları derslerin notlarının intibakı anabilim başkanlığının teklifi ile enstitü yönetim kurulu kararı ile yapılır. Bu notlar öğrencinin not döküm belgesine işlenir. -Öğrencinin başarı durumu, her yarıyıl sonunda ilgili yönetmeliğin 22 nci maddesindeki tabloda harf notu karşılığı olarak verilen katsayılar üzerinden hesaplanan yarıyıl akademik not ortalaması (YANO) ve genel akademik not ortalaması (GANO) ile belirlenir. YANO, öğrencinin kayıtlı olduğu yarıyılın ağırlıklı not ortalamasıdır. GANO, öğrencinin lisansüstü programa girişinden itibaren, kayıtlı bulunduğu anabilim/anasanat dalının ders programındaki derslerinin tümü göz önüne alınarak ders dönemi sonunda hesaplanan ağırlıklı not ortalamasıdır. -YANO ve GANO ağırlıklı not ortalamaları ile hesaplanır. Ağırlıklı not ortalaması, alınan derslerin kredileriyle, derslerden alınan harf notlarının eşdeğeri ağırlık katsayılarının çarpımından elde edilen toplamın, toplam krediye bölünmesiyle bulunur. Ağırlıklı not ortalaması virgülden sonra iki haneli olarak hesaplanır. -Gerek YANO ve gerekse GANO öğrencinin kredili derslerden aldığı, (AA)´dan (FF)´ye kadar notların değerlendirmeye katılması ile belirlenir. -Öğrencinin aldığı tüm notlar not kütüğüne işlenir.
12
Mezuniyet Koşulları
Doktora programı; Bu programın öğrenciler için toplam 24 krediden az, 30 krediden fazla olmamak kaydıyla en az sekiz adet ders, ders ve tez aşamasında birer adet seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi, tez çalışması, tez sınavı ve bu Yönetmeliğin 44 üncü maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen yayımlardan oluşur. Doktora çalışması sonucunda hazırlanacak tezin; bilime yenilik getirme, yeni bir bilimsel yöntem geliştirme, bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama niteliklerinden birini sağlaması ve tez konusu veya anabilim/bilim dalıyla ilgili tam metin özgün bir makalenin uluslararası indekslere giren dergilerden birinde, yayımlanması gerekir. Bu yayınlarda doktora öğrencisinin birinci isim olması şart değildir. Doktora tez savunma sınavına girecek adayın, yayınının doktora tezinden veya tez yaptığı bilim dalından olması gerekir.
13
Çalışma Şekli
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Prof.Dr. Mustafa EREN
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı,
U.Ü. Görükle Yerleşkesi 16059 Görükle Nilüfer BURSA
Tel: 0224 2941362
Fax: 0224 2941201
e-posta: meren@uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
U. Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Doktora Programı’ nda iki profesör, üç doçent ve bir yardımcı doçent olmak üzere toplam altı öğretim üyesi görev yapmaktadır. Ayrıca, program öğrencileri çalışma alanlarına göre farklı yüksek lisans programlarından da ders alabilmektedirler. Bu programın öğrencileri Anabilim Dalı’nın U.Ü. Veteriner Fakültesi’nde bulunan laboratuarında yemlerin kimyasal besin maddesi analizlerini, bazı in vitro ve in situ denemeleri, rumen sıvısında uçucu yağ asidi analizlerini, bazı kan biyokimyasal parametre analizlarini, et ve yumurtaya ait kimyasal kalite kriterlerinin ölçümlerinin yapabilmektedirler. Program öğrencileri laboratuvar çalışmalarının yanı sıra ders uygulamalarında veya araştırmalarda süt sığırı, besi sığırı, koyun , keçi, yumurtacı tavuk, etlik piliç ve bıldırcın ünitelerinin yer aldığı U.Ü. Veteriner Fakültesi Araştırma-Uygulama Çiftliği’nden faydalanabilmeltedirler.
1. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
SAB6001 BİYOİSTATİSTİK Zorunlu 2 2 0 5
VHB 6001 HAYVAN BESLEME ARAŞTIRMALARINDA KULLANILAN METODLAR Zorunlu 2 2 0 6
VHB 6003 HAYVAN BESLEMEDE PROTEİN, KARBONHİDRAT, YAĞ VE ENERJİ METABOLİZMASI Zorunlu 3 0 0 6
VHB 6005 HAYVAN BESLEMEDE VİTAMİN VE MİNERALLER Zorunlu 3 0 0 6
VHB 6191 TEZ DANIŞMANLIĞI I Zorunlu 0 1 0 1
Seçmeli dersler için tıklayınız. 6
Toplam 30
2. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
SAB 6002 BİYOİSTATİSTİK Zorunlu 2 2 0 5
VHB 6002 RASYON DÜZENLEME Zorunlu 2 2 0 6
VHB 6192 TEZ DANIŞMANLIĞI II Zorunlu 0 1 0 1
VHB6172 SEMİNER Zorunlu 0 2 0 5
Seçmeli dersler için tıklayınız. 13
Toplam 30
3. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
VHB 6183 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ III Zorunlu 4 0 0 5
VHB 6193 TEZ DANIŞMANLIĞI III Zorunlu 0 1 0 10
YET6177 YETERLİK SINAVI Zorunlu 0 0 0 15
Toplam 30
4. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
VHB6184 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ IV Zorunlu 4 0 0 5
VHB6194 TEZ DANIŞMANLIĞI IV Zorunlu 0 1 0 25
Toplam 30
5. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
VHB 6185 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ V Zorunlu 4 0 0 5
VHB 6195 TEZ DANIŞMANLIĞI V Zorunlu 0 1 0 25
Toplam 30
6. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
VHB 6186 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VI Zorunlu 4 0 0 5
VHB 6196 TEZ DANIŞMANLIĞI VI Zorunlu 0 1 0 25
Toplam 30
7. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
VHB 6187 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VII Zorunlu 4 0 0 5
VHB6197 TEZ DANIŞMANLIĞI VII Zorunlu 0 1 0 25
Toplam 30
8. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
VHB6188 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VIII Zorunlu 4 0 0 5
VHB6198 TEZ DANIŞMANLIĞI VIII Zorunlu 0 1 0 25
Toplam 30
1. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
VHB 6007 TAVUKLARIN BESLENMESİ Seçmeli 3 0 0 6
VHB 6009 YEMLER VE YEM TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 2 0 6
VHB 6011 RUMİNANTLARDA BESLENME HASTALIKLARI Seçmeli 1 0 0 2
VHB 6181 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ I Seçmeli 4 0 0 5
2. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
VHB 6004 SÜT SIĞIRLARININ BESLENMESİ Seçmeli 3 0 0 6
VHB 6006 ATLARIN BESLENMESİ Seçmeli 2 0 0 4
VHB 6008 BESİ SIĞIRLARININ BESLENMESİ Seçmeli 2 0 0 4
VHB 6010 KOYUN VE KEÇİLERİN BESLENMESİ Seçmeli 1 0 0 2
VHB 6012 HİNDİ VE BILDIRCIN BESLENMESİ Seçmeli 1 0 0 2
VHB 6014 KÖPEK VE KEDİLERİN BESLENMESİ Seçmeli 2 2 0 6
VHB 6016 KANATLILARDA BESLENME HASTALIKLARI Seçmeli 1 0 0 2
VHB 6182 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ II Seçmeli 4 0 0 5
VHB6018 KANATLILARDA BESLEME-BAĞIRSAK SAĞLIĞI-PERFORMANS İLİŞKİSİ Seçmeli 2 0 0 2
VFR6004 BAKTERİYEL ENFEKSİYONLARIN KEMOTERAPİSİ Seçmeli 2 0 0 5
VPT6008 KAN AKIMI VE SİRKÜLASYONDAKİ BOZUKLUKLAR Seçmeli 1 2 0 5
VPT6020 ENDOKRİN SİSTEM PATOLOJİSİ Seçmeli 2 2 0 5
T1: Teori U2: Uygulama L3: Laboratuvar
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr