Geri Dön Türkçe English Ders Planı Program Yeterlilikleri Ders Planı Rapor
Veteriner-Dölerme Ve Suni Tohumlama
Genel Tanıtım
1
Programın Kısa Geçmişi
Dölerme ve Suni Tohumlama Doktora Programında erkek ve dişi hayvanlarda, reprodüktif fizyoloji, endokrinoloji, kriyobiyoloji, reprodüksiyon ve yardımcı üreme teknikleri alanlarını kapsayan bilgiler verilmektedir. Ayrıca erkek ve dişi hayvanlarda fertilite, infertilite ve sterilite konuları da diğer çalışma alanlarıdır.
2
Verilen Derece
Dölerme ve Suni Tohumlama Doktora Programı, toplam 180-240 ECTS kredilik üçüncü aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Dölerme ve Suni Tohumlama alanında Doktora derecesine sahip olunur.
3
Derecenin Düzeyi
Doktora
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Bir öğrencinin doktora programına başvurabilmesi için; -Yüksek lisans diplomasına veteriner fakülteleri diplomasına sahip olması gerekir. -Yüksek lisans ve lisans diplomasıyla başvuranlardan; sağlık bilimleri için sayısal puan türünde Senatonun belirleyeceği ALES taban puanına sahip olması şartı aranır. -İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Rusça ve Arapça dillerinin birinden; yabancı uyruklu öğrenciler için İngilizce, Almanca, Fransızca dillerinin birinden; ÜDS, KPDS, TOEFL veya YÖK´ün kabul ettiği eşdeğer sınavlardan Senatonun belirleyeceği taban puanı almış olması gerekir. Bunun dışındaki münferit yabancı dil belgelerinin eşdeğerliğine Senato karar verir. -Yabancı uyruklu adaylarda TÖMER tarafından verilen Türkçe yeterlik ve ilgili ALES sınavı sonuç belgesi veya YÖK tarafından uluslararası düzeyde eşdeğer kabul edilen GRE, GMAT ve benzeri sınavların herhangi birinden sınav sonuç belgesi aranır. - Doktora eğitimine başvuru için adayların en az 55 ALES puanına, en az 55 UDS/KPDS ya da eşdeğeri Yabancı Dil puanına sahip olmaları gerekmektedir. Yabancı Uyruklu Öğrencilerden; Türkçe bildiklerine dair TÖMER Belgesi (Türkiye´de eğitim görenler hariç),Yabancı Dil Puanları Eşdeğerliği YÖK tarafından kabul edilen bir sınavdan bu puanların muadili bir puan almakta kabul edilir. Değerlendirme aralığı olarak ALES puanı %50, Yabancı Dil Puanı %15, Lisans/Y.Lisans Not ortalaması %15, Mülakat notu %20 ağırlığa sahiptir.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Dölerme ve Suni Tohumlama alanında Doktora Programına başvurabilmek için Veteriner Fakültesi mezunu olmak gerekmektedir. Doktora derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken Enstitü ve Anabilim Dalı zorunlu derslerinin tümünü başarı ile tamamlaması ve her bir dersten 100 üzerinden en az 75 puan alması gerekmektedir. Enstitü zorunlu dersi olan Biyoistatistik ve kredisiz olarak Gelişim ve Öğrenme ile Öğretimde Planlama ve Değerlendirme dersleri ile Anabilim Dalı zorunlu dersleri olarak Üreme Endokrinolojisi, Gametogenezis, Fertilizasyon ve İmplantasyon, Androlojik Muayene ve Spermanın Dondurulması, Dişilerde Üreme Fizyolojisi, Ovulasyonun Denetimi ve Embriyo Transferi ve Yardımcı Üreme Teknikleri derslerinin alınması ve başarılı olunması gerekir. Programı tamamlamak için alınan dersler başarı ile tamamlandıktan sonra ayrıca yeterlik sınavı başarılmış olup konusu ile ilgili bir alanda hazırladığı tezi, seçilmiş bir jüri önünde başarı ile savunan öğrencilere Dölerme ve Suni Tohumlama alanında Doktor unvanı verilir.
7
Program Profili
Dölerme ve Suni Tohumlama alanında bilgi ve beceri ile donanmış, üreme ile ilgili alanlarda bilimsel çalışmalar ve yöneticilik yapabilecek, etik kuralları ve hayvan haklarını iyi bilen ve uygulayan, araştırmacı olan, yeniliklere açık, uluslararası düzeyde de kabul gören ölçütlere uygun uzman kişiler yetiştirmek.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1. Evcil hayvanlarda üreme ile ilgili olan hormonların yapıları ve işlevleri konusunda yeterli bilgi edinmek.
2. Gametogenezisin oluşum süreci ve hormonal mekanizması, ovum ve spermatozoitlerin genital kanaldaki göçü, gametogenezisi etkileyen etkenler, kan-testis bariyeri ve epididimisin işlevleri, kapasitasyon ve akrozom reaksiyonu, fertilizasyon (füzyon, aktivasyon, penetrasyon) konularında bilgi sahibi olmak.
3. Androloji ile ilgili özel muayene sistematiği, genital organların morfolojik ve işlevsel muayenesi, spermanın mikrobiyolojik muayenesi, spermanın ince (ultra-struktural) yapısı, spermanın kalitesini etkileyen etkenler, spermatolojik muayene, spermanın kısa ve uzun süreli saklanması ve dondurulması, sperma dondurma yöntemleri, spermanın eritilmesinde dış faktörlerin etkisi, eritme ve eritme sonrası yapılanları bilmek ve bunları uygulayabilmek.
4. Dişilerde reprodüktif anatomi, gonadların embriyonik gelişmesi, uterusun histolojik, anatomik ve fizyolojik yapısı, fertilizasyon ve erken embriyonik gelişim, luteal mekanizma, implantasyon ve doğum sonrası uterusun involusyonu, servikal mukus, spermatozoa migrasyonu, oogenezis, fertilizasyon akrozomal enzimler, füzyon, aktivasyon, penetrasyon, singami ve polispermi bloğu olgularını bilmek.
5. Senkronizasyon yöntemleri, yararları, süperovulasyon, embriyo transferi, vericilerin senkronizasyonu ve superovulasyonu, alıcıların östrus senkronizasyonu, uterus yıkaması, embriyoların gelişim evreleri, aranması, ve değerlendirilmesi, embriyo transfer teknikleri ile ilgili bilgileri bilmek ve uygulayabilmek.
6. Embriyon üretimi, in-vitro kültürü, embriyoların dondurulması, cinsiyet tayini, oositin dondurulması, klonlama, intrastoplazmik sperm enjeksiyonu konularında bilgiye sahip olmak ve bunları uygulayabilmek.
7. Büyük ruminantlarda üreme ile ilgili hormonlar, reprodüktif fizyoloji, genital organların yapısı ve muayenesi, spermanın kimyasal bileşimi ve metabolizması, spermanın kriyobiyolojisi, östrus siklusu, suni tohumlama teknikleri, östrus senkronizasyon yöntemleri, infertilite nedenleri konularında bilgi edinmek ve çözüm önerileri sunabilmek.
8. Atlarda üreme hormonları, reprodüktif fizyoloji, genital organların yapısı ve muayenesi ile fizyolojisi, spermanın kimyasal bileşimi ve metabolizması, spermanın kriyobiyolojisi, östrus siklusu ve suni tohumlama teknikleri, östrus senkronizasyon yöntemleri, infertilite nedenleri ve çözüm önerileri konularında bilgi edinmek.
9. Küçük ruminantlarda üreme ile ilgili hormonlar, reprodüktif fizyoloji, genital organların yapısı ve muayenesi, fizyolojisi, spermanın kimyasal bileşimi ve metabolizması, spermanın kriyobiyolojisi, östrus siklusu ve suni tohumlama teknikleri, östrus senkronizasyon yöntemleri, infertilite nedenleri ve çözüm önerileri konularında bilgi edinmek.
10. Köpeklerde ve kedilerde üreme ile ilgili hormonlar, reprodüktif fizyoloji, genital organların yapısı, puberte, spermanın kimyasal bileşimi ve metabolizması, spermanın kriyobiyolojisi, östrus siklusu ve siklusu uyarma yöntemleri, vajinal sitoloji, suni tohumlama teknikleri ve uygulama nedenleri, infertilite nedenleri ve çözüm önerileri konularında bilgi edinmek.
11. Dişi genital organlarının yapısı, tavuklarda ve horozlarda üreme endokrinolojisi, kanatlı spermasının morfolojisi, horozdan sperma alma teknikleri, spermanın sulandırılması, tavuklara uygulanan suni tohumlama tekniği ve bu uygulamalarında fertiliteyi etkileyen başlıca nedenler ile ilgili bilgiye sahip olmak.
12. Erkek ve dişi balıkların reprodüktif anatomisi, spermatozoitlerin morfolojisi, spermatogenezis, üreme fizyolojisi, spermatolojik muayene, balık spermasının kısa ve uzun süreli saklanması ve dondurulması konularında bilgi edinmek. Deney hayvanlarının üreme organlarının anatomisi, laboratuvar hayvanlarında uygulanan başlıca üreme yöntemleri, puberte, seksüel sikluslar, çifleşme, ovulasyon, üreme verimini etkileyen bakım, beslenme ve çevre faktörleri ile ilgili bilgi sahibi olmak.
9
Mezunların İstihdam Profilleri
1- Sperma Üretim Merkezleri 2- Embriyo Üretim Merkezleri 3- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 4- Hayvancılık Araştırma Enstitüleri 5- Sperma ve Embriyo İthalat Firmaları 6- Tıbbi Ürün Üretim ve Pazarlama Firmaları 7- Çiftlik Hayvanları Yetiştiriciliği İşletmeleri 8- Diğer üniversitelerde bulunan ilgili anabilim dalları
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
-Derslerin sınavı; yazılı, yazılı-sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir. Lisansüstü programlarda alınan derslerden sınava girebilmek için; kuramsal derslerde %70, uygulamalı derslerde %80 devam etmiş olma şartı aranır. Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarılı olmak için doktora programlarında 100 üzerinden en az 75 puan almak gerekir. -Yukarıdaki esaslar çerçevesinde 100 üzerinden alınan puanların harf notları ile değerlendirilmesinde; doktora programında AA, BA, BB ve CB notlarını alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. -Lisansüstü programlarda; herhangi bir dersin sınavında başarısız olan öğrenci, izleyen dönemde o ders açılmasa dahi yarıyıl sonunda yapılacak sınavlara girebilir. Bu sınavda da başarısız olan, devamsızlık sebebiyle başarısız sayılan veya ilgili dersin ön koşullarını yerine getirmeyen öğrenci, açıldığı dönemde dersi tekrarlar. Dersin açılmaması veya programdan çıkartılmış olması halinde, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve yönetim kurulu kararı ile o dersin yerine eşdeğer bir ders belirlenir. Bu durumda öğrenci başarısız olup da tekrarlamak zorunda olduğu ders yerine eşdeğer dersten sorumlu olur. -Erasmus ve Farabi gibi ulusal veya uluslararası değişim programından yararlanan öğrencilerin aldıkları derslerin notlarının intibakı anabilim başkanlığının teklifi ile enstitü yönetim kurulu kararı ile yapılır. Bu notlar öğrencinin not döküm belgesine işlenir. -Öğrencinin başarı durumu, her yarıyıl sonunda ilgili yönetmeliğin 22 nci maddesindeki tabloda harf notu karşılığı olarak verilen katsayılar üzerinden hesaplanan yarıyıl akademik not ortalaması (YANO) ve genel akademik not ortalaması (GANO) ile belirlenir. YANO, öğrencinin kayıtlı olduğu yarıyılın ağırlıklı not ortalamasıdır. GANO, öğrencinin lisansüstü programa girişinden itibaren, kayıtlı bulunduğu anabilim dalının ders programındaki derslerinin tümü göz önüne alınarak ders dönemi sonunda hesaplanan ağırlıklı not ortalamasıdır. -YANO ve GANO ağırlıklı not ortalamaları ile hesaplanır. Ağırlıklı not ortalaması, alınan derslerin kredileriyle, derslerden alınan harf notlarının eşdeğeri ağırlık katsayılarının çarpımından elde edilen toplamın, toplam krediye bölünmesiyle bulunur. Ağırlıklı not ortalaması virgülden sonra iki haneli olarak hesaplanır. -Gerek YANO ve gerekse GANO öğrencinin kredili derslerden aldığı, (AA)´dan (FF)´ye kadar notların değerlendirmeye katılması ile belirlenir. -Öğrencinin aldığı tüm notlar not kütüğüne işlenir.
12
Mezuniyet Koşulları
Doktora programı; Yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için toplam 24 krediden az, 30 krediden fazla olmamak kaydıyla en az sekiz adet ders, ders ve tez aşamasında birer adet seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi, tez çalışması ve tez sınavından oluşur. Doktora çalışması sonucunda hazırlanacak tezin; bilime yenilik getirme, yeni bir bilimsel yöntem geliştirme, bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama niteliklerinden birini sağlaması ve tez konusu veya anabilim dalıyla ilgili tam metin özgün bir makalenin uluslararası indekslere giren dergilerden birinde, yayımlanması gerekir. Bu yayınlarda doktora öğrencisinin birinci isim olması şart değildir. Doktora tez savunma sınavına girecek adayın, yayınının doktora tezinden veya tez yaptığı bilim dalından olması gerekir.
13
Çalışma Şekli
Tam Zamanlı/Yarı Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Prof.Dr.M.Kemal SOYLU
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi A Blok, Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı, Görükle, Bursa
mks@uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı´nda görevli 5 öğretim üyesinin lisansüstü eğitimde verdiği teorik ve uygulamalı dersler, Anabilim Dalı Laboratuvarı, resmi kurum ve kuruluşlara bağlı üretim çiftlikleri ve laboratuvarları ile özel hayvancılık işletmelerinde bulunan olanaklardan yararlanılarak gerçekleştirilmektedir. Dölerme ve Suni Tohumlama Laboratuvarlarında sperma ve embriyo üretimi, dondurulması ve saklanması, sperma ve embriyo ile ilgili muayene ve kontroller, suni tohumlama, embriyo transferi ile östrus senkronizasyonu ile ilgili eğitim ve bilimsel çalışmalar yapılmaktadır.
1. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
SAB6001 BİYOİSTATİSTİK Zorunlu 2 2 0 5
SEB6001 VET-BİYOİSTATİSTİK Zorunlu 2 2 0 5
VDT6001 GAMETOGENESİS, FERTİLİZASYON VE İMPLANTASYON Zorunlu 2 2 0 5
VDT6003 ANDROLOJİK MUAYENE VE SPERMANIN DONDURULMASI Zorunlu 2 2 0 5
VDT6005 DİŞİLERDE ÜREME FİZYOLOJİSİ Zorunlu 2 2 0 5
VDT6007 OVULASYONUN DENETİMİ VE EMBRİYO TRANSFERİ Zorunlu 2 2 0 5
VDT6011 BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAZIM TEKNİĞİ Zorunlu 2 0 0 2
VDT6191 TEZ DANIŞMANLIĞI I Zorunlu 0 1 0 1
Seçmeli dersler için tıklayınız. -3
Toplam 30
2. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
SAB 6002 BİYOİSTATİSTİK Zorunlu 2 2 0 5
SEB6002 VET-BİYOİSTATİSTİK. Zorunlu 2 2 0 5
VDT6002 ÜREME ENDOKRİNOLOJİSİ Zorunlu 2 0 0 5
VDT6009 YARDIMCI ÜREME TEKNİKLERİ Zorunlu 2 2 0 5
VDT6022 REPRODÜKSİYON ENDOKRİNOLOJİSİNDE HORMONLARIN UYGULAMA ALANLARI Zorunlu 2 0 0 5
VDT6172 SEMİNER Zorunlu 0 2 0 5
VDT6192 TEZ DANIŞMANLIĞI II Zorunlu 0 1 0 1
Seçmeli dersler için tıklayınız. -1
Toplam 30
3. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
VDT6183 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ III Zorunlu 4 0 0 5
VDT6193 TEZ DANIŞMANLIĞI III Zorunlu 0 1 0 10
YET6177 YETERLİK SINAVI Zorunlu 0 0 0 15
Toplam 30
4. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
VDT6184 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ IV Zorunlu 4 0 0 5
VDT6194 TEZ DANIŞMANLIĞI IV Zorunlu 0 1 0 25
Toplam 30
5. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
VDT6185 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ V Zorunlu 4 0 0 5
VDT6195 TEZ DANIŞMANLIĞI V Zorunlu 0 1 0 25
Toplam 30
6. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
VDT6186 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VI Zorunlu 4 0 0 5
VDT6196 TEZ DANIŞMANLIĞI VI Zorunlu 0 1 0 25
Toplam 30
7. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
VDT6187 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VII Zorunlu 4 0 0 5
VDT6197 TEZ DANIŞMANLIĞI VII Zorunlu 0 1 0 25
Toplam 30
8. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
VDT6188 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VIII Zorunlu 4 0 0 5
VDT6198 TEZ DANIŞMANLIĞI VIII Zorunlu 0 1 0 25
Toplam 30
1. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
VDT6013 BÜYÜK RUMİNANTLARDA ÜREME VE SUN'İ TOHUMLAMA Seçmeli 2 2 0 5
VDT6014 GAMET KRİYOBİYOLOJİSİ Seçmeli 2 2 0 5
VDT6015 BALIKLARDA ÜREME VE SUN'İ TOHUMLAMA Seçmeli 2 2 0 5
VDT6017 KEDİLERDE ÜREME VE SUN'İ TOHUMLAMA Seçmeli 2 2 0 5
VDT6019 ÇİFTLİK HAYVANLARINDA İNFERTİLİTE Seçmeli 2 2 0 5
VDT6021 MANDALARDA ÜREME VE SUNİ TOHUMLAMA Seçmeli 2 2 0 5
VDT6181 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ I Seçmeli 4 0 0 5
TTB5003 MUTASYONLAR VE MUTAJENİK ETMENLER Seçmeli 2 0 0 6
TTB5007 GENETİK HASTALIKLARIN MOLEKÜLER VE KROMOZOMAL TEMELİ Seçmeli 3 0 0 7
TTB6003 GEN MOLEKÜLER BİYOLOJİSİ Seçmeli 3 0 0 5
2. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
VDT6004 TEK TIRNAKLILARDA ÜREME VE SUN'İ TOHUMLAMA Seçmeli 2 2 0 5
VDT6006 KÜÇÜK RUMİNANTLARDA ÜREME VE SUN'İ TOHUMLAMA Seçmeli 2 2 0 5
VDT6008 KÖPEKLERDE ÜREME VE SUN'İ TOHUMLAMA Seçmeli 2 2 0 5
VDT6010 KANATLILARDA ÜREME VE SUNİ TOHUMLAMA Seçmeli 2 2 0 5
VDT6012 DENEY HAYVANLARINDA ÜREME Seçmeli 2 2 0 5
VDT6016 ARILARDA ÜREME VE SUNİ TOHUMLAMA Seçmeli 2 2 0 5
VDT6018 İLERİ SPERM ANALİZ TEKNİKLERİ Seçmeli 2 2 0 5
VDT6022 DEVELERDE ÜREME VE SUNİ TOHUMLAMA Seçmeli 2 2 0 5
VDT6182 DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ II Seçmeli 4 0 0 5
T1: Teori U2: Uygulama L3: Laboratuvar
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr