Geri Dön Türkçe English Ders Planı Program Yeterlilikleri Ders Planı Rapor
Yem Teknolojisi ve Hayvan Besleme
Genel Tanıtım
1
Programın Kısa Geçmişi
Yem Teknolojisi ve Hayvan Besleme Programı, Karacabey Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü altında 2012-2013 Eğitim öğretim yılında açılarak öğrenci alımına başlamıştır.
2
Verilen Derece
Bu bölüm, yüksek öğretimde Yem Teknolojisi ve Hayvan Besleme alanında 120 ECTS kredilik ön lisans (ön aşama) derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Yem Teknolojisi ve Hayvan Besleme alanında Ön Lisans derecesine sahip olunur
3
Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından YGS 2 puan türünden yeterli puanı almış olması gerekmektedir veya sınavsız geçiş hakkı ile meslek liselerinin ilgili bölümlerinden geçiş yapılabilmektedir.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Yem Teknolojisi ve Hayvan Besleme Programından ön lisans derecesi elde edebilmek için, öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.
7
Program Profili
Yem Teknolojisi ve Hayvan Besleme Programının eğitim amacı; çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi, rasyon hazırlama ve yem teknolojileri konularında temel bilgilere ve bağımsız düşünme yeteneğine sahip, nitelikli ara eleman yetiştirmektir.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1. Çiftlik hayvanların beslenmesi konularında yeterli bilgiye sahip olabilme
2. Yem analizi için cihazların kullanılması ve yem analizi konusunda yeterli bilgiye sahip olma
3. Hayvan beslemede kullanılan farklı yemler ile ilgili yeterli bilgiye sahip olabilme
4. Yem bilimi ve teknolojisi alanındaki yenilikleri izleyebilme ve bunları hayvansal üretime aktarabilme
5. Türkiye'de ve Dünya'da hayvansal üretimde yaşanan gelişmeleri teknik eleman gözüyle anlamak ve değerlendirebilmek
6. Mevcut Hayvancılık sorunlarına çözüm üretebilmeye dönük araştırma geliştirme projelerinde yer alabilecek yeterliliğe sahip olmak
7. Hayvancılığın tarımın bir alt kolu olduğu gerçeğinden hareketle çiftçilerin sorunlarına çözüm üretebilmek ve gerektiğinde tüm paydaşlarıyla ortak hareket edebilmek
8. Yem fabrikalarının ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanlarda aranan; rasyon hazırlama, hayvan besleme konusunda bilgi ve tecrubeye sahip olmak
9. Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilmek
10. Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alabilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilmek
11. Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek; alanıyla ilgili uluslararası literatürü izleyebilme ve iletişim kurabilme açısından yabancı dil bilgisine sahip olmak.
BECERİ Bilişsel - Uygulamalı
  • Hayvan beslemede kullanılan farklı yemler ile ilgili yeterli bilgiye sahip olabilme
  • Yem fabrikalarının ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanlarda aranan; rasyon hazırlama, hayvan besleme konusunda bilgi ve tecrubeye sahip olmak
BİLGİ Kuramsal - Uygulamalı
  • Çiftlik hayvanların beslenmesi konularında yeterli bilgiye sahip olabilme
  • Hayvancılığın tarımın bir alt kolu olduğu gerçeğinden hareketle çiftçilerin sorunlarına çözüm üretebilmek ve gerektiğinde tüm paydaşlarıyla ortak hareket edebilmek
YETKİNLİK Alana Özgü Yetkinlik
  • Türkiye'de ve Dünya'da hayvansal üretimde yaşanan gelişmeleri teknik eleman gözüyle anlamak ve değerlendirebilmek
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
  • Yem analizi için cihazların kullanılması ve yem analizi konusunda yeterli bilgiye sahip olma
  • Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilmek
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
  • Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alabilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilmek
  • Mevcut Hayvancılık sorunlarına çözüm üretebilmeye dönük araştırma geliştirme projelerinde yer alabilecek yeterliliğe sahip olmak
Öğrenme Yetkinliği
  • Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek; alanıyla ilgili uluslararası literatürü izleyebilme ve iletişim kurabilme açısından yabancı dil bilgisine sahip olmak.
  • Yem bilimi ve teknolojisi alanındaki yenilikleri izleyebilme ve bunları hayvansal üretime aktarabilme
BECERİ Bilişsel - Uygulamalı
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI TYYÇ TAY
Hayvan beslemede kullanılan farklı yemler ile ilgili yeterli bilgiye sahip olabilme 1,6
Yem fabrikalarının ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanlarda aranan; rasyon hazırlama, hayvan besleme konusunda bilgi ve tecrubeye sahip olmak 2,4 2,4
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanma.
2- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.

1-Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları tanımlar, sorunları genel ölçekte tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir.
BİLGİ Kuramsal - Uygulamalı
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI TYYÇ TAY
Çiftlik hayvanların beslenmesi konularında yeterli bilgiye sahip olabilme 1,2 1,2
Hayvancılığın tarımın bir alt kolu olduğu gerçeğinden hareketle çiftçilerin sorunlarına çözüm üretebilmek ve gerektiğinde tüm paydaşlarıyla ortak hareket edebilmek 1,3 1,3
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.

1-Tarım, Orman ve Su Ürünleri alanlarıyla ilgili temel bilgilere sahiptir.
2-Edindiği bilgilerin doğruluğu, güvenirliliği ve güncelliğini kavrar ve değerlendirir.
YETKİNLİK Alana Özgü Yetkinlik
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI TYYÇ TAY
Türkiye'de ve Dünya'da hayvansal üretimde yaşanan gelişmeleri teknik eleman gözüyle anlamak ve değerlendirebilmek 3,5 3,5
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma.
2- Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.

1-Alanında verileri toplar ve sonuçlarının uygulamaya aktarır.
2-Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
3-Alanıyla ilgili mevzuata uygun davranır.
4-Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI TYYÇ TAY
Yem analizi için cihazların kullanılması ve yem analizi konusunda yeterli bilgiye sahip olma 2,3 2,3
Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilmek 1,3 1,3
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme.
2- Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.
3- Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme.

1-Alanı ile ilgili bir çalışmayı gerçekleştirmede ve uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmede ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
2-Sorumluluğu altında çalışanları yönetir.
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI TYYÇ TAY
Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli bilimsel formasyona sahip teknik elemanlar olarak takım çalışması içerisinde yer alabilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilmek 2,4 2,4
Mevcut Hayvancılık sorunlarına çözüm üretebilmeye dönük araştırma geliştirme projelerinde yer alabilecek yeterliliğe sahip olmak 1,2 1,2
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme.
2- Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme.
3- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme.
4- Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.

1-Güncel olay ve gelişmelere duyarlıdır ve bu gelişmeleri izler.
2-Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ve sorumlularla paylaşır.
3-Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 genel düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.
4-Çalışma alanlarının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
Öğrenme Yetkinliği
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI TYYÇ TAY
Yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin kullanabilmek; alanıyla ilgili uluslararası literatürü izleyebilme ve iletişim kurabilme açısından yabancı dil bilgisine sahip olmak. 3,4 3,4
Yem bilimi ve teknolojisi alanındaki yenilikleri izleyebilme ve bunları hayvansal üretime aktarabilme 3,4 3,4
TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY)

1- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme.
2- Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirebilme.
3- Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanmış olma.

1-Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
2-Bilgiye ulaşma yollarını bilir ve etkin bir şekilde kullanır.
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Bu program mezunları Tarım-Orman ve Köy İşleri Bakanlığı’nın ilgili birimlerinde, yem fabrikalarının üretim ve pazarlama bölümlerinde, süt ve besi hayvancılığı işletmelerinde çalışabilmektedir. Bu program aynı zamanda yaklaşık 450 adet yem fabrikası üyesi bulunan Türkiye Yem Sanayicileri Birliği tarafından da desteklenmekte, öğrencilere staj ve mezuniyet sonrası istihdam olanağı sağlanmaktadır
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile kontenjanlar ölçüsünde Ziraat Fakültelerinin Zootekni Bölümüne geçerek Lisans programlarında öğrenim görebilirler
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %50, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %50 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 30 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.
12
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
13
Çalışma Şekli
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Program Başkanı
Öğr.Gör. Dr. Taşkın DEĞİRMENCİOĞLU
Uludağ Üniversitesi
Karacabey Meslek Yüksekokulu
Karacabey / BURSA / TÜRKİYE
Tel: 0 224 676 87 80
Faks: 0 244 676 55 62
taskin@uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Programda, hayvan yetiştirme ve ıslahı ile yemler ve hayvan besleme konularında uzman 2 öğretim elemanı bulunmaktadır. İki yıllık eğitimde ilk sınıfta temel konularda bilgi sağlanmakta, ikinci sınıfta ise; mesleğe yönelik zorunlu ve seçmeli dersler sayesinde, öğrencinin çalışmayı amaçladığı sektörde uygulamalı eğitime önem veren eğitim alması sağlanmaktadır. Karacabey Meslek Yüksekokulunda derslerin uygulamaları, Sütaş ve Uludağ Üniversitesi arasında yapılan işbirliği çerçevesinde Eğitim Çiftliğinde ve Yem Fabrikasında yapılmaktadır
T1: Teori U2: Uygulama L3: Laboratuvar
Bologna İletişim
Tel : 0224 294 05 00
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr