Genel Tanıtım
U.Ü.Sağlık Bilimleri Enstitüsü Viroloji Doktora programı, Veteriner Fakültesi bünyesinde 2012 yılında kurulmuş olup Viroloji alanında doktora eğitimi vermektedir
Program yeterlilikleri sağlandığında Viroloji Bilim Alanında Doktora derecesine sahip olunur.
Doktora
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Bir öğrencinin doktora programına başvurabilmesi için;
- Yüksek lisans diplomasına veya tıp ve veteriner fakülteleri diplomasına veya fen-edebiyat fakültesi lisans mezunlarının Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olması gerekir. Lisans diploması ile doktora programına başvuru ise doktora programının özel uygunluk koşuluna bağlıdır.
- Yüksek lisans ve lisans diplomasıyla başvuranlardan; sağlık bilimleri için sayısal puan türünde Senatonun belirleyeceği ALES taban puanına sahip olması şartı aranır.
- İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Rusça ve Arapça dillerinin birinden; yabancı uyruklu öğrenciler için İngilizce, Almanca, Fransızca dillerinin birinden; ÜDS, KPDS, TOEFL veya YÖK’ün kabul ettiği eşdeğer sınavlardan Senatonun belirleyeceği taban puanı almış olması gerekir. Bunun dışındaki münferit yabancı dil belgelerinin eşdeğerliğine Senato karar verir.
-Yabancı uyruklu adaylarda TÖMER tarafından verilen Türkçe yeterlik ve ilgili ALES sınavı sonuç belgesi veya YÖK tarafından uluslararası düzeyde eşdeğer kabul edilen GRE, GMAT ve benzeri sınavların herhangi birinden sınav sonuç belgesi aranır.
-Yüksek Lisans ve Doktora eğitimine başvuru için adayların en az 55 ALES puanına, Yüksek Lisansta en az 50 UDS/KPDS/UÜDS ya da eşdeğeri Yabancı Dil Puanına, Doktora da en az 55 UDS/KPDS ya da eşdeğeri Yabancı Dil puanına sahip olmaları gerekmektedir. Yabancı Uyruklu Öğrencilerden; Türkçe bildiklerine dair TÖMER Belgesi (Türkiye’de eğitim görenler hariç),Yabancı Dil Puanları Eşdeğerliği YÖK tarafından kabul edilen bir sınavdan bu puanların muadili bir puan almakta kabul edilir. TUS belgesi ile doktoraya başvuran adaylarda ilgili puan türünde en az 50 puan şartı aranır. Genel başarı notu 60 puanın altında olan adaylar başarısız sayılır. Değerlendirme aralığı olarak TUS/ALES puanı %50, Yabancı Dil Puanı %15, Lisans/Y.Lisans Not ortalaması %15, Mülakat notu %20 ağırlığa sahiptir.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Doktora derecesi elde edebilmek için öğrencilerin, programda alması gereken ortak ve alan zorunlu derslerin tümünü başarı ile tamamlaması ve her dersten 100 üzerinden en az 75 puan alması gerekmektedir
U.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Viroloji Anabilim Dalı doktora programının amacı temel olarak viroloji alanında verilecek lisansüstü eğitimle virusların temel özellikleri, patogenezi, epidemiyolojisi, antiviral immunite ve viroloji laboratuvar çalışmaları alanında uzmanların yetiştirilmesidir. Bunun yanı sıra öğrencilerin hayvanlarda görülen veya hayvanlardan insanlara bulaşan viral hastalıklar hakkında bilgiler edinmesi, bu hastalıkların spesifik teşhisi ve mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmaları ve değerlendirme yapabilecek düzeye ulaşmaları da hedeflenmektedir. Doktora öğrencilerinin araştırma yoğun bir ortamda eğitim almaları ve araştırmacı yönlerini geliştirebilmeleri için projelere katılmaları, yayın faaliyetlerinde bulunmaları, her eğitim döneminde bir seminer hazırlamaları ve yazmaları, proje eğitimlerine, bilimsel toplantılara ve literatür sunumlarına katılmaları beklenmektedir.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1.
Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilme.
|
2.
Alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunabilme.
|
3.
Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme.
|
4.
Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilme ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilme, özgün bir konuyu araştırabilme, kavrayabilme, tasarlayabilme, uyarlayabilme ve uygulayabilme.
|
5.
Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilme.
|
6.
Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurabilme.
|
7.
Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunabilme ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurabilme
|
8.
Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilme.
|
9.
Alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanmış olma.
|
10.
Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletebilme.
|
11.
Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme.
|
12.
Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyi'nde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilme ve tartışabilme.
|
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Üniversitelerin değişik fakülte ve bölümleri
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı araştırma enstitüleri
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı il kontrol laboratuvarları
Kamuya ait değişik araştırma kurumları (TÜBİTAK, Atom Enerjisi Kurumu vb)
Özel sektöre ait aşı ve biyolojik madde üretim tesisleri
Özel sektöre ait teşhis kitleri üretim tesisleri
Özel teşhis ve analiz laboratuvarları
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde Yabancı Dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü doktora programlarında öğrenim görebilirler.
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Derslerin sınavı; yazılı, yazılı-sözlü veya -uygulamalı olarak yapılabilir. Lisansüstü programlarda alınan derslerden sınava girebilmek için; kuramsal derslerde % 70, uygulamalı derslerde % 80 devam etmiş olma şartı aranır. Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarılı olmak için tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarında 100 üzerinden en az 70; doktora ve sanatta yeterlik programlarında ise 100 üzerinden en az 75 puan almak gerekir.
-Yukarıdaki esaslar çerçevesinde 100 üzerinden alınan puanların harf notları ile değerlendirilmesinde; yüksek lisans ve bilimsel hazırlık programlarında AA, BA, BB, CB ve CC notlarını; doktora programında ise AA, BA, BB ve CB notlarını alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.
-Lisansüstü programlarda; herhangi bir dersin sınavında başarısız olan öğrenci, izleyen dönemde o ders açılmasa dahi yarıyıl sonunda yapılacak sınavlara girebilir. Bu sınavda da başarısız olan, devamsızlık sebebiyle başarısız sayılan veya ilgili dersin ön koşullarını yerine getirmeyen öğrenci, açıldığı dönemde dersi tekrarlar. Dersin açılmaması veya programdan çıkartılmış olması halinde, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve yönetim kurulu kararı ile o dersin yerine eşdeğer bir ders belirlenir. Bu durumda öğrenci başarısız olup da tekrarlamak zorunda olduğu ders yerine eşdeğer dersten sorumlu olur.
-Erasmus ve Farabi gibi ulusal veya uluslararası değişim programından yararlanan öğrencilerin aldıkları derslerin notlarının intibakı anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi ile enstitü yönetim kurulu kararı ile yapılır. Bu notlar öğrencinin not döküm belgesine işlenir.
-Öğrencinin başarı durumu, her yarıyıl sonunda ilgili yönetmeliğin 22 nci maddesindeki tabloda harf notu karşılığı olarak verilen katsayılar üzerinden hesaplanan yarıyıl akademik not ortalaması (YANO) ve genel akademik not ortalaması (GANO) ile belirlenir. YANO, öğrencinin kayıtlı olduğu yarıyılın ağırlıklı not ortalamasıdır. GANO, öğrencinin lisansüstü programa girişinden itibaren, kayıtlı bulunduğu anabilim/anasanat dalının ders programındaki derslerinin tümü göz önüne alınarak ders dönemi sonunda hesaplanan ağırlıklı not ortalamasıdır.
-YANO ve GANO ağırlıklı not ortalamaları ile hesaplanır. Ağırlıklı not ortalaması, alınan derslerin kredileriyle, derslerden alınan harf notlarının eşdeğeri ağırlık katsayılarının çarpımından elde edilen toplamın, toplam krediye bölünmesiyle bulunur. Ağırlıklı not ortalaması virgülden sonra iki haneli olarak hesaplanır.
-Gerek YANO ve gerekse GANO öğrencinin kredili derslerden aldığı, (AA)´dan (FF)´ye kadar notların değerlendirmeye katılması ile belirlenir.
-Öğrencinin aldığı tüm notlar not kütüğüne işlenir.
Doktora programı;
Yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için toplam 24 krediden az, 30 krediden fazla olmamak kaydıyla en az sekiz adet ders, ders ve tez aşamasında birer adet seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi, tez çalışması, tez sınavı ve bu Yönetmeliğin 44 üncü maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen yayımlardan oluşur.
Lisans derecesi ile doktoraya kabul edilmiş öğrenciler için 42 krediden az, 50 krediden fazla olmamak kaydıyla en az on dört adet ders, ders ve tez aşamasında birer adet seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi, tez çalışması, tez sınavı ve bu Yönetmeliğin 44 üncü maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen yayınlardan oluşur.
Doktora çalışması sonucunda hazırlanacak tezin; bilime yenilik getirme, yeni bir bilimsel yöntem geliştirme, bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama niteliklerinden birini sağlaması ve tez konusu veya anabilim/bilim dalıyla ilgili tam metin özgün bir makalenin uluslararası indekslere giren dergilerden birinde, yayımlanması gerekir. Bu yayınlarda doktora öğrencisinin birinci isim olması şart değildir. Doktora tez savunma sınavına girecek adayın, yayınının doktora tezinden veya tez yaptığı bilim dalından olması gerekir.
Tam Zamanlı/Yarı Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Prof.Dr.Kadir YEŞİLBAĞ
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı, Görükle kampusü, Bursa
kyesilbag@uludag.edu.tr
0224 2941295
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Viroloji Anabilim Dalı Doktora Programında ders veren 5 öğretim üyesi bulunmaktadır. Viroloji alanındaki temel ve uygulamalı derslerle birlikte immunoloji ve biyokimya alanlarındaki derslerle adayların yetkinlikleri artırılmaktadır. Anabilim Dalında 2 adet araştırma laboratuvarı bulunmaktadır. Doktora öğrencileri, güçlü bir araştırma alt yapısına sahip olan bu laboratuvarlarda uygulama yapma ve başta hücre kültürleri, ELISA ve PCR yöntemleri olmak üzere bir çok tekniği kullanma ve tez çalışmalarını yürütme imkânına sahiptir.
1. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
SAB 6001 |
BİYOİSTATİSTİK |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
5 |
VVR 6003 |
VİRUSLARDA ÇOĞALMA |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
4 |
VVR 6191 |
TEZ DANIŞMANLIĞI I |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
1 |
VVR6001 |
VİRUSLARIN YAPISI, GENOMİK VE ANTİJENİK ÖZELLİKLERİ |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
4 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
16 |
Toplam |
|
30 |
2. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
SAB 6002 |
BİYOİSTATİSTİK |
Zorunlu |
2 |
2 |
0 |
5 |
VVR 6004 |
VİRUS KONAKÇI İLİŞKİLERİ |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
4 |
VVR 6006 |
İMMUNOLOJİDE TEMEL KAVRAMLAR |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
4 |
VVR 6008 |
BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ HAZIRLAMA YAYIN ETİĞİ |
Zorunlu |
1 |
0 |
0 |
1 |
VVR 6172 |
SEMİNER |
Zorunlu |
0 |
2 |
0 |
5 |
VVR 6192 |
TEZ DANIŞMANLIĞI II |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
1 |
VVR6002 |
VİRUSLARIN İN VİVO VE İN VİTRO SİSTEMLERDE ÜRETİLMESİ |
Zorunlu |
2 |
4 |
0 |
5 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
5 |
Toplam |
|
30 |
3. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
VVR 6183 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ III |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
VVR 6193 |
TEZ DANIŞMANLIĞI III |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
10 |
YET6177 |
YETERLİK SINAVI |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
15 |
Toplam |
|
30 |
4. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
VVR 6184 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ IV |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
VVR 6194 |
TEZ DANIŞMANLIĞI IV |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
25 |
Toplam |
|
30 |
5. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
VVR 6185 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ V |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
VVR 6195 |
TEZ DANIŞMANLIĞI V |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
25 |
Toplam |
|
30 |
6. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
VVR 6186 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VI |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
VVR 6196 |
TEZ DANIŞMANLIĞI VI |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
25 |
Toplam |
|
30 |
7. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
VVR 6187 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VII |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
VVR 6197 |
TEZ DANIŞMANLIĞI VII |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
25 |
Toplam |
|
30 |
8. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
VVR 6188 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ VIII |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
VVR 6198 |
TEZ DANIŞMANLIĞI VIII |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
25 |
Toplam |
|
30 |
1. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
VVR 6005 |
VİROLOJİDE KULLANILAN TEŞHİS YÖNTEMLERİ |
Seçmeli |
2 |
2 |
0 |
4 |
VVR 6007 |
VİRAL HASTALIKLARIN PATOGENEZİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
VVR 6009 |
HASTALIK ETKENLERİNE KARŞI BAĞIŞIKLIK |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
VVR 6011 |
VİROLOJİDE KULLANILAN VASATLAR VE FİLTRASYON TEKNİKLERİ |
Seçmeli |
2 |
2 |
0 |
4 |
VVR 6013 |
RUMİNANTLARIN VİRAL HASTALIKLARI |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
4 |
VVR 6015 |
VİRAL ZOONOZLAR |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
VVR 6017 |
VİROLOJİDE MAKALE DEĞERLENDİRME - I |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
VVR 6019 |
BAKTERİYOFAJLAR |
Seçmeli |
1 |
0 |
0 |
2 |
VVR 6181 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ I |
Seçmeli |
4 |
0 |
0 |
5 |
2. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
VVR 6010 |
MUTASYON VE GENOMİK DEĞİŞİM MEKANİZMALARI |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
VVR 6012 |
MOLEKÜLER TEŞHİS YÖNTEMLERİ |
Seçmeli |
2 |
2 |
0 |
4 |
VVR 6014 |
VİRAL GIDA ENFEKSİYONLARI |
Seçmeli |
1 |
0 |
0 |
2 |
VVR 6016 |
ATLARIN VİRAL HASTALIKLARI |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
VVR 6018 |
KEDİ VE KÖPEKLERİN VİRAL HASTALIKLARI |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
4 |
VVR 6020 |
PRİON BİYOLOJİSİ VE HASTALIKLARI |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
VVR 6022 |
VİROLOJİDE MAKALE DEĞERLENDİRME - II |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
VVR 6024 |
APOPTOZİS VE VİROLOJİYLE İLİŞKİSİ |
Seçmeli |
1 |
0 |
0 |
2 |
VVR 6182 |
DOKTORA UZMANLIK ALAN DERSİ II |
Seçmeli |
4 |
0 |
0 |
5 |
T1: Teori |
U2: Uygulama |
L3: Laboratuvar |