Geri Dön Türkçe English Ders Planı Program Yeterlilikleri Ders Planı Rapor
Fen Bilgisi Eğitimi
Genel Tanıtım
1
Programın Kısa Geçmişi
Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı; 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Eğitim Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak öğretimini evrensel standartlara ve çağın gereksinimlerine göre yenileyip geliştirmek amacıyla açılmış bir yüksek lisans programıdır. Programımız seçkin öğretim üyesi kadrosuyla öğretmenlik mesleğinde kendini geliştirmek ya da akademik alanda araştırmacı olmak isteyen öğrencilerine, bilimsellik anlayışı kazandırmayı, mesleki bilgi, beceri ve yetkinlikleri edindirmeyi hedeflemektedir.
2
Verilen Derece
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları bölümünde belirtilen koşulları sağlayan öğrenciler Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalında Yüksek Lisans derecesi verilir.
3
Derecenin Düzeyi
Yüksek Lisans
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
1-Lisans diplomasına sahip olmak, 2-Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) ilanda belirtilen puanı almış olmak, 3-İlanda belirtilen yabancı dil yeterlilik koşulunu sağlayanlar Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı yüksek lisans programına başvurabilirler. Programa başvuran adaylar, ALES (%50) + lisans başarı ortalaması (%20) + yazılı/mülakat (%30) puanlarının ağırlıklı toplam puanlarına göre sıralanır ve en yüksek puanlı adaydan başlanarak programa kontenjana göre öğrenci alınır.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Programın ya da ilişkili olan diğer bölümlerin lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 28 kredilik (120 AKTS karşılığı) ders alan ve tümünü başarıyla tamamlayan, 100 üzerinden en az 70 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunan öğrencilere Fen Bilgisi Eğitimi alanında yüksek lisans diploması verilir. Tezli yüksek lisans programı, 120 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, enstitü anabilim/ana sanat dalı başkanlığının öngördüğü zorunlu ve seçmeli en az sekiz ders ile seminer dersi, her yarıyıl alınacak uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması, geçer veya kalır olarak değerlendirilir. İlgili ders ve çalışmalar, ortalamaya katılmaz. Ayrıca, Senato kararı ile ilave yayın veya bilimsel/sanatsal faaliyet şartı konulabilir.
7
Program Profili
Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalının amacı; Fen Bilgisi ve Teknoloji alanında eğitim, öğretim ve üst düzey araştırma yapabilecek bilgi, beceri, tutum ve deneyime sahip, eleştirel düşünebilen, özgüveni yüksek ve alanıyla ilgili yenilikleri ulusal ve uluslararası ölçekte takip edebilecek yeterliliklere sahip uzman bireyler yetiştirmektir.
Hedefler
1.Fen Bilgisi eğitimi alanında yüksek lisans öğretimi veren, araştırmalar yapılan, fiziki ve akademik sürekliliğini sağlayan ve geliştiren donanımlı bir bilim dalı haline gelmek.
2. Fen Bilgisi eğitimi alanındaki eğitim ve öğretim sorunlarına, nicel ve nitel bilimsel araştırma yöntemlerini etkin biçimde kullanarak çözümler üreten, programlar tasarlayan, geliştiren ve uygulayan bir araştırma ortamı oluşturmak.
3. Fen Bilgisi eğitimi uygulamalar sırasında, ortaya çıkan güncel sorunlar veya öngörülmeyen karmaşık durumlar için, yeni yaklaşımlarla kalıcı çözümler üreten ve programlar geliştiren bir anabilim dalı haline gelmek.
4. Ulusal ve uluslar arası düzeyde iyi eğitilmiş ve donanımlı uzman, Fen Bilgisi öğretmenleri ve akademisyenler yetiştirmektir.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1. Biyoloji, Fizik, Kimya ve Matematik alanlarıyla ilgili konulara ilişkin bilgi birikimine sahip, uzmanlık düzeyinde edinilen kuramsal ve uygulama bilgilerini geliştirebilir ve farklı alanlardaki bulgularla birleştirerek yeni bilgiler üretebilir.
2. Fen ve teknoloji alanında uzmanlık gerektiren sorunlara, nicel ve nitel bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözümler üretebilir, uygulayabilir, bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alabilir.
3. Öngörülmeyen karmaşık durumlar için yeni yaklaşımlar geliştirebilir, yöntemler tasarlayabilir ve takım çalışmaları yapabilir.
4. Fen ve teknoloji alanıyla ilgili bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilir, öğrenmeyi yönetebilir, yönlendirebilir ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanabilir.
5. Fen ve teknoloji alanıyla ilgili bilgi ve bulgularını ulusal ve uluslararası düzeydeki toplantılarda sözlü ve yazılı olarak paylaşabilir, tartışmaya açabilir, güncel gelişmeleri ülke gerçekleri doğrultusunda değerlendirebilir, ilgili olduğu konularda strateji, politika ve uygulama programları geliştirip sonuçlarını kalite süreçleri bakımından değerlendirebilir.
6. Biyoloji, Fizik, Kimya, Teknoloji ve Fen Eğitimi konularında edindiği bilgileri; eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, ihtiyaçları belirler, öğrenimini yaşam boyu değerlendirmeye çalışır, gelişmeleri izler ve güncel bilgilere ulaşmada teknolojiyi etkin biçimde kullanır.
7. Fen Bilgisi ve Teknoloji ile ilgili bilgilerin doğası, kaynağı, sınırlarıyla güvenirlik ve geçerliliklerinin değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibidir.
8. Fen veTeknoloji uygulamalarına ilişkin bilgi üretim yöntemlerini tartışır.
9. Alanıyla ilgili öğretim programlarını ve kullanılmakta olan ölçme ve değerlendirme yöntemlerini bilir ve uygular.
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Mezunlar, kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda araştırmacı, uzman öğretmen ve danışman olarak istihdam edilmektedir.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Yüksek Lisans Programını başarı ile tYüksek Lisans Programını başarı ile tamamlayanlar, diğer üniversitelere bağlı Eğitim Bilimleri Enstitülerindeki Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Doktora Programlarına veya yakın programların öngörülen koşulları sağlamaları halinde Doktora programlarında öğrenimlerine devam edebilirler.
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için kuramsal derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmek zorunluluğu vardır.
12
Mezuniyet Koşulları
a)Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği yarıyıldan başlamak üzere, her yarıyıl için öğrencinin kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dersler için en çok dört yarıyıldır ve program en çok altı yarıyılda tamamlanır. Öğrenci en az bir dönemini tez aşamasında geçirmek zorundadır. b)Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya bu süre içerisinde Üniversitenin öngördüğü başarı koşullarını/ölçütlerini yerine getiremeyen; azami süreler içerisinde ise tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir. c)Yüksek lisans programındaki bir öğrenci, elde ettiği sonuçları enstitü yönetim kurulu tarafından kabul edilen tez yazım kurallarına uygun biçimde yazar ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunur. Yüksek lisans tezinin savunulmasından önce; düzeltme verilen tezlerde ise, düzeltme sürecinden sonra öğrenci tezini tamamlayarak danışmanına sunar. Danışman tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşüyle birlikte tezi enstitüye teslim eder. Enstitü söz konusu teze ilişkin intihal yazılım raporunu alarak, danışmana ve jüri üyelerine gönderir. Rapordaki verilerde gerçek bir intihalin tespiti halinde gerekçesiyle birlikte karar verilmek üzere tez enstitü yönetim kuruluna gönderilir. d)Tezli yüksek lisans programına kayıtlı bir öğrenci, tezini jüri önünde sözlü olarak savunur. d)Öğrencinin tez savunmasında başarılı olması gerekmektedir.
13
Çalışma Şekli
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Prof.Dr. Rıdvan EZENTAŞ
Matematik ve Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı
Doç. Dr. Dilek ZEREN ÖZER
Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı Bologna Birim Koordinatörü
dzeren@uludag.edu.tr
Adres: Bursa Uludağ Üniversitesi
Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı Doktora Programı
Görükle-Nilüfer/BURSA
e-mail: egtbil@uludag.edu.tr
web: http://egitimbilimleri.uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı’nda eğitim ve öğretim etkinlikleri teknik donanımlı derslik ve laboratuvarlarda yürütülmektedir. Bilim dalımızda 2 adet Fen Bilgisi laboratuvarı mevcuttur. Bu laboratuvarlarda mikroskop, stereo mikroskop, etüv, kurutma makinesi, santrifüj, desikatör, fırın, çeşitli hayvan ve insan maket ve mülajları, bitki maketleri, hayvan ve bitki koleksiyonları, kimyasal ve cam malzemeler, buzdolapları, fizik konularında düzenlenmiş deney setleri ve diğer araç ve gereçleri bulunmaktadır. Fen Bilgisi Öğretimi Anabilim Dalı öğretim üyeleri ve yardımcılarının kullanımına sunulmuş olan çok sayıda bilgisayar ve yazıcı, akıllı tahta vb. eğitim öğretim ve akademik faaliyetler amacıyla kullanılmaktadır.
Matematik ve Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı’nda dershaneler, laboratuvarlar ve ayrıca lisansüstü öğrencilerinin kullanımına açık internet ağı ve bilgisayarların bulunduğu odalar mevcuttur. Bu odalar, ders saatleri dışında öğrencilerin kullanımına hazır tutulmaktadır.
Üniversitemiz merkez kütüphanesi, süreli yayınlar ve online veri tabanları bakımından oldukça zengindir. Öğrencilerimiz tarafından Bursa Uludağ Üniversitesi Merkez Kütüphanesi ve Eğitim Fakültesi Kütüphanesi etkin olarak kullanılmaktadır.
1. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
FEN5101 İLKÖĞRETİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ Zorunlu 3 0 0 8
FEN5103 FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİNDE PROGRAM GELİŞTİRME Zorunlu 3 0 0 7
FEN5175 TEZ DANIŞMANLIĞI I Zorunlu 0 1 0 1
FEN5251 GENEL KİMYA I Zorunlu 4 0 0 5
FEN5253 GENEL BİYOLOJİ I Zorunlu 4 0 0 5
FEN5255 FEN ÖĞRETİMİ LABORATUVAR UYGULAMALARI I Zorunlu 2 2 0 5
FEN5257 BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Zorunlu 2 0 0 3
FEN5259 ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ II Zorunlu 2 2 0 5
FEN5261 OKUL DENEYİMİ Zorunlu 1 4 0 5
FEN5263 EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ Zorunlu 3 0 0 4
SIN1013 GENEL BİYOLOJİ Zorunlu 2 0 0 6
SIN1013 GENEL BİYOLOJİ Zorunlu 2 0 0 2
SIN1013 GENEL BİYOLOJİ Zorunlu 2 0 0 6
Seçmeli dersler için tıklayınız. -32
Toplam 30
2. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
FEN5102 BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE ARAŞTIRMA ETİĞİ Zorunlu 3 0 0 6
FEN5104 FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİNDE PLANLAMA VE UYGULAMA Zorunlu 3 0 0 6
FEN5172 SEMİNER Zorunlu 0 2 0 3
FEN5176 TEZ DANIŞMANLIĞI II Zorunlu 0 1 0 1
FEN5252 GENEL KİMYA II Zorunlu 4 0 0 5
FEN5254 GENEL BİYOLOJİ II Zorunlu 4 0 0 5
FEN5256 FEN ÖĞRETİMİ LABORATUVAR UYGULAMALARI II Zorunlu 2 2 0 4
FEN5258 ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ I Zorunlu 2 2 0 4
FEN5260 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Zorunlu 3 0 0 4
FEN5262 ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI Zorunlu 2 6 0 8
Seçmeli dersler için tıklayınız. -16
Toplam 30
3. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
FEN5183 YÜKSEK LİSANS UZMANLIK ALAN DERSİ III Zorunlu 4 0 0 5
FEN5191 TEZ DANIŞMANLIĞI III Zorunlu 0 1 0 25
Toplam 30
4. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
FEN5184 YÜKSEK LİSANS UZMANLIK ALAN DERSİ IV Zorunlu 4 0 0 5
FEN5192 TEZ DANIŞMANLIĞI IV Zorunlu 0 1 0 25
Toplam 30
1. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
FEN5105 PROGRAM BOYUNCA BİLGİSAYAR VE MATERYAL KULLANIMI Seçmeli 2 0 0 3
FEN5107 FEN BİLİMLERİNDE BİYOLOJİ ÖĞRETİMİ Seçmeli 2 0 0 3
FEN5109 FEN BİLİMLERİNDE KİMYA ÖĞRETİMİ Seçmeli 2 0 0 3
FEN5111 FEN BİLİMLERİNDE PROJE TASARIMI Seçmeli 2 0 0 3
FEN5113 YAPILANDIRMACI ÖĞRENME KURAMI İLE FEN ÖĞRETİMİ Seçmeli 2 0 0 3
FEN5115 FEN BİLİMLERİNDE DENEY TASARLAMA VE GELİŞTİRME Seçmeli 2 0 0 3
FEN5117 BİLİMSEL SÜREÇ BECERİLERİ ÖĞRETİMİ Seçmeli 2 0 0 3
FEN5119 OKUL DIŞI ÖĞRENME ORTAMLARINDA FEN EĞİTİMİ Seçmeli 2 0 0 3
FEN5121 FEN EĞİTİMİNDE BEYİN TEMELLİ ÖĞRENME VE ÖĞRETME YAKLAŞIMI Seçmeli 2 0 0 3
FEN5123 FEN BİLİMLERİNDE MİKROSKOP EĞİTİMİ Seçmeli 2 0 0 3
FEN5125 FEN BİLGİSİNDE ÇEVRE EĞİTİMİ Seçmeli 2 0 0 3
FEN5127 NİCEL ARAŞTIRMA İÇİN TEMELLER Seçmeli 2 0 0 3
FEN5129 ÖĞRENME TEORİLERİ Seçmeli 2 0 0 3
FEN5181 YÜKSEK LİSANS UZMANLIK ALAN DERSİ I Seçmeli 4 0 0 5
2. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
FEN5106 İNSAN, ÇEVRE VE FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ Seçmeli 2 0 0 4
FEN5108 FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİNDE KAVRAM YANILGILARI Seçmeli 2 0 0 4
FEN5110 İLK VE ORTAOKULLARDA DENEYSEL FEN ÖĞRETİMİ Seçmeli 2 0 0 4
FEN5112 FEN BİLİMLERİNDE ÖĞRETİM MATERYALİ GELİŞTİRME Seçmeli 2 0 0 4
FEN5114 FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİNDE LABORATUVAR GÜVENLİĞİ Seçmeli 2 0 0 4
FEN5116 FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİNDE İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME Seçmeli 2 0 0 4
FEN5118 FEN EGITIMINDE ELEŞTİREL (KRİTİK) DÜŞÜNME Seçmeli 2 0 0 4
FEN5120 TÜRKİYE’NİN BİYOLOJİK ZENGİNLİKLERİ Seçmeli 2 0 0 4
FEN5122 EKONOMİK BİTKİLER Seçmeli 2 0 0 4
FEN5124 NİTEL ARAŞTIRMA İÇİN TEMELLER Seçmeli 2 0 0 4
SOS5108 HAYAT BİL. PROG. DEĞ. VE GELİŞTİRİLMESİ Seçmeli 2 0 0 4
FEN5182 YÜKSEK LİSANS UZMANLIK ALAN DERSİ II Seçmeli 4 0 0 2
T1: Teori U2: Uygulama L3: Laboratuvar
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr